URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2014, 07:40

Primari răcoriţi: Ţeparul Bonica a început să tragă politicieni la fund. Cine urmează?

Primari răcoriţi: Ţeparul Bonica a început să tragă politicieni la fund. Cine urmează? NEVINOVAŢI. După o noapte petrecută în Arestul Poliţiei, primarul comunei Avram Iancu, Teodor Liviu Matica (stânga), şi fostul edil din Holod, Daniel Cioloş (dreapta) au fost lăsaţi în libertate. "Ce pot eu să fac? Mergem înainte", spune resemnat Matica, negând că ar fi avut vreo complicitate la escrocheriile afaceristului Cosmin Bonica. Asta deşi i-a băgat în buzunare, pe acte false, aproape 3 milioane de lei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercurea trecută, primarul comunei Avram Iancu, Teodor Liviu Matica, şi fostul edil al comunei Holod, Daniel Cioloş, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor.

Acuzaţiile? Abuz în serviciu şi complicitate la obţinerea ilegală de fonduri în valoare de aproape 3 milioane lei, formulate într-un dosar în care astă-vară au fost arestaţi doi "băieţi deştepţi", abonaţi la lucrări publice în comunele bihorene, bănuiţi că s-au folosit de facturi fictive de milioane de lei atât ca să sugativeze banii publici, cât şi ca să-şi micşoreze dările către stat: Dan Fechete, coacţionar şi administrator al Dan & Dan Construct, şi Cosmin Bonica, de la Capa Instal. Încă de atunci, anchetatorii bănuiau că afacerile celor doi n-ar fi fost posibile fără neglijenţa, dacă nu chiar complicitatea unor administraţii locale, care au recepţionat lucrările fictive. Iar acum se pare că au găsit şi primele dovezi în acest sens.

Cătuşe pe căpuşe

Învârtelile care au dus la arestarea constructorilor Cosmin Bonica şi Dan Fechete au fost prezentate pe larg de BIHOREANUL chiar după arestarea celor doi afacerişti, pe 1 iulie.  Era prima dată când procurorii orădeni invocau acuzaţia de "obţinere ilegală de fonduri publice", infracţiune proaspăt introdusă în Codul Penal şi pedepsită cu închisoare între 2 şi 7 ani.

Firmele celor doi au beneficiat de mai multe contracte publice. Dan & Dan Construct, de pildă, administrată de orădeanul Daniel Fechete, a realizat lucrări la Orăşelul Copiilor, la Bazinul Olimpic, modernizarea şi extinderea Grădinii Zoologice, dar şi numeroase reţele noi de apă şi canalizare, construirea de poduri şi consolidarea de baraje în judeţ.

Fechete era, însă, mic copil pe lângă Cosmin Bonica, patronul Capa Instal. Fost consilier local PDL în Sânmartin şi şef al regiei de gospodărire comunală, omul şi-a tras firmă, a trecut la PNL şi, mulţumită preşedintelui Consiliului Judeţean, Cornel Popa, de care s-a "lipit", a obţinut de la primăriile din judeţ numeroase contracte pentru reabilitări de drumuri şi cămine culturale ori introducerea unor reţele de apă-canal.

Deconturi fantomă

Deşi nu au fost parteneri de afaceri, Bonica şi Fechete au ajuns "colegi de dosar" pentru că s-au aprovizionat cu facturi fictive de la firmele aceleiaşi persoane, Ioan Cozac, un escroc notoriu, cercetat în mai multe dosare de fraudă. Procurorii Parchetului Bihor, care coordonează ancheta, descoperiseră că aceştia apelau la Cozac nu doar ca să-şi micşoreze dările către stat, ci şi ca să umfle notele de plată la lucrările publice pe care le executau.

Dan & Dan Construct SRL, de exemplu, în timp ce lucra la amenajarea Grădinii Zoologice din Oradea şi la extinderea Cimitirului Municipal, a depus la Primărie facturi fictive de 744.000 lei şi 618.388 euro. Patronul Capa Instal l-a întrecut, însă, cu mult. Din verificările procurorilor şi ale inspectorilor Direcţiei Antifraudă Fiscală Oradea reiese că Bonica se folosea de facturi fictive încă din 2009, colaborând cu firme-fantomă nu doar din Bihor, ci şi din Slovacia, Ungaria şi Italia.

La Lăzăreni, de pildă, pentru a obţine banii pentru o staţie de pompare, Bonica a prezentat o factură proformă de 150.000 lei de la o firmă slovacă inexistentă, după care a încasat banii fără să mai aducă instalaţia. La Holod a decontat facturi fictive de aproape 2,5 milioane lei provenind de la societăţile Omaha Auto şi Viktorymarkos aparţinând unor cetăţeni maghiari. Un alt tun l-a dat în Avram Iancu: pe 17 mai 2012 a încheiat un contract cu firma lui Cozac pentru "îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată", pentru care a facturat Primăriei lucrări de 1,1 milioane lei.

Dublu, am zis...

Învârtelile celor doi nu ar fi fost posibile fără concursul unor edili locali, iar procurorii au deja doi primi suspecţi. Fostul primar PDL al comunei Holod, Daniel Cioloş, este cercetat pentru abuz în serviciu după ce, prin acte adiţionale semnate pe genunchi, a modificat contractul de execuţie pentru extinderea alimentării cu apă a localităţilor Holod, Hodiş şi Forosig. Lucrarea era finanţată din fonduri guvernamentale, printr-un program derulat de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, şi a fost adjudecată în 2007 la 1,4 milioane lei cu termen de execuţie 12 luni.

După "intervenţiile" lui Cioloş, investiţia a ajuns să coste aproape dublu şi a fost predată abia după cinci ani, în 2012. Şi atunci cu hibe, căci muncitorii Capa Instal au lăsat reţeaua de apă cu grupurile de pompare şi branşamentele electrice nefuncţionale. Banii, însă, Bonica i-a încasat. Ultima tranşă chiar în 2012, la predare, cu largul suport al Consiliului Judeţean, de unde, din cei 1 milion de lei sosiţi atunci de la Bucureşti pentru plata lucrărilor făcute în baza respectivului program guvernamental, 800.000 lei au fost trimişi imediat spre Holod. Iar asta cu toate că în aceeaşi perioadă proiecte similare se derulau în mai multe localităţi din judeţ.

Uite instalaţia, nu e instalaţia!

În privinţa lui Teodor Matica, primarul comunei Avram Iancu, fost liberal şi, de zilele trecute, proaspăt PSD-ist, procurorii au reţinut, pe lângă abuz în serviciu, şi complicitatea la obţinere ilegală de fonduri, ambele în legătură cu contractele derulate prin firma lui Bonica. Iar asta nici măcar pentru tunul dat în 2012, când afaceristul a facturat Primăriei lucrări în valoare de 1,1 milioane de lei făcute, chipurile, de firma lui Cozac, ci pentru o altă ţeapă, din 2010, când Primăria i-a achitat 1,2 milioane lei pentru o staţie de epurare şi alte 1,4 milioane de lei pentru o "organizare de şantier" care nu s-a făcut nici până azi.

Instalaţia, plătită în 2010, a fost adusă la Avram Iancu în 2012, dar după câteva săptămâni a dispărut din nou, sub pretextul că trebuia calibrată, iar de atunci nu a mai apărut. "Procurorii spun că nu trebuia să plătim utilajele. Ce să fi făcut? Dacă nu le plăteam atunci, în 2010, pierdeam banii. Eu de unde să ştiu ce se întâmplă, că omul e neserios? Nu se poate spune că nu am făcut tot posibilul să repar greşeala. L-am dat în judecată, suntem înscrişi pe lista creditorilor. O să mergem mai departe", explică acum Matica.

Who's next?

Ancheta nu este, încă, finalizată. Nu de alta dar, după cum spun sursele BIHOREANULUI, investigatorii nu exclud ca milioanele pe care afaceristul le-a încasat pe facturi fictive să acopere şi unele "comisioane" plătite funcţionarilor, edililor ori membrilor din comisiile de licitaţie care l-au ajutat pe Bonica să se îmbuibe din contractele publice ori care au închis ochii şi i-au decontat lucrări, făcându-se că nu văd escrocheriile pe care le-a făcut. Dacă nu cumva şi amicilor politici sus-puşi, care l-au ajutat să stoarcă banul public până la ultimul leuţ.

Ca atare, nu ar fi de mirare ca lista "complicilor" lui Bonica să crească. Aşa că întrebarea este oare cine urmează?


PROTEST ÎN AREST
Bonica, mănânci sau vorbeşti?

04_Cosmin_Bonica_bihoreanul.jpgArestaţi pe 1 iulie, Cosmin Bonica (foto) şi Dan Fechete continuă să rămână după gratii, instanţele de judecată admiţând până acum de trei ori propunerile Parchetului de prelungire a măsurii şi respingând toate solicitările făcute de cei doi afacerişti pentru înlocuirea ei, patru la număr, plus alte opt contestaţii.

În semn de protest, sursele BIHOREANULUI spun că Bonica ar fi intrat, recent, în refuz de hrană, revolta afaceristului fiind întreruptă, însă, ulterior, la sugestia avocaţilor. L-ar putea sfătui şi să fie cooperant şi să-i "dea în gât" pe toţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
BANI DE CAMPANIE
mai cautati la PRIMARIA AVRAM IANCU ,FACTURI FICTIVE emise de S.C.ALPET S.R.L. ,firma lui ALIN PETI alt tepar din anturajul lui POPA CORNEL ,SUNT DECONTATE FACTURI FICTIVE PE CONSTRUCTIA DE DRUMURI.DEASEMENEA LA PRIMARIA LAZARENI S-A MAI LUCRAT SI S-AU DECONTAT FICTIV FACTURI SI SITUATII DE LUCRARI DE CATRE FIRMA RESPECTIVA.!!!!!!
Postat 28 Octombrie 2014, 22:28 de PNL BIHOR
La lupta ORADENI!!!
Hai @David, hai @Oradean, hai @Dan (cred ca difera de domnul Dan din articol)...la LUPTA!!! Pai se poate STIMABILA Laura Gal. Adica ne spui ca la Oradea sau decontat ILEGAL"... Dan & Dan Construct SRL, de exemplu, în timp ce lucra la amenajarea Grădinii Zoologice din Oradea şi la extinderea Cimitirului Municipal, a depus la Primărie facturi fictive de 744.000 lei şi 618.388 euro". Adica spre un milion de euro din banii oradenilor si noi NIMIC? Nu reactionam ca e o facatura... pai astea sunt sume la conducerea Primariei Oradea 1 MILION DE EURO!!! Sau e de bine? Daca erau de la PSD erau minim 2-3 milioane dupa modelul Viorel? Deci sa stam linistiti.... e bine.... SE RECUPEREAZA CEVA? Intreb ca prostu'sunt total anacronic... Hai BOLO!!! Mai ai pana il intreci pe dl. Filip... inca un pic!!!
Postat 28 Octombrie 2014, 18:47 de Adi Oradeanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON