URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2017, 07:59

Poliţia corupţilor: DNA descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului

Poliţia corupţilor: DNA descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului GURALIVI FĂRĂ CUVINTE. Toamna trecută, procurorii DNA Oradea începeau primele audieri ale şefilor posturilor de Poliţie din Cărpinet şi Pietroasa, agenţii Raul Rotar şi Gheorghe Bat, ai Poliţiei Rurale Beiuş şi Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarii şefi Dorin Vesa şi Remus Indrei, şi al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa (de la stânga la dreapta, surprinşi în periplul de la DNA). Dacă în sute de convorbiri telefonice interceptate încă din 2014 vorbeau deschis despre şpăgi, în faţa anchetatorilor şi a presei au refuzat să dea declaraţii, ceea ce, însă, n-o să poată face şi la proces...
Poliţia corupţilor: DNA descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului PROMOVAT PE CUMETRIE. Angajat în 1994 ca simplu subofiţer, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei (foto) a fost avansat ofiţer în 1999, după ce a absolvit Universitatea Oradea, iar din 2005 a fost promovat pe repede-înainte, adesea "la excepţional". Explicaţia, zic colegii bărbatului ieşit la pensie anul trecut după ce DNA l-a prins cu o grămadă de fapte de corupţie, constă în faptul că Indrei i-a fost naş de cununie fratelui chestorului Liviu Popa (medalion), fostul şef al IPJ Bihor, cu care acum împarte acelaşi dosar penal
Poliţia corupţilor: DNA descrie Poliţia Bihor ca pe o instituţie cangrenată de corupţie, de jos până la şeful Inspectoratului ÎN TĂCERE. Prins că lua şpagă de la fostul viceprimar al comunei Remetea, Nicolae Bodea (stânga), fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa (dreapta), a refuzat să dea declaraţii procurorilor DNA, ca dealtfel toţi ceilalţi colegi...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu două săptămâni în urmă, BIHOREANUL începea prezentarea actului prin care DNA Oradea a trimis în judecată cinci poliţişti, în frunte cu fostul şef al Poliţiei judeţului, chestorul Liviu Popa, pe judecătorul Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor, o angajată a Agenţiei pentru Protecţia Mediului, un consilier judeţean şi un viceprimar, arătând modul în care chestorul şi magistratul şi-au ascuns apartenenţa la Loja Masonică Ţara Crişurilor ca să-şi protejeze "fraţii masoni" în anchete şi procese, iar apoi cum lua şpagă şeful IPJ Bihor în numele instituţiei şi personal, reparându-şi inclusiv maşinile familiei şi apropiaţilor la grămadă cu cele de serviciu.

Episodul de acum descrie felul în care Poliţia Bihor a fost transformată dintr-o instituţie de aplicare a legii într-o organizaţie de protejare a celor care o încalcă, în schimbul şpăgilor de tot felul primite de propriii angajaţi. De jos, de la agenţi, până sus, la comisari şefi...

Corupţie endemică

Întins pe 439 pagini, rechizitoriul DNA dezvăluie cum îşi "comercializează" funcţiile "oamenii legii", făcând din corupţie un fenomen "endemic", "parte integrantă a sistemului economic, social şi politic". "În prezenta cauză - arată procurorii - probele demonstrează că în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor corupţia se manifestă la toate nivelurile, atât pe orizontală, între colegi, existând numeroase situaţii în care poliţiştii intervin unii pe lângă alţii pentru a nu fi sancţionate diferite cunoştinţe, cât şi pe verticală, în raport cu şefii ierarhici, în scopul obţinerii unui tratament preferenţial, fenomenul corupţiei fiind tratat ca o stare de normalitate, poliţiştii implicaţi nepercepând caracterul imoral şi ilegal al propriei conduite, dimpotrivă, considerând firesc să beneficieze gratuit de servicii de la diferite persoane cercetate, ba mai mult, având convingerea că acestea sunt chiar obligate să le procure servicii".

În Poliţia Bihor şpăgile au devenit, pur şi simplu, "elemente de viaţă specifice obişnuinţei", afirmă procurorii, subliniind gravitatea situaţiei: "Faptul că şefi din Poliţie au luat mită în mod repetat în legătură cu atribuţiile de serviciu, pentru a favoriza persoane implicate în dosare penale, tulbură profund ordinea socială, determinând reacţii justificate de insecuritate, neîncredere în sistemul judiciar şi chiar în actul de justiţie".

Piatră pentru fată

Unul dintre "oamenii legii" picaţi în plasa DNA este fostul şef al Poliţiei Municipiului Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, încadrat subofiţer în 1994, avansat ameţitor după 1999, când a absolvit Facultatea de Inginerie Managerială a Universităţii Oradea, acum inculpat pentru luare de mită în formă continuată.

Având în subordine şi Postul de Poliţie Cărpinet, condus de agentul şef Raul Rotar (poliţist tot din 1994, în 2008 absolvent de Ştiinţe Politice al Universităţii Vasile Goldiş din Arad, inculpat acum pentru luare de mită şi complicitate la dare de mită), Indrei i-a cerut acestuia piatră ornamentală pentru pavarea curţii casei din Beiuşele a fiicei sale, marfa fiind strânsă de la localnicii din Izbuc şi Ponoarele, care o exploatau şi comercializau fără autorizaţie de mediu şi permis de exploatare, precum şi fără autorizaţie. Detaliu "cunoscut şi protejat de şeful de post", care "pretindea colectarea, gratuit, a unor cantităţi de piatră" la domiciliul unor săteni, de unde apoi distribuia marfa "piloşilor" ce apelau la el.

Raul Rotar, șeful Poliției CărpinetÎn iulie 2015, trimişi de Indrei, fiica şi ginerele său, Mirabela şi Eugen Balint, s-au dus la Cărpinet, unde Raul Rotar (foto) i-a dus la pietrari pentru a încărca iniţial 2 tone de piatră. Profitând că era moca, femeia a mai pretins încă 11 mp, valoarea totală a mărfii fiind de 1.160 lei. Şpaga e dovedită prin convorbirile telefonice dintre şeful Poliţiei Beiuş şi subalternul din Cărpinet, care îl înştiinţa pe ofiţer: "stai liniştit", "am vorbit cu băieţii", "scorul e gratis".

La anchetă, pietrarii au declarat că Rotar le cerea regulat să "cotizeze", şi "niciodată nu s-a pus problema ca acesta să achite contravaloarea", după cum nici "beneficiarii" trimişi de el "nu au achitat vreodată". Unul dintre pietrari, Florian Cep, a mărturisit că în 2014 fusese cercetat în două dosare penale tocmai fiindcă nu avea aviz de mediu şi permis de exploatare, ambele fiind însă muşamalizate de Rotar, care "practic mi-a dictat o declaraţie, iar ulterior am primit acasă de la Parchetul Beiuş soluţii de clasare".

Furăciune la drum

"Faptul că pietrarii îşi desfăşurau nestingheriţi activităţile ilicite pe fondul lipsei de reacţie a autorităţilor a devenit de notorietate", explică procurorii, arătând că diverşi alţi poliţişti care aveau nevoie de piatră au apelat la Indrei pentru a-i pune în legătură cu Rotar. În aprilie 2015, de pildă, aşa au procedat şeful Serviciului Paşapoarte Bihor, Florian Butuc, şi agentul Călin Derecichei de la Serviciul Logistic al IPJ, interceptaţi pe când tratau cu Rotar procurarea unor cantităţi de material, ce-i drept, pe bani, nu gratis.

Faptul că şeful Poliţiei Beiuş ştia despre încălcarea legii rezultă şi dintr-o discuţie purtată de Indrei cu şeful Poliţiei Rurale Ştei, comisarul şef Sabin Mocioran. În apropierea Sărbătorii de Sf. Maria din 15 august 2015, când la Mănăstirea Izbuc urmau să vină mii de persoane, Mocioran i-a sugerat lui Indrei să discute cu Rotar pentru a impune localnicilor să ascundă piatra expusă spre vânzare în faţa caselor, deoarece "toată lumea" vorbea că "primarul şi Poliţia nu fac nimic": "Amu’ or veni o grămadă de oficialităţi... Vorbeşte lumea cu piatra şi cu p... mamii lor. Să le spună Raul să mai ducă din ea după marginea drumului". Iniţial, Indrei s-a arătat iritat, dar a promis că "vorbeşte" cu şeful de post.

Din Cărpinet la Medgidia

Însă Rotar nu-şi şpăguia superiorul doar cu piatră. De pildă, o discuţie telefonică purtată de cei doi în mai 2015, când Indrei se întorcea împreună cu patru colegi de la o întâlnire organizată la Tulcea de Asociaţia Poliţiştilor, arată că Rotar i-a aranjat o masă la un restaurant din Medgidia. "Mare mulţumire, Raul", i-a răspuns Indrei, condus la local de un poliţist din localitate, amic cu Rotar, care la plecare i-a dat ofiţerului şi 10 litri de vin, la anchetă precizând că băutura a fost achitată ulterior de socrul lui Rotar, fost şef al Poliţiei Medgidia. 

În acelaşi an, în iulie, şeful de post din Cărpinet i-a sponsorizat lui Indrei şi o vacanţă la Neptun, rezolvându-i cazarea, mese la Cramele Murfatlar, ba chiar şi închirierea şezlongurilor, fapt ce reiese din convorbiri în care îl asigura că "îs rezolvate" şi că "tot eu plătesc!", dar şi din discuţii purtate de Rotar cu un alt amic constănţean, pe care îl instruia că o cameră era pentru Indrei, "care îi petrecăreţ, dar nu îi ca noi, nu se ştie" (adică nu e "descurcăreţ"), iar cealaltă pentru familia unui companion al ofiţerului, Gheorghe Fordon, fost şef de post la Pietroasa, transferat la Poliţia Rutieră.

Băiat "orientat"

Ca detaliu picant, Rotar îl prevenea pe constănţean că şeful era Indrei, iar Fordon era "pămpălău", ceea ce l-a surprins pe interlocutor, obişnuit ca rutieriştii să fie, dimpotrivă, "bazaţi":

Rotar: Cu acela (n.r. - Indrei) discuţi, cu şeful meu de la Municipiu. Ălalalt e un pămpălău de la Rutieră, nu are treabă, e bolovan.

Sulim: Cum să fii pămpălău la Rutieră, că mie îmi dă cu virgulă?

Rotar: Ăia nu ştiu numa’ să ia banii! Înţelegi?

De altfel, Fordon a confirmat la DNA că mesele şi cazarea, în valoare de circa 1.000 lei, le-a plătit Rotar, astfel că "nici eu şi nici Indrei nu am mai avut de achitat vreo sumă".

Terente Merce, fostul consilier al președintelui Traian BăsescuCă Rotar era bine "orientat" o arată şi un alt detaliu surprins de DNA. La chermeza organizată de ziua şefului de post, în aprilie 2016, la Cărpinet a participat şi chestorul Terente Merce (foto), fost şef al serviciului secret al MAI şi consilier al preşedintelui Traian Băsescu, împreună cu primari din zonă şi parlamentari, în faţa cărora l-a lăudat pe Rotar pentru felul în care "gestiona" afacerile. "Să-i urăm sănătate, fericire (...) Dacă ne uităm în jur, cred că totul spune despre omul Raul, bunătatea lui, sufletul lui, care a putut să adune în această zi oameni cu ăăăă... suflet curat, de omenie (...) Omul sfinţeşte locul!", a toastat Merce.

"10 la băiatu’!"

Gheorghe Bat, șeful Poliției PietroasaRotar nu inventase "apa caldă". Predecesorul său, agentul şef Gheorghe Bat (poliţist din 1993, iar în 2004, cum altfel?, absolvent de Electrotehnică la Universitatea Oradea) avea aceleaşi năravuri, motiv pentru care e inculpat acum pentru luare de mită, complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă.

Astfel, în perioada 2006-2009, când a condus Postul Cărpinet, Bat, transferat ulterior ca şef de post la Pietroasa, a pretins şi primit 38 mp piatră de la 6 meşteri, pentru cabana pe care o deţinea la Vârtop. De altfel, la percheziţionarea acesteia, procurorii au identificat pavajul, iar pietrarii au confirmat că Bat îi protejase, la fel ca Rotar.

Odată mutat la Pietroasa, Bat şi-a folosit funcţia ca un jupân. În decembrie 2014, de exemplu, a pretins şi primit de la preşedintele Asociaţiei Urbariale Crăiasa din Chişcău, Florin Măduţa, 10 brazi de Crăciun (valoare 500 lei), pentru a-i rezolva plângerea contra fostului preşedinte, care nu-i predase actele şi două motocoase. "10 la băiatu’!", i-a "comandat" Bat pomii lui Măduţa, cum rezultă dintr-o convorbire telefonică interceptată de anchetatori.

Permise pe pile

Despre Bat, DNA arată, de asemenea, că a primit un cuptor electric şi o friteuză de la un amic aflat la muncă în Germania, Ionel Crişan, care avea nevoie de înnoirea certificatului profesional ADR (pentru şoferii care transportă mărfuri periculoase) în condiţiile în care, fiind plecat, nu participa la cursurile obligatorii prevăzute de lege.

Concret, în noiembrie 2014, Bat a primit actele trimise de Crişan prin fax la Primăria Pietroasa şi le-a depus la o şcoală auto din Oradea, pe a cărui patroană o cunoştea. La anchetă, Crişan a recunoscut că nu a participat la cursuri şi l-a răsplătit pe Bat cu electrocasnice de aproximativ 50 euro. Mai mult, a destăinuit că în iulie 2015 subofiţerul i-a rezolvat în aceleaşi condiţii şi înnoirea carnetului de şofer la Serviciul Înmatriculări şi Permise Bihor, în schimbul unei maşini de deszăpezit în valoare de 150 de euro.

Plăcinte cu girofar

La fel ca Rotar, Bat cumpăra şi el bunăvoinţa şefului Poliţiei Beiuş, asigurându-i chefuri gratis la restaurantul Regina din Pietroasa, patronat de Ioan Nastor, căruia în schimb îi "îngropa" reclamaţiile făcute de vecini pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice, distrugeri, funcţionarea localului peste program, angajări "la negru" şi  delapidarea fondurilor Asociaţiei Urbariale Pietroasa.

În aprilie 2014, Bat i-a rezolvat lui Indrei o masă pentru 8 persoane, pentru care ofiţerul îi dăduse "comanda" prin telefon:

Indrei: Nu poate băga 4 pui la cuptor?

Bat: Da’ cum să nu-i poată, Doamne bate-i. (...) Sunu-l! Auzi, mă, pe când? Ce? Cum?

Indrei: Spune-i că pă şapte şi jumătate venim la el. (...) Opt persoane!

Ulterior, şeful de post l-a informat telefonic pe ofiţer că Nastor "pune şi croampe de celea tăiate în patru", precizând că "atâta draci îi trabă să mârâie ceva", iar după chef l-a contactat din nou pentru a-l înştiinţa că afaceristul "mi-a raportat că v-aţi simţit bine". Concluzia? "Neluţu îi băiat faină, ce-i al lui îi pus deoparte"!

Rechizitoriul consemnează, de asemenea, că de Paşti Indrei i-a cerut lui "Neluţu" Nastor 2 cozonaci de Paşti şi 2 kg de plăcintă, şi că Bat i-a mai aranjat şi alte mese, în Pietroasa şi la Pensiunea Laura din Chişcău. Totodată, în iulie 2015, Indrei i-a cerut să-i rezolve şi plăcintă pentru 300 de invitaţi la nunta unei nepoate, aperitivul fiind preparat la o brutărie din Cărpinet şi apoi livrat la Beiuş de un agent al Poliţiei Rurale Ştei cu maşina de patrulare.

Şpăgari F.B.

În schimbul "atenţiilor", Indrei le-a asigurat subofiţerilor tratament preferenţial, scutindu-i de participarea la acţiuni operative pe linie rutieră şi pentru descoperirea autorilor unor furturi, precum şi acordându-le calificative nemeritate.

Şeful direct al agenţilor, comisarul şef Sabin Mocioran, care conducea Secţia Rurală Ştei, a recunoscut că a propus pentru Rotar calificative "bine" şi "foarte bine", ştiind că era tovarăş cu şeful Poliţiei Beiuş. "Am făcut evaluările în ciuda activităţii necorespunzătoare a agentului, fiind conştient că Indrei Remus putea să modifice calificativele propuse de mine, iar acest fapt putea avea repercusiuni asupra mea", s-a justificat Mocioran.

Că Rotar nu merita aprecierile o arată nu doar faptul că proteja pietrarii, ci şi o altă ilegalitate săvârşită în decembrie 2014, când "a beneficiat fraudulos" de un Revelion în staţiunea Moneasa, "o parte din costuri fiind suportate de Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor" după ce subofiţerul folosise actele unor pensionari, fapt ce face obiectul încă unui dosar penal.

Tot la propunerea lui Mocioran, Indrei a aprobat calificative "bine" şi "foarte bine" şi pentru Bat, în ciuda mai multor abateri disciplinare ale acestuia: nepredarea la timp a unor procese-verbale pentru amenzi rutiere, nesoluţionarea reclamaţiilor unor localnici privitoare la furturi, refuzul de a-şi plăti transportul unor materiale de construcţii, ameninţarea cu bătaia a unor săteni, pierderea legitimaţiei de serviciu.

Poliţistul cinstit, pedepsit!

Dacă subofiţerilor corupţi le-a dat calificative de apreciere, şeful Poliţiei Beiuş a făcut, în schimb, totul pentru a mătrăşi un agent de la Pietroasa "vinovat" că nu se mânjea participând la mânăriile şefului de post. Astfel, în decembrie 2014, Indrei l-a notat cu "nesatisfăcător" pe agentul Florin Sălăjan, care la repetarea acestuia risca să fie dat afară. Ulterior, şeful Poliţiei Rurale Ştei, Sabin Mocioran, i-a schimbat calificativul în "satisfăcător", dar agentul nu s-a lăsat, contestând şi primind apoi "foarte bine".

Nervos, Bat i-a cerut lui Indrei să-l "lucreze" la şeful Poliţiei Bihor, Liviu Popa, în sensul ca acesta să-l mute pe poliţistul cinstit de la Pietroasa. "Bine ar fi să mă scapi de el, că numai eu ştiu cum mă feresc de el", îi spunea Bat ofiţerului. Ca urmare, Indrei l-a convocat pe Sălăjan la Beiuş să-i propună transferarea la Tinca, unde locuiau şi părinţii săi, dar acesta nu a acceptat, astfel că în cele din urmă mutarea a rezolvat-o chiar Liviu Popa, în mai 2015, când şeful Poliţiei Beiuş l-a sunat pe şeful de post din Cărpinet să-i vestească "succesul", iar acesta i-a cerut să-l ajute în continuare pentru ca "Pietroasa să intre în graţii la Oradea".

Cel mai probabil, chiar dacă procurorii DNA nu au demonstrat-o, nu pe gratis...


AVIZE CONTRA ŞPAGĂ
Corupţie Poliţie - APM

Minodora Pătroc, angajată APM BihorDNA a agăţat în dosarul poliţiştilor şi o angajată a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Minodora Pătroc (foto), din Serviciul Avize, inculpând-o pentru luare de mită, deoarece prin intermediul şefului de post din Cărpinet a pretins 22 mp de piatră ornamentală de la localnici care exploatau materialul fără aviz de mediu şi permis, pentru a-şi pava curtea casei. Femeia a ajuns să ceară şpaga profitând că, pentru a intra în legalitate, unii pietrari şi-au făcut firme şi au cerut APM aviz de mediu, ajungând să le semneze actele.

Pe 13 iunie 2016, Rotar a cerut colectarea pietrei pentru Pătroc de către patru pietrari, în faţa casei unuia dintre ei, Claudiu Cuciula, avertizându-i "să nu luaţi bani de la ea, că o fost în comisie". Când femeia s-a apropiat de Cărpinet, l-a sunat pe şeful de post, care i-a organizat pe pietrari, indicând cât să-i dea fiecare angajatei APM. La casa acesteia din Hidişelu de Jos avea să fie găsit, la fel ca în cazul fiicei şefului Poliţiei Beiuş, materialul folosit pentru pavare.


POLIŢAI ŞANTAJIST
Motorină de la primar

Rechizitoriul relevă că fostul şef al Postului de Poliţie din Pietroasa, Gheorghe Bat, l-a pus chiar şi pe primarul comunei, Cornel Pîlea, să-i achite motorină pentru maşina personală. Estorcarea a avut loc în contextul în care edilul îl reclamase pe un consilier local, Ioan Judea, pentru agresiune, dar la rându-i era reclamat de săteni pentru că tolera funcţionarea fără autorizaţie a restaurantului Regina, folosea abuziv utilajele Primăriei şi aproba tăieri de copaci din pădurile comunei. În consecinţă, i-a sugerat să "cotizeze" pentru a "îngropa" sesizările...

"Am acceptat pretenţiile în condiţiile în care poliţistul mi-a comunicat că se înregistrau tot felul de sesizări la Postul de Poliţie în ce mă priveşte", a recunoscut Pîlea în faţa procurorilor DNA, precizând că a plătit din buzunar 200 lei după ce Bat şi-a băgat în rezervor 40 litri de motorină la o pompă din Sudrigiu.


CA UN ŢIGAN
"Ne-o făcut mobilierul, nu-l putem f..."

DNA l-a inculpat şi pe şeful Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, pentru luare de mită de la Nicolae Bodea, fost viceprimar în Remetea (acum consilier judeţean PNL), care administra concomitent un magazin de mobilier şi articole de uz casnic din Beiuş, fapt interzis ca "act de comerţ incompatibil cu funcţia".

Deşi ştia că Bodea încălca legea, ba în august 2014 un subaltern îi raportase că un localnic voia să depună o plângere în acest sens, Vesa l-a ignorat, fiindcă Bodea îi dăduse mobilier pentru biroul său şi pentru cel al şefului Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei. "El o făcut mobilierul aici, şi amu’ să-l f... noi ar fi prea de totului", a explicat ofiţerul agentului.

Mai mult, în decembrie 2014, Vesa s-a dus la magazinul lui Bodea, pretinzând vânzătoarelor să-i schimbe telefonul cu unul mai performat. Iniţial, acestea l-au refuzat, dar s-au conformat după ce patronul le-a dat acceptul în urma unei discuţii telefonice. Vesa, a declarat o vânzătoare la anchetă, "s-a purtat ca un ţigan", fapt ce reiese şi din convorbirea dintre ofiţer şi viceprimar, căruia i-a pretins şpaga invocând că "e luna cadourilor". "Ce să fac, dacă m-am înhăitat cu prieteni ca voi?", a oftat Bodea, care totuşi s-a executat, fiindcă poliţistul îi recuperase de la clienţi rate neplătite.

Vesa e acuzat şi pentru că a beneficiat de la viceprimarul comunei Roşia, Ioan Simea, de confecţionarea a trei balcoane pentru casa sa din Curăţele, tot pentru a închide ochii la faptul că edilul exercita acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Frăţia penalilor: DNA dezvăluie cum chestorul Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea s-au făcut masoni şi îşi protejau "fraţii" în anchete şi procese

Cu mâinile murdare: Rechizitoriul DNA dezvăluie că fostul şef al Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, s-a înhăitat cu politicieni corupţi

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
....
Pacat.
Postat 16 Februarie 2017, 10:34 de Maricel
în ce hal vorbește un ofițer?! cică: prea de ... totului :))))
o făcut și amu' etc. :)))) nu voi, pardon dvs., ci DNA-ul :)))
Postat 15 Februarie 2017, 22:25 de ADINA
şi la Bucureşti te pomeni...
că or fi curaţi...curaţi,da,fiindcă nu sunt prinşi,adică nu se vrea ...
Postat 15 Februarie 2017, 20:55 de crisan
Cum gasesti politistul corupt
dintr-o sectie de politie? Suni la sectia respectiva. Nu conteaza cine raspunde!
Postat 15 Februarie 2017, 13:45 de User anonimizat
Hmm...
... sa vedem cate din capetele de acuzare vor rezista in fata judecatorului de camera preliminara si mai apoi in fata instantelor. Dosarul e complex si a inglobat mii de ore de audieri/ascultari/interceptari s.a.m.d. Bine ca s-a incheiat! Ma gandesc ca acum dl. procuror sef Man isi va organiza fortele si va lua sub lupa cj bihor, primaria Oradea... stie dumnealui ce/unde sa caute, garantez ca ii sunt pline sertarele cu ,,subiecte" de dat in lucru. Succes!
Postat 15 Februarie 2017, 11:55 de pinonel
simplu , la mintea copiilor
"Nu se poate face nimic pentru a descuraja coruptia din Sistem!" , ar zice Legiuitorul din Romania (Parlamentul majoritar ales de Popor) la intrebarea unor ONG-isti "vanduti" Puterilor din afara Tarii (Puterea Cinstei, a Eticii, a Bunului Simt, s.a.m.d.). "Ba da, se poate face ceva simplu, imediat, cu maxima eficienta!" ar raspunde copilul cu "Cei 7 ani de acasa", parintele sau cu "coloana vertebrala" si bunicul sau cu "Onoare mostenita din Strabuni". "Se poate combate coruptia in Justitie, in Procuratura, in Politie, in Politica, in orice Domeniu Public in care functionarii sunt "rasplatiti cu Pensii speciale si cu Salarii Speciale" daca pedeapsa pentru Coruptie incepe cu pierderea definiva a acestor Drepturi si mai ales dac li se retrag PENSIILE SPECIALE". Intrebarea este: "Vrem sa scapam de Coruptie?", deoarece solutii exista.
Postat 15 Februarie 2017, 10:08 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON