URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Octombrie 2011, 12:43

Penalii urnelor: O PDL-istă riscă închisoarea pentru că în 2009 a votat în locul altor 11 orădeni

Penalii urnelor: O PDL-istă riscă închisoarea pentru că în 2009 a votat în locul altor 11 orădeni PE FAŢĂ. Unul din cele mai flagrante cazuri de mită electorală înregistrate în Bihor a avut loc în ziua primului tur al prezidenţialelor din 2009, când PDL Salonta a împărţit alimente în pungi inscripţionate cu sigla partidului. În ciuda probelor video şi depoziţiilor martorilor, procurorii au clasat dosarul, pe motiv că cei care au împărţit şpaga electorală nu ar fi cerut la schimb votul pentru "candidatul unui anume partid". Ca şi cum ar fi dat cadouri din pură şi dezinteresată generozitate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ghidate aproape invariabil de imperativul "care pe care!", partidele din România nu precupeţesc niciun efort pentru a câştiga alegerile. Ca să ajungă la putere, nu se dau îndărăt nici măcar de la ilegalităţile cele mai vădite, punându-şi sau doar lăsându-şi activiştii "să facă totul" pentru cât mai multe voturi.

Aşa s-a întâmplat şi la ultimele alegeri, desfăşurate în 2009 pentru Parlamentul European şi pentru Preşedinţia României, când în Bihor s-au înregistrat 415 cazuri de încălcare a legilor. BIHOREANUL a descoperit însă că numai unul singur a fost trimis în Justiţie. Ca urmare, pentru anul viitor, când vor avea loc alte două scrutine, local şi parlamentar, precedentul e creat: cine vrea să fure voturi o poate face fără teamă, de vreme ce numai 0,24% din autorii fraudelor anterioare riscă o pedeapsă. Adică o singură persoană...

Record

La trei ani după ultimele alegeri, aproape toate neregulile raportate au rămas nesancţionate, deşi în majoritatea cazurilor încălcarea legii a fost flagrantă, iar asta în condiţiile în care 2009 a fost anul în care s-au consemnat cele mai multe plângeri penale având ca obiect săvârşirea unor infracţiuni cu caracter electoral.

BIHOREANUL a avut curiozitatea să solicite Poliţiei Bihor şi Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea informaţiile privind modul în care au fost soluţionate aceste cazuri şi, surpriză, bilanţul e năucitor. Din 415 plângeri formulate de persoane fizice, ONG-uri şi partide, într-o singură situaţie vinovatul a fost trimis în judecată. Pentru 19 persoane s-au aplicat simple amenzi, în 3 situaţii procurorii şi-au declinat competenţa către colegi din alte judeţe (pentru votul multiplu al unor persoane domiciliate în alte judeţe), în 102 cazuri s-a dispus din start neînceperea urmării penale, iar în 290 de alte situaţii, după anchete sumare, cei cercetaţi au fost scoşi de sub urmărire penală.

La clasare

Între infracţiunile electorale pe cât de notorii pe atât de adânc "înmormântate" se numără cele privind afişajul contra candidatului PSD. Cu câteva nopţi înaintea primului tur de scrutin, din 22 noiembrie 2009, în toată Oradea au fost lipite mii de afişe reprezentându-l pe Mircea Geoană înconjurat de "moguli" şi de politicieni controversaţi, mesajul fiind clar unul de discreditare. Deşi legea interzice asemenea metode, nici până în ziua de azi nu au fost identificate persoanele care au comandat, tipărit şi lipit afişele, chiar dacă o simplă investigare a tipografiilor putea duce la descoperirea beneficiarilor acţiunii.

Tot atunci, câteva clădiri din centrul oraşului (sediul PSD şi Muzeul Ady Endre, aflat la doi paşi de Poliţie şi Prefectură) au fost mâzgălite cu injurii la adresa aceluiaşi Geoană. Dar, deşi cei care au vandalizat sediul PSD puteau fi identificaţi întrucât în apropiere există o bancă a cărei cameră de supraveghere a funcţionat, acest lucru nu s-a întâmplat. Aceeaşi soartă a avut-o şi sesizarea PSD că CNP-urile a 385 de persoane domiciliate în alte judeţe care au votat în secţiile 144, 145, 146, 147, 221, 228, 431, 475, 484, 638 şi 727 nu corespund cu celelalte date din cărţile de identitate. Nici acum nu se cunoaşte modul de finalizare a plângerilor, întrucât nici Poliţia şi nici Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea nu au răspuns la această chestiune. Verbal, şeful Poliţiei, Adrian Bucur, a explicat BIHOREANULUI că plângerile PSD nu au putut fi luate în considerare deoarece fuseseră formulate de organizaţia judeţeană, care nu are personalitate juridică.

Cine-a dat a scăpat...

Un alt tip de infracţiune făţişă, pentru care există probe şi martori, a fost mita electorală. La Salonta, la primul tur al prezidenţialelor, un grup de agenţi PDL a fost filmat împărţind pungi cu alimente, având pe ele sigla partidului. Acţiunea a fost derulată cu maşini ale firmei de panificaţie Salpan, patronate de consilierul local PDL Vasile Crişan, dar făptaşii au rămas nepedepsiţi. La fel s-a întâmplat şi cu Nicolae Marian, parohul Bisericii Mari din Salonta, care la al doilea scrutin, pe 6 decembrie, a împărţit cadouri în pungi portocalii. Prins şi el în flagrant, părintele a replicat însă că acţiona în numele Fundaţiei Sfântul Nicolae, pentru celebrarea zilei de "Miculaş".

Chiar dacă împărţirea de cadouri în ziua votării e interzisă, atât consilierul Crişan, cât şi preotul Marian au scăpat basma curată, motivul invocat de Poliţie fiind articolul 10, litera e, din Codul Penal, conform căreia "acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă există una din cauzele care înlătură caracterul penal al faptei". Altfel spus, cei care au dat "ajutoare" nu i-au determinat pe cei "ajutoraţi" să voteze "pentru candidatul unui anume partid". Au dat din omenie...

... cine-a primit e pedepsit

Printre puţinele sancţiuni la infracţiunile electorale din 2009 sunt cele 19 amenzi aplicate tot atâtor persoane, pentru fapte mult mai mărunte decât cele descrise mai sus. Unul dintre cazurile de acest gen e al unui orădean de 37 de ani surprins că şi-a fotografiat cu mobilul buletinul de vot, în cabină, înainte de a-l depune în urnă.

În urma unei anchete a Poliţiei Municipiului Oradea, alegătorul a fost amendat cu 1.000 de lei, iar investigaţia s-a oprit aici. Asta deşi era logic că nimeni nu-şi poza votul ca "amintire", ci doar dacă trebuia să demonstreze cuiva că a votat cum i s-a cerut ori i s-a impus. Însă, dacă ar fi continuat ancheta, poate ar fi aflat şi oamenii legii că, la fel cum nu se pozează buletinul de vot fără un scop anume, la fel nu se dau nici "cadouri" pe degeaba taman de alegeri... 

Acţiunea microbuzul

Alt fenomen netaxat a fost turismul electoral. La Nucet, pe 6 decembrie, primarul PDL Costel Sîrghie a supravegheat personal transportarea la vot, cu microbuzul, a unor ţigani din Băiţa, fiind chiar filmat în timp ce făcea acest lucru. Sesizată, Poliţia a afirmat însă că nimic nu era nelegal, chit că microbuzul închiriat de Primărie (plătit, deci, din bani publici) nu avea programate curse în acea duminică şi nu avea nici foi de drum. Până şi explicaţiile date de oficialii Poliţiei au fost cusute cu aţă albă. Pe 6 decembrie, inspectorul Alina Dinu declara că microbuzul ducea mineri ieşiţi de la serviciu, iar pe 10 decembrie subcomisarul Ioana Indrieş afirma că "În microbuz se aflau persoane din Băiţa Plai, unde Primăria Nucet nu a putut amenaja o secţie de votare. Pentru că între aceste localităţi nu există transport în comun, Primăria a pus la dispoziţia respectivilor cetăţeni un microbuz care să-i transporte". Comentariile sunt de prisos.

Că oamenii legii au închis ochii reise şi dintr-o altă situaţie similară. Tot pe 6 decembrie, un consilier PNL din Sânmartin, Florin Birta, a sesizat Poliţia că o maşină aparţinând firmei Construct Mod, patronate de un PDL-ist orădean, a efectuat nu mai puţin de nouă transporturi cu alegători din oraş care votau în comună. Ulterior, însă, pe şosea, unde urmărea maşina respectivă, un echipaj al Poliţiei Rutiere l-a oprit pe consilierul care făcuse sesizarea, maşina Construct Mod fiind lăsată să plece în drumul ei.

Carnetul de partid şi cazierul

Singurul caz de infracţiune electorală din 2009 soldat cu trimiterea în judecată a făptaşului îl are ca protagonist pe o membră a PDL Oradea, Ţăran Ana Nuşe. Cu o întârziere de o jumătate de an, în decembrie 2009, Serviciul de Investigaţii Criminale al Poliţiei s-a sesizat că o anume Cristea Aurelia apărea în listele electorale pentru alegerile europarlamentare ca votând de două ori: atât la secţia 141 din Oradea, cât şi la secţia 459 din comuna Nojorid. Audiată, Cristea a declarat că nu a votat decât la Nojorid, astfel că ancheta declanşată asupra modului cum s-a desfăşurat votarea la secţia 141 Oradea a relevat că nu una, ci 11 persoane care nu au votat la această secţie apăreau, totuşi, ca şi cum ar fi făcut-o.

În urma mai multor expertize grafologice şi audieri, poliţiştii au descoperit că, pur şi simplu, în locul a 11 persoane care nu se prezentaseră la vot, a votat una dintre membrele biroului secţiei de votare, reprezentanta PDL Ţăran Ana Nuşe. Iniţial, cum rezultă din rechizitoriul de trimitere în judecată întocmit de Parchetul Curţii de Apel Oradea, aceasta a negat, dar ulterior a recunoscut că a votat în locul "a patru membri de familie şi circa trei vecini", precum şi în locul altor patru persoane pe care nu le cunoştea. Motivul? "Presiunea de a avea cât mai multe voturi exprimate, întrucât prezenţa la vot era foarte modestă", a declarat PDL-ista în faţa procurorilor. Cum a procedat? Simplu: "Fără să fiu văzută de ceilalţi membri din secţia de votare, am semnat în dreptul numelor unor persoane. Cu aceeaşi ocazie, am aplicat ştampila "votat" pe buletinele de vot pe care le-am ascuns apoi într-o revistă, iar la numărarea voturilor din urnă le-am adăugat acestora".

Învinuită pentru încălcarea a două articole din legea electorală, privind votul multiplu şi falsificarea documentelor electorale, PDL-ista riscă acum între 2 şi 7 ani de închisoare, termenul pentru pronunţarea sentinţei fiind programat la mijlocul lunii viitoare.

Paradoxal, deşi şi-a recunoscut vina în faţa oamenilor legii, femeia a continuat totuşi să rămână membră de partid. "Nu puteam s-o sancţionăm dacă nu a fost condamnată", a declarat pentru BIHOREANUL şeful ei de partid, Dorin Corcheş, preşedintele PDL Oradea, care a promis, totuşi, că pe viitor va pune problema în discuţia organizaţiei. Poate o va face, poate nu, sigur e însă un lucru: votul se fură mult prea uşor şi chiar en-gros. Iar riscul de a fi prins şi pedepsit e minuscul în comparaţie cu devotamentul faţă de partid...


02 facsimil.jpgŞANTAJ PENTRU BĂSESCU
Dovedit, nepedepsit

Una din cele mai revoltătoare muşamalizări a modului în care activiştii politici au înţeles să asigure victoria în alegerile din 2009 l-a avut ca protagonist pe şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca, membru de vază al PDL.

În decembrie, însoţit de directorul şcolii, Andrei Tudorescu, şi de şeful Agenţiei de Protecţia Mediului, Călin Mocan, şi aceştia membri PDL, Luca a descins la şcoala din Brusturi să-l "prelucreze" pe profesorul Cristian Hebriştean, care îndrăznise să dea note mici unor copii ai căror părinţi erau membri ori simpatizanţi ai partidului. În finalul discuţiei, Luca i-a cerut profesorului ca, dacă nu vrea "să-şi piardă pita", din notele de 3 date odraslelor de PDL-işti să facă 8 şi să promită că va vota cu Băsescu.

Întregul episod fiind înregistrat cu telefonul de dascălul şantajat, Parchetul Aleşd a întocmit un dosar penal directorului Tudorescu şi inspectorului general Luca, pentru "împiedicarea exercitării libere a dreptului de vot", dar ancheta a fost clasată în mai 2010 de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că înregistrarea şantajului nu fusese realizată cu acordul judecătorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
câte-un pic, pic, pic
@Nick: câte-un pic, pic, pic/câte-un pic, pic, pic/până n-or putea face nimic! eu asta sper, USL să se adune, să se concentreze şi să nu-i lase! iar alegătorii să meargă la vot. cu cât vom fi mai mulţi la urne, cu atât mai greu le va fi portocaliilor să fure!
Postat 06 Octombrie 2011, 10:51 de dante
Si-alta data, si-alta data ...
Si-alta data, si-alta data ...o s-o facem si mai si mai lata. Toate astea sunt copilarii fata de ce ne pregatesc guvernantii nostri la anul!
Postat 06 Octombrie 2011, 09:55 de Nick
nici el
din cate stiu, nici unchiu' nu a patit nimic! parca tinea in mana 7 buletine de vot! voia sa arate cat de puternic este!
Postat 05 Octombrie 2011, 21:09 de dante
Episodul PDL
Cris, sper ca nu te lasi la unii forumisti si vei merge mai departe. Adica, s-o iei de la '90 incoace, cu toate episoadele hotilor de politicieni. Adica dupa ep. 1 sa vina 2, 3, 4, etc, cu PSD, PNL, etc. Ar putea fi si ceva interviuri, cu Popa Cornel spre exemplu, cu oamenii lui de la sectiile de votare din colegiu, care stampilau pe rupte buletinele dupa ora 21, la alegerile din noiembrie 2008. Sau cu cei ai lui Misu Bar. Sau cu cine vrei tu.
Postat 05 Octombrie 2011, 17:14 de Land
Adriane nici nu stii, cat de mic incepi sa fii !
Catre justitiarul de pe Cris : la cateva zile dupa alegerile parlamentare si prezidentiale din 1996, Jurnalul bihorean a publicat pe prima pagina fotografia lui Teodor MAGHIAR ,,exercitandu-si'' dreptul la vot. Se vede cum rectorul/senatorul PDSR/PSD introduce in urna mai multe buletine de vot (el a recunoscut ca trei !). Sunt de acord ca d-l MAGHIAR a facut foarte multe pt. Oradea/Bihor si merita recunostinta noastra; despre legalitatea faptelor d-sale las justitia sa se pronunte. Dar oricum ar fi fost, tot nu putea vota pt. inca doua persoane ! Il rog pe distinsul condeier Adrian ot Cris sa ne spuna ce stie despre finalul acestei intamplari ! Mi se pare mai important si cazul si persoana ! Nu poti compara un distins rector, senator PDSR / PSD, prieten la toarta cu ilici iliescu, cu o oarecare TARAN (ce nume !) Ana Nuse. Deci ?!
Postat 05 Octombrie 2011, 16:05 de .
c facem ne scobim la masea :))
ca PSD e mai prejos, ha, ha, ha, ha, nu trecutul ne loveste ce prezentul daca tot trecutul il repetam :))) succes la alegerile din 2012, sau tot repetenti ramanem:)))))) ha, ha, ha, ha repetitivi.
Postat 05 Octombrie 2011, 15:03 de anka
nimic
nu se va intampla mai nimic1 poate doar ca sa se scoata in evidenta índependenta"justitiei va lua minimul de pedeapsa cu suspendare!
Postat 05 Octombrie 2011, 13:46 de dante
tare!
tare faza cu luca si mocan. Apropo, mocan e din brusturi, deci e clar de ce e bagat acolo. Nu ma mir ca au scapat, doar legile sunt facute de ei, pentru ei. De unde dracu sa stie un om ca urmeaza sa fie amenintat si santajat pentru a cere acordul judecatorilor pentru inregistrare? nu cred ca exista vreo lege in romania care sa nu ascunda asemenea absurditati. de aceea ne si merge atat de bine.
Postat 05 Octombrie 2011, 13:08 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON