URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 07:29

PR-işti comunişti! BIHOREANUL dezvăluie lista propagandiştilor PCR: zeci de profesori, muzeografi, funcţionari ori şefi de instituţii

PR-işti comunişti! BIHOREANUL dezvăluie lista propagandiştilor PCR: zeci de profesori, muzeografi, funcţionari ori şefi de instituţii TOVARĂŞA ŞEFĂ. Floare Chipea (foto), decăniţa Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea între 2002-2016 şi lider al Organizaţiei de Femei a PSD Bihor, a fost şefă şi în Epoca de Aur. Potrivit listei BIHOREANULUI, Chipea n-a fost o simplă propagandistă, ci director adjunct al Şcolii Judeţene de Partid, unde erau instruiţi toţi cei care doreau un loc în nomenclatura comunistă

Aproape trei decenii au trecut de când românii cred că au scăpat de comunism, dar de comunişti tot n-au scăpat. Mulţi dintre tovarăşii care au pus umărul la consolidarea odiosului regim fie au rămas neştiuţi, fie au fost daţi uitării, putând astfel să umple liniştiţi spaţiul public şi după Decembrie 1989.

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate o filă din arhiva Judeţenei PCR Bihor: tabelul nominal al grupului de propagandişti ai Comitetului Judeţean de partid din 1989, adică cei pe care regimul s-a bazat că vor transmite "maselor" mesajele Partidului.

Mulţi au ocupat şi încă ocupă poziţii cheie şi funcţii de conducere, dar toţi se jură că nu au fost "profesionişti ai minciunii", ci doar promotori fără voie ai acesteia, prin prisma meseriilor şi funcţiilor pe care le exercitau.

Luminaţii

Lista propagandiştilor a fost descoperită de BIHOREANUL cu ocazia unei cercetări în arhivele Comitetului Judeţean Bihor al PCR. Intitulat "Tabel nominal cuprinzând grupul de propagandişti ai Comitetului Judeţean de partid pe anul 1989", documentul datat cu 5 ianuarie 1989 cuprinde 140 de nume.

Chiar dacă pretenţia Partidului era ca fiecare cetăţean să fie un propagandist, comitetele judeţene aveau oameni pe care ştiau că se pot baza că vor răspândi mesajul regimului, îndoctrinarea şi cenzura, că - simplu spus - vor face reclamă comunismului.

Lista e deschisă, fireşte, de activiştii de partid cu cele mai înalte funcţii: Andrei Sorcoiu, prim-secretar al Comitetului Judeţean de partid, şi secretarii Ioan Vulturar, Ana Săndulescu, Dumitru Berinde, Mihail Hinşelan, Paraschiva Csucsuy. Apoi urmează o serie de şefi de structuri sau instituţii, cum ar fi Nistor Ciordaş (prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean), Traian Bondar (şeful secţiei de propagandă a CJ de partid), Gheorghe Groza (prim-secretar al Comitetului Municipal PCR Oradea), Viorica Piscoi (inspector şcolar general), Tiberiu Duma (şeful Procuraturii Bihor), Ioan Popescu (şeful Inspectoratului Judeţean de Interne, ce reunea Miliţia şi Securitatea), Liviu Moldovan (directorul Şcolii interjudeţene de partid).

La vremuri noi, tot ei

Teodor Maghiar, primul rector al Universităţii din OradeaTabelul include şi persoane care s-au "convertit" instantaneu după 1989 la "democraţie", ocupând în continuare funcţii de conducere ori promovând din eşaloanele II şi III chiar în primul rând al noii nomenclaturi. Exemplul cel mai elocvent este fostul rector Teodor Maghiar (foto), în 1989 decan al Institutului de Subingineri, după 1990 "ctitor" al Universităţii actuale, ales local şi lider PSD, parlamentar şi membru al diverselor comitete şi comisii, inclusiv al Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe, rămas în mentalul multor bihoreni ca un "om de bine".

La fel ca Maghiar, pe listă mai sunt o grămadă de universitari. Floare Chipea, în 1989 director adjunct al Şcolii de Partid, a devenit profesor de ştiinţe socio-umane şi în perioada 2002-2016 a fost chiar decăniţa facultăţii de profil, demisionând acum două săptămâni doar fiindcă e protagonistă într-o anchetă a DNA, pentru trucarea unui concurs. Cum încă de atunci a refuzat categoric să ofere vreo declaraţie BIHOREANULUI, "tovarăşa" nu a explicat nici acum ce propagandă a făcut şi nici care funcţie de conducere i-a plăcut mai tare: cea de la "fabrica de comunişti" ori cea de la facultate...

Amatori

Alte VIP-uri universitare cu trecut de propagandişti comunişti sunt fostul prorector Nicolae Josan (în 1989 director adjunct la Liceul Înfrăţirea), Barbu Ştefănescu (muzeograf), fostul decan de la Ştiinţe Economice, Gheorghe Olah (lector la Institutul de Subingineri), fosta decăniţă de la Ştiinţe Politice, Lia Pop (directoare la Liceul Sanitar).

Lia Pop, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele ComunicăriiAceasta din urmă, lider la Organizaţia de Femei a PSD Bihor, susţine că nu a făcut deloc propagandă comunisă. "Te puneau automat pe listă dacă aveai o funcţie. Am ţinut lecţii pe teme de politică şi relaţii internaţionale la Cabinetul de Partid (n.r. - unde erau "perfecţionaţi" cei mai importanţi nomenclaturişti din judeţ). Vorbeam liber, nu era foarte important", îşi bagatelizează Lia Pop (foto) trecutul. "Aşa ne puteau folosi pe noi, directorii de şcoli, dar nu eram plătiţi (n.r. - în plus). Alţii, cei de la direcţia specializată, primeau bani frumoşi pentru propagandă".

Totuşi, faptul că nu toţi directorii de şcoli din Oradea au fost incluşi în tabelul propagandiştilor e un indiciu că partidul făcea o selecţie. După ce criterii, greu de spus, dar cel mai probabil îi alegea pe cei mai zeloşi...

"Să nu se facă de râs"

Mihai Drecin, profesor universitarUn alt universitar de pe listă, istoricul Mihai Drecin (foto), are o altă teorie: erau recrutaţi doar profesorii buni. "Inspectoratul Şcolar ne numea din oficiu, că doreai, că nu. Bănuiesc că îi punea pe cei pe care îi ştiau că fac cercetare ştiinţifică".

Profesorul afirmă că a fost obligat să ţină lecţii membrilor de partid, dar de istorie, nu de propagandă: "M-au trimis o dată la Uzina Înfrăţirea, să le vorbesc inginerilor pe teme de istorie. Nici nu mi-au cerut să fac propagandă, ci doar să predau teme de istorie, precum mişcarea naţională în timpul Marii Uniri. Practic, trebuia să îi învăţ istorie, să nu se facă de râs când mergeau pe la întâlnirile de partid", explică Drecin. Omiţând faptul că însăşi istoria fusese în bună măsură rescrisă de comunişti, istoricul se laudă, în schimb, că reuşea să le strecoare auditorilor şi informaţii pe care regimul le ţinea ascunse, subliniind, evident, şi el că n-a primit niciun ban pentru această activitate.

"Fără relevanţă"

Un alt propagandist comunist a fost Sorin Ungur, director la CET, păstrat în funcţie până la pensionare, în 2001. Şi acesta neagă că a preaslăvit regimul. "Funcţia m-a băgat automat în Comitetul de partid şi nu mi-e ruşine de asta, dar propagandă nu am făcut. Sarcina mea era ca CET-ul să fie fruntaş pe ţară", spune fostul director.

Aurel Chiriac, director Muzeul Ţării CrişurilorO scuză similară are şi Aurel Chiriac (foto), directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care zice că a făcut parte din grupul de propagandişti doar pentru că urma să devină lector de istorie la Şcoala de Partid. "Eram muzeograf şi trebuia să predau Istoria României la Şcoala de Partid, dar n-am mai apucat. Nu am făcut propagandă, poate oricine să verifice", susţine Chiriac, "tovarăş" pe listă cu alţi muzeografi precum Sever Dumitraşcu, Viorel Faur, Mircea Paina, Ioan Crişan şi Lucia Cornea.

Candidat... cu noroc

Ştefan Herchi, avocatO astfel de listă nu-i putea omite pe oamenii legii. Pe lângă şeful Securităţii Bihor, Dumitru Ogăşan, comandantul Miliţiei judeţene, Gheorghe Telente, şi preşedintele Tribunalului, Pavel Burtă, lista cuprinde şi persoane care au făcut carieră şi după 1990. De pildă, procurorul Radu Bodea, care în 1989 era adjunct la Procuratura Oradea, sau fostul procuror Ştefan Herchi (foto), acum avocat, lector universitar şi candidat ALDE la Primăria Oradea.

"Eram propagandist, dar neretribuit", susţine Herchi, afirmând că i s-a impus să ţină lecţii pentru activiştii de partid. "Nu vreau să mă laud, dar le povesteam politică externă adevărată. Le spuneam pe faţă de ruşi, de chinezi şi din fericire nu s-a legat nimeni de mine", pretinde avocatul. Cum de-a avut acest noroc, nu-şi explică nici el. Normal, ca toţi ceilalţi colegi, nu-şi reproşează nimic. Că deh, toţi au fost sub vremuri...


ŞI ALŢII
Artişti ai propagandei

Lista fruntaşilor pe care se baza regimul comunist în Bihor cuprinde, de asemenea, numeroşi oameni de cultură, precum Alexandru Andriţoiu (redactor şef al revistei Familia în 1989), Dumitru Chirilă (adjunctul său), ziarişti precum Florin Ardelean (instructor la Comitetul Judeţean de Cultură), Francisc Illes (redactorul şef al cotidianului Faklya), Aurel Pop (redactorul şef al ziarului Crişana), Gabriel Georgescu (redactor la Crişana), Ioan Laza (corespondent al cotidianului central Scânteia, "rebranduit" după 1990 sub numele Adevărul), inspectorii şcolari Florica Ştefănescu, Vasile Şuta şi Ioan Derşidan, dar şi simpli profesori, ca Violeta Nagy (Liceul Economic), Maria Grăjdeanu (Liceul Gojdu), Mihai Vânturache (Liceul de Filologie-Istorie), Florian Perneş (Liceul Sinteza).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ati ramas blocati
Ati inghitit cuminti propaganda de dupa 89 si ati ramas blocati pe ea. Intrebati pe oricine si sa vedeti ca cei care erau capabili trebuiau sa fie membri PCR si chiar activi, altfel ramaneau blocati. Era un regim in care ti se spunea ceva in fiecare zi, majoritatea credeau sincer ca fac ceva bine. V-ati gandit vreodata la asta? Cei care acuma va spala creierele sa cumparati toata gunoiele din vest si sa nu produceti nimic ca ce-i romanesc e prost nu s-ar putea sa foloseasca aceleasi metode? Dar cei care au venit din 90 incoace au fost chiar asa de buni? Aaa.. era sa uit, si aia erau tot comunistii. Nu eram tot noi, romanii. De nu-i impuscam pe toti sa vedem daca o sa ne mearga mai bine? E usor sa arati cu degetul la cineva, mai greu e sa fii tu bun. Starniti in continuare ura. Mai bine ati scrie articole despre cum sa isi administreze oamenii banii, despre cum sa manance sanatos, despre cum sa descopere ceva din spiritualitatea lor, despre cum sa invete. Ati face ceva mai util.
Postat 21 Aprilie 2016, 22:01 de cchris26
Ura ! Urrra !...
Jos co-munis-mu! Jos co-munis -mu! Ce-ar mai fi de zis ? Vic-to -rie !
Postat 21 Aprilie 2016, 16:46 de User anonimizat
previzibil
oare de ce nu ma mira ca si d.na Chipea se afla pe aceasta lista? totul despre dumneaiei confirma ca a fost si a ramas o comunista pe care nimic nu o poate schimba: coafura, fustele, zambetul fals, discursurile fade, matrapazlacurile facute de-a lungul vremii, oamenii pe care i-a promovat si de care s-a inconjurat, fiica si ginerele la care le-a dat posturi in Universitate, increngaturile pe care le-a creat...si pe care nu le va putea descalci nimeni cu adevarat. oricum o ancheta inedita ai facut Bihoreanule! felicitari!
Postat 21 Aprilie 2016, 14:28 de coate_goale
Agatha
Nu vei reusi sa iti rezolvi problemele facand rau altora. Schimbarea rectorului nu te va ajuta! Fii sigura!!!
Postat 21 Aprilie 2016, 11:00 de beius
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON