URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2016, 10:20

Plimbaţi la analize: Pacienţii Spitalului Municipal sunt transportaţi cu ambulanţa pentru a fi investigaţi la Pelican

Plimbaţi la analize: Pacienţii Spitalului Municipal sunt transportaţi cu ambulanţa pentru a fi investigaţi la Pelican PE SCURTĂTURĂ. În primele două zile de colaborare, ambulanţele Pelican au preluat pacienţii din curtea Spitalului Municipal, dar i-au returnat pe o scurtătură, în faţa Clinicii Maria, de pe al cărei hol erau duşi apoi cu căruciorul şi cu targa în spitalul public. Asta până când clinica privată a blocat accesul prin propriul spaţiu concurenţilor de care nici nu ştiau...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Municipal din Oradea îşi pune bolnavii pe drumuri. Din 1 septembrie, pacienţii care au nevoie de investigaţii sunt transportaţi la spitalul privat Pelican, cu ambulanţa. Motivul? Conducerea unităţii a anulat două contracte încheiate anterior în acelaşi scop, unul cu Clinica Maria, pe care o şi găzduieşte, iar celălalt cu Spitalul Judeţean, alături de care face parte din acelaşi consorţiu.

Ambele parteneriate au fost abandonate subit, fără ca în prealabil şefii Municipalului să-şi fi informat omologii de la Judeţean şi colegii de la Maria că organizează o licitaţie pentru aceste servicii, notificându-i abia post factum.

Surpriză la dublu

La Spitalul Municipal, prima zi a lunii septembrie i-a enervat deopotrivă pe medici, asistente şi bolnavi. Dacă până atunci pacienţii care necesitau investigaţii precum cele de imagistică, CT şi RMN, erau duşi de infirmieri din corpul de clădire principal în cel secundar, unde erau "procesaţi" de Clinica Maria, din acea dimineaţă au trebuit căraţi cu ambulanţe la spitalul privat Pelican, aflat la 400 de metri distanţă. În aceeaşi zi, conducerea Municipalului notifica sec, atât Clinica Maria, cât şi Judeţeanul, cu privire la anularea contractelor pentru furnizarea serviciilor de investigaţii şi analize.

Înştiinţarea i-a surprins pe managerii ambelor unităţi. Pe cei de la Maria deoarece încă din 2010 au un contract prin care spitalul public le-a închiriat un spaţiu la parterul corpului B, la schimb cu servicii de imagistică realizate la tarife cu 35% mai mici decât cele din contractul cadru al Casei de Sănătate. Pe cei de la Spitalul Judeţean fiindcă şi ei ofereau Municipalului, în aceleaşi condiţii, aproape 400 de servicii de investigaţii şi analize medicale, dar mai ales fiindcă de anul trecut ambele unităţi fac parte din acelaşi consorţiu spitalicesc municipal, înfiinţat tocmai pentru a derula în comun orice achiziţie de servicii, materiale şi echipamente.

"Pe 1 septembrie ne-au trimis o adresă prin care eram informaţi că ne-au anulat contractul, deşi acesta are valabilitate până la 31 decembrie 2016", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, în timp ce reprezentanţii Clinicii Maria au refuzat să comenteze situaţia.

Trebuia licitaţie

dr. Florin Maghiar, director medical Spitalul MunicipalÎn lipsa managerului Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, plecată în străinătate, directorul medical, dr. Florin Maghiar (foto), susţine că anularea contractelor era obligatorie, la fel şi organizarea unei licitaţii. "Dată fiind valoarea serviciilor, legea ne obliga să facem o licitaţie. Am consultat toţi şefii de secţii, să întocmim lista serviciilor de care aveam nevoie, s-a făcut caietul de sarcini şi a fost trimis la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, pentru ca licitaţia să fie anunţată prin SEAP".

Maghiar spune că la licitaţia desfăşurată pe 14 iulie s-a prezentat doar Spitalul Pelican, iar noul contract - încheiat la valoarea de 485.000 lei cu valabilitate până la 31 decembrie - ţine preţurile la nivelul anterior. "Spitalul Pelican şi-a asumat obligaţia de a furniza serviciile de investigaţii la aceleaşi tarife plătite de noi Clinicii Maria şi Judeţeanului, mai mici cu 35% faţă de cele din contractul cadru cu CNAS".

"Se putea interpreta"

Noul contract putea să nu asigure Spitalului Municipal serviciile pe timpul nopţii, nici în zilele de sâmbătă şi duminică. "Când am pus aceste condiţii în caietul de sarcini, cei de la ANAP ni le-au tăiat, pe considerentul că am restrânge competiţia", zice directorul medical. Norocul e că noul partener, Spitalul Pelican, a acceptat să semneze un contract prin care, totuşi, îşi asumă şi aceste servicii.

Culmea e că problemele puteau fi evitate uşor cu o condiţie: la licitaţie să nu fi participat doar Spitalul Pelican, ci şi Judeţeanul, şi Clinica Maria, şi - de ce nu? - şi alţi "jucători" de pe piaţa de profil. O recunoaşte şi dr. Maghiar, care, întrebat de ce Municipalul nu şi-a anunţat intenţia, măcar din curtoazie, colegilor care le-au asigurat până acum serviciile fără cusur, a răspuns şocant: "Ei puteau afla de pe SEAP. Nu-i puteam anunţa personal. Se putea interpreta cine ştie ce...".

Aşa că, aflat între interesul pacienţilor şi al spitalului pe de o parte şi frica de procurori (oricum neîntemeiată, fiindcă nicio lege nu interzice o "publicitate" cât mai mare unei licitaţii) pe de cealaltă parte, a ales calea de mijloc. Chiar dacă în acest caz a fost soluţia cea mai proastă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
DNA ?
Culmea este ca Pelicanul cunostea tarifele practicate (informatie confidentiala) dar Clinica Maria nu a fost informata de licitatie (informatie publica) dar nimeni nu e vinovat! Dna directoare a plecat in strainatate tocmai in perioada critica. Cat de convenabil!
Postat 14 Septembrie 2016, 21:45 de cercetas
TREBUI PLATITE DATORII PNL SPRE FRATI MAGHIAR
Ordinul de mușamalizare nu-l poate lua medici Sa elimini spitalul județean BH pentru a pompa bani în clinica familiei Maghiar are nevoie de aprobare foarte de sus; Oare exista autoritate care poate sa verifice o autoritate când fac licitații trucate premedita ?
Postat 14 Septembrie 2016, 12:49 de qxx
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON