URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2013, 07:42

Poliţie fără cap: Primarul Bolojan nu găseşte omul potrivit care să pună capăt interimatului de la Poliţia Locală

Poliţie fără cap: Primarul Bolojan nu găseşte omul potrivit care să pună capăt interimatului de la Poliţia Locală POST NEDORIT. Adus în septembrie 2012 la şefia Poliţiei Locale prin detaşare de la Serviciul Permise, comisarul şef Alexandru Laza (medalion) se pregăteşte să-şi reia în toamnă vechea funcţie, fără să ştie cui îi va preda fotoliul directorial. "Nu prea se înghesuie nimeni. E un post care implică răspundere şi în care trebuie să iei decizii neplăcute", explică ofiţerul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Înfiinţată în ianuarie 2011, Poliţia Locală Oradea a avut în doi ani trei directori. Generalul Crăciun Leucea, fondatorul instituţiei, şi-a cerut ieşirea la pensie, Paul Kover, adjunctul acestuia, i-a succedat doar ca interimar, iar actualul şef, Alexandru Laza, venit de la Serviciul Permise, mai are trei luni delegare pe post.

Culmea, nu apare niciun înlocuitor! "Nu ştiu care sunt motivele, dar nu se arată nimeni dornic să ocupe această funcţie", constată primarul Ilie Bolojan.

Interimat x 3

02 Leucea.jpgLa doi ani după ieşirea la pensie a generalului Crăciun Leucea (foto), fondatorul Poliţiei Locale Oradea, funcţia de director este ocupată tot în regim provizoriu. Numit pe post în septembrie anul trecut, prin detaşare de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bihor, aflat în subordinea Prefecturii, comisarul şef Alexandru Laza şi-a făcut deja prelungirea delegaţiei cu încă şase luni, permisă de lege, şi urmează să se întoarcă din septembrie pe vechea sa funcţie.

"Dacă rămân, îmi pierd calitatea de poliţist şi nu vreau asta. Sunt ofiţer de carieră, cu Academie de Poliţie la bază, nu inginer cu studii echivalate", motivează Laza.

Misiune îndeplinită!

Comisarul şef a venit la Poliţia Locală cu misiunea de a eficientiza activitatea instituţiei prin întărirea colaborării cu Poliţia Municipiului, sarcină de care foştii directori, unul militar - Leucea, altul civil - Kover, n-au avut cum să se achite fiindcă erau priviţi cu reticenţă.

În cele nouă luni de mandat Laza şi-a programat toţi subalternii la studii în cadrul Şcolii de Subofiţeri de Grăniceri Avram Iancu, de unde vor ieşi poliţişti în toată legea, a pus în aplicare un program de patrule mixte cu agenţii de la Municipiu şi de la Rutieră, a contribuit la înfiinţarea unui dispecerat de supraveghere video comun, şi a pus pe roate activitatea de control, reuşind închiderea unor localuri precum Moszkva şi Avenue, pentru deranjul provocat vecinilor. Practic, succesorul său ar veni la treabă de-a gata. Dar nu prea se arată...

Primărie, vreau "şerif"!

Cu toate eforturile, primarul Ilie Bolojan nu a reuşit să găsească un director care să prindă rădăcini, pentru o perioadă nedeterminată. Ca să asigure succesiunea la comandă în septembrie, municipalitatea a organizat săptămâna trecută concurs pe post. Anunţul a apărut pe site-ul Primăriei, în două publicaţii locale şi în Monitorul Oficial. Şi, totuşi, de parcă n-ar fi criză, la concurs s-a prezentat în final un singur candidat.

Fost poliţist de frontieră în Constanţa, iar apoi la Aeroportul Henri Coandă Bucureşti, Andrei Olteanu, născut în Petroşani, a fost declarat admis la concursul de dosare, dar s-a blocat la proba scrisă. La verificarea cunoştinţelor de legislaţie a cumulat doar 32 de puncte, faţă de baremul minim de 70, fapt pentru care nici nu s-a mai deranjat să conteste rezultatul concursului.

Eşecul procedurii de selecţie nici măcar nu l-a surprins pe primar. "Sigur, noi ne-am dori absolvenţi de West Point, dar nu vine nimeni la bătaie de cap", spune Bolojan.

Muncă multă, bani puţini...

Adevărul e că şefia Poliţiei Locale dă numai dureri de cap. Agenţii acesteia amendează proprietarii maşinilor parcate neregulamentar, pe orădenii care îşi plimbă câinii fără botniţă, asociaţiile de proprietari care nu-şi întreţin spaţiile verzi, localurile care deranjează liniştea orădenilor şi o sumedenie de alţi contravenienţi. Şi, potrivit năravului popular, fiecare amendat are ceva de obiectat în instanţă sau un prieten sus-pus de sunat "la nevoie".

La atâtea complicaţii, salariul de doar 1.600 lei, la care se adaugă sporul de conducere de 50%, este modest în comparaţie cu venitul unui poliţitist din Ministerul de Interne, mai ales că funcţia nu are nici alte mici avantaje. În plus, atribuţiile limitate la sancţionarea micilor găinării şi statutul incert de subordonat al unui primar care se schimbă tot la patru ani nu fac atrăgătoare funcţia de director.

Aşa că, trăgând linie, n-ar fi exclus ca folclorul urban să se confirme. Adică Poliţia Locală să se fi înfiinţat doar ca să poată râde şi poliţiştii de cineva...

Citeşte ce explicaţie are Bihorel pentru această situaţie pe www.bihorel.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
mai usor cu plansu'
Mai usor cu plansu' legat de salarii. Cei de la politia locala au niste salarii de-a dreptul exagerate la ce pregatire au: maxim 12 clase. Daca nu le plac salariile primite sunt liberi sase retraga. Dar de spagile care le iau nu spun nimic??? :))))
Postat 05 Iulie 2013, 12:38 de SRI
d-lui necalificat
d-lor necalificati, nu confundati facultatile cu porcariile de la vadu crisului, herculane sau de pe net ! Acum 7/8 ani va calcati pe piciore sa va luati bac-ul, desi nu va stiati scrie numele fara buletin. Platesc pe banii mei anunturi cu scuze in trei ziare centrale celor care imi prezinta diplome de licenta obtinute la o universitate de prestigiu (exclus UO, adica sorbonica), pana la 25 de ani. Si inca ceva : nu din cei 95%, din cei 100%, adica dintre toti, are careva o diploma de absolvire a unei scoli de politie ?! Ca asa scrie pe emblemele voastre : politia... Are careva pe bune o posticeala de c-tii, ca aveti birou disciplina in c-tii si un dobitoc m-a amendat ca mi-am montat geam!!! Nu stia boul ca se spune fereastra, nu geam ! Asa ca psss...liniste si mers taras !
Postat 04 Iulie 2013, 18:47 de cetateanul platitor
STIMA LOR
Stima si respect pentru sefii poltiei locale, de la membru fondator pana la cel interimar.OAMENI de caracter,mai departe vom vedea.Sper ca Bolo sa faca in continuare alegerea cea mai buna!
Postat 04 Iulie 2013, 18:38 de ....
pt.,,anti penali,,si altii ca el
Nu te hazarda in afirmatii nefondate.Se vede clar ca esti un penal amendat probabil de locali.Oftica-te cat mai ai timp pana nu veniti toti in subordinea Primarului,sau transfera-te repede de la ordine publica sa nu mai fii coleg cu necalificatii.Parerea mea; si nu mai fi ofticos, ca mori inainte de termen ! Apropo: ,,necalificatii''pe care-i invoci ,sunt 95% cu studii superioare.Asa ca HAI MARS !
Postat 04 Iulie 2013, 18:18 de de acord cu ,,atentu
O sa se gaseasca vreun pupincurist
Nu ajunge capul lui Bolojan care poate face mai multe lucruri deodata? Mai trebuie inca un surogat de cap?
Postat 04 Iulie 2013, 16:53 de Juji
...
POLITIA ROMANA nu trebuie sa fie confundata cu politia locala care este o mizerie alcatuita din oameni necalificati, needucati, lipsiti de bun simt. Sunt o structura paralela fara nicio pregatire in domeniu, care functioneaza ca o grupare de bodyguarzi personali ai primarului Nu voi recunoaste niciodata niste boschetari imbracati in haine asemanatoare cu cele ale ADEVARATILOR POLITISTI. Sunt niste grupari paramilitare care nu au cum sa devina forte de ordine fara o pregatire. POLITIA-POLITIE de ce mai exista?!? Sa dispara aceasta parodie !!!
Postat 04 Iulie 2013, 16:48 de anti penali
Hai ma
Nu numai ca aduce bani la Primarie, da macar nu isi bate cetatenii pe strada, tocmai aia pe ce are ii slujeste si de unde vin salariile. Deci, parca ziceai ceva de conduita, comportament......
Postat 04 Iulie 2013, 16:47 de Mai atent ca Dani
@ atentu
atentu`...salariile ..in comparatie cu pregatirea ..conduita ..si comportamentul lor in societate...sunt super mari :) aduc ..bani ca blocheaza masinile oamenilor ...da pe Alecsandrii ...nu`i vad asa des sa blocheze .."avioanele" ...unora ;) deci ..atentu`..fac pariu ca esti politist local :) se observa...dupa ..tact :))))
Postat 04 Iulie 2013, 15:54 de dani
pt.dan simai
Dane,sper ca te-ai referit,la faptul ,,ca sa aiba de cine rade politia\" gandindu-te ca au salarii de c...t,la cati bani aduc la bugetul Primariei,in comparatie cu altii!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 04 Iulie 2013, 13:21 de atentu
m
La Tulca este de...lucru, destul...zic...
Postat 04 Iulie 2013, 13:09 de m
Cherchez la femme
Dar un Arhitect Sef va gasi in actualul mandat?
Postat 04 Iulie 2013, 11:58 de AB
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON