URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2016, 17:23

Păsărică, mută-ţi cuibul! Deşi se află cu documentaţia abia în faza de dezbatere publică, patronul Nutrientul şi-a modernizat o hală pe ascuns

Păsărică, mută-ţi cuibul! Deşi se află cu documentaţia abia în faza de dezbatere publică, patronul Nutrientul şi-a modernizat o hală pe ascuns ILEGAL. În vreme ce locuitorii Palotei se luptă să obţină de la Nutrientul garanţii că viitoarea fermă avicolă nu-i va umple de mirosuri, investitorul şi-a şi modernizat o primă hală ilegal, fără acte. Pe motiv că... a vrut doar să testeze instalaţia de aerisire
Păsărică, mută-ţi cuibul! Deşi se află cu documentaţia abia în faza de dezbatere publică, patronul Nutrientul şi-a modernizat o hală pe ascuns CONTROVERSE. Deşi programată la ora 15, când populaţia activă este încă la muncă, dezbaterea de marţea trecută a reunit circa 40 de participanţi. Patronul Iosif Pazuric (primul din stânga) a venit personal să-şi susţină proiectul în faţa localnicilor şi a orădenilor reprezentaţi de fostul candidat independent Nadia Pal, dar a plecat convins să renunţe la investiţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dezbaterea publică a proiectului de modernizare a complexului de creştere a puilor deţinut la Palota de firma Nutrientul a declanşat în Sîntandrei dispute mai aprige decât alegerile de primar.

Locuitorii comunei, mulţi mutaţi din Oradea pentru a scăpa de poluare, se tem că mirosul dejecţiilor le va otrăvi vieţile. "Eu am plecat din Rogerius pentru că am ajuns să vomit în casă din cauza mirosurilor care, culmea, sunt în parametri legali, conform standardelor de mediu. Acelaşi lucru se va întâmpla şi aici", protestează unul dintre rezidenţi.

Investiţie de milioane

Scandalul a izbucnit marţea trecută, când Nutrientul a supus dezbaterii publice proiectul de amenajare a unei ferme avicole lângă halele de creştere a porcilor din fostul complex de la Palota. Ferma ar urma să se învecineze la est, pe aceeaşi platformă, cu cele 10 hale în care compania creşte 24.000 de porci, iar la vest cu crescătoria de pui a cărei capacitate este de 420.000 capete. Împreună, cele trei ferme depăşesc de peste trei ori mărimea crescătoriei de porci de la marginea Oradiei, care are o capacitate de 9.600 capete, dar împute periodic cartierele Ioşia şi Rogerius.

Disimulată sub masca modernizării unei ferme existente, amenajarea noului complex de creştere a puilor viza de fapt modernizarea a 19 hale părăginite, reabilitarea unei clădiri care să adăpostească vestiare, o sală de mese, recepţia şi biroul şefului de fermă, precum şi construirea unui depozit frigorific pentru cadavre şi a unei platforme betonate pentru stocarea dejecţiilor.

Investiţie de circa 4 milioane euro, mărirea capacităţii fermei cu încă 528.000 de pui ar duce la apariţia a 30 noi locuri de muncă şi ar genera bugetului comunei venituri suplimentare din taxe şi impozite de circa 300.000 lei pe an. Localnicii se tem, însă, că toate acestea au un preţ prea mare...

"Deschid proces!"

Dezbaterea publică a proiectului "modernizarea complexului creştere pui nr. 2", desfăşurată la Căminul Cultural Sîntandrei, a reunit circa 40 de opozanţi ai investiţiei. Localnicii au primit cu reţinere studiul de impact asupra mediului făcut de firma Acormed a universitarilor Olimpia şi Ioan Mintaş, de la Facultatea de Protecţia Mediului, cel din urmă cunoscut pentru funcţiile deţinute în PSD, apoi în ALDE, în Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, dar şi prin falimentarea firmei CIAC.

Comandat de Nutrientul, documentul susţine că "modernizarea şi funcţionarea fermei la capacitate maximă va afecta calitatea aerului atmosferic în limite admisibile, dar nu va induce un impact negativ asupra factorilor de mediu: sănătatea populaţiei, apă, sol, subsol, biodiversitate".

Adrian Gheară, om de afaceriDupă experienţa orădenilor din Ioşia şi Rogerius, care se plâng de emanaţiile fermei de porci din dosul Gării Ioşia, ce strică aerul "în limite admisibile", locuitorii din Sîntandrei nu vor să rişte, însă, nimic. "Poate că investiţia va trece de Agenţia de Mediu, dar ştiu că, la investiţia pe care am făcut-o eu construindu-mi casa în Sîntandrei, dacă o singură zi simt miros de gunoi voi deschide proces!", ameninţă omul de afaceri Adrian Gheară (foto), mutat aici din Oradea.

Să se suspende!

Localnicii au găsit rapid fisuri în studiul Acormed. Oamenii spun că distanţa dintre fermă şi locuinţe e mult mai mică în realitate decât în studiu. "În raport zice că distanţa până în Palota este de 1.300 metri, dar există un bloc la 600 metri de fermă", reclamă Ioan Lup. În comunism, imobilul a asigurat apartamente de serviciu pentru angajaţii fostei ferme, dar a fost vândut pe bucăţi în anii ’90, iar acum locuinţele sunt private.

Liana Lezeu, inginer chimistMai mult, inginerul chimist Liana Lezeu (foto) spune că studiul abundă în lacune. Spre exemplu, nu precizează valorile limită de emisie a gazelor toxice rezultate de pe urma descompunerii dejecţiilor. Printre acestea se numără amoniacul, cu miros înţepător şi iritant al ochilor, pielii, căilor respiratorii şi digestive, sau hidrogenul sulfurat, cu miros de ouă clocite şi care poate provoca de la dureri de cap şi lăcrimări persoanelor sănătoase, până la spasme bolnavilor de astm.

Potrivit normelor legale, valorile maxime ale acestor gaze nu sunt fixe, ci se stabilesc raportat la situaţia din teren, în condiţiile în care în Sîntandrei nivelul nitriţilor din sol e oricum dublu faţă de cel standard. "Concluzia din finalul raportului, cum că ferma poate fi amplasată şi poate funcţiona, nu este suficient fundamentată", susţine Lezeu. De altfel, chimista a cerut suspendarea procedurii de autorizare până când investitorul va furniza datele cerute.

"Probabil mai miroase!"

Nelu Nistor, inginer la APM BihorPrinşi între afaceristul care îşi doreşte ferma de pui şi localnicii care se tem de duhori, reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului spun că au mâinile legate. Deoarece nu deţin "aparate de mirosit" care să măsoare poluarea olfactivă, aceştia ţin cu firma. "Toate documentele sunt conform legii, au toate avizele, s-a făcut raportul de sănătate publică... Dacă nu îi dau autorizaţia de mediu, Nutrientul mă dă în judecată, mă câştigă şi îi plătesc despăgubiri", spune Nelu Nistor (foto), inginer în cadrul APM Bihor.

De partea Nutrientul sunt şi fermierii. Grupul de firme procesează cam 30% din producţia de cereale a judeţului, aşa că alungarea lui ar echivala cu pierderea unui client important. "Probabil mai miroase de două ori pe an, când împrăştii dejecţiile pe pământul care urmează să fie arat, dar acestea sunt îngrăşământ bio. Bine că vrem să mâncăm sănătos, dar promovăm mâncarea din plastic", spune revoltat administratorul asociaţiei agricole Frimont din Palota, Peter Dorner. Iar la fel ca el gândesc majoritatea fermierilor care văd în Nutrientul un client bun, obişnuit să dea un preţ cinstit pe cereale şi să le achite la timp...

"Nu mai facem investiţia"

Iosif Pazurik, patronul grupului NutrientulÎn vreme ce localnicii se ceartă, grupul Nutrientul îşi vede de treabă. BIHOREANUL a descoperit că, în spatele gardului de beton al fermei, compania şi-a reabilitat, pe ascuns şi fără nicio autorizaţie, prima hală pentru creşterea puilor. Clădirea cu numărul 21 a fost refăcută integral, iar patronul Iosif Pazuric (foto) nici măcar nu neagă. "Am reabilitat-o şi am montat echipament în ea pentru a face un test. Sistemul de ventilaţie era inovator şi nu am avut încredere că-l putem folosi până nu făceam o probă de populare cu pui".

Omul spune, însă, că hala va fi folosită ca magazie, iar echipamentele vor fi demontate. "Am decis să nu mai facem investiţia în Palota, ci s-o ducem în altă parte. Poate, într-adevăr încărcătura de animale e prea mare", admite Pazuric, susţinând că după scandalul declanşat la Sîntandrei a fost contactat de primarii altor două comune bihorene, să-i dea teren numai să-şi mute ferma la ei. "Probabil vom face o investiţie de la zero în una din cele două comune", spune patronul, fără să le nominalizeze.

Poziţia sa este confirmată şi de primarul Sîntandreiului, Ioan Mărcuş. "Din discuţiile purtate cu domnul Pazuric am înţeles că nu va mai face investiţia la Palota. A văzut opoziţia oamenilor şi nu vrea să facă probleme". În ce priveşte clădirea reabilitată ilegal, edilul susţine că nu ştie nimic. "Nu am fost la faţa locului, iar inspectorul de teren nu m-a informat. Probabil nu ştie nici el. Oricum, există varianta punerii în legalitate cu obţinerea documentelor necesare după aplicarea unei amenzi de 1.000 lei", zice Mărcuş, minimalizând problema. 

Din punctul de vedere al primarului, noua fermă de pui şi-a cam luat zborul. Ca să-şi facă cuib altundeva, unde nu deranjează...


CONTROALE
Duhoare pe lege

Problema poluării olfactive generate de fermele Nutrientul, care a şi justificat opoziţia localnicilor din Sîntandrei, este ridicată mult mai des de orădeni. În ciuda supărării locuitorilor din cartierele Ioşia şi Rogerius, dar nu numai, firma scapă fără probleme după toate controalele. "Sunt orădeni care au trimis sute de plângeri la Mediu, la Primărie, peste tot. Am avut control şi săptămâna trecută, şi totul a fost în regulă", spune Iosif Pazuric.

Cu toată nemulţumirea orădenilor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor spun că nu pot face nimic, deoarece ferma lucrează legal. Ultimul control datează de săptămâna trecută, iar inspectorii au plecat fără să dea măcar un avertisment. "Mirosul nu este poluant, nu poate fi cuantificat ca intensitate şi nu reprezintă factor de risc pentru sănătate şi mediul înconjurător. În concluzie, sesizarea dumneavoastră nu se adevereşte", se menţionează în răspunsul dat unui orădean de comisarii Gărzii de Mediu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Replica la @andrei -popa1234
@andrei-popa 1234 cand mai comentezi pe aici pe forumul Ebihoreanul sa comentezi in timp util si nu la mai bine de 48 de ore de la postarea articolului ca dupa razboi multi viteji se arata.@andrei -popa ti-am mai zis si iti mai repet ca tu acuzi un om nevinovat si nu vrei sa intelegi acest lucru, nu poti acuza un om daca nu ai probe si dovezi.Am scris si eu un roman simplu@Romanul_Simplu un comentariu acolo care va avantaja pe voi cei din cartierele rezidentiale ale Santandreiului si tu @andrei-popa1234 ai deturnat ideea ca fiind pro directorului general Pazurik Iosif al firmelor Nutrientul si Nutriporc. @andrei -popa1234 alta data scrie-ti comentariul in timp util si nu atrunci cand articolul a ajuns in arhiva Ebihoreanul, sfat prietenmesc , nu mai fii asa de intarziat!:))=)) Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 29 Iunie 2016, 09:27 de Romanul_Simplu
adevarul
cind vin cei de la mediu sunt mai atenti cu mirosurile,dar cei cei de la mediu vin la masurat cu ce ? in articol spuneau ca nu detin aparatura pt a masura mirosurile,cum au constatat ca se incadreaza in limite normale.care producatori PEYTER a uitat cind toata Palota mirosea cind a imprastiat si el acel ingrasamint BIO de ce nu pune si la el in gradina.In apropiere sa contruit un alt siloz pt stocarea produselor agricole, in Tarian si lista ar putea continua.stim colaborarea dintre cei doi.
Postat 24 Iunie 2016, 17:09 de andrei-popa1234
Dumnezeule mare!!
Televiziunile manelisto-cocalare din Romania, au facut din "prostul satului" vedeta, iar internetul l-a promovat "purtator de cuvant". Cum naiba sa acuzi pe cineva ca nu stie gramatica, cand tu te exprimi greoi, neclar si folosind un foarte limitat bagaj lingvistic si nu cunosti reguli elementare de gramatica, precum scrierea cu doi de i. Halal tara! Aferim!
Postat 24 Iunie 2016, 09:14 de User anonimizat
draga jelu
tu nu observi ca la sarbatorile comunei care a ramas fara terenul unde este amplasata fema cu pricina tu esti luat pete picior de toti te-au luat cu ei sa aiba un subiect de amuzament pt un bon cu doi mici si-o bere stati in intuneric juma de noapte,cei di SANTANDREI au in schimb alt standard de a concepe viata in zona metropolitana in care ati intat si voi datorita conjucturii USL care a criticat mult pe primarul nostru .In concluzie ;ciocu mic JELU FULJER;
Postat 23 Iunie 2016, 20:53 de andrei-popa1234
ciocu mic
vad ca iarasi ciocul mic este ADVOCATUL acuzatului, dar de ce nu l-ai invitat la tine la ferma sa tineti dezbatera,acum esti in tabara PNL ia problema in cioc si org o dezbatere tu poti sa fii PAPARAZO cum ti se zice la toate adunarile unde esti prezent neinvitat caci la SANTANDREI stii ca nu mai esti bine venit.Nu ti-am dat replica la ultimul comentariu ca am vazut ce-ti .poate ciocu,de ce te superi ca ai fost DECONSPIRAT iti zic asa ca sa te simti important,tu esti o pers care sufera de lipsa de personalitate mai studiaza ca ai timp intre condus roaba,minuitul lopeti si a posta ceva in fuga sa nu te prinda sefu ;sa te de-a afara;[te faci de ris cu gramatica esti plin de zoocultura sau zerocultura
Postat 23 Iunie 2016, 20:43 de andrei-popa1234
@parker
Nimeni nu s-ar opune, zic eu, unei investitii, daca, si e un daca mare cat Turnul Eiffel, s-ar respecta si viata celorlalti. Omul face investitia si in dulcele stil romanesc, cum ai precizat, isi baga picioarele in ceilalti. Cam asta e. Culmea este, ca altii, in fix aceeasi situatie, au gasit solutii, care culmea, le permite chiar sa-si mareasca profitul, gen statii de ingrasamant organic, centrale pe biogaz, etc. Stilul romanesc insa, e ilustrat perfect de bancul: - Ce e mare, verde, catntareste 5 tone si taie marul in doua? -Masina romaneasca de taiat marul in patru!
Postat 22 Iunie 2016, 10:12 de User anonimizat
REPLICA
Am zis-o asta in 2004 ` terenul pe care este construit exISCIP Palota , ex SuinprodPalota si actual Nutriporc Palota apartine teritorial comunei Girisul de Cris dar printr-un schimb de terenuri s-a ajuns ca sa apartina de comuna Santandrei .Iosif Pazuric directorul general Nutrientul si Nutriporc a gresit ca nu a facut dezbaterea publica in comuna vecina Girisul de Cris unde nu gasea asa opozitie distructiva iar cei din cartierele rezidentiale ale Santandreiului opozanti indarjiti erau pusi in fata faptului implinit !:))=)).Aceasta este opinia lui Romanul_Simplu.
Postat 22 Iunie 2016, 08:49 de Romanul_Simplu
investitii / confort / autoritati
problema e una spinoasa. si eu imi construiesc casa intr-o zona linistita langa oras tocmai pentru aerul curat si liniste, si-i inteleg pe localnici. insa demonizarea investitiei e o abordare gresita.omul acela e un producator care aduce beneficii economice, sociale sau de insfrastrucutra in zona si ar trebui sa avem grija de toti asemenea lui, desigur atata timp cat autoritatile isi fac treaba si protejeaza cetatenii. in acest caz probabil omu' a rezolvat romaneste niste avize pentru a economisi niste bani. nu e o solutie.
Postat 21 Iunie 2016, 17:56 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON