URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2014, 07:37

Parfum de şpagă: Banii Primăriei Copăcel, risipiţi pe parfumuri, cosmetice şi detergenţi

Parfum de şpagă: Banii Primăriei Copăcel, risipiţi pe parfumuri, cosmetice şi detergenţi "AICI SUNT BANII DVS.!". Contabila Florica Bodiu (foto) a cumpărat de la o prietenă cosmetice de 27.000 lei, din banii Primăriei! Iniţial, funcţionara a recunoscut că amica încasa banii de la Trezorerie şi îi împărţea cu ea, pentru ca apoi s-o dea la-ntors: "Am făcut cadouri pentru doamnele din Prefectură, Finanţe şi Cadastru". Din bănuţii strânşi de la puţinii contribuabili din comună...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deşi de Oradea o despart nici 25 de kilometri, comuna Copăcel e la ani-lumină nu numai de oraş, ci până şi de vecina Oşorhei. Drumuri pline de gropi, sate neiluminate, case fără viaţă şi cam hâţânate, semn că majoritatea celor 2.300 de locuitori sunt bătrâni cu pensii mărunte. Faptul că de-abia îşi plătesc taxele şi impozitele nu i-a impresionat însă pe angajaţii Primăriei, care într-un singur an au spart jumătate din veniturile proprii ale comunei pe sute de produse cosmetice şi de curăţenie.

Descoperirea a făcut-o, în urma unui audit, actualul primar, Liviu Gurău. Pentru că n-a trecut cu vederea găinăriile, edilul s-a ales însă cu un dosar penal. Motivul? Nu trebuia să facă niciun audit! - zic atât funcţionarii, cât şi fostul primar Constantin Buda, în vremea căruia s-au petrecut furtişagurile. Şi care, în plus, îşi acuză succesorul că vrea - ce tupeu! - ca sătenii să plătească dări mai mici.

Denunţ de "om politic"

03_Constantin_Buda_bihoreanul.jpgÎn 2008, PC-istul Constantin Buda (foto) câştiga funcţia de primar al comunei Copăcel în faţa liberalului Liviu Gurău la un singur vot diferenţă. Patru ani mai târziu, în 2012, le-a pierdut, tot în competiţie cu acesta, la câteva sute de voturi. A rămas doar consilier local şi după câteva luni, în martie 2013, şi-a denunţat succesorul "în calitate de om politic". După încă un an, considerând că DNA "nu şi-a făcut treaba" fiindcă a trimis deosarul la Parchetul Oradea, l-a pârât şi BIHOREANULUI. "Să afle lumea ce conducător are Copăcelul!".

Motivul? În campanie, Gurău a promis sătenilor că va reduce taxele şi impozitele, iar pentru a obţine micşorarea birurilor a dat în judecată Consiliul Local atât în nume propriu, cât şi ca preşedinte al Asociaţiei Urbariale din Chijic. Ceea ce, acuză Buda, e ditamai conflictul de interese şi incompatibilitate! Căci, ca primar, ar trebui să aibă grijă ca bugetul local să fie cât mai mare, iar ca şef al composesoratului are interesul să achite taxe cât mai mici.

Audit peste audit

Actualul primar, zice Buda, e vinovat "de aplicarea unui alt nivel de impozitare decât cel legal", dând o dispoziţie "în vederea stabilirii impozitelor pe terenuri mai mici decât cele stabilite de CL, urmărind să creeze o situaţie favorabilă pentru sine, întrucât este preşedintele Asociaţiei Urbariale Chijic, care figurează în evidenţele Primăriei cu obligaţii de plată de circa 200.000 lei". Primarul nu s-a mulţumit cu atâta, zice Buda, ci i-a învăţat şi pe şefii celorlalte două composesorate din comună să facă la fel: să dea în judecată Consiliul!

O altă acuză adusă de fostul edil e că succesorul său a comandat un audit care să "purece" cheltuielile Primăriei din mandatul 2008-2012, deşi exista deja un audit pe perioada 31.12.2009-31.12.2010. "Gurău a plătit la noul auditor, pentru acelaşi lucru, 39.000 lei, pe când în mandatul meu auditul a costat 2.000 lei", zice Buda.

Scump pentru toţi

03_Liviu_Gurau_bihoreanul.jpgEdilul Liviu Gurău (foto) nici măcar nu neagă acuzaţiile: "Da, am dat în judecată Consiliul Local, încă înainte să ajung primar, pentru că practică o fiscalitate nejustificată şi nu e drept". Prin Hotărâre de Consiliu, explică el, toţi contribuabilii au fost impozitaţi egal, ca rezidenţi în zona fiscală A, indiferent că stau într-un sat mărginaş fără iluminat public şi asfalt ori în centrul comunei. Legea permite zonarea fiscală în patru sectoare diferite, în funcţie de utilităţi, dar cum CL a refuzat diferenţierea contribuabililor, primarul a deschis proces.

La fel, Gurău recunoaşte că în paralel e preşedinte al composesoratului din Chijic, dar asta nu înseamnă că ar fi în incompatibilitate, întrucât Asociaţia Urbarială nu are relaţii cu Primăria, şi nu el o reprezintă în instanţă, ci membrii Consiliului de Administraţie, în timp ce CL e apărat de un avocat ales de consilieri. "Dacă ANI sau vreun judecător o să decidă că-s incompatibil sau în conflict de interese, o să vedem. Dar şi eu, ca persoană fizică, şi Asociaţia Urbarială, ca persoană juridică, avem dreptul legal să ne judecăm cu Consiliul Local".

Copăcel de lux

Supărarea fostului primar, spune Gurău, nu vine însă din grija faţă de bugetul comunei ci, dimpotrivă, din teama că va da socoteală pentru felul cum acesta a fost prăduit, cu acceptul său, pe când era în funcţie. "Fostul primar şi angajaţii Primăriei sunt supăraţi de fapt că am comandat un audit serios, nu ca acela plătit cu 2.000 lei şi făcut de-o rudă a contabilei. Noul audit a scos la iveală cheltuieli care n-au nimic de a face cu Primăria. Aşa, sigur că n-au de ce să mă iubească nici fostul primar şi nici angajaţii", zice edilul.

Ca dovadă că bugetul comunei a fost muls grosolan stau chiar facturile şi ordinele de plată emise pentru achitarea unor produse şi servicii din cele mai bizare. De departe, cel mai rău duhneşte cumpărarea, în decembrie 2011, de către contabila Florica Bodiu, de la o prietenă de-a sa, Alina Ţoca, persoană fizică autorizată, a unor "cadouri de Crăciun (produse Herbalife)" în valoare de nu mai puţin de 27.000 lei, sumă plătită ulterior cu două ordine de plată, prin Trezorerie. Tot cu semnătura contabilei, Primăria a cumpărat articole de curăţenie de 74.000 lei (peste 16.000 euro, dar fără licitaţie!) de la o firmă cu activitatea suspendată. "Câţi detergenţi se puteau lua de banii ăştia? Tone!", acuză primarul, suspectând, fireşte, că achiziţia a fost una fictivă, pentru împărţirea banilor între cei care au semnat actele.

Tot în 2011, aceeaşi contabilă a cumpărat, într-o singură zi, 510 kilograme de cuie, nimeni nu ştie pentru ce. În fine, dezmăţul pe bani publici a mers atât de departe încât ABC-ul de lângă Primărie factura lunar instituţiei între 1.400 şi 2.000 lei, pe documente nefiind menţionate decât, generic, "electrice", "chimicale" sau "feronerie". "Prin comună se vorbeşte că unii angajaţi îşi făceau cumpărăturile, erau trecuţi pe caiet, iar la sfârşit de lună ABC-ul trimitea factura la Primărie", spune Gurău, care a găsit printre cheltuielile instituţiei inclusiv cumpărarea unui detector de radar, cu 1.900 lei.

Fiindcă i-a denunţat la Parchet şi îi face "nesimţiţi" şi "proşti" pe funcţionari, edilul e catalogat de subordonaţi ca având apucături de "miliţian". "Păi, dacă cineva e prost şi nesimţit, eu cum să-i zic? Că-i deştept şi cu obraz?", răspunde Gurău.

"Aşa-i obiceiul"

Când primarul a luat-o la întrebări pe contabilă, ca să afle cine a avut ideea unor astfel de cumpărături şi în beneficiul cui, funcţionara a dat din colţ în colţ. "La început, în timpul auditului, contabila a spus că produsele Herbalife le-a comandat şi le-a plătit fără ca articolele să fie şi livrate efectiv Primăriei, pentru că vânzătoarea încasa banii din Trezorerie şi apoi îi împărţea cu contabila. Ulterior, când a venit şi un control al Curţii de Conturi, contabila a spus că a comandat cosmeticele cu aprobarea primarului, ca să le dea de Crăciun pe la alte funcţionare, de la instituţii din Oradea", relatează Gurău.

Aceeaşi poveste a servit-o contabila şi BIHOREANULUI. "Am propus cumpărarea de parfumuri să le dăm cadou la doamnele de la Prefectură, Finanţe, Cadastru", a spus Bodiu, adăugând că "aşa-i obiceiul", chiar dacă ştie că nu are voie să facă "daruri" din banii instituţiei. "Da-i musai să scrieţi acum la ziar despre asta?", a încercat femeia să obţină indulgenţa reporterului.

Cea mai amuzantă reacţie, dacă nu ar fi neroadă, a avut-o însă fostul primar Constantin Buda. "Păi, dacă a zis contabila, sigur că am cumpărat şi Herbalife. Ce, dacă dumneavoastră vi se strică broasca la uşă, nu cumpăraţi alta?", a zis alesul, după care, întrebat dacă ştie ce sunt produsele Herbalife, a răspuns fără ezitare: "Pentru calculatoare!". Mai e ceva de comentat?


GURĂU vs. GURĂU...
... şi Buda contra Buda

În Copăcel, aleşii locali se ceartă între ei ca în filmele din seria Cascadorii Râsului. După alegerile din 2012, când primar a ieşit Liviu Gurău, majoritatea din Consiliul Local (format din 4 reprezentanţi PNL, 3 PSD şi câte 2 ai PC şi PDL) l-a ales ca viceprimar pe liberalul Dumitru Buda. În 2013, însă, cei doi aleşi ai PC, în frunte cu fostul primar Constantin Buda, şi împreună cu colegii din PDL şi PSD, l-au schimbat pe vice cu PDL-istul Silviu Gurău, căruia primarul Liviu Gurău i-a rezervat un rol pur decorativ, singura atribuţie pe care i-a delegat-o fiind supravegherea curăţării şanţurilor de către beneficiarii de ajutoare sociale.

Dincolo de suprapunerile de nume ale perechilor Liviu Gurău-Silviu Gurău şi Dumitru Buda-Constantin Buda, aleşii din Copăcel nu fac, de un an, decât să se reclame reciproc, atât la DNA, cât şi la Curtea de Conturi. Mai păgubos e că, deocamdată, niciuna din instituţiile statului nu a găsit vreun vinovat pentru cheltuirea hoţească a banilor Primăriei, pe produse şi articole care fie sunt de negăsit, fie au fost destinate cadorisirii unor alţi funcţionari.

Citiţi pe această temă şi articolul "Prefectul Claudiu Pop: "Doamnele din Prefectură" nu au primit cadouri Herbalife de la Primăria Copăcel"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
nevasta lu` Toca de la RISE
asta e nevasta lu costi tzoca de la facultatea de relatii internationale, unu care "minteste" si un agramat, dar are doctorat la Horga . Am mai scris si ieri sa stie lumea cine a Toca cu herbalife, dar se pare ca nu le convine la astia de la ebihoreanul, adevarul! Sa-l mai vad pe tzoca baazat pe doctoratu facut pe munca studentilor!
Postat 16 Aprilie 2014, 15:45 de nevasta lu` toca
costica analfabetu
Primaruu buda costica analfabet de drept comun dar hot si praduitor de ban public de prima clasa cu ajutorul binefacatorilor care l au sustinut precjm cociuba pavel surduc ,pupea etc care si au umplut conturile alaturi de el si au trait pe picior mare 4 ani orafuind got banu punlic al primariei crezand ca nimeni nu va gasi furtisagul deoarece se credeau destepti dp cum scrie aci cris e strigator ce au putut sa faca,sper ca bihoreanul sa continue ancheta si sa sensibilizeze poate pcine trebuie ca mai clar de atat nu se poate
Postat 16 Aprilie 2014, 12:27 de noni
hotii
La puscarie cu acest analfabet de buda fost primar un escroc de prkma clasa care afurat tot ce sa putut kmpreuna cu contabila si sustinatorii din umbra care au incasat zeci de milioane atat de necesare bietei primarii pt a ajunge in sec xx sper ca seful DNA sa inceapa o ancheta prt ca mai clar decat cele gasite de noul primar dupa audit nu se poate iar institutile abilitate nu se sinchisesc sa ia masuri Jn puscarie cu cei vinovati
Postat 16 Aprilie 2014, 00:08 de justitiar
Referendum alipire la com Osorhei
Tot se poarta moda :"alipiri" la ce tara se doreste, am dori un referendum cu alipirea loc Sarand la com Osorhei, care se preocupa de problemele locuitorilor ( apa,canal drumuri,) in com Copacel lipsa apa canal ,drumuri si nici problema curentului 220v nu sunt in stare rezolve pentru ca daca doresti sa folosesti un aparat de sudura nu se poate "slab curentul", in sec XXI, CE ROST ARE SA MAI FIM CU EI DA EI NU FAC NIMIC PENTRU BUNASTAREA NOASTRA
Postat 15 Aprilie 2014, 22:32 de Ion
Hotii...
Si inca nu le-ati vazut pe toate. Mergeti pe la fostul primar si pe la contabila pe acasa si veti vedea ca faianta din primarie este aceeasi cu cea de la casele lor. Coincidenta??? Nu prea cred. Valoarea prejudiciului facut de fostul primar si compania este de peste 5 miliarde lei vechi. Cat ar trebui sa fie prejudiciul ca sa se sesizeze organele competente?
Postat 15 Aprilie 2014, 19:59 de Locuitor din comuna
Parfum de DNA
Cand s-o face un control la Primaria Tinca se vor duce de nebuni procurorii ! Cu primar si cu majoritatea consilierilor cu tot !
Postat 15 Aprilie 2014, 19:26 de TINCA
daca asta se intampla
Daca asta se intampla intr-o comuna saraca ,ganditiva de se intampla la Sintandrei,o comuna cu un buget de multe zeci de miliarde ,unde este acelasi primar de zeci de ani si unde n-a fost un control serios niciodata.Nici nu-i sfatuiesc sa vina in control deoarece cred ca la cate nereguli sunt li s-ar face rau organelor...
Postat 15 Aprilie 2014, 16:42 de Sintandrei
ce parfum
ne invaluie parfumul de spaga impletit cu cel de corectitudine.....ce mireasma....defapt e de la canalizarea comunei......adulmecam ...,da e miros de astfalt proaspat.... e de la drumurile din comuna!De atata parfum suntem ametiti cu totii si avem impresia ca santurile din fata caselor si fantinile secate sunt canalizarea si apa din comuna,ca gropile si praful nu sunt decat noul tip de astfalt de pe la noi.Ca edilii ocupati sa-si spele rufele murdare in public,si sa-si rezolve ineteresele personale,nu au timp (cam de vreo 20 de ani) sa lucreze in interesul satenilor.'' Dai dr...-lui ca-s prosti si oricum nu inteleg ei astea!''Memoria colectiva-i scurta ,in 4ani uiti si-i crezi dinnou pe cuvant ca vor face,ca vor drege.....Ce parfum do'mle ,ce parfum..... de prostie curata!
Postat 15 Aprilie 2014, 16:33 de ana
hoti
Si cand te gandesti ca asta se intampla in fiecare primarie din tara e grav, dar in comuna asta chiar ca nu s-a facut nimic , este cu 100 de ani in urma ... si asta datorita acestor hoti ordinari . Aici DNA trebuie sa ia masuri urgente
Postat 15 Aprilie 2014, 14:18 de mihai
DEMOS KRATOS
Daca voi nemernicilor aveti impresia ca oamenii din Copacel nu stiu despre cum i-ati talharit va inselati amarnic...toti stiu cu lux de amanunte foloasele necuvenite de care dispuneti...iar faptul ca nimeni nu va spune voua in fata nimic, nu inseamna ca nu stie lumea cat si cum ati furat.Astepta-ti-va sa fiti tratati ca atare!!!Oricum felicitari ziarului si d-lui Adrian Cris dar va asigur ca v-ati lovit doar de varful iceberg-ului!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 14:05 de ORBU'
temnita
Daca tara asta ar fi tara, prejudiciul ar trebui recuperat cu confiscarea bunurilor obtinute de pe urma acestor furtisaguri.Iar daca aia din Poza e contabila in Primaria Copacel pe undeva comuna isi merita soarta...prefectul ar trebui sa dizolve aceasta Primarie MAFIOTA si satele sa fie distribuite altor Primarii.
Postat 15 Aprilie 2014, 13:56 de UTB
Si ce daca?
Ce daca au furat contabila cu fostul primar banii oamenilor saraci?Toata lumea stie ca pe ei ii consoleaza gandul ca probabil altii au furat si mai mult si sunt bine mersi!!!Sper sa fie fericiti si sa traiasca bine de pe urma banilor furati!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 12:56 de cornel
Justitie?
Acesti oameni mai sunt liberi dupa ce au jefuit mii de oameni care traiesc de pe o zi pe alta???aaa...ma scuzati...stiu ca e mai usor de inchis unu care e prins in flagrant furand din supermarket niste salam sa manance!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 12:51 de george
Herbalife
vreti sa va imbogatiti peste noapte si nu stiti cum??? angaja-ti-va la primaria Copacel!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 12:47 de Anca
Oare cine?
Sper ca DNA-ul sa verifice si de unde a avut nesimtita bani sa-si renoveze casa, sa-si faca pescarie in spatele casei si sa isi achizitioneze fel de fel de utilaje agricole ca sa-i puna sotului analfabet o paine in mana. Ma intreb daca acesti oameni mai au tupeul sa scoata capul din casa fara sa le crape obrazul de rusine!!!
Postat 15 Aprilie 2014, 12:38 de Dacin
ma intreb ...
daca tupeul e atat de mare ma intreb cum s-or fi facand platile pentru lucrari de constructii si cum s-or sifona unde exista o minima aparenta de legalitate. despre institutiile statului numai de bine.
Postat 15 Aprilie 2014, 09:16 de cetatean
s
PC-istul Constantin Buda acest om adus aceasta comuna de rapa pe acest om DNA trebuie sa il ceceteze a furat fara nesimtire si pe langa acestea in plina criza el dadea angajatilor prime de 800 de lei plus pe langa toate acestea ca sa acopere furtisagurile a marit impozitele in comuna prin schimbarea categoriei de impozitare adica din categoria D direct in A fara ca in aceasta comuna sa fie utilitati precum apa,canal, gaze, drumuri asfaltate ce sa mai zicem de zona defavorizata unde pamanturile sunt argiloase iar agricultura aprope este zero etc pe acest domn in ghilimele trebuie cercetat de DNA si DLAF iar propunerea mea este ca aceasta comuna sa fie desfintata pentru ca este o badjocura de comuna iar satele sa fie trecute la alte comune
Postat 15 Aprilie 2014, 08:22 de x
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON