URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2011, 16:22

Prim procurorul Viorel Gavra: "Sunt cel mai reclamat procuror din Bihor"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Cei pe care i-a trimis în spatele gratiilor i se confesează adesea, ba chiar au ajuns să-l roage să le ajute familiile. Iar el, când poate, îi ajută. A dat lecţii de scris şi citit tâlharilor şi criminalilor, unora le-a găsit locuri de muncă şi locuinţe. Unii s-au pus pe calea cea dreaptă, alţii s-au întors la "mititica", dar tot i-au mulţumit că a fost om cu ei.

Viorel Gavra, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, e un magistrat atipic pentru o instituţie prin definiţie inflexibilă. Îndrăgostit de muzica clasică şi înot, sport pe care-l practică şi acum, la 56 de ani, se declară singur "cel mai reclamat magistrat" din judeţ, iar principala modalitate prin care a eficientizat activitatea subalternilor e exemplul personal: la serviciu vine primul şi pleacă ultimul.

Securitatea nu comanda

- Aţi fost procuror şi pe vremea comuniştilor. Când era mai bine?

- Într-un fel, era mai bine atunci. Sunt procuror din 1982, deci ştiu ce spun. Nu era o avalanşă de acte normative, ca acum, când prin ordonanţe de Guvern se schimbă legi. În plus, era un control ierarhic mai strict. Iar Securitatea nu comanda procurorilor, cel puţin nu celor pe care eu i-am cunoscut. Eventual se implica atunci când procurorii cereau aprobare să trimită în judecată membri de partid.

- În anii 90 ingerinţele politicului în Justiţie erau aproape recunoscute pe faţă. Mai comandă şi acum partidul?

- Erau într-adevăr ingerinţe, dar exclusiv în ce priveşte numirea şefilor de Parchete. În rest, nu am cunoscut presiuni. Culmea, atunci nu se amestecau. Acum însă, partidele fac zid în jurul oamenilor lor care au probleme penale. Din punctul meu de vedere, greşesc, căci dosarele penale înseamnă probe, iar partidele ar trebui să înţeleagă că, solidarizându-se cu cei anchetaţi, îşi pierd credibilitatea.

"S-a îmbătat fostul meu şef şi a crezut că-i vreau postul"

- Pe câţi dintre cei pe care i-aţi anchetat i-aţi dat cu capul de masă?

- Dorm liniştit din acest punct de vedere. Am dat dovadă de omenie şi înainte de 1989 şi după. Sunt condamnaţi în baza dosarelor făcute de mine care după liberarea din Penitenciar mi-au mulţumit că i-am ajutat într-un fel sau altul. Primesc de la zeci de condamnaţi scrisori în care mă roagă să le ajut familiile cu bani, mâncare. Când am putut, am făcut-o. Am avut şi inculpaţi minori, unii anchetaţi pentru crime, care au învăţat să citească şi să scrie în biroul meu, în timpul anchetelor.

- Aţi fost reclamat de zeci de ori la CSM, aţi fost dat în judecată. Unul din foştii colegi v-a numit chiar Cal Troian al Mafiei şi apropiat al lumii interlope...

- Am fost cel mai reclamat procuror din toate timpurile, în Bihor. Şi înainte de '89, şi după. Înainte îmi făcea reclamaţii anonime chiar fostul meu şef, căruia la un chef, unde se îmbătase, cineva i-a zis că-i voi lua postul. De atunci nu m-a mai suportat. Mi s-au făcut o mulţime de controale, dar nu mi s-a găsit nimic de reproşat. Şi după 1990 am fost verificat de zeci de ori, dar totdeauna am stat cu fruntea sus.

- Vi s-au reproşat  legăturile cu clubul Liberty, faptul că trăiţi cu o femeie cercetată pentru evaziune, relaţii neprincipiale cu afacerişti controversaţi. Care e adevărul?

- Am avut multe delaţiuni, într-adevăr. Cei care mă reclamau profitau că administratoarea firmei Liberty a fost o doamnă cu acelaşi nume ca mine, o simplă coincidenţă, dar şi de amănuntul că, fiind un împătimit al judo-ului, m-am implicat în activitatea clubului. Au fost nişte aberaţii, la fel ca toate celelate inventate de oameni "de bună credinţă". Dacă o singură acuzaţie ar fi fost adevărată, n-aş mai fi rămas la această masă.

S-a împuşcat anchetatul

- Concursul pentru şefia instituţiei a fost unul cu "scântei". Contracandidatul dvs., procurorul Călin Roman, v-a luat de gât pe hol şi v-a acuzat de fraudă. Ce s-a întâmplat după?

- Eu n-am vrut să ajung şef. M-am rugat până în ultima clipă de colegul Ovidiu Naghi să meargă, dar a refuzat. Apoi s-a aflat că s-a înscris Călin Roman, ceea ce a stârnit o mică revoltă, deoarece majoritatea colegilor nu au o părere foarte bună despre el, şi mi-au spus că dacă nu merg la concurs, ei vor demisiona. Asta a fost. Despre altercaţie şi ceea ce a urmat nu vreau să vorbesc. Îi las pe alţii. Roman e însă judecat pentru ultraj şi se va da o soluţie.

- Care a fost cel mai greu caz la care aţi lucrat?

- Am avut multe. Prin 1984, ca stagiar, am primit un dosar de corupţie de care colegii mai vârstnici s-au ferit. Nişte persoane au luat bani de la soţia unui inculpat ca să-i rezolve o condamnare mai uşoară. Au fost cercetaţi miliţieni, locţiitorul şefului Miliţiei, vicepreşedintele Judecătoriei, ingineri, inspectori, un secretar PCR de la Judeţ. Unul şi-a tras un glonte în cap în birou, altul a fugit în State. S-a ajuns la condamnări. Apoi, în carieră, au urmat numeroase cazuri de omor, cel mai sângeros fiind cazul a doi minori care au comis mai multe crime şi peste 100 de tâlhării şi furturi.

Avansaţi fără experienţă

- Ani de zile, parchetele din Bihor s-au confruntat cu lipsa de personal. Cum e acum?

- La fel. Avem o lipsă acută de personal şi la Oradea, şi la Marghita, şi la Salonta unde, de pildă, procurorul stagiar abia şi-a dat definitivatul că a şi plecat judecător la Arad. Situaţia e cauzată de lege, care permite promovarea cu o vechime mică în meserie, dar şi înscrierea la mai multe examene. Sunt procurori care într-un an au ajuns de la Parchetul de pe lângă Judecătorie la Parchetul Curţii, fără experienţa necesară soluţionării unor dosare complexe. O altă cauză e şi dorinţa CSM de a avea prea multe atribuţii. A detaşat o mulţime de procurori şi judecători din teritoriu la Bucureşti, deşi nu-şi justifică existenţa acolo. Se duc şi fac muncă de secretară. Ca să nu vorbim de cheltuieli cu deplasările, cu locuinţa de serviciu, etc.

- Să înţeleg că aveţi unele aşteptări de la noul CSM?

- Nici măcar nu ştim dacă e legal constituit sau nu, deoarece numirile au fost declarate neconstituţionale.

- De ce nu are Parchetul Oradea nici acum un şef? De ce propunerile făcute până acum, Marius Iancu şi Alin Leucea, au fost respinse?

- Propunerile înaintate de Valentin Mirişan, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, n-au fost însuşite de procurorul general al României Codruţa Kovesi, şi nu pot decât să fiu de acord cu motivele invocate de dânsa, principalul fiind lipsa procurorilor de la Parchetul Bihor. Dânsa a dorit să fie detaşat un procuror de la Parchetul Curţii de Apel, unde sunt mai mulţi. Deocamdată, însă, n-a dorit nimeni să plece de acolo la Parchetul local.

Poliţiştii ar trebui evaluaţi de procurori

- Ce relaţii aveţi cu subordonaţii? Munceşte mai mult un şef decât un simplu procuror?

- Cred că am relaţii bazate pe respect cu toţi subordonaţii şi personalul auxiliar. Muncesc poate chiar mai mult decât unii dintre ei. Anul trecut am avut cele mai multe dosare soluţionate şi nu cred că există un alt prim-procuror din România care să mă poată egala. Vin primul, plec ultimul. Cei care doresc, pot să verifice: lumina din biroul meu e aprinsă până seara la 9, inclusiv sâmbătă şi duminică, uneori şi de Crăciun şi de Revelion.

- Aţi sărbătorit pensionarea procurorului Alexandru Lele? Nu v-a fost un coleg comod, ci cel mai înverşunat contestatar.

- Nu eu organizez chefurile de pensionare. Dar, dacă tot a venit vorba, profit de ocazie ca să-l invit să-şi ia din fostul birou obiectele personale, pentru ca încăperea să poată fi ocupată de un alt procuror.

- Poliţiştii se plâng că lipsa de experienţă a unor procurori periclitează adesea anchetele. Resping propuneri de interceptare a convorbirilor ori de arestare, ceea ce zădărniceşte unele dosare...

- Au apărut probleme din lipsa de experienţă sau de curaj a procurorilor, într-adevăr. Întotdeauna am subliniat la întâlnirile procurori-poliţişti rolul acestora din urmă în apărarea liniştii publice şi a proprietăţii. De fiecare dată am ţinut partea poliţiştilor şi am fost acuzat de subordonaţi.

- Câte cereri de interceptare a făcut Parchetul Bihor anul trecut şi în ce cauze?

- Am cerut 61 interceptări, în omoruri, tâlhării, furturi şi cauze economice. Poate trebuia mai multe, însă costă mult şi am analizat atent de fiecare dată oportunitatea acestor proceduri.

- Dacă aţi putea modifica legea, cum aţi reglementa raporturile procuror-poliţist?

- Avem o colaborare bună, pentru că avem acelaşi scop, de a apăra legea. Dacă mi-ar sta în putere, aş face ca poliţiştii să fie subordonaţi şi evaluaţi direct de procurori.

Există şi magistraţi care ar merita să stea la puşcărie

- Aţi avut erori judiciare?

- Orice achitare e analizată, pentru a afla dacă este imputabilă sau nu procurorului. Anul trecut am avut 56 de achitări pe raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Oradea. Au fost şi cazuri în care procurorii au greşit, dar nu cu intenţie sau din neglijenţă gravă.

- Câte rechizitorii ale procurorului Gavra au fost infirmate în instanţă?

- Recordul meu este greu de egalat, pentru că nu am nicio achitare.

- Vi s-au oferit vreodată bani să opriţi anchete. Care a fost cea mai mare sumă?

- Nu voi uita niciodată povestea unui ciobănaş arestat înainte de 1989 pentru tâlhărie. A venit taică-său să mă întrebe ce se întâmplă, iar eu i-am spus că va primi 5 ani, că atâta "se dă". A tot insistat că vrea să-şi ajute copilul şi că dă "o bătrână". Eu, neştiind ce înseamnă asta, am glumit să aducă două. A zis să-i dau timp şi atunci m-am prins că nu-i în regulă. L-am întrebat ce înseamnă o bătrână şi mi-a zis că 100.000 lei. Era să pic pe spate. I-am spus că nu se poate face nimic, dar nu s-a lăsat, a obţinut un certificat medico-legal la Cluj, că băiatul e bolnav psihic şi nu răspunde. Tot a fost condamnat, până la urmă.

- Vă ajută "mica reformă" a justiţiei, se soluţionează cauzele mai repede?

- În orice stat, sistemul juridic nu poate avea un procentaj de încredere ca de exemplu Biserica. În procesele civile, unul va pierde, în cauzele penale, mulţi sunt nevinovaţi închipuiţi. Pe româneşte, orice s-ar face, nu va fi mai bine. Legat de mica reformă, se putea mai mult. Poliţia şi Parchetul s-au degrevat de unele probleme, dosarele se soluţionează mai repede, însă trebuia făcut ceva şi cu procedurile vizând obligativitatea prezenţei martorilor şi a inculpaţilor minori în instanţă. Dacă au fost audiaţi deja de poliţişti şi procurori, ar trebui să nu mai fie obligatorie prezenţa lor la fiecare termen de judecată.

- Există vreun magistrat orădean, dintre cei activi, care ar merita să stea la puşcărie?

- Există mai mulţi chiar, dar nu-i în competenţa mea să-i cercetez.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Liviu Popa, şeful Poliţiei Române - Bun profesionist, perseverent, diplomat

Cristi Danileţ, fost vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea, membru CSM - Nu îl cunosc suficient

Borşi Atilla, afacerist evazionist - Nu îl cunosc

Vasile Popa, şeful secţiei Urmărire Penală din Parchetul Bihor - Sociabil, muncitor, inteligent

Radu Bodea, şef secţie în Parchetul Curţii de Apel - Muncitor, inteligent, ambiţios

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
SLUGA LUI VIZER
CENZURAT
Postat 24 Februarie 2012, 00:59 de c.i.i
cel mai cel om din justitie si nu numai :)
DOAR CUVINTE DE LAUDA, FELICITARI SI MULTUMIRE PT. CA EXISTATI DOMNULE PROCUROR. DE ASA CEVA AVEM NEVOIE.. modest, placut, generos, bun si necesar.
Postat 20 Decembrie 2011, 13:45 de UVVG
gavra javra
gavra javra musai omorit pentru citi oameni o distrus
Postat 29 Aprilie 2011, 10:28 de gavra javra
cel mai nenorocit om
Te crucesti de minciunile acestui vierme;ar trebui sa arate si o scrisoare macar de multumire de la cineva care a fost nenorocit de acest vierme.Foarte multi au suferit de la acest vierme si pentru ei nu s-a facut niciodata dreptate.
Postat 15 Martie 2011, 13:11 de Levente
..de vis
...acest JEG de personaj (că om nu poate fii numit), este unul dintre cele mai grăitoare exemple pentru care oamenii nu au încredere în justiție. Locul lui este în pușcărie..negreșit
Postat 24 Februarie 2011, 10:54 de kappa
respect
AM CUNOSCUT PE DOMNUL PROCUROR IN URMA CU 20 DE ANI IN LOCALUL UNDE EU LUCRAM ATUNCI , IAR DOMNIA SA SE MAI OPREA LA O CAFEA . A FOST UN OM DEOSEBIT DE RESPECTUOS , AVEA O TINUTA IMPECABILA SI SE PUTEA OBSERVA CA E SI UN OM FOARTE DESTEPT . FELICITARI !
Postat 20 Februarie 2011, 00:41 de yna
golan
dar daca vreti sa fiti credibili intrebati-l ce legatura are cu interlopul AUREL GAVRIS ....nu cumva este nasul lui?
Postat 16 Februarie 2011, 14:40 de oradean
urat
Deci asemenea minciuni????????????? Nam crezut vreodata ca va aparea asa ceva in Bihoareanul, acest procoror ( nu procuror) crede ca daca e cel mai reclamat e bine nu??? Cum sa gandesti in halul asta, sa nu mai ai pic de moralitate. Daca pana acuma sefii lui nu iau facut nimic pentru erorile savarsite cu rea credinta si grava neglijenta, aia nu inseamna cu nu se va intampla nici diaici incolo, atentie roate se invarte, oamenii se schimba. Se stie clar ca este printre cei mai corupti procurori din tara si cel mai din Bihor, doar chear el spune ca a fost cel mai reclamat. Da sa stiti ca pe unii chiar ia invatat sa scrie, a scris in locul lor declaratiile, defapt ia invatat sa semneze....... Deci ideea de baza era acea ca, el vrea sa ne anunte pe toti oradenii ca el E CEL mai tare frate si el face legea in bihor!!Felicitari Bihoreanuuuuullllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!
Postat 03 Februarie 2011, 21:28 de francezu
AI REUSIT!!!
<SI PROCUROR SI OM> AI REUSIT , FELICITARI!!!
Postat 03 Februarie 2011, 00:06 de EU
mare procuror, mare caracter
Individu ăsta care se laudă singur, e unul dintre şpăgarii din sistem rămas în libertate! Liberty ştie de ce! Măi Javra, ai tupeu specific borfaşilor!
Postat 02 Februarie 2011, 21:23 de justitiabil who know
www
"Am avut şi inculpaţi minori, unii anchetaţi pentru crime, care au învăţat să citească şi să scrie în biroul meu, în timpul anchetelor." HAHAHA :)))))))) :)))))))) "Mi-au spus că dacă nu merg la concurs, ei vor demisiona." HAHAHA :))))))))))) :))))))))) Sunt mandru ca am onoarea sa traiesc pe aceeasi planeta cu dl. procuror !
Postat 02 Februarie 2011, 18:06 de www
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON