URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2015, 07:46

Popa ţeapă: Preotul ortodox din Mihai Bravu a tulit-o în America cu banii enoriaşilor

Popa ţeapă: Preotul ortodox din Mihai Bravu a tulit-o în America cu banii enoriaşilor CAPELĂ "EUROPEANĂ". Preotul Călin Pintea (foto) din Mihai Bravu a fugit în America, luând şi banii adunaţi de la credincioşi pentru cofinanţarea unei capele despre care le zicea că o va construi din... fonduri UE. "Cam toţi au dat bani. Eu, spun drept, n-am dat! Cam mirosea a minciună. Cine-i dădea preotului fonduri europene pentru capelă dacă el nici pământul de sub ea nu l-a întăbulat?", povesteşte o enoriaşă
Popa ţeapă: Preotul ortodox din Mihai Bravu a tulit-o în America cu banii enoriaşilor FRAIEREALĂ. Sătenii din Mihai Bravu spun că parohul le-a tocat banii fără să se lase nimic în urmă. Deşi anul trecut a primit 30.000 lei de la Consiliul Judeţean şi a adunat bani şi de la credincioşi pentru a o amenaja, casa parohială (foto) e în continuare nelocuibilă şi plină de crăpături
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dom’ părinte şi-a golit pe furiş casa parohială, a lăsat cheile la un sătean, s-a urcat în maşină şi a fugit în lume, cu familie cu tot. Credincioşii l-au aşteptat degeaba să se întoarcă din concediu. Era de mult în America!

"Ne-am dus la biserică cu cele de trebuinţă pentru parastas. Am stat ce am stat, dar preotul n-a venit. A doua zi am aflat că era plecat deja. Mai mare ruşinea! Dacă, Doamne fereşte, era un mort în sat, n-avea preot la capătâi!", povesteşte Diana Scorţe, o localnică. Odată cu popa Călin Pintea din Mihai Bravu au dispărut şi banii adunaţi de oameni pentru construirea unei capele, cei pentru repararea casei parohiale şi arenda pentru terenul bisericii.

Greaua moştenire

Aşezare de români gospodari, cu 85 de tractoare, 150 de familii cu grădini de legume şi 512 plătitori de contribuţii la biserică, satul Mihai Bravu (comuna Roşiori) n-a fost niciodată mulţumit de preot. "Eu i-am cunoscut pe întemeietorii satului. Vă spun că aici n-a fost preot cum trebuie", se plânge Aureliu Zelea (foto), cel mai vârstnic dintre săteni.

Fondată în 1921, localitatea şi-a ridicat biserica în anii ’80 pe amplasamentul unui lăcaş mai vechi. Aici a slujit, cu bune şi rele, vreme de 27 de ani, preotul Cornel Lazăr. "Tot ce a adunat pentru biserică părintele Cornel a ţinut pentru el. Când s-a pensionat a lăsat vistieria goală, peste 2.200 lei datorie la curent şi casa parohială distrusă. 20 de remorci de gunoi şi trei vidanje de mizerie au scos oamenii de acolo!", povesteşte bătrânul.

În martie 2013, când s-a prezentat la post, urmaşul, preotul Călin Pintea, a intrat în pământ pârjolit. Lazăr, deja pensionat, adunase contribuţia de 35 lei pe cap de credincios, plus banii pentru sfinţirea caselor la Bobotează, plus tot ce putea disloca din casa parohială. "A umblat popa tânăr prin sat după oameni, să dea bani, că ne taie curentul la biserică.... Şi oamenii au dat", povesteşte baciul Zelea.

Părăseala parohială

Venit la Mihai Bravu din Miheleu (comuna Lăzăreni), unde conducerea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei îl mutase de la Cenaloş (comuna Sâniob), pare-se tot pentru un scandal legat de banii parohiei, părintele Călin Pintea le-a făcut credincioşilor, la început, o impresie bună. "Eu zic că-i făcut să fie popă. Doi ani a făcut naveta de la Oradea, că nu putea sta în casa parohială. Umbla, se sfărma, vroia să facă...", povesteşte bătrânul.

Dar aparenţele înşeală. Prima decizie importată a noului preot a fost creşterea taxei datorate de fiecare credincios major, de la 35 la 50 lei, pe motiv că altfel nu-şi poate acoperi salariul. Oamenii au fost de acord, dar apoi au fost nevoiţi să accepte tot mai multe dări. În 2014, Consiliul Judeţean a transferat Primăriei Roşiori, cu destinaţie directă, suma de 30.000 lei pentru refacerea casei parohiale. "Noi am dat banii, preotul ne-a prezentat chitanţele pe materialele cumpărate, totul a fost în regulă", îşi aminteşte primarul Kelemen Zoltan.

Dar ordinea a fost doar în hârtiile Primăriei, căci în teren s-a lăsat cu mizerie. Pe lângă fondurile primite de la CJ, Pintea a cerut bani şi de la credincioşi, tot pentru reabilitarea casei parohiale. Nimeni nu ştie exact câţi, pentru că popa n-a dat chitanţe, dar casa aduce în continuare mai curând a dărăpănătură decât a imobil în care s-au investit peste 7.000 euro.

Ţeapa cu capela

Mai mult, în urmă cu un an, Pintea a început să adune bani şi pentru o capelă în cimitirul satului. "De aici până la Oradea suntem singurul sat fără capelă. Părintele a spus că va face una pe fonduri europene, dar că trebuie să dăm şi noi 40% din bani. Unii au dat 50 lei, alţii 100, eu am dat 200, să fiu exemplu", povesteşte epitropul parohiei, Vasile Miţica (foto). Administratorul bisericii nu ştie, însă, cât s-a strâns în total: "Când i-am cerut să facă o dare de seamă, părintele m-a tot amânat".

Ce-i drept, popa a început să facă drumuri de Bucureşti, deşi pentru actualul ciclu bugetar european banii au fost demult epuizaţi, iar pentru cel următor aplicaţiile nici nu au fost lansate. "Părintele mi-a cerut să-i împrumut 300 lei să meargă la Ministerul Culturii pentru capelă, eu i-am dat 500 ca să-i ajungă! Abia apoi mi-am dat seama că de fapt umbla după viza de America", povesteşte baciul Zelea.

Ca să poată primi viza, preotul a avut grijă să-şi umple bine contul bancar: alţi săteni l-au împrumutat cu sume de până la 2.500 lei, unul i-a plătit 5.000 lei ca arendă pentru pământul parohiei, cântăreţul bisericii nu şi-a văzut de trei luni salariul, deşi acesta e suportat de la bugetul statului, iar exemplele pot continua. Cert e că la sfârşitul lunii august preotul a plecat în concediu şi nu s-a mai întors...

Oprit de la slujire

Localnicii au aflat de fuga popii abia pe 12 septembrie, când a lipsit de la vecernie, iar duminică şi de la Liturghie. Oamenii povestesc că preotul este azi în America, cu familie cu tot. "I-a cerut protopopului de Marghita dezlegare prin e-mail să slujească acolo, dar n-a primit", a aflat un credincios.

De altfel, dezlegarea nici nu putea fi dată aşa. Şefii de la Episcopie l-au căutat telefonic şi prin e-mail, luând măsuri abia când repetatele apeluri au rămas fără răspuns. "Părintele Călin Pintea a fost retras de la slujire de Prea Sfinţitul Sofronie Drincec, pentru că a părăsit parohia fără să ceară binecuvântare", a fost tot ce a putut confirma protopopul de Marghita, Călin Cotrău.

Postul vacantat a fost ocupat în prima duminică de octombrie de tânărul preot Manuel Ianc, venit tot de la Miheleu, ca şi Pintea. Cum la rându-i a găsit vistieria goală şi fără acte, probabil că Episcopia va fi nevoită să declanşeze o anchetă. "Preotul vechi n-a prea lăsat chitanţe pe banii adunaţi, preotul nou nu poate prelua gestiunea, aşa că lucrurile trebuie puse cumva în curat", zice un credincios.

Dar, după toate probabilităţile, Călin Pintea va rămâne cu banii luaţi, căci Biserica nu are niciun interes să "facă valuri" şi să-l dea pe mâna legii. Şi apoi, cea mai mare problemă a parohiei nu sunt acum nici actele, nici banii, oricât ar fi prăduit Pintea, ci oamenii! "Din ce-o să ţinem noi acum un preot cu doi copii? Astăzi, dacă zici cuiva să dea bani la biserică, îţi spune «Nu-ţi dau, mă, că-i furaţi!». Şi-o să dureze până se întorc iară oamenii la biserică", spune, mâhnit, epitropul Vasile Miţica. Pentru că lăcomia a făcut lucrul dracului în casa popii...


S-AU TOPIT!
25.600
lei încasează în fiecare an parohia Mihai Bravu numai din contribuţia credincioşilor


ADUNĂ ŞI FUGI!
"Şi-a scos paguba!"

Deşi au fost prăduiţi de preotul Călin Pintea, unii credincioşi din Mihai Bravu îi ţin încă partea, găsindu-i scuze în viaţa de familie. "Eu zic că s-a lăsat influenţat de soţie, că el părea om cumsecade", zice bătrânul Aureliu Zelea. Alţii susţin că preotul e doar o victimă a corupţiei din Biserica Ortodoxă, deoarece un post într-o parohie bogată ca a lor s-ar cumpăra cu circa 25.000 euro. "Când o fi văzut că a dat atâta pe o parohie şi fără bani, şi cu datorii, şi-a luat lumea în cap", crede un bătrân. Aceeaşi convingere o are şi epitropul Vasile Miţica. "Acuma, privind în urmă, cred că şi-a scos paguba. Tot ce şi-a dorit părintele a fost să strângă o sumă, să facă schimbul valutar şi să ia drumul Americii", spune consilierul bisericesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Popa ???
Sunt un fiu al acestui sat cu oameni, in majoritate, destoinici, demni si cu mult respect fata de aproapele lor. Sunt insa si concetateni care in ultimii 35 de ani au facut ca satul sa nu mai aiba un duhovnic pe masura. S-au perindat nu mai putin de 3 preoti in aceasta perioada. Unii nu au stat, altii au indurat mitocaniile celor de teapa Zelea! Ultimul a fost dupa chipul si asemanarea lui Zelea. Deci nu va mirati! Si nici nu regretati ca aplecat. Nu a fost un pastor ci se vede un impostor!
Postat 14 Octombrie 2015, 17:54 de mihaibravean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON