URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2017, 07:28

Pedepsit pentru credinţă! În premieră, episcopul Sofronie a răspopit un preot pentru că refuză să îl mai pomenească la slujbe

Pedepsit pentru credinţă! În premieră, episcopul Sofronie a răspopit un preot pentru că refuză să îl mai pomenească la slujbe NE(MAI)POMENIT. Episcopul Sofronie (stânga) l-a răspopit pe preotul beiuşean Cosmin Tripon (dreapta) fiindcă acesta, considerându-l eretic, nu îl mai slăveşte în slujbe. Pentru a nu păţi la fel, preoţii de aceeaşi părere îşi aduc coslujitori care să-l pomenească pe episcop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu slăveşte se cateriseşte! Episcopul ortodox de Oradea, Sofronie Drincec, l-a răspopit săptămâna trecută pe preotul beiuşan Cosmin Tripon. Aplicată în premieră, pedeapsa este cu atât mai şocantă cu cât, departe de a fi curvar, beţiv sau şpăgar, preotul se face vinovat de "crima" de a nu-l mai pomeni la slujbe pe PS Sofronie. De ce? Îl consideră eretic!

Execuţie în premieră

Tulburările din Episcopia Ortodoxă se ţin lanţ. În plin scandal declanşat de percheziţiile făcute de procurorii anticorupţie într-un dosar în care Preasfinţitul este acuzat că vinde parohiile pe şpagă, Sofronie i-a aplicat săptămâna trecută unui preot beiuşean cea mai dură pedeapsă: răspopirea!

Părintele Cosmin Tripon de la Parohia IV Beiuş a fost caterisit, după 20 de ani de slujire, ceea ce înseamnă că va mai putea intra în biserică doar ca simplu credincios. Fost dascăl de seminar, el nu va putea lucra nici măcar ca profesor de religie, aşa că va trebui să îşi caute altă meserie pentru a-şi creşte cei doi copii.

Pentru episcop n-a contat nici drama provocată, nici jertfa depusă de preot pentru a construi în Beiuş o biserică asemănătoare celei de la Mănăstirea Sarmurcăşeşti din Arhiepiscopia Bucureştilor. Declanşat în februarie, procesul bisericesc al preotului beiuşean s-a derulat pe "repede înainte" la presiunile chiriarhului, care nu îi poate ierta că nu l-a mai pomenit la slujbe, începând din septembrie 2016!

Judecată stalinistă

Marţea trecută, părintele Tripon a fost judecat la Oradea de Consistoriul Eparhial, organul disciplinar al Episcopiei, cu uşile închise. Cei circa 10 credincioşi care l-au aşteptat în stradă, sub supravegherea Jandameriei, nu au fost acceptaţi ca martori, iar preotul s-a apărat singur într-un proces de tip stalinist. Tripon a fost acuzat de nesupunere, provocare de tulburări şi contrazicerea publică a poziţiei oficiale a bisericii şi altele. Toate, pretexte!

De fapt, singura vină a părintelui este că refuză să îl mai slăvească pe Sofronie Drincec la slujbe, invocând o clauză de conştiinţă. La fel ca mulţi alţi preoţi ortodocşi, inclusiv din Bihor, Tripon îi consideră eretici pe cei 25 de înalţi ierarhi, printre care şi Sofronie, care au reprezentat Biserica Ortodoxă Română, în iunie anul trecut, la Sinodul de la Creta. În încercarea de a relansa ortodoxia, Marele şi Sfântul Sinod a propovăduit egalitatea cultelor creştine, stârnind nemulţumirea ortodocşilor tradiţionalişti.

Aceştia resping ideea apropierii cultelor pentru că unele promovează credinţe eretice pentru dogma ortodoxă, precum infailibilitatea unui om (cazul Papei) sau hirotonirea femeilor ca preot, iar ecumenismul nivelator i-ar îndepărta de la dreapta credinţă. Tradiţionaliştii sunt convinşi că dreptatea e de partea lor din moment ce, din motive similare, bisericile ortodoxe din Rusia, Bulgaria, Georgia şi Serbia, care reunesc peste 50% din ortodocşii de pe glob, au şi refuzat să participe la acel sinod.

"Nevrednic este!"

Soarta părintelui Tripon a fost pecetluită încă de anul trecut. După ce a întrerupt în septembrie pomenirea episcopului, preotul a evitat să ia parte la Liturghia arhierească oficiată în octombrie de Sofronie în paraclisul parohiei IV Beiuş. A doua zi, Tripon a invocat, printr-o scrisoare, clauza de conştiinţă garantată de legile civile şi acceptată de cele bisericeşti. "Nu pot săruta mâna care a semnat documentele eretice de la Creta", a scris părintele, declanşând furia episcopului.

Automat, Tripon a fost chemat la Protopopiatul Beiuş pentru şedinţe de muştruluire, vizitat de delegaţii trimise cu "munca de lămurire" şi, apoi, izolat ca un proscris de preoţimea somată să îl evite. Paharul mâniei s-a revărsat câteva săptămâni mai târziu când, din ordin "de sus", parohul bisericii beiuşene, Dorel Varga, l-a pomenit la slujbă pe Sofronie, intervenind peste Tripon. Parohul a fost întâmpinat de credincioşi cu strigătul "Nevrednic este!", care a ajuns până la urechile episcopului.

De neiertat

În urma incidentului, începând din februarie Tripon a fost suspendat din funcţie, pentru o lună de zile, iar săptămâna trecută judecat şi găsit vinovat. La sfârşitul săptămânii trecute, sentinţa a fost aprobată de episcopul Sofronie, cel care de fapt a şi cerut-o, şi urmează să fie comunicată în scris atât răzvrătitului, cât şi preoţimii ortodoxe, care are ordin să nu îl mai primească la slujire.

"Aştept decizia Consistoriului Eparhial, după care voi vedea ce voi face", a fost tot ce a acceptat să spună preotul, în urma procesului. Cel mai probabil, va trebui să pună însă sutana în cui. Până acum, toţi preoţii aflaţi în situaţia lui au fost caterisiţi. Biserica strămoşească poate ierta beţia, preacurvia şi şpaga, dar nu şi nesupunerea!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
draga Pr Sofronie trebuia sa va documentati foarte bine fiindca caterisirea Pr Tripon este necanonica si abuziva
cititi si o sa va lamuriti ce greseli canonice face PS Sofronie http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/03/preotul-mihai-aldea-despre-fenomenul.html
Postat 27 Martie 2017, 01:09 de Aurica
DEZLE GA I ERE LA PESTE
pastru GA I a fata oricarui pestisor ! PS: pe 28 martie avem pronuntare in dosarul ANI vs Marcel Ioan Bolos ( fostul prieten al lui Sofro...). Doamne-ajuta ! N-are legatura cu subiectul dar nu m-am putut abtine...
Postat 22 Martie 2017, 20:10 de TDS
folositi-va mintea si sufletul, nu banii!
absolut grotesc personajul....uitati-va la el, ce imbuibat este; de ce nu se scrie ce scara de valori are * - 10 mii euro pt înscrierea la un post liber de popalau, ulterior se trece la licitatie si pile si relatii. zero ca valoare si viziune, talent este -300! cine naiba il tine in scaun de * asta?!?! si el primeste bani din impozitele mele?!? bine a zis bendeac acum cativa ani: biserica de la noi are mai mult cash decat oricare banca! dar biserica are si Mercedesuri, palate, paduri, aur, argint si tupeu.....tupeu, frate! noroc ca mai sunt oameni cu pacate slabi de ingeri care cotizeaza neconditionat si le joaca-n struna! aici includem politicienii gen madam firea de bucuresti, ceilalti restul, afaceristii cu pacate tineresti, cucoane sichisite intretinute de domni plecati de acasa, puteti sa completati si voi lista. Ajunge! nu mai dati bani la hoti si nulitati! Daca verti sa faceti o fapta buna, mergeti pe strada si dati-i o masa unui om sarac sau copil flamand, deschideti-va dulapurile si cadorisiti necajitii cu hainele care nu va mai incap, lucrati cu cap si inima, nu cu banii pentru biserica! probabil ca nici prin cap nu va trece ca orice popa castiga mai mult decat toti cei care lucreaza, chiar mai mult decat orice bugetari....daaaa...din banii nostri!
Postat 22 Martie 2017, 20:09 de roger
Ciocu mic
Ma rog, au regulile lor, principiile lor, nu ne afecteaza direct pe noi,muritorii de rand. Mai naspa e cand in institutiile laice sunt "iertate ' bine- merci pe linga cele 3 pacate pomenite si incompetenta ,uneori crasa. N-are rost sa dau exemple, sunt de notorietate . Totul e sa ai "ciocu mic ", in rest poti sa-ti faci de cap cum vrei.
Postat 22 Martie 2017, 16:53 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON