URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2018, 08:03

"Pelican" ţepuit: Patronul Spitalului Pelican, Gogu Cacuci, "tapat" cu 25.000 euro de un fals avocat

'Pelican' ţepuit: Patronul Spitalului Pelican, Gogu Cacuci, 'tapat' cu 25.000 euro de un fals avocat DE VÂNZARE. Construirea Spitalului Pelican din Cluj (stânga), care s-ar fi vrut "fratele" Spitalului Pelican din Oradea (dreapta) a început în 2011, însă clădirea de 23.000 mp a rămas neterminată, deoarece "partenerii incapabili, neserioşi şi fără viziune" - după cum s-a plâns directorul spitalului orădean, Ovidiu Cristian Petruţ - au oprit finanţarea şantierului. Preluat în contul datoriei de către constructorul maghiar KESZ, scheletul din beton a fost scos la vânzare în 2015, dar nu şi-a găsit stăpân până azi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi exercitarea fără drept a unei profesii. Acestea sunt acuzele pentru care Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea l-a trimis în judecată pe bucureşteanul Marian Traian Toderaşcu-Bălan.

Bărbatul a ajuns în atenţia oamenilor legii pentru o escrocherie inspirată parcă din filmele hollywoodiene, în care victimă a căzut un VIP din Oradea: doctorul Ovidiu Gogu Cacuci, administrator şi unul dintre proprietarii celui mai cunoscut spital privat orădean - Pelican!

În căutare de finanţare

Ovidiu Gogu Cacuci, acționar Spitalul Pelican din OradeaAsociat împreună cu fraţii Teodor şi Adrian Maghiar, fiii fostului rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, în SC Pelican Impex SRL, firma care deţine Spitalul Pelican, ortopedul Ovidiu Gogu Cacuci a picat în plasa bucureşteanului în vara anului 2015, pe când încerca să găsească bani pentru finalizarea unui proiect demarat cu patru ani mai devreme în Cluj.

Este vorba despre un nou spital privat, pentru ridicarea căruia Pelican Impex cheltuise la vremea respectivă peste 10 milioane euro, dar care a rămas neterminat. Motivul? Reprezentanţii băncii partenere au decis să "închidă" robinetul, refuzând să-i mai finanţeze. Disperat că vor pierde proiectul şi suma imensă investită până atunci, Cacuci a încercat să găsească un nou investitor şi, pentru că de unul singur nu a reuşit, a apelat la diverşi cunoscuţi, ca să-i găsească persoane interesate de afacere.

Printre cei interpelaţi de ortoped s-au numărat şi un funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi un afacerist egiptean rezident în România, iar aceştia i-au intermediat o întâlnire cu un bărbat pe care l-au prezentat drept avocatul Traian Toderaşcu, consultant al mai multor companii bancare şi, deci, persoana potrivită să-l "rezolve".

Credite de cafenea

Toderaşcu şi Cacuci s-au întâlnit apoi de mai multe ori, în cafenelele unor hoteluri din Capitală, dar asta nu i-a dat de gândit medicului orădean, bucuros că bărbatul i-a promis obţinerea unei finanţări de 20 milioane euro, taman de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York.

Nu a intrat în alertă nici pe 21 septembrie 2015, când bucureşteanul l-a pus să semneze un "consulting agreement", adică acord de consultanţă, care prevedea că va primi un "comision de succes" de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Fără ezitare, Cacuci a semnat actul, iar după două zile firma a şi virat în contul lui Toderaşcu avansul, care a retras imediat banii.

Pe 14 octombrie, bărbatul a venit cu un nou document, intitulat "Loan agreement", adică un acord de împrumut în condiţii mai mult decât avantajoase: rambursarea în 10 ani cu o perioadă de graţie de 2 ani şi cu o dobândă generoasă, de 3,2% pe an.

Contract fictiv

Cacuci a semnat din nou. Abia o zi mai târziu, revenit la Oradea, a căutat datele de contact ale reprezentanţilor companiei americane, solicitându-le confirmarea acordului de împrumut. Surpriză, răspunsul a fost negativ: actul nu era un contract valid, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Furios că a fost tras pe sfoară, Cacuci l-a sunat pe Toderaşcu, cerând să-i returneze cei 25.000 euro, însă bărbatul i-a închis telefonul în nas. Apoi nici nu i-a mai răspuns la apeluri, motiv pentru care în decembrie 2015 Pelican l-a dat pe mâna Parchetului Curţii de Apel Oradea.

Avocat şi nu prea

Ajunşi la finalul anchetei, procurorii susţin că Toderaşcu-Bălan nu a reuşit să dovedească faptul că e avocat şi bănuiesc că a profitat de faptul că numele său e aproape identic cu al unui membru al Baroului Bucureşti, Traian Toderaşcu.

Mai mult, verificându-i trecutul, procurorii au aflat că individul care l-a ţepuit pe Cacuci e un ofiţer rezervist condamnat în trecut, tot pentru înşelăciuni, de Tribunalul Militar Bucureşti.

Eliberat condiţionat în iunie 2004, trei luni mai târziu Toderaşcu-Bălan s-a înscris în controversatul Barou Constituţional condus de hunedoreanul Pompiliu Bota, care funcţionează în paralel cu organizaţia oficială a avocaţilor şi, culmea, poartă aceeaşi denumire - Uniunea Naţională a Barourilor din România - tocmai pentru a fi greu de diferenţiat. Solicitaţi de procurorii orădeni să trimită actele de studii ale lui Toderaşcu-Bălan, reprezentanţii UNBR-Bota au refuzat, răspunzând doar că bărbatul e avocat cu drepturi de a pleda la judecătorii, tribunale şi curţi de apel.

Pa şi pusi...

Chemat la Oradea ca să vorbească despre escrocheria "Pelican", bucureşteanul a fost evaziv. A recunoscut că şi-a pus semnătura pe acordul de consultanţă încheiat cu firma orădeană, însă a negat că ar fi ticluit atât "consulting agreement"-ul, cât şi acordul de împrumut, în numele finanţatorului american.

Cât despre cei 25.000 euro pe care i-ar fi băgat în buzunar, a refuzat orice comentariu şi nu s-a arătat dispus să-i returneze. Şi, cum nu are proprietăţi şi nici venituri declarate, e greu de crezut că firma lui Cacuci îi va putea recupera vreodată. Pe lângă milioanele de euro îngropate în proiectul abandonat din Cluj, pierderea pare oricum un mizilic...


TUN IMOBILIAR
Şi-a fabricat o moştenire de 70 milioane dolari

Numele lui Marian Traian Toderaşcu - Bălan apare într-un dosar în care Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti l-a inculpat pentru o escrocherie imobiliară reclamată de Regia Autonomă Locato, actuala Administraţie a Patrimoniului Protocolului de Stat.

Concret, folosindu-se de documente false, Toderaşcu a deschis trei procese prin care a solicitat să se constate că e moştenitorul şi, implicit, proprietarul unor imobile în valoare de peste 70 milioane dolari situate în zona ultracentrală a municipiului Bucureşti. Documentele originale - extrase de carte funciară, procese verbale - fuseseră "procurate" contra sumei de 16.000 dolari de Gabriel Vâlcu, un jandarm care făcea pază la Arhivele Naţionale Bucureşti, prin intermediul unui arhivar, Anton Vocheci, care le furase dintr-un dosar. Actele au fost "cosmetizate" de Toderaşcu Bălan, care a înlăturat numele real al proprietarului, respectiv "domeniile statului", înlocuindu-l cu numele tatălui său decedat, Toderaşcu Gheorghe, şi le-a depus apoi în instanţă ca să-şi revendice "proprietăţile".

În final, în 2002, bărbatul a fost trimis în judecată alături de complicii săi, arhivarul Anton Vocheci şi jandarmul Gabriel Vâlcu, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale, tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave (şi respectiv complicitate la comiterea acestor fapte), luare de mită şi uz de fals. Trimis în faţa Tribunalului Militar, bucureşteanul s-a ales cu o pedeapsă de 4 ani de închisoare cu executare, fiind eliberat în 2004.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON