URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2014, 17:01

Poliţia Loială: În doar 3 ani, Poliţia Locală a devenit braţul armat al primarului Ilie Bolojan pentru pedepsirea celor cu care intră în conflict

Poliţia Loială: În doar 3 ani, Poliţia Locală a devenit braţul armat al primarului Ilie Bolojan pentru pedepsirea celor cu care intră în conflict SERVIM COMUNITATEA! Hotărâtă să execute întocmai şi la timp ordinele primarului Bolojan, aflat în război cu firmele de publicitate, Poliţia Locală nu s-a dat în lături nici de la abuzuri. În februarie, agentul Mircea Sabău a amendat o firmă doar pentru că n-a publicat reclama unui magazin online pe întreaga suprafaţă a panourilor sale. Logica poliţistului: nu e reclamă, dacă nu e mare!
Poliţia Loială: În doar 3 ani, Poliţia Locală a devenit braţul armat al primarului Ilie Bolojan pentru pedepsirea celor cu care intră în conflict PATRULA ..... Înfiinţarea Patrulei Bio, formată din reprezentanţi ai unei firme private şi funcţionari care să umble cu contractarea pe la orădeni, nu e văzută cu ochi buni de Prefectură. "Contractul de parteneriat între Poliţia Locală şi compania Romprest spune că "Poliţia Locală va folosi toate mijloacele coercitive de uzanţă îndreptate către utilizatorii persoane fizice şi persoane juridice de drept public şi privat de pe raza municipiului Oradea". Acest lucru nu este oportun şi nu respectă cadrul legal", consideră prefectul Claudiu Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă nu ştii, te învăţăm, dacă nu poţi, te ajutăm, dacă nu vrei, te obligăm! Indiferent de sarcina trasată de primar, de la obligativitatea încheierii contractelor de salubritate sau de reabilitare a faţadelor până la întreţinerea spaţiilor verzi şi limitarea gălăgiei pe timpul nopţii, Poliţia Locală e întotdeauna prezentă.

Poliţiştii locali supervizează atât de zelos îndeplinirea întocmai şi la timp a ordinelor, încât anul acesta a reuşit să intre în conflict nu doar cu orădenii de altă părere decât edilul, ci şi cu prefectul Claudiu Pop!

Şo pe ei!

Întâi a fost vânătoarea cerşetorilor veniţi de prin sate, apoi a venit rândul orădenilor care parchează pe spaţii verzi, a crâşmarilor de localuri ce tulbură liniştea nopţii, a ciudaţilor care cresc la bloc câini necastraţi şi a delăsătorilor care nu şi-au cosit terenurile scoase la vânzare ori nu şi-au tencuit faţada clădirilor.

În trei ani de la înfiinţare, Poliţia Locală, văzută iniţial ca un corp menit să medieze "cu binele" relaţia municipalităţii cu orădenii, a ajuns să poarte mai multe războaie decât Armata SUA. Principiul e simplu. Primarul Ilie Bolojan abordează o temă, dă un ordin sau promovează o Hotărâre de Consiliu Local, după care aceasta e pusă în aplicare cu ajutorul Poliţiei Locale. Întâi cu munca de lămurire, apoi cu ameninţări, după care cu amenzi. Uneori la limita legii...

Alţii la rând!

După cerşetori, vandali şi scandalagii, anul acesta au intrat în cătarea primarului firmele de publicitate care au panouri în oraş. Aplicată din topor, iniţiativa - de altfel lăudabilă - de a îmbunătăţi estetica oraşului, a eşuat lamentabil. Consiliul Local a adoptat în decembrie 2013 un regulament atât de restrictiv încât interzice operaţiuni de tot felul, de la montarea de panouri pe clădirile degradate, pe spaţii verzi sau pe stâlpii OTL, până la alimentarea din reţeaua de iluminat public. Fiindcă trece peste cadrul legal în vigoare, ignorând până şi faptul că anumite conformări au fost amânate de Guvern până în 2015, Prefectura a şi cerut modificarea HCL-ului. Până acum, de pomană.

În schimb, operatorii, care au contractele de închiriere de pe domeniul public expirate de mai  mulţi ani şi mai pot funcţiona pe amplasamente până în luna mai, când locurile vor fi scoase la licitaţie, sunt obligaţi să-şi tragă cabluri de curent subterane, să-şi ţină tot timpul panourile ocupate, iar când nu au clienţi, să facă reclamă proiectelor municipalităţii tot pe banii lor. Cum la 10 panouri goale asta înseamnă o investiţie de peste 2.000 euro în materiale publicitare care nici măcar nu le aparţin, normal că firmele de profil, şi aşa lovite de criză, au protestat. Şi s-au trezit cu Poliţia Locală pe cap!

Garcea şi reclama

04_Alexandru_Laza_bihoreanul.jpgAvând la bază un plan de acţiune avizat de primar, în decembrie agenţii au inventariat toate panourile din oraş, au identificat proprietarii şi i-au notificat să le ţină ocupate. "Obiectivul nostru a fost nu să dăm amenzi, ci să determinăm firmele să întreţină panourile care strică imaginea oraşului, mai ales în contextul eforturilor care se fac pentru întreţinerea spaţiilor verzi şi reabilitarea faţadelor", spune comisarul şef Alexandru Laza (foto), şeful Poliţiei Locale.

Că lucrurile nu stau tocmai aşa o dovedesc cele 19 amenzi în valoare totală de 95.000 lei aplicate două luni mai târziu, în cea de-a doua fază a acţiunii. Elanul disciplinar a mers până într-acolo încât agentul Micea Sabău a amendat firma Promotion Media pentru că pe panourile afişate în strada Primăriei, bulevardul Decebal, strada Sucevei ş.a., reclama la site-ul www.articoledecopii.ro nu era cât tot panoul. Poliţistul a aplicat o amendă de 7.000 lei şi a dispus "afişarea de mijloace de publicitate pe toată perioada şi pe toată suprafaţa de expunere a suportului". Nu numai absurd, dar şi abuziv, căci legea nu prevede o asemenea obligaţie!

Promotion Media a şi contestat amenda la Judecătorie. "E dreptul lor. Noi avem poze. Dacă dispune instanţa altceva, ne supunem. Numai cine nu munceşte nu greşeşte. Buna noastră credinţă e dovedită de faptul că puteam să dăm amenzi pentru fiecare panou în parte, dar am preferat să dăm o singură amendă", sunt argumentele lui Laza.

Plângeri penale contra amenzi

Publicitarii s-au săturat însă de "greşelile" poliţiştilor. Firmele Active Media, Artmedia, Communications Media, Omegaville şi Promotion Media pregătesc o scrisoare deschisă adresată Poliţiei Locale şi Instituţiei Arhitectului Şef, reclamând hărţuirea la care sunt supuse. "Nici în legislaţia românească, nici în cea internaţională nu există vreo prevedere explicită cu privire la suprafaţa şi modalitatea de expresie a unei reclame. Decoraţia poate fi un simplu punct de o culoare, un chenar sau orice element abstract care ulterior se completează cu alte elemente generând în final o informaţie, dar poate fi şi o trimitere simplă la o adresă de comunicare", spun protestatarii.

Publicitarii susţin că nu pot avea tot timpul panourile ocupate, ele fiind supuse reviziilor, reparaţiilor după vandalizări sau pur şi simplu golite pentru noi campanii. "În situaţia în care nu vor ţine cont de apelul nostru, vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele tuturor celor care vor semna viitoarele amenzi", ameninţă protestatarii. Care va fi răspunsul autorităţilor e uşor de bănuit. Nu de alta, dar după Paşti, chiar înaintea licitării amplasamentelor, şeful Poliţiei Locale spune că are programate alte ieşiri în teren...

Un parteneriat folositor

04_Claudiu_Pop_bihoreanul.jpgPanotajul nu e singurul domeniu în care Poliţia Locală se ţine tare pentru a-i face pe plac primarului. În urmă cu două săptămâni, prefectul Claudiu Pop (foto) a cerut Consiliului Local să abroge Hotărârea 909/2013 privind parteneriatul Poliţiei Locale cu Romprest, operatorul de servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. "Nu mi se pare normal ca Poliţia Locală să meargă pe teren cu firma şi să le ceară orădenilor să îşi încheie contracte de servicii", spune prefectul.

Romprest s-a obligat prin contractul cu Primăria să încheie 2.000 de contracte anual, iar prezenţa poliţiştilor ajută firma să spargă normele. Ceea ce nu este normal! Demersul prefectului a rămas însă fără efect, fapt pentru care va şi ataca normativul în instanţă. La cererea poliţiştilor, Consiliul Local şi-a menţinut Hotărârea joia trecută. "Poliţia Locală nu face contracte. Noi doar îi informăm pe orădeni că au această obligaţie şi îi anunţăm că peste 6 luni vom verifica dacă s-au achitat de ea. Avantajul nostru este că, în loc să facem această acţiune de informare pe banii instituţiei, o facem pe cei ai unei firme", spune comisarul şef Laza.

Desigur, conform reţetei deja prezentate, campania de informare va fi urmată în perioada următoare de una de avertizare, iar în final de una de sancţionare. Pentru că, până la urmă, nimic nu bate ca pixul...


POLIŢIA RENTABILĂ
Amenzi în lanţ

Înfiinţată ca o instituţie menită să îl educe pe orădean cu binişorul, Poliţia Locală a ajuns rapid la "bastonul" sancţiunilor pecuniare. Conform raportului de activitate pe anul trecut, în 2013 angajaţii instituţiei au aplicat 9.768 de amenzi, în valoare de 2,9 milioane lei. Prin comparaţie, numărul avertismentelor este abia la jumătate.

Topul amenzilor e deschis de cele de circulaţie, unde bugetul local va aduna 761.000 lei din 4.585 de sancţiuni. Alţi 610.000 lei vor fi încasaţi din contravenţiile la domeniul salubrităţii, 381.000 lei în domeniul "trafic greu", iar 103.000 lei datorează bugetului local cerşetorii şi cei care tulbură liniştea publică. Potrivit raportului, gradul de încasare al amenzilor este de 67,33%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@Mir
Da, toti vrem spatii verzi, locuri de parcare, strazi asfaltate, cladiri renovate samd dar de platit... sa plateasca altu'... poate din bugetul celor din Cluj, ce zici ?
Postat 03 Aprilie 2014, 02:26 de Marius
JOS LABA DE PE ORADENI comunitarilor
Adevarul e ca acesti gardieni comunitari in ultima perioada cam sar calul.Ei trebuie sa dea amenzi indiferenet ca ai sau nu ai basca. CEVA E PUTRED AICI . Domnule PRIMAR toata stima pentru ceea ce faceti dar marele minus al administratiei dvs.sunt acesti TREPADUSI de militieni comunitari.ATENTIE MARE ATENTIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 02 Aprilie 2014, 14:34 de BAU
intrebari multe din partea contribuabililor
draga DNA AI PUTEA INCEPE PRIN A VEDEA când si in cate luni si-a u facut LAZA SI BOLOJAN vile....ai putea sa vezi ca multe din acte Laza refuza sa le semneze obligând angajatii sa-si ia responsablitati care nu le-ar reveni in mod normal....
Postat 02 Aprilie 2014, 09:43 de eu
fiecare pasare pe limba ei piere
Pai aia de l-au votat nu prea mai au bani sa-i plateasca taranului taxele , care-or fi ele ,,multe tare...Se bazeaza tot pe noi ceilalti...prostu da din gura si din maini atunci când ar trebui sa taca si sa -si vada lungu nasului.....
Postat 02 Aprilie 2014, 09:16 de dinel
VOTAT
Fratilor, voi l-ati votat pe cretinul. Acum tot voi sa-l dati jos. Daca stiam din liceu ca se va ajunge pana aici il bateam in fiecare zi.
Postat 02 Aprilie 2014, 08:37 de UNUL OARECARE
Pentru eternii carcotasi
"Intâi a fost vânătoarea cerşetorilor veniţi de prin sate, apoi a venit rândul orădenilor care parchează pe spaţii verzi, a crâşmarilor de localuri ce tulbură liniştea nopţii, a ciudaţilor care cresc la bloc câini necastraţi şi a delăsătorilor care nu şi-au cosit terenurile scoase la vânzare ori nu şi-au tencuit faţada clădirilor."...Nu gasiti nimic bun in cele de mai sus?
Postat 02 Aprilie 2014, 07:30 de Eu3
Slab comunicator
Ilie Bolojan a mostenit aptitudinile de slaba comunicare de la Petru Filip si Andrei Luncan,plus putinul cu care a venit de-acasa...Nu fantezia l-a scos de-acolo,dar nici nu-l atinge,
Postat 01 Aprilie 2014, 21:07 de gyorgy tozser
Opresiune
In loc sa ne simtim protejati de politistii locali, care sunt platiti din banii nostri, acestia au devenit un organ de opresiune pentru cetatenii orasului. Am si o intrebare: Oare cate procese are Primaria pe rol? De aici se vede clar daca e in slujba cetateanului sau a ei?
Postat 01 Aprilie 2014, 19:31 de lom
Bolojan jecmănitorul de orădeni
abuzurile Politiei Locale sunt mai mult decat vizibile, nu ca le-as plange de mila firmelor de publicitate care au facut ce au vrut in orasul asta, panourile pe palatele si blocurile degradate trebuiesc sa dispara iar in centrul istoric sa fie mai restrictiv normal dar nu aberatii de genul ca nu poti lipi nimic pe vitrina sa ma duc sa ma chioresc prin geam sa vad ce vinde respectivul magazin ... multe abuzuri marca Bolojan care ne cam crede sclavi pe platatia lui ... auzi Bolovane nu mai mostenit Oradea de la matta sa decizi tu in tot si in toate ... valea la Birtin daca nu iubesti democratia
Postat 01 Aprilie 2014, 19:07 de Johny B
4 clase si un imens retard
La 4 clase cat au gardienii publici si la privirea de retardat a sefului lor...........ce sa mai vrem ??? Aaaa, au "competente" de circulatie, dau amezi, fac "ordine". Un oras jalnic, un primar care a pierdut orice contact cu realitatea.
Postat 01 Aprilie 2014, 18:54 de Tudorel
Asa e cu primarul
Primaria face cam ce vrea ea in oras. Un oras pe care l-a transformat intr-o IMENSA PARCARE CU PLATA. Cum \"oamenii primarului\" vad o bordura, cum trag trei linii, pun semnul de parcare si gata: banii ies de la fraierii de soferi. Parca parafrazeaza expresia \"Lasati copiii sa vina la mine\" cu \"Lasati banii sa vina la primarie\". Asta a ajuns ORADEA: O IMENSA PARCARE CU PLATA. Nimeni nu zice nimic. In Budapesta, din cate am aflat, parcarile de domiciliu sunt atribuite gratuit locatarilor. Noi, nu! Platim, ca avem de unde, pentru bugetul primarului orasului.
Postat 01 Aprilie 2014, 18:30 de Mir
Bravo
Foarte bun articol!
Postat 01 Aprilie 2014, 17:31 de Da
mi-e o scarba ....
Astia sant ca mafiotii...prima data te ameninta sa platesti unde vor ei apoi te executa....dar in instanta caSTIGA OAMENII DACA CER STRAMUTAREA.....ca aici e umflata aia ...
Postat 01 Aprilie 2014, 17:26 de 2/15
a
ce cretiniii doamne....vai de capul lor,....dar de locurile de parcare atribuite pana in coltul intresectiei ,ce ziceti?...nu ai vizibilitate deloc, dar important e sa "aducem bani primarului" ,...nenorocitii fara pic de creier
Postat 01 Aprilie 2014, 17:15 de a
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON