URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2016, 16:32

Pe drumul spre stele: Cristian Lazăr ar putea deveni al doilea român participant la o misiune spaţială (FOTO)

Pe drumul spre stele: Cristian Lazăr ar putea deveni al doilea român participant la o misiune spaţială (FOTO) DESCHIZĂTOR DE DRUM. La festivitatea de absolvire a Universităţii Spaţiale Internaţionale, Cristian Lazăr (foto stânga) a primit o distincţie specială din partea profesorilor, pentru că a fondat o tradiţie. Aşa cum fiecare misiune spaţială are propriul logo, orădeanul a propus ca studenţii fiecărui an de studiu să-şi creeze propria emblemă, ceea ce i-a încântat pe liderii universităţii. Mai mult, Cristi a creat logo-ul promoţiei sale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De unde vin stelele? De ce luminează? Unde se duc stelele căzătoare? Cristian Lazăr şi-a pus asemenea întrebări încă de când era de-o şchioapă. Atunci îi păreau mistere fără cheie. Acum, ştie toate răspunsurile.

Decis să devină cosmonaut, orădeanul ajuns la 25 de ani are un CV impresionant. Absolvent al Universităţii Spaţiale din Strasbourg, cea mai prestigioasă şi mai veche instituţie academică de profil din lume, unde a studiat ca bursier, Cristi a fost recrutat ca inginer constructor de sateliţi la Airbus în Germania, are un brevet de scafandru şi unul de pilot, face cercetare în aeronautică şi vrea să fie următorul român între stele.

Vis de copil

În copilărie, Cristi nu se temea de întuneric, ci aştepta cu interes înserarea. Când cerul se întuneca, putea sta ore în şir privind scânteierea stelelor. Părinţii - mama angajată la Poştă, iar tatăl profesor şi publicist - nu l-au oprit niciodată. "De atunci spuneam că voi zbura printre stele", povesteşte tânărul. N-au fost doar nişte copilării, aşa că la vârsta maturităţii şi-a păstrat dorinţa de a deveni cosmonaut şi munceşte asiduu s-o transforme în realitate.

Primele lecţii de astronomie le-a luat la 15 ani, la Astroclubul Meridian 0. "Cu răbdare şi pasiune, profesorul Marin Bica mi-a explicat astronomia de la zero", povesteşte Cristi. Îşi aminteşte cu drag acele vremuri, mai cu seamă că profesorul său a ajuns un călător veşnic între stele, după un accident fatal, petrecut acum trei ani. În cinstea sa, Cristi şi colegii de la astroclub au convins Uniunea Astronomică Internaţională să denumească un asteroid după numele său - "MarinBica".

Sfaturi de la mentor

Era licean când şi-a luat inima în dinţi şi a îndrăznit să-l contacteze, pentru a-i cere ajutorul, pe Dumitru Prunariu (foto), singurul român care a ajuns, până acum, în spaţiul cosmic. În timpul uneia dintre olimpiadele naţionale de astronomie la care a participat, a cunoscut un profesor prieten cu Prunariu, care i-a dat adresa de e-mail a cosmonautului. "I-am scris rugându-l să-mi dea sfaturi, iar dumnealui mi-a spus ce fel de cerinţe sunt pentru cosmonauţi", spune Cristi. Aşa a aflat că Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi agenţia americană NASA le pretind aspiranţilor să aibă minim 1.000 de ore de zbor ca piloţi şi să fie cercetători serioşi în astronautică.

Momentul a fost rememorat chiar de Prunariu, care de curând, pe 17 septembrie, a făcut o vizită la Oradea, tocmai pentru a participa la o activitate a aceluiaşi Astroclub Meridian 0. Prunariu nu doar că l-a lăudat pe tânărul orădean, ci a spus clar că are mari şanse să-i calce pe urme spre spaţiul cosmic. Şi e un om care nu aruncă cu vorbele...

An de aur

Pentru a-şi atinge visul, Cristi a dat examen de admitere la Facultatea de Inginerie Aerospaţială a Universităţii Politehnice din Bucureşti, fiind bursier în toţi cei patru ani de studii. În 2011, când era student în anul II, obţinuse deja primul brevet, de pilot de planor.

În acelaşi an, a primit un post de cercetător la Agenţia Spaţială Română, devenind cel mai tânăr angajat din istoria instituţiei. Deşi avea un program aglomerat, Cristi nu s-a plâns niciodată: "Am avut şansa să aflu şi să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în aeronautica mondială, să întâlnesc astronauţi şi să particip la evenimente importante în domeniu".

Un alt moment cheie în cariera lui datează tot din 2011, când, împreună cu câţiva colegi de facultate, s-a înscris într-o competiţie NASA cu proiectul unui robot (foto) a cărui misiune era să escaveze sol de pe Lună. Echipa lor a fost singura din Europa care a participat la competiţie şi a obţinut excelentul loc doi. "Organizatorii au spus că robotul nostru este genial, pentru că s-a dat peste cap şi totuşi am reuşit să-l repunem pe roţi şi să funcţioneze. L-au comparat cu Transformers", îşi aminteşte Cristi.

Printre elite

După absolvirea facultăţii, Cristi a ţintit un masterat la Universitatea Spaţială Internaţională (ISU) din Strasbourg, cea mai veche şi cea mai mare de acest gen din lume. Ştia însă că, oricât l-ar sprijini, părinţii săi nu-şi vor permite să-i plătească taxa de 25.000 euro. S-a înscris totuşi la admitere şi bine a făcut: din cei 500 de candidaţi, doar 40 au fost acceptaţi, iar el s-a numărat între cei 10 bursieri!

Timp de un an, cât durează un program de masterat la ISU, Cristi a cercetat explorarea interstelară. Împreună cu alţi colegi, a planificat o călătorie dincolo de galaxia noastră, ţinând cont de fiecare aspect al unei asemenea misiuni.

După absolvire, Cristi şi-a depus CV-ul la concernul european Airbus, divizia Defence and Space cu sediul la Friedrichshafen (Germania), specializată în construcţia sateliţilor. "S-a nimerit că aveau un post liber pentru inginer constructor de sateliţi şi mi-am spus că trebuie să încerc". Astrele i-au surâs din nou: dintre numeroşii candidaţi a fost selectat între cei 10 chemaţi la interviu, unde a convins că era alegerea perfectă, aşa că din 1 aprilie anul acesta a fost angajat pe perioadă nedeterminată. "Este locul ideal pentru dezvoltarea carierei mele", se bucură orădeanul.

Cercetări lăudate

Concomitent cu jobul, Cristian îşi continuă cercetările în astronomie. Recent, a intrat într-o competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană cu o propunere de utilizare a spaţiului cosmic pentru siguranţa traficului rutier de pe Terra. "Noi cercetăm spaţiul cosmic, dar ne uităm şi jos, către pământ", zice Cristi, care a propus un soft prin care sistemul de navigaţie al maşinilor să detecteze inclusiv pericolele din trafic. "Folosirea lui ar permite şoferilor, de exemplu, să nu intre într-o depăşire riscantă", explică el. Ideea i-a fost apreciată, iar directorul general al ESA, Johann Dietrich Worner, şi astronautul francez Jean-Francois Clervoy vor veni în România pe 3 octombrie, special pentru a-i înmâna o distincţie.

Săptămâna aceasta, orădeanul va participa la cel mai mare congres astronautic din lume, programat în Mexic, unde a fost invitat pentru a-şi prezenta un alt studiu. "Împreună cu un coleg de la ISU, am prezentat o idee de a face construcţii pe Lună cu imprimante 3D care folosesc ca material chiar solul selenar", explică Cristi. Propunerea nu venea dintr-o fantezie gratuită, căci ESA ia în calcul să trimită din nou oameni pe satelitul natural al Pământului, la 40 de ani după ultima misiune lunară.

Rezultatele muncii de până acum îi vor folosi lui Cristi când ESA va face o nouă selecţie pentru misiuni spaţiale. Când se va întâmpla, nu ştie nimeni. Cea mai recentă selecţie a avut loc în 2009, iar ultimul cosmonaut ales încă nu a fost trimis în misiune. Cert e că, oricând va fi să fie, Cristi vrea ca momentul să-l găsească bine pregătit. Ca să-şi mărească şansele, şi-a luat recent şi un brevet de scafandru (important, deoarece cosmonauţii se antrenează şi sub apă), continuă să zboare cu planorul şi, totodată, face noi cercetări. Convins ca într-o zi va privi spre toate aceste eforturi de undeva de sus, dintre stele...


LECŢIE VIE

Amintiri din Cosmos

Cosmonautul Dumitru Prunariu a fost prezent în urmă cu două săptămâni la Oradea, unde Astroclubul Meridian 0, la care Cristian Lazăr a activat încă din adolescenţă, şi-a sărbătorit primul deceniu de existenţă, oferind o conferinţă pe teme de astronomie la care accesul a fost deschis oricărui doritor. În faţa unei săli pline, astronautul a rememorat experienţa trăită în urmă cu 35 de ani, în mai 1981, când a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spaţial Intercosmos al Uniunii Sovietice, petrecând o săptămână în spaţiu. "Ce te şochează prima dată când ajungi în spaţiu este subţirimea atmosferei. Dacă Pământul ar fi un măr, atmosfera ar fi coaja", a explicat el. Prunariu le-a prezentat curioşilor şi o serie de fotografii făcute cu ocazia misiunii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON