URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2014, 07:48

Porumbel sau uliu? Ţiganul bătut până la comă la Paris este un adolescent tâlhar din Bihor

Porumbel sau uliu? Ţiganul bătut până la comă la Paris este un adolescent tâlhar din Bihor BĂTAIE CU PROFIT. Pe 13 iunie, Darius, alias Porumbel, în buletin Cordovan Frunză Gheorghe, a fost schingiuit lângă Paris ore în şir şi apoi abandonat într-un cărucior de supermarket, cazul captând interesul politicienilor şi presei europene. Atenţia de care are parte o face pe concubina sa din Gepiu, Roştaş Pamela (în dreapta imaginii), şi pe soacra Elvira (stânga) să spere că Porumbel n-a suferit degeaba. "Poate o să ne deie despăgubiri", nădăjduieşte consoarta de la "franceji"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Televiziunile şi ziarele, din ţară şi din lume, au titrat mare: "Copil rom din România bătut şi schingiuit bestial la Paris!". Indignat, ministrul de Externe Titus Corlăţean a cerut "reacţia promptă a autorităţilor franceze", iar preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a decretat "inadmisibil ca asemenea lucruri să se întâmple unui cetăţean român". Europarlamentarul Damian Drăghici, el însuşi rom, s-a întrebat retoric "de ce romii sunt stigmatizaţi oriunde se duc?". Până şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, a denunţat "actele incalificabile ce contravin principiilor statului francez".

Ce a întors aşa lumea cu fundul în sus? Răpirea şi torturarea unui adolescent de etnie romă provenit din România, politicienii interpretând incidentul drept un efect al recrudescenţei rasismului după recentele alegeri europarlamentare.

BIHOREANUL a descoperit că victima, originară din Gepiu, nu este totuşi uşă de biserică. Botezat de presă Darius, "copilul" bătut la Paris are un bogat palmares infracţional, cum ar spune poliţiştii, a crescut într-o sărăcie lucie şi e capul unei familii cu trei copii, fugind din ţară după mai multe tâlhării, comise inclusiv asupra unor copii cărora le pusese cuţitul în gât.

Vineri, 13

Vineri, 13 iunie, cartierul Cite des Poetes, Pierrefite, lângă Paris. Dimineaţa, un copil de 11 ani vede un hoţ ieşind dintr-o casă. Seara, un ţigan de 17 ani din România e găsit într-un cărucior de supermarket, inconştient, cu dinţi rupţi, mâini şi picioare zdrobite. E internat de urgenţă. "Prognosticul vital este rezervat. Pacientul este în comă", au anunţat medicii după ce presa a publicat imagini şocante ale victimei, cu care publicul francez nu este obişnuit.

Descinse în tabăra de ţigani unde locuia tânărul, Poliţia a descusut "coloniştii". Potrivit datelor culese, la ora locală 18 majoritatea rezidenţilor se pregăteau să urmărească echivalentul francez al emisiunii TV "Noră pentru mama mea", când, deodată, în jurul taberei s-a auzit hărmălaie. Erau cam 12-15 indivizi (după unii peste 20), marocani sau tunisieni, înarmaţi cu bâte. Voiau cu Darius, de la care să recupereze ceea ce furase. După ce locuitorii refuză să-l predea, "musafirii" ameninţă că vor reveni. Au făcut-o după două ore, înarmaţi chiar şi cu pistoale automate, zic romii. "Darius a vrut să fugă peste gard, dar au încercuit tabăra". Prins, a fost băgat cu forţa într-o maşină care a dispărut imediat.

După câteva ore, timp în care a fost torturat, era găsit abia suflând. Momentul abandonării lui ar fi fost surprins, potrivit unei versiuni, de o franţuzoaică ce-şi plimba căţelul şi care ar fi întrebat candidă agresorii de ce aruncau un om la gunoi, fiindcă iniţial aceştia voiseră să-l bage într-un tomberon.

Răzbunare cu răscumpărare

Deşi o parte din ţigani au susţinut că Darius ar fi fost bătut de nişte imigranţi africani supăraţi că au pierdut la fotbal în faţa echipei conduse de român, majoritatea au declarat - iar mama victimei, stabilită în aceeaşi tabără a confirmat - că după răpire agresorii au sunat-o de două ori. Prima oară i-au cerut 15.000 euro în schimbul bunurilor furate, iar apoi 5.000 euro.

Victima a ajuns însă în comă şi nu e sigur că va supravieţui. În ce priveşte Poliţia şi Parchetul, acestea au deschis o anchetă pentru "tentativă de omor voluntar în grup organizat şi răpire şi sechestru în grup organizat". Pista urmărită? Răzbunarea. Mobilul? Darius furase de la nişte traficanţi de droguri, ceea ce explica atât duritatea pedepsei, cât şi faptul că s-a cerut răscumpărare.

Ciordeală şi politicianism

Cazul a fost mediatizat copios două săptămâni, nu doar de presa din Hexagon, ci până şi de faimosul CNN. Un corespondent american a relatat că ghetoul parizian e locuit nu doar de circa 200 de ţigani din România, ci şi de aproximativ 1.000 de persoane "afro-antileze", iar în Pierrefite delincvenţa este la ea acasă. De aceea, pentru că toţi sunt săraci, a fura de la un vecin e cea mai mare greşeală, iar vinovaţii sunt sancţionaţi pe loc, fără amestecul Poliţiei.

Or, se pare că tocmai asta făcuse Darius, ciordise de la alţii mai duri decât el, ceea ce nu avea nimic de-a face cu rasismul. De altfel, a doua zi, un alt tânăr, şi nu ţigan din România, a fost bătut măr în acelaşi cartier, şi nu de către francezi, ci tot de nişte magrebieni, pentru furtul unui telefon. În legătură cu cazul lui Darius, însă, politicienii de stânga au comentat că era un atac xenofob, determinat de exacerbarea discursului anti-imigraţie la recentele euroalegeri.

"Dacă era un olimpic..."

04_Ioan_Purge_bihoreanul.jpgDeşi presa l-a prezentat "Darius", argumentând că minorul trebuia protejat, BIHOREANUL a aflat că tânărul bătut, originar din Gepiu, are o cu totul altă identitate şi o poveste care, mai devreme sau mai târziu, îi prevestea un deznodământ nu tocmai fericit. "Dacă era un olimpic nu ne-ar fi întrebat nimeni de el. Pot să vă zic că numai uşă de biserică nu era", a dezvăluit reporterului Ioan Purge (foto), primarul comunei Gepiu.

Adolescentul se numeşte Cordovan Frunză Gheorghe, dar toţi îl ştiu după porecla Porumbel, cu care s-a ales în derâdere, din pricină că e "colorat" şi are doar un metru jumate. La 17 ani, e deja "căsătorit", fără acte, cu o vecină de 18 ani, Roştaş Pamela, cu care are doi copii. Cel mare, Roştaş Alexandru, face 2 ani luna viitoare, dar părinţii l-au dat la cineva din Tulca, cel mic, Samuel, are 3 luni, iar Pamela mai are o fată de 4 ani cu alt bărbat.

 "Numai rău a făcut Porumbel pe-aici", zice primarul. La şcoală s-a dus la 14 ani, dar nu ca să înveţe carte: aştepta elevii de la ore să le ia telefoanele şi banii de buzunar. "La unul, acum trei ani, i-a pus cuţitul în gât când n-a vrut să-i dea". Pe un bătrân de 96 de ani care stătea pe bancă în faţa casei l-a uşurat de cei 10 lei ce i se vedeau ieşind din buzunarul cămăşii, iar altuia i-a furat 4.000 lei din casă.

Anul trecut, Porumbel a furat doi cai de la un sătean şi i-a vândut în Salonta. Prins, a fost depus într-un centru de plasament din Oradea, dar autorităţile nu au apucat să-i facă dosar. A fugit o dată din centru, dar a fost prins vagabondând în oraş şi reinternat. A doua oară a dispărut fără urmă, iar în Gepiu s-a mai auzit de el abia după bătaia încasată la Paris. "Probabil că Darius şi-a spus el acolo, dar nimeni nu ştie cum a trecut graniţele, că buletin nu avea", zice primarul.

"Delay" de soacră

În colonia din Gepiu, reporterul a ajuns într-o dimineaţă când romii abia se învioraseră. La câţiva metri de una dintre cele vreo 12 case, niciuna mai mare de 10-15 metri pătraţi, majoritatea din chirpici, dar toate cu "parabolice", o ţigancă gătea "zeamă de păsulă verde" pentru 10 guri: "10 lităre de apă, un kil de fasole, o ceapă şi doi morcovi".

"Pamelăăă!", a strigat ea după nevasta lui Porumbel, care a apărut cu un prunc în poale şi cu altul lipit de fustă. În ocol au ieşit apoi şi socrii acestuia, Roştaş Alexandru şi Elvira. Niciunul nu era mirat că venise cineva de la ziar: înainte mai fusese pe acolo un francez. "După ce a vorbit cu ţiganii, a plecat lăsându-le tot ce avea", a explicat un vecin român.

Despre păţania lui Porumbel, Pamela a aflat - spune ea - abia duminică. "Nu ne uităm noi la ştiri, la politică", a explicat ea. "Pă noi ne-o sunat duminică mamă-sa să ne zîcă", spune cuscra Elvira.

"Cine mi-a creşte pruncii?"

Pamela şi Porumbel au crescut de mici împreună, dar s-au luat abia acum trei ani. Cu toate astea, femeia nu are nicio poză cu omu' ei. "De unde? Că nu facem noi nuntă, păntru asta-ţi trăbă bani!". Despre isprăvile care l-au făcut pe Porumbel să plece în Franţa şi felul cum a ajuns acolo, tânăra susţine că habar nu are. "N-o venit niciodată Poliţia să-ntrebe dă el. Numa' atâta ştiu că mamă-sa îi în Franţa de vreo trii ani, da' cum o mărs şi el nu ştiu, nici ce făcea p-acolo. O mai sunat el când avea posibilitatea şi întreba de prunci, şi o mai trimăs nişte pempărşi, da' atâta tot".

Cum femeia nu ştie nici dacă tânărul va scăpa întreg şi va mai fi în stare să umble, singurul lucru care îi este clar e că statul francez va trebui să-i dea depăgubiri. "Altfel cine mi-a creşte pruncii?!". Aşa că toată speranţa Pamelei stă în "franceji", mai ales că cineva i-a dat motive de optimism. "Am auzît că unul care o fost bătut în Izrael primeşte ajutor 250 de dolari pă lună. Îi trimite tăt la două luni, da' nu-i bai, ş-aşa-i bine", îşi hrăneşte ea iluzia într-un viitor mai bun. Cu sau fără Porumbel, dar cu francu-n buzunar...


VICTIME DIN NĂSCARE
Condamnaţi la delincvenţă

În "cartierul" ţigănesc din Gepiu locuiesc cam 50 de familii în 12 case, câte trei generaţii în fiecare: bunici, tineri, plozi. Cum nici măcar românii nu au locuri de muncă, iar lucrul cu ziua e o raritate care rar le aduce vreo 30 lei, veniturile de bază sunt "socialul" - ai lui Porumbel primesc 300 lei pe lună pentru 5 persoane - şi alocaţia pentru copii, la care se adaugă, o dată pe an, ajutorul de încălzire - 50 lei. "Da' nu ni-i dă toţi odată", se plânge tatăl Pamelei, Roştaş Alexandru.

Nu-i de mirare că toţi romii mai tineri din Gepiu, ca de altfel din toată zona Tinca, pleacă în Franţa, cei mai mulţi pentru cerşit. O recunoaşte un vecin de-al lui Porumbel, Roştaş Alexandru, plecat acum doi ani la Grenoble cu băiatul de 3 ani şi cu nevasta borţoasă. Acolo, femeia a mai născut un băiat, dar au fost expulzaţi cu toţii. "Făceam din cerşit vreo 30 euro pe zi. Baiu-i că francezii au greşit certificatul de naştere al pruncului şi acuma nu-l pot scrie în România, aşa că nu iau nimic după el", se căinează tânărul. Aşa că, deşi şi-a luat bolţari şi ţiglă să-şi facă o casă, mai are de aşteptat până să şi-o ridice...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
crisule, esti rasist!
un articol cu tenta rasista
Postat 03 Iulie 2014, 23:20 de gigel
Ioan din Huedin
Dar despre Negus cu sabia lui in centru de nu scrieti rasistilor? Si cind Negus bate oameni buni la rind stil mafiot de ce nu scrieti despre terorismul tigan ? Vai de capul vostru de cocalar!
Postat 03 Iulie 2014, 22:00 de Ioan
Cum adica?
Imi pare rau dar asa se intimpla cind hotul e prins. Nici vorba de rasism. Daca era german, austiac si atuncia primea o bataie buna.
Postat 03 Iulie 2014, 19:04 de Marian
bbb
Bine ia facut,...asa sa pateasca toti boralaii (tigani borati)!
Postat 03 Iulie 2014, 15:12 de aaa
Euro
"Lovilutia" ne-au facut-o KGB-ul si ungurii ! Nu le-au iesit planurile. Nici acum nu s-au linistit insa. Iar cu tziganii, problema e a intregii Europe ! Sa o rezolve astia care sunt "mari aparatori ai drepturilor omului" (vesticii). Mai la vest de Sopron.
Postat 03 Iulie 2014, 15:04 de Carp III
o venit "socialu" ?
Pai, daca l-au prins la furat e uliu pradator ! "La cercit" si la toate ce-or mai fi ! Eh, acum " trancezii" sa ne arate cum se integreaza tziganii ! Cand au fost probleme la noi, i-au batut romanii (se mai intampla si asta uneori, cand le ajunge cutzitul la os), occidentalii au sarit ca si arsi ca romanii ii parjolesc, bat, discrimineaza, etc. Eh, acum occidentalii au ocazia sa dea exemplu de cum se rezolva aceasta problema si se pare ca au si inceput. Metoda cu impachetatul si expediatul inapoi cu avionul nu a dat rezultate. ERROR ! Acum marii aparatori ai "drepturilor omului" s-au trezit cu ei pe cap ! :) IRONIA SORTII
Postat 03 Iulie 2014, 14:54 de Logistica
"Filozofie" a la usa cortului
Moooo... banii sa iasa... Nu conteaza cum, dar sa iasa BANIIIIIIIIII !!!!!!!!!
Postat 03 Iulie 2014, 14:38 de Paris Porombu'
tiganii i'si fac legea
de cateva saptamani bune tiganii terorizeaza satele din jurul Maghitei, oamenii nu dorm pentru a'si pazi casele, dar mai nou fura in amiaza mare....
Postat 03 Iulie 2014, 13:48 de revoltatul
PEDEAPSA
FRANCEZII AU SINGE IN INSTALATIE.BRAVO LOR
Postat 03 Iulie 2014, 13:44 de ROMANUL
ciorile de pa franta
numa na-ti crezut ca cioroiul batut o fi vreun ingeras ceva cum va putut trece prin cap asa ceva cand zicea basescu ca ei sunt invatati traditional sa traiasca din furat au sarit toti ca arsi DISCRIMINARE da mare adevar zicea hai sa-i lasam sa faca ce vor ca daca zici ceva la fel ca si cu unguri e discrimminare de mai ramanea antonescu un pic la putere in 43 ne scapa de toti da n-am avut norocul asta se pare ca tot ei au avut noroc ar trebui aprins un foc mare si bagati toti intr un catlan si facut sapun din ei sapun din ala negru ca si cel de cacao manca-iar m.... pe toti in veci.
Postat 03 Iulie 2014, 11:15 de trn
fara lege
sunt in aceiasi situatie ca foarte multi cetateni ai romaniei,am parinti de 80 de ani la tara unde un nenorocit de primar a dat pasunea satului sa-si facsa tigani casi,si acum terorizeaza toti copii si batranii din satul ghida com balc,mai nou le-au furat lantul si galeata de la fantana,acum ce sa faca,au depus plangere siiiii politie inexistenta,lege inexistenta,va trbuie numai voturi nenorocitilor care conduceti judetul bihor,sa dea d-zeu sa ajungeti sa nu puteti folosi nimic din ce aveti asa cum fac acesti tigani nenorociti cu parinti mei,Luati masuri nenorocitilor cu acesti tigani ca se va ajunge la crime si alte fapte penale acolo,stiu ca nu va intereseaza da tot o sa va bata d-zeu nenorocitilor,iar asta a crezut ca toti sunt romani sa aiba nevoe de voturile lor ha ha.
Postat 03 Iulie 2014, 10:29 de ganditorul
Atâţia să mai rămână "în picioare" câţi am botezat eu !?!
Revoluţia ne-a făcut-o KGB-ul care s-a lăsat furat de "băieţii deştepţi", industria ne-a refăcut-o un indian cu un neamţ şi cu un american născut în Cipru, după ce au experimentat toţi trei nişte chinezării pe la ei acasă, serviciile ni le facem singuri şi se vede asta ... acum, bine că a trebuit să vină nişte francezi care să ne rezolve şi problemele sociale care trenează de 25 de ani !?!
Postat 03 Iulie 2014, 10:24 de Carp III
!!
ASTA SE INTIMPLA CAND LEGEA E PERMISIVA...Daca unu d"asta vine si-ti sparge casa de trei ori...si politia n-are ce-i face ca cica-i discriminare , tu ce sa faci?? sa astepti sa-ti dea si-n cap...pe de alta parte...atatea fonduri europene pt reintegrarea romilor, pt scoli pt controlul natalitatii..etc...s-au oprit in buzunarele unor smecheri din aceasi etnie...care acum au marketuri....etc...parerea mea este ca si-a cautat-o...or fi platit si locuitorii din cartierul respectiv niste smecheri sa rezolve problema..daca institutiile nu pot..
Postat 03 Iulie 2014, 09:27 de zita
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON