URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Păziţi-vă de Luis! Mai mulţi orădeni s-au trezit cu un intrus în… dormitoare!

Păziţi-vă de Luis! Mai mulţi orădeni s-au trezit cu un intrus în… dormitoare! PORTUGHEZUL ZBURĂTOR. "Voi călători în România pentru că eu cred că este o mare oportunitate de a învăţa mai multe despre noi ţări şi să trăiesc cu oamenii", le scria pe Facebook prietenilor tânărul Luis Martinho Costa Oliveira (foto stânga), anunţându-i că pleacă la Oradea printr-un schimb de studenţi. În loc să doarmă, însă, în căminele Universităţii, tânărul a vrut să vadă cum arată pe dinăuntru casele localnicilor...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum aţi reacţiona dacă în puterea nopţii v-ar bate la geam un necunoscut, cerându-vă adăpost? V-aţi aminti de proverbiala "ospitalitate românească" sau l-aţi izgoni cât ai zice "dispari!"? Dar dacă, dimineaţa, v-aţi intersecta la baie cu un străin şi apoi aţi afla că s-a servit singur cu cina şi a înnoptat în camera alăturată? Ori dacă după "întâlnirea de gradul III" aţi constata că v-a dispărut bicicleta?

Desprinse parcă dintr-un film, asemenea scene le-au trăit în săptămâna dinaintea Paştelui mai mulţi orădeni dintr-un cartier ultracentral al oraşului, "cazul" fiind investigat, la plângerile lor, de poliţişti şi procurori...

Primiţi cu dormitul?

Ajuns la câţiva ani distanţă de vârsta pensionării, Marin locuieşte pe strada Horea de când se ştie. Nu e un bogătan, ci doar norocos că a primit casa moştenire de la părinţi. Bugetar, angajat la Universitate pe 1.200 lei, s-ar putea spune că dimpotrivă. Diabetic fiind, obligat să facă mişcare dar în acelaşi timp să evite eforturile mari, zice că averea cea mai mare, după casă, îi era bicicleta, dar a rămas fără ea după o vizită nocturnă, înainte de Paşti.

"Încă nu era ora 5 dimineaţa, în Joia Mare, când m-au trezit nişte bătăi în geamul dormitorului, care dă spre curtea interioară. Când am ieşit să văd ce-i cu tărăboiul acela, am văzut un tânăr cu capul acoperit cu o glugă, care a început să-mi turuie în engleză, cu accent latino. «Hello, I am Luis from Portugal and I have nowhere to sleep. Can I sleep here?» (Salut, sunt Luis, din Portugalia, şi nu am unde să dorm. Pot dormi aici?). I-am zis că-mi pare rău şi, deşi sunt divorţat din tinereţe, că dorm cu nevasta, aşa că să plece", a povestit Marin BIHOREANULUI. Apoi s-a dus din nou la culcare.

Luis from Portugal

După două ceasuri, când să plece la muncă, ia bicicleta, lăsată în curte, de unde nu-i! "Cele două roţi sunt picioarele mele. Am dat o grămadă de bani pe bicicleta aia, o Kettler Alurad, nemţească, din aluminiu, cu 24 de viteze, cu instalaţii de lumini pentru frâne şi semnalizare, oglinzi retrovizoare. M-a costat 30 de milioane acum vreo 10 ani. O ţineam în curte, nelegată, iar când necunoscutul a plecat nu m-am gândit că o ia cu el", zice bărbatul.

Omul s-a dus la Poliţie să reclame furtul, iar după-amiază, întors de la muncă, a început investigaţii pe cont propriu. Aşa a aflat că paznicul unei grădiniţe din apropiere a auzit tărăboiul iscat de "Luis from Portugal", dar nu l-a văzut la plecarea din curtea lui. De la câţiva vecini a aflat că necunoscutul îşi încercase norocul şi la ei, cu acelaşi motiv: voia să doarmă şi nu avea unde. Spre seară, fiul său i-a dat un "fir" nou: un prieten îi povestise că acelaşi "Luis from Portugal" dormise cu o noapte înainte în casa familiei sale, pe o străduţă apropiată.

Detectiv de nevoie

"Prietenul lui fiu-meu mi-a zis că miercuri, pe la 12, l-a sunat maică-sa, să-l întrebe dacă îşi trimisese un amic să doarmă la ei. Zicea că la 10, când s-a trezit şi a mers la baie, s-a întâlnit pe hol cu un tânăr care semăna cu omul meu, care n-a spus nimic, ci a mers să se culce în camera soţului, care era plecat. Apoi şi-a dat seama că musafirul trecuse seara şi prin bucătărie, unde s-a servit cu mâncare din frigider. Abia pe la 12 s-a gândit să-şi sune fiul să întrebe dacă el i-a trimis musafirul", spune Marin.

Contactată de BIHOREANUL, gazda fără voie a confirmat. "Când mi-a zis mama că e cineva la noi în casă şi doarme în camera lui tata am mers să văd despre ce e vorba. L-am găsit dormind şi am chemat Poliţia. A venit un echipaj care l-a trezit, l-a percheziţionat şi l-a legitimat. Avea în buzunare 60 lei, nişte chei şi un paşaport pe numele Luis Martinho Costa Oliveira, cetăţean portughez, din oraşul Braga. L-au dus la Poliţie", povesteşte tânărul Adrian.

Staţi la coadă

Imediat cum a aflat păţania vecinului, Marin s-a dus din nou la Poliţie, să-l anunţe pe agentul care se ocupa de dispariţia bicicletei sale că are un suspect deja legitimat de colegi de-ai lui. "Doar nu sunt doi «Luis from Portugal» care bântuie noaptea prin Oradea. Îl putea găsi şi întreba de bicicletă", zice bărbatul.

La Poliţie, însă, surpriză: agentul i-a transmis că dosarul său era deja trimis la Parchet şi că trebuie să aştepte "cam două săptămâni", ca să fie din nou chemat pentru declaraţii. "Nici n-a vrut să mă asculte că îi dădeam hoţul pe tavă. Nu avea de făcut decât să-şi contacteze colegii şi-l găsea pe Luis", se plânge bărbatul care, profitând apoi că lucrează la Universitate, s-a interesat şi i s-a confirmat: era vorba despre un tânăr portughez, student la Sport, venit în Oradea în cadrul programului de schimburi studenţeşti Erasmus.

Olá, romeno!

"Îmi pare rău, eu i-am explicat reclamantului că dosarul a fost trimis deja la procuror şi că urmează să fie chemat. I-am lăsat şi numărul de telefon, să mă anunţe despre eventuale noutăţi", a declarat BIHOREANULUI agentul Marius Borza, cel care anchetează furtul bicicletei.

Atât doar că, până să fie chemat la noi audieri, conform procedurii, Marin se teme că Luis îşi va fi luat demult la revedere şi va părăsi Oradea. Mai ştii, poate chiar cu bicicleta lui, pentru a putea povesti mai apoi cât de "generos" e poporul român...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ori
Baiatul asta e la schimb de experienta experimenteaza tot poate aduce bita inapoi dupa ce se plictiseste.
Postat 10 Mai 2015, 15:46 de ciuriburi
ori
Stroboscoape are
Postat 10 Mai 2015, 15:43 de ciuriburi
amarastean
Adevaru i ca daca mostenesti o casa in buricul targului si ti permitii o toagla cu 3000 esti cam amarastean.
Postat 10 Mai 2015, 15:39 de ciuriburi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON