URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2014, 09:50

Porcărie în doi: Porcul tranşat primit şpagă de poliţistul Ionuţ Sala urma să fie împărţit cu un coleg rutierist

Porcărie în doi: Porcul tranşat primit şpagă de poliţistul Ionuţ Sala urma să fie împărţit cu un coleg rutierist PE FAŞĂ, PE DOS. Deşi iniţial a recunoscut că l-a mituit pe agentul Ionuţ Sala, ba chiar a descris cu lux de amănunte tranzacţia, după ce a fost arestat Lucian Câmpean s-a sucit, pretinzând că afacerea i-a fost pusă în cârcă de procurori. Adică porcul n-a fost mită şi nici poliţistul şpăgar, ci muşteriu cinstit.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţea trecută, Curtea de Apel Oradea a decis să-i trimită acasă pe Ionuţ Sala, agentul Serviciului Poliţiei Rutiere Bihor prins cu un purcel tranşat în portbagaj, şi pe cel acuzat că i l-a dat drept şpagă: Lucian Câmpean, alias Păsulă, un hoţ din Salonta pe care poliţistul îl prinsese călărind o motocicletă fără permis.

Cei doi au schimbat Arestul Poliţiei cu cel la domiciliu, măsură care va fi menţinută pentru cel puţin 30 de zile ori până la finalizarea anchetei. Între timp, însă, povestea se complică, noi amănunte continuând să iasă la iveală. Căci după cum a aflat BIHOREANUL, porcul fusese cerut de poliţist pentru a fi împărţit cu un coleg, iar pentru a-i face pe plac, hoţul şi-ar fi amanetat motocicleta...

Flagrant la şosea

"Povestea porcului" a început pe 2 septembrie, când procurorii Parchetului Bihor l-au reţinut pe Ionuţ Sala, agent al Serviciului Poliţiei Rutiere. Poliţistul fusese prins în flagrant cu un porc tranşat în portbagaj, cerut şpagă de la un motociclist pe care înainte cu o zi îl prinsese fără permis - Lucian Câmpean, alias Păsulă, un hoţ abia scăpat din penitenciar, dar cercetat pentru noi fapte.

Asta spre ghinionul subofiţerului, căci aranjamentul a ieşit la iveală chiar în timpul noii anchete demarate împotriva lui Câmpean. Procurorii urmăreau convorbirile spărgătorului, aflând astfel şi de aranjamentul făcut cu poliţistul care îl ameninţa cu un nou dosar penal.

Porc din amanet

Deşi prins cu porcu-n portbagaj, Ionuţ Sala a negat acuzaţiile, pretinzând că urma să cântărească şi să achite carnea. Câmpean, însă, l-a dat de gol, povestind întreaga "porcărie". "Sala m-a întrebat cu ce mă ocup şi i-am spus că mă ocup de animale, cu porci, viţei şi oi. M-a întrebat ce să facă cu mine, că dacă-mi face dosar penal mă bagă la puşcărie, iar eu i-am zis să facă cum crede. A zis că mă iartă, dar cu condiţia să-i rezolv un purcel, pentru că a doua zi va fi tot acolo. I-am spus că se poate. Am făcut schimb de telefoane şi am plecat cu motocicleta la vărul meu la bar", a povestit Păsulă.

Ca să-i facă pe plac poliţistului, Câmpean şi-a amanetat motorul. "Porcul l-am cumpărat de la o persoană din Inand, pe care nu o cunosc, cu 350 de lei, şi vreau să mai arăt că am avut ezitări înainte de a-l da poliţistului. Banii au provenit din amanetarea motocicletei la o casă de amanet din Oradea, lângă Farmacia nr. 5", a mărturisit Păsulă procurorilor.

Împărţeală frăţească

În aceeaşi seară, poliţistul l-a sunat din nou, întrebându-l dacă a "rezolvat" porcul. "I-am spus că da şi l-am întrebat cum să-l prepar. Răspunsul a fost să-l tai pe jumătate, pentru a da o parte şi la colegul lui. A zis că vine după porc cu băiatul colegului, pe la ora 15.30 (marţi, 2 septembrie, n.r)". A doua zi, Sala a venit, dar singur. "I-am dat porcul tranşat, pus în patru pungi, împărţit în părţi egale, l-a pus în portbagajul maşinii şi a plecat".

Cine e al doilea poliţist? Colegul de echipă al agentului Ionuţ Sala, "mai în vârstă, mai mic şi cu mustaţă", l-a descris Păsulă. BIHOREANUL a aflat că îl cheamă Sorin Rus şi, dacă în prima fază procurorii au vrut să-l reţină, ulterior au renunţat. Agentul a negat că ar fi ştiut ceva despre purcelul şpagă, iar în afară de declaraţia hoţului, anchetatorii nu aveau alte probe, motiv pentru care deocamdată Rus e doar martor în dosar.

La loc comanda

După reţinerea lui Sala şi Câmpean, în loc să se limpezească povestea, ancheta s-a complicat. Iar asta pentru că în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel, Păsulă a dat-o la întors, retractând depoziţia iniţială. "A declarat că i s-ar fi dictat varianta pe care să o prezinte, cu promisiunea că va fi ajutat, omul având copil mic în întreţinere, adică pedepsele în dosarele pe care le are urmau să fie reduse şi nu urma să fie arestat. Realitatea e cea prezentată de clientul meu, şi anume că porcul tranşat urma să fie plătit", a declarat  apărătorul agentului Ionuţ Sala, avocatul Ioan Sava.

Când a spus Păsulă adevărul, rămâne să stabilească anchetatorii. Cert e că atât el, cât şi poliţistul ciubucar au ieşit din arest şi sunt consemnaţi la domiciliu, până la finalizarea anchetei şi a procesului în urma căruia riscă să stea după gratii între 3 şi 10 ani. Cât despre purcelul sacrificat, acesta a fost confiscat, iar carnea a ajuns în galantarele unei măcelării. Spre supărarea lui Păsulă, care acum poate fluiera a pagubă, căci a rămas şi fără motoretă, şi fără porc, dar cu un nou dosar penal pe cap...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON