URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2015, 07:37

Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale

Pe limbi diferite: În schimbul voturilor, UDMR Bihor le cere liberalilor "maghiarizarea" administraţiei locale CINE CU CINE? În timp ce preşedintele PNL Cornel Popa (mijloc) îi cere ajutorul pentru debarcarea pesedistului Ioan Mang (stânga) din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, liderul UDMR Alexandru Kiss (dreapta) pare să lucreze, pe la spate, în folosul acestuia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spargerea USL, ambiţiile liderilor PSD de a controla politica locală deşi îşi datorează funcţiile liberalilor, plus întovărăşirea celor din urmă cu PDL în cadrul Alianţei Creştin-Liberale şi apoi în noul PNL au prefigurat refacerea majorităţilor locale încă de anul trecut.

BIHOREANUL a aflat că negocierile pentru înlocuirea celor doi pesedişti din fruntea oraşului şi judeţului cu reprezentanţi ai UDMR sunt, pe cât de avansate, liberalii vrând tranşarea lor chiar săptămâna viitoare, pe atât de încinse, fiindcă aceştia se lasă greu, punând condiţii împovărătoare. Cererile lor ar viza inclusiv înfiinţarea unei biblioteci exclusiv maghiare şi "maghiarizarea" Primăriei şi Consiliului Judeţean până la o "cotă" de 30% din totalul personalului...

La putere în minoritate

Crearea ACL după europarlamentarele din mai 2014 i-a obligat pe liberali să-şi împartă soarta cu noii parteneri din PDL. Pentru că ei aveau la Oradea primarul şi un viceprimar, plus şeful CJ Bihor, le-au promis funcţia de vicepreşedinte ocupată la judeţ de Ioan Mang, urmând ca postul de viceprimar al lui Ovidiu Mureşan să fie dat UDMR, formaţiunea fără de care nu era posibilă o altă majoritate de două treimi, necesară adoptării hotărârilor importante.

PNL a luat o primă decizie pentru înlocuirea lui Mang cu pedelistul Ionel Avrigeanu în iunie. Cum, însă, prioritară a fost pregătirea prezidenţialelor, nu a pus-o în aplicare, mai ales că, de cealaltă parte, UDMR aştepta deznodământul luptei pentru Cotroceni.

Campania prezidenţială a stricat şi mai mult relaţia foştilor membri USL. Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Mang îl avertizase deja pe primarul Ilie Bolojan că s-ar putea ca PSD să nu-i mai voteze proiectele. Deşi acesta aştepta subvenţii de termoficare ori fonduri pentru alte domenii, ostilităţile s-au dus apoi pe faţă. La intensificarea lor a contribuit cooptarea fostului primar Petru Filip ca preşedinte executiv al PSD Bihor, cu rolul de a descoperi vulnerabilităţile lui Bolojan pentru a fi exploatate.

Au urmat, cum se ştie, racolările de primari din rândul PNL şi PDL, apoi ale consilierilor locali (Adelina Coste) şi judeţeni (Dorel Dume şi Florian Oros, plus pepedediştii Vasile Petruţ şi Alina Popa). Urmarea? La Oradea PNL şi PDL au ajuns la egalitate cu PSD şi UDMR, ai căror reprezentanţi au trântit mai multe proiecte propuse de Bolojan. La judeţ, cu 20 de consilieri, pesediştii şi udemeriştii au depăşit net PNL-PDL, rămase cu doar 15 aleşi.

La dreapta!

Dacă în campanie Bolojan avertiza că va iniţia reconfigurarea majorităţii din Consiliul Local, imediat după alegeri planul era asumat de întreaga conducere a liberalilor, care pe 20 noiembrie anunţa printr-un comunicat că "deschide calea negocierilor cu UDMR": "Reunit în şedinţă extraordinară, Biroul Politic Judeţean al PNL Bihor a decis să invite organizaţia judeţeană a UDMR la o negociere pentru identificarea premiselor în baza cărora proiectele municipiului Oradea şi judeţului Bihor vor putea beneficia în cel mai scurt timp de susţinerea solidară a celor două formaţiuni".

În exclusivitate, BIHOREANUL afla însă că echipele de negociere - Cornel Popa, Ilie Bolojan şi Gavrilă Ghilea, respectiv Alexandru Kiss, Szabo Odon şi Rozalia Biro - începuseră deja discuţiile.

Amânare

Liberalii au sperat că tratativele se vor încheia rapid, astfel ca în decembrie să se reunească, în aceeaşi zi, atât Consiliul Local, pentru înlocuirea lui Mureşan, cât şi cel Judeţean, pentru cea a lui Mang.

Planul a eşuat din cauza UDMR. Pe de o parte, Kiss s-a arătat amical cu liberalii şi voia să demonstreze alor săi că poate obţine "tradiţionala" funcţie de viceprimar pierdută în 2012 pe mâna impulsivului Szabo Odon, cel care stricase relaţiile cu Bolojan. Pe de altă parte, deşi favorită pentru această poziţie era iniţial Vig Hajnal, adjuncta de la Cadastru, au mai fost aruncate în discuţie încă două variante: Huszar Istvan, nu foarte dispus să-şi neglijeze propria firmă pentru o leafă de bugetar, dar şi Ritli Csongor, adept al liniei dure promovate de Szabo.

Negocierile s-au complicat şi pentru că UDMR a plusat. Szabo Odon declara că vrea garanţii de la Bolojan, iar fosta viceprimăriţă Biro Rozalia că UDMR are "cerinţe speciale". Consecinţa? A doua tentativă de schimbare a lui Mang, plănuită pentru o şedinţă extraordinată pe 30 decembrie, a fost amânată.

Cartea etnică

În ianuarie tratativele au fost reluate, Bolojan vrând ca noul an să înceapă cu majorităţi clare. Udemeriştii nu au spus nu, dar au propus să le continue în etape: întâi pentru un acord-cadru, apoi să se facă un protocol la municipiu şi în final unul la judeţ. O premieră bizară, până acum fiind suficient un singur act ce includea atât principii generale, cât şi aplicarea lor în administraţia oraşului şi judeţului.

Surpriza s-a amplificat acum două săptămâni. "Popa ne-a spus la partid că într-o dimineaţă a venit Kiss la el în birou şi i-a pus pe masă textul acordului-cadru, semnat deja de el, dar cu condiţii inacceptabile", afirmă un liberal. Formal, gestul era unul de forţă, tocmai fiindcă textul era semnat fără să fi fost negociat, iar pe fond prevederile erau aberante: "De pildă, PNL Bihor s-ar fi obligat ca toţi parlamentarii liberali din judeţ să susţină statutul minorităţilor".

Ulterior, la discuţii, Kiss a înşirat şi alte pretenţii de neadmis: un sfert din funcţiile de conducere din Primărie şi CJ să revină UDMR, o treime din angajaţii acestor instituţii să fie vorbitori de limbă maghiară, să fie extins învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi profesional în limba maghiară. "La un moment dat s-a vorbit despre înfiinţarea, după modelul teatrului maghiar, a unei biblioteci maghiare", spune sursa BIHOREANULUI.

Mang cel harnic

Puşi în imposibilitatea de a-şi asuma asemenea obligaţii, liberalii nu ştiu dacă să mai creadă în bunele intenţii ale liderilor UDMR sau dacă pretenţiile acestora au fost radicalizate deliberat, pentru a amâna schimbările. "Kiss încearcă să-l convingă pe Popa că, după ce legea finanţelor locale a fost modificată şi judeţele nu mai au nicio putere să împartă cotele din TVA şi din impozitul pe profit către primării, singura şansă ca şefii CJ să-şi păstreze influenţa asupra primarilor ar fi ca Mang să rămână vicepreşedinte, pentru că aşa le-ar trimite Liviu Dragnea bani prin PNDL (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală)", susţin liberalii.

De altfel, săptămâna trecută, deşi PSD nu şi-a onorat nici promisiunea sălii polivalente, Mang a jucat ostentativ rolul "omului-cheie", fără de care Bihorul nu ar mai primi bani de la Bucureşti, propunând public transferarea Muzeului Ţării Crişurilor în subordinea Ministerului Dezvoltării, pentru finalizarea lucrărilor prin Compania Naţională de Investiţii.

Cât preţ pun liberalii pe acest joc? "Perspectiva pare profitabilă, pentru că ar fi vorba de peste 20 milioane lei, dar PSD Bihor nu contează deloc la centru în comparaţie cu organizaţiile din sud şi din Moldova, unde se trimite grosul banilor", explică sursele BIHOREANULUI.

Silenzio stampa

Previzibil, liderii UDMR refuză să facă declaraţii despre negocierile cu PNL, invocând caracterul lor confidenţial. La rându-le, după ce anul trecut Kiss le-a reproşat că tratativele au fost îngreunate pentru că au "transpirat" detalii în paginile BIHOREANULUI, nu vor să vorbească nici liderii PNL, ca să nu dea un nou motiv de tergiversare. "Vă asigur că nu am acceptat şi nici nu vom accepta ceea nu este de acceptat", e tot ce a spus un liberal apropiat negociatorilor, sugerând că, de fapt, discuţiile au intrat într-o fază finală.

Cert e că PNL şi UDMR au plănuit ca viitoarea reuniune a Consiliului Local să aibă loc joia aceasta, pentru schimbarea viceprimarului Mureşan, iar cea a CJ joia viitoare, pe 12 februarie, când ar urma înlocuirea lui Mang. Rămâne de văzut dacă asta se va şi întâmpla, dar şi care este preţul "consensului". Date fiind suspiciunile, politicienii implicaţi, dacă vor să se dovedească responsabili, ar putea da publicităţii, integral, protocoalele încheiate. Pentru că de va fi "trădare", vorba clasicilor, s-o ştim şi noi...


PREFECT JUCĂTOR
Proces pentru partid

Surse din PSD afirmă că, pentru a contracara planul PNL de dislocare din funcţii a viceprimarului Ovidiu Mureşan şi a vicepreşedintelui CJ Ioan Mang, prefectul Claudiu Pop va fi obligat să atace la Tribunalul Bihor hotărârile celor două consilii. Deşi legea administraţiei publice locale nu interzice în niciun fel schimbarea viceprimarilor şi vicepreşedinţilor CJ din voinţa politică a unor noi majorităţi, scopul pesediştilor ar fi să câştige timp, atacarea oricărei hotărâri de consiliu în justiţie determinând automat suspendarea aplicării ei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
REPLICA
Mang cel harnic?????????:))=))Cine Ioan Mang PLAGIATORUL PSD Bihor:))=)) Si-a urmarit doar interesul personal si NU interesul tuturor membrilor PSD Bihor , s-a ales pe baza aliantei USL pe stele PNL bihor pentru ca altfel NIMENI NU-l vota din cauza scandalului cu plagiatul lucrarilor de doctorat, pe cand renuntarea la titul de doctorat asemeni lui VVPonta domnu PLAGIATORUL Mang Ioan ?:))=)) IN NIMENI de NICAIERI pentru NICIUNDE ... Ioan Mang PAGIATORUL PSD!:))=)) De aceea Nu are nici un cuvant de spus la Bucuresti !:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 05 Februarie 2015, 06:54 de Romanul_Simplu
Jigodii liberale locale
Astia, in frunte cu bolovanul sef, tradeaza pe oricine pt ciolan.
Postat 03 Februarie 2015, 18:44 de Valhalla-Asgard
Zornăie cătuşele pe lângă UDMR!
Verestoly, Borbely, Kiss, Biro ...
Postat 03 Februarie 2015, 13:08 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON