URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2013, 17:29

Plăteşte şi taci! Primăria Oradea a recuperat, la secret, de la constructori plăţi necuvenite de 1,3 milioane de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă Primăria ar fi fost firmă privată, acum îşi anunţa insolvenţa sau măcar concedieri. Controlul făcut peste vară de Curtea de Conturi a scos la iveală nereguli multiple, de la plăţi nejustificate făcute constructorilor pentru lucrări neexecutate până la impozite neîncasate din neglijenţă.

Ţinut cu grijă la sertar, raportul încheiat în urma controlului a devenit public abia acum, după ce municipalitatea a contestat în instanţă decizia Curţii de Conturi de a imputa poliţiştilor locali şi angajaţilor municipalităţii venituri necuvenite în valoare de 750.000 lei. Dacă Tribunalul Bihor nu va decide suspendarea măsurii până la judecarea pe fond, din ianuarie ar putea începe reţinerile din salarii!

De la Zalău vine furtuna...

Aparent blajini şi obişnuiţi să verifice primării de oraşe nu mai mari decât un cartier orădean, inspectorii Curţii de Conturi delegaţi din Zalău au lăsat în urma lor şoc şi groază, în Primăria Oradea.

La controlul activităţii pe 2012 echipa de control a descoperit nereguli pe bandă rulantă. Spre exemplu, la Zoo verificările au scos la iveală neînregistrarea în contabilitate a unor investiţii de 1,5 milioane lei datorită necorelării evidenţelor cu realitatea din teren. Apoi, la controlul prin sondaj, inspectorii au descoperit un "minus" de 5.300 lei între suma datorată şi cea plătită de orădeni cu titlul de impozit pe clădiri ca urmare a neactualizării evidenţelor, o "gaură" de 3.430 lei la impozitul datorat pe clădirile modernizate prin neurmărirea lucrărilor şi o diferenţă de 217.000 lei la impozitul pe mijloacele auto datorat de societăţile radiate, din cauza neînregistrării maşinilor în sarcina acţionarilor. Şi exemplele ar putea continua...

Lucrări nefăcute, dar plătite

Mai mult, pentru prima dată, verificările au confirmat zvonurile cu privire la modul păgubos de urmărire a lucrărilor făcute din bani publici. Inspectorii Curţii de Conturi au confirmat dezvăluirile făcute în vară de BIHOREANUL cu privire la lucrări facturate şi neexecutate de constructorii municipalităţii.

Verificările în teren făcute la lucrările de infrastructură pe tronsonul II al întubării pârâului Adona (din dreptul podului de pe strada Nojoridului până la noua stradă dinspre Gheorghe Asachi) au scos la iveală nu mai puţin de o jumătate de kilometru de canalizare menajeră neînlocuită de firma Selina, dar decontată ca nou-nouţă. Prejudiciul estimat: peste 61.000 lei! Iar asta e cea mai mică sumă de recuperat de la constructorul orădean. La lucrările de amenajare a parcărilor din zona Sovata inspectorii au constatat deconturi nejustificate de 262.000 lei, la construirea străzii Meiului, care traversează câmpul din faţa Lotus Center, au descoperit plăţi nelegale de 296.000 lei, iar la verificarea primului tronson al întubării pârâului Adona au imputat Primăriei plăţi suplimentare de 447.000 lei.

Selina are de returnat cele mai mari sume, pentru că a derulat cele mai mari investiţii, dar nici ceilalţi constructori nu fac excepţie. Plăţi peste cele cuvenite a încasat MBS Group, care are de returnat 10.000 lei după lucrările de la Grădina Zoologică, firmele Construcţii Bihor şi Drumuri Orăşeneşti au de înapoiat 58.000 lei în urma lucrărilor din strada Făcliei, iar Asfamixt 59.000 lei încasaţi în plus la reamenajarea drumului uzinal.

"Banii înapoi!"

04 Mircea Ghitea_1.jpgCu totul surprinzător, deşi Primăria a atacat luna trecută la Tribunalul Bihor încheierea făcută de Curtea de Conturi în urma controlului, dosarul nu mai face nicio referire la sumele enorme de la constructorii care au umflat lucrările. "Pentru acele plăţi făcute prin Direcţia Tehnică şi constatate de Curtea de Conturi ca fiind nelegale, care nu au fost atacate în instanţă, s-au făcut demersuri pentru recuperarea sumelor de la constructori", explică Mircea Ghitea (foto), directorul tehnic al Primăriei.

Chiar şi pentru un ochi neavizat, măsura "taxării" constructorilor pentru imputările făcute Primăriei echivalează cu o recunoaştere a modului defectuos în care municipalitatea îşi urmăreşte lucrările. La fel, uşurinţa cel puţin dubioasă cu care constructorii au acceptat returnarea unei sume totale de 1,3 milioane lei, fără scandal şi procese, lasă să se înţeleagă că aceştia fie au deja căi de recuperare a "pagubelor", fie că, racordaţi fiind la bugetul local, simt că o relaţie ostilă cu municipalitatea i-ar lăsa fără front de lucru.

De altfel, Eduard Florea, directorul economic al Primăriei, spune că banii imputaţi de Curtea de Conturi au şi fost încasaţi la buget. "Cu excepţia Asfamixt, cu care suntem încă în discuţii, toţi constructorii au acceptat returnarea sumelor încasate necuvenit. Nu s-au făcut plăţi efective. Având în vedere că avem cu ei şi alte lucrări, aceştia au semnat procese verbale de compensare".

Bătălia pentru sporuri

Extrem de strictă în recuperarea banilor de la "privaţi", municipalitatea a fost, în schimb, cât se poate de mămoasă cu bugetarii săi. Cu excepţia unor formalităţi legate de finanţarea FC Bihor şi contestarea unei sume de 100.000 lei imputate pentru lucrările din străzile Nufărului şi Gheorghe Doja, procesul intentat de edili are ca obiect apărarea drepturilor speciale în valoare de 750.000 lei plătite în 2012 personalului contractual al Primăriei şi poliţiştilor locali.

În cazul angajaţilor Primăriei, echipa de control a contestat legalitatea acordării ajutorului de haine şi de transport, în valoare de 70.000 lei, plătit în primele trei luni din 2012, până la expirarea Contractului Colectiv de Muncă, în care era prevăzut. Introdus iniţial în Administraţia Imobiliară Oradea de fostul director Marcel Boloş şi preluat apoi în Primărie, ajutorul de haine şi de transport se acorda invers proporţional cu veniturile, pentru a sprijini angajaţii cu salarii mici şi tinerii la început de carieră. Începând din aprilie anul trecut, la negocierea noului CCM, aceste drepturi speciale au fost scoase, pe fondul măsurilor de austeritate luate în administraţia locală.

Poliţistul poliţist rămâne!

În ce priveşte angajaţii Poliţiei Locale, echipa de control a cerut returnarea sumei de 678.000 lei, reprezentând sporul de misiune permanentă de 25% din salariu plătit în 2012. Conducerea Primăriei spune că nejustificat.

04 Eduard Florea_5.jpg"Sporul de dispozitiv este specific Ministerului de Interne, iar Curtea de Conturi l-a contestat pe considerentul că poliţiştii locali nu sunt angajaţi ai Ministerului. Dar nu e corect. Poliţiştii locali desfăşoară misiuni împreună cu Poliţia, au aceleaşi atribuţiuni de menţinere a ordinii, şi aceleaşi obligaţii de a fi permanent la dispoziţia instituţiei. Este normal să beneficieze de acelaşi spor", spune Eduard Florea (foto).

Că lucrurile stau sau nu aşa, rămâne să stabilească instanţa. Oricum, dacă lucrurile vor merge prost, angajaţii municipalităţii au toate şansele să rămână şi fără sporuri, şi cu popriri salariale pentru recuperarea banilor. Cam cum au păţit constructorii cu facturile pe lucrări...


RETURNAŢI AICI!
1,1
milioane lei a returnat bugetului local Selina după controlul Curţii de Conturi


DOI ÎN UNU'
Atenţie, vine poprirea!

Conform încheierii Curţii de Conturi, municipalitatea este obligată să ia măsuri pentru stabilirea vinovaţilor, sancţionarea acestora şi recuperarea prejudiciului constatat, până la 31 decembrie 2013. Cum până la expirarea termenului limită mai sunt doar trei săptămâni, iar primul termen de judecată fixat de Tribunal în procesul intentat de municipalitate a fost fixat pentru iunie 2014, Primăria a deschis un al doilea proces, în care a cerut suspendarea măsurilor de impunere până la judecarea pe fond.

Sentinţa este aşteptată în Primărie cu înfrigurare. "Dacă până la 31 decembrie nu avem o decizie de suspendare a măsurilor impuse de Curtea de Conturi, din ianuarie va trebui să începem recuperarea sumelor imputate de la angajaţi", spune directorul economic Eduard Florea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Frauda de la Primari
Fraudarea banilor publici de catre angajatii primariei, nu este urmarita penal ??? Lucrarile platite si nereceptionate "din gresala" sau receptionat "eronat" ar trebui PEDEPSITE, cel raspunzator pt sifonarea banilor dat afara in secunda 2. Oare primarul e partas la FURT ? Cat priveste sporurile date polutiei locale , sa le dea sfantul spor de blesteme, caci nenorocitii de comunitari isi aud 10 blesteme pe secunda, asa ca au nevoie de spor sa-si plateasca spovedaniile ( de ar da boala in ei de jegosi )
Postat 18 Decembrie 2013, 07:34 de Prima Rica
9297/111/2010
Aiurea! Ce vede Curtea de Conturi cica nu e asa! Cel putin asta spune pe Bursa(de azi 16.12.2013)directorul general IMPACT, Mateescu! Ca spre exemplu Camera de Conutir a judetului Bihor a dispus la controlul efectuat la Primaria Oradea in 2010 inregsitrarea sumei de 1.500.000 E penalitati pentru nefinalizarea la termen a unor lucrari de catre firma IMPACT! Acum IMPACT-ul sustine ca nu e asa. Si se judeca cu Primaria iar Primaria pun pariu ca a facut non combat! Desi termenul in Dosarul 9297/111/2010 a fost 1o decembrie, nici azi nu a aparut solutia pe site-ul Ministerului Justitiei. Desi(iar fac un pariu)cred ca nea Costica va fi de partea IMPACT-ului!
Postat 16 Decembrie 2013, 12:26 de TDS
Se strange latul, PAZEA - Bolojan,Eduard,Muresan si Lipoveanu
Pazea,fugitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii bai cat mai puteti scapa........
Postat 16 Decembrie 2013, 00:58 de xyz-q
Demisia
Cine a fost găsit vinovat pentru semnarea de ”bună” a recepției lucrării? Demisie sau demitere!!!
Postat 16 Decembrie 2013, 00:58 de Demisia
Intubarea paraului Paris ,versus Adona
Bolojan &Co( ABA Crisuri,Compania de Apa,APMediu Oradea)- cam tot in acest fel ati gandit si intubarea paraului Paris,chipurile pentru acces de pe Louis Pasteur la drumul EXPRES_RAPID Oradea- Bihargherestes - SPAGARILOR.Putin va pasa voua de poloarea acestui parau, de contribuabilii care locuiesc in aceasta zona tarifara ( A ) si nu au rezolvata bransarea la reteaua de canalizare a orasului,dar ati canalizat strada Santului,aferent zonei de impozitare D. In prima transe ,se fura la proiectele de fezabilitate,iar apoi de la cei care executa lucrarile(daca se mai executa).Problema s-ar putea rezolva prin simpla canalizare efectuata la nivelul albiei paraului a acelor cativa locuitori care au proprietatile sub nivelul strazilor Gh.Doja si louis Pasteur; dar nu mai rost de SPAGA !,asa ca ...........ne se face.Si apoi cum ar rezolva problema adevaratilor POLUATORI(care ascund alte matrapazlacuri...) -Hotel Silver,Perind,Spitalul Stationar 2 ,trei blocuri de locuinte cu deversarea direct in paraul Paris ! Bolojane,Eduard si mai ales Ovidiu Muresan,sa vad cum va mai scad falcutele,ca ati luat proportii de cat va pasa de NOI,contribuabilii care v-am votat.SA VA BATA DUMNEZEU !
Postat 16 Decembrie 2013, 00:13 de un parizian
Rusine Bolo!
Acuma iese la ivieala matrapazlacurile.... si cate or mai fi?
Postat 15 Decembrie 2013, 20:54 de A
Dar sa mai mearga dreacului inapoi la Birtin, taranul ce se crede mai destept ca tot Alesdul dar ...
... e mai prost ca Vadul Crisului care trebua sa-l inece de mic si sa nici nu stim ca a existat asa un specimen de cretin profund ... cu toti cei care il pupa in fund si se ling dupa aia pe buze in fata tuturor de se lauda si mamele lor ce de capsomani au puit ...
Postat 15 Decembrie 2013, 19:21 de Alms
i-ati imprumutat pe banii nostri
,,s-au făcut demersuri pentru recuperarea sumelor de la constructori", explică Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei." Da' penalitati, majorari si alte cele care umfla sumele si de cateva ori, ati luat ? Ca daca un prapadit de platitor de taxe intarzie cu 5 lei cateva zile, voi ii luati 10 lei... I-ati imprumutat pe banii nostri si in folosul vostru (ca nu va maisatura Dumnezeu de vile, case de vacanta, etc, etc). Cine a fost sanctionat in primarie pt. ,,neglijenta" ?! Eu zic sa aruncati vina pe turbatu (numele lui miculescu )... vorba aia : mortu-i de vina !
Postat 15 Decembrie 2013, 19:19 de DlGoe
Iar ne cresc darile
Cu 1,35 milioane euro se putea moderniza la standarde europene tot drumul Oradea-Zalau.
Postat 15 Decembrie 2013, 19:15 de Port
Primaria confunda Gardienii Publici redenumiti Politisti Locali cu Mascatii de la Crima Organizata !
Seful dirigintilor de santier din Oradea, Bolojan Ilie Gavril, secondat de adjunctul Ghitea Mircea, ambii fosti prefecti care aveau ca atributiuni montorizarea respectarii legilor la nivelul judetului pe care-l supervizau, ar trebui sa bage adanc mainile in buzunar si sa plateasca greselile proprii. Dar ce vor face edilii, ca sa nu trebuiasca sa-si vanda vilele construite din pagubele descoperite de Curtea de Conturi ? O sa creasca impozitele si taxele locale care sa acopere gaurile din bugetul municipalitatii si, pe de alta parte, o sa inceapa sa retina sumele acordate suplimentar angajatilor ! Dar daca nu veneau inspectorii de la Zalau, in sistem incrucisat ca sa iasa mai usor matrapazlacurile celor care vor decesul ANI ? Era ca pana acum, liniste si pace ! Asa ca, in contrapartida, cand inspectorii Curtii de Conturi de la Oradea vor ajunge vreodata in control la Zalau, o sa se lase cu sange de la nasul edililor de acolo ! Asadar, constructorii platesc inca odata spaga deja data, angajatii o se stranga mai tare la punga, iar vinovatii care diriguiesc soarta orasului isi continua huzureala la solariile si piscinele proprii !
Postat 15 Decembrie 2013, 19:02 de Bean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON