URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2017, 15:37

Plimbaţi cu boala: Bihorenii pensionaţi de boală au ajuns purtaţi pe drumuri din cauza şpăgarilor de la Comisia de expertiză medicală

Plimbaţi cu boala: Bihorenii pensionaţi de boală au ajuns purtaţi pe drumuri din cauza şpăgarilor de la Comisia de expertiză medicală DE LUMEA A TREIA. Deşi deserveşte peste 1.000 de pensionari de boală din mai multe zone ale judeţului, cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din Marghita e înghesuit în aceeaşi clădire cu Dispensarul TBC. Vechi şi nemodernizat, imobilul nu are nici măcar rampă de acces pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, iar în sala de aşteptare pacienţii au la dispoziţie doar trei scaune, cei mai mulţi fiind nevoiţi să aştepte cu orele în picioare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mii de bihoreni pensionaţi de boală, majoritatea în vârstă, suferinzi de boli grave, mulţi chiar infirmi, sunt puşi pe drumuri şi obligaţi să se înghesuie la cozi în aşteptarea examinărilor necesare pentru avizarea ori revizuirea dosarelor medicale.

Principalul motiv este faptul că din 2015, când au fost arestaţi şpăgarii din Comisia de expertiză medicală a Casei de Pensii Bihor, în judeţ au mai rămas doar trei specialişti.

De atunci, Casa de Pensii a organizat şase concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, însă nu s-a prezentat niciun candidat. Mai grav, deşi problema a fost sesizată Casei Naţionale şi este cunoscută la vârful Ministerului Muncii, autorităţile centrale nu au nicio soluţie.

Cu noaptea-n cap

"Soţia mea, pensionară de boală, până anul trecut se prezenta la Oradea ca să fie văzută de un medic din Comisia de expertiză medicală. De anul ăsta trebuie să se prezinte la Marghita, pentru că a fost rearondată", a reclamat BIHOREANULUI un pensionar din comuna Tileagd. "Noi suntem norocoşi, că avem maşină, dar sute de oameni din zona noastră, de la Tileagd până la Corniţel, vin cu noaptea în cap la Oradea, de unde iau autobuzul până la Marghita. Aşa li se duc 100 de lei din pensia care de cele mai multe ori este de vreo 400 de lei", a povestit bărbatul.

"Noi am fost ieri (n.r. - miercuri, 22 februarie) la Marghita. Cabinetul de expertiză medicală este într-o clădire veche şi insalubră, pe care o împarte cu Dispensarul TBC. Într-o sală de 12 metri pătraţi, unde sunt numai trei scaune, aşteptau deja mai mult de 20 de persoane. Toţi sunt bolnavi, unii au tot felul de invalidităţi. E absolut inuman", zice bărbatul, nemulţumit că şefii Casei Judeţene de Pensii nu asigură un sistem de funcţionare care "să nu chinuiască oameni şi aşa amărâţi".

Din cauza şpăgarilor

Normalizarea situaţiei este, însă, imposibilă, a aflat BIHOREANUL de la directoarea instituţiei, Carmen Polman. Potrivit acesteia, sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns ca miile de pensionari de boală să fie puşi pe drumuri, cel dintâi fiind arestarea medicilor şpăgari din Comisia judeţeană.

"Până în 2015, examinarea se făcea în Bihor la Oradea, Beiuş şi Marghita. După ce au fost arestaţi cei 10 medici şi asistenţi de la Oradea, am adus aici medicul din Marghita, pe doamna doctor Georgiana Dumitrescu, dar aceasta nu mai doreşte să vină la Oradea. În plus, domnul doctor din Beiuş, care avea peste 70 de ani, s-a pensionat. Am rămas cu trei doctoriţe, dintre care una asigură de atunci şi Beiuşul", a explicat Polman.

În aceste condiţii, s-a trecut la rearondarea pacienţilor din judeţ aşa încât cele trei doctoriţe rămase să "acopere" la Oradea zona din jurul municipiului, la Beiuş partea de sud şi de sud-vest a judeţului, iar la Marghita zona de nord. "Ştim că nu este uşor pentru oameni să meargă de la Aleşd la Marghita, dar aceasta a fost singura soluţie", spune Polman, adăugând că în alte judeţe, unde nu există niciun medic, situaţia este şi mai proastă: "Pensionarii de acolo trebuie să meargă direct la Bucureşti".

"O problemă de sistem"

Directoarea Casei de Pensii afirmă că instituţia a încercat de mai multe ori să angajeze alte persoane pe posturile vacantate de medicii arestaţi, dar fără succes. "Am făcut şase proceduri de concurs, dar nu s-a prezentat nimeni, nu există specialişti. Absolvenţii de Medicină nu mai fac această specializare, este o problemă de sistem", spune Carmen Polman.

Aceasta susţine că s-a adresat şi forurilor centrale, Casei Naţionale de Pensii, aflate în subordinea Ministerului Muncii, dar răspunsul primit este nerealist, deoarece face referire doar la posibila creştere a salariilor medicilor. "Ne-au dat răspuns că soluţia probabil va fi o salarizare mai mare. Dar degeaba dai salarii mai mari la trei doctoriţe, că tot nu pot face faţă volumului de muncă. Şi cele trei doamne doctor la un moment dat vor pica", explică directoarea.

Altfel spus, chiar de-ar avea salarii triplate ori înzecite, singurii medici rămaşi nu pot munci 24 sau 40 de ore pe zi. Dar cum să priceapă un lucru atât de simplu demnitarii şi înalţii funcţionari ce şi-au "tras" pensii speciale, pentru care nu trebuie "examinaţi" de niciun medic?...

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Şpăgar iertat: De ce a scăpat condamnat doar cu suspendare medicul Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii?"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ţară
de mizerie
Postat 28 Februarie 2017, 21:01 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON