URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2011, 08:37

Parcu-n centrul satului, buda-n fundu' curţii

Parcu-n centrul satului, buda-n fundu' curţii PARC PE LEGHELEU. Primăria Sântandrei a cheltuit 30.000 lei pentru proiectul unui parc la marginea satului Palota, lângă câmp. Finanţat de Ministerul Mediului cu 864.000 lei, parcul va fi finalizat la vară, urmând să aibă 1.000 de arbori, arbuşti şi tufe de trandafiri, bănci şi aparate de joacă pentru copii, fântână, WC ecologic, ba şi canal de apă decorativ cu maluri înierbate în pavele. Frumos, dar satul nu are nici măcar un metru de reţea de canalizare...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România rămâne locul unde carul e pus înaintea boilor! După ce Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a pus pe construit blocuri, săli de sport şi chiar stadioane prin comune, Ministerul Mediului a lansat un nou trend: amenajarea de parcuri la ţară, lângă păduri şi păşuni.

În Bihor, în ultimii patru ani au fost alocaţi în acest scop 25,59 milioane lei (peste 6 milioane euro), cea mai mare parte a banilor fiind repartizată comune şi orăşelelor unde nu există niciun poluator industrial care să afecteze mediul, dar care sunt conduse de primari UDMR, la fel cum e şi Ministerul Mediului.

Baiul e că în timp ce se fac amenajări peisagistice, "beneficiarii" continuă să nu aibă reţele de apă şi canalizare, drumuri, unităţi sanitare şi de învăţământ, sau deţin asemenea facilităţi la un nivel demn de ţările lumii a treia...

Teoria şi practica

Programul Naţional de îmbunătăţire a calităţii Mediului a fost instituit în anul 2007 de Ministerul Mediului care, prin Administraţia Fondului de Mediu, urma să rezolve o parte din problemele de poluare, mai ales chimică, existente în marile oraşe.

Fiecare întreprindere a fost obligată să achite o taxă anuală de mediu, suma fiind calculată proporţional cu noxele emise. Banii adunaţi urmau să fie atribuiţi, în baza unor proiecte, către comunităţile locale, care în acest fel puteau construi sau extinde spaţiile verzi menite să atenueze efectele poluării.

Grosul sumelor a fost însă deturnat de la scopul iniţial, pentru gloria primarilor rurali, dornici să se laude cu realizări "ecologice", chit că în comunele lor aerul e cât se poate de natural. Ca la ţară, adică...

De la oraş la sat

Pervertirea programului de la an la an e demonstrată chiar de lista alocărilor de fonduri între 2007-2011. Primele s-au atribuit în iulie 2007, printr-o Hotărâre de Guvern semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, de ministrul Mediului, Korodi Attila, şi de cel al Finanţelor, Varujan Vosganian, beneficiarele de prim rang fiind Oradea (1,4 milioane lei pentru Parcul Dendrologic din Cetate), Aleşd (1 milion pentru "amenajare zonă de agrement"), Salonta (651.000 lei pentru "parc de agrement), Ştei (103.000 lei pentru "spaţii verzi şi parc pentru copii"). Pe lângă primăriile urbane, au primit câte 500.000 lei şi cinci comune: Tăuteu ("parc şi loc de joacă în satul Ciutelec"), Nojorid, Paleu, Borş şi Şimian.

În 2008, Tăriceanu, Korodi şi Vosganian au iscălit doar pentru trei parcuri în Bihor, toate în mediul rural: câte 500.000 lei pentru Valea lui Mihai, Şuncuiuş şi Spinuş (sat Sălişte).

Criză? Şi ce dacă?

Deşi în 2009 au recunoscut oficial criza, detaliul nu i-a împiedicat pe premierul Emil Boc, pe ministrul Mediului, Elena Udrea, şi pe cel al Finanţelor, Gheorghe Pogea, să semneze o HG prin care au continuat moda iniţiată de predecesori. Oradea a mai primit 1,7 milioane lei pentru Parcul Dendrologic, Beiuşul 500.000 lei pentru reabilitarea Parcului Eminescu, iar Borşul aceeaşi sumă pentru încă un "parc de agrement". În plus, Valea lui Mihai a primit alte 766.000 lei pentru "spaţii verzi", Tinca 500.000 lei pentru "extindere parc comunal", iar Pomezeu 377.000 lei pentru "construire parcuri noi".

În 2010, acelaşi Boc, dar cu alţi miniştri (Laszlo Borbely la Mediu şi Sebastian Vlădescu la Finanţe), au alocat Oradiei 1,72 milioane lei pentru "finalizare Parc Dendrologic", Beiuşului încă 500.000 lei pentru "finalizarea reabilitării Parcului Eminescu şi extindere spaţii verzi". Borşului i-au fost date încă 953.000 lei pentru "parcuri de agrement", Valea lui Mihai a mai primit 765.000 lei, Tinca 500.000 lei şi Roşiori 323.000 lei.

Tăiem salarii, plantăm arbuşti

Anul acesta, în februarie, Boc, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, şi cel al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, au sporit mai abitir fondurile pentru "îmbunătăţirea calităţii mediului". Oradea a primit 2 milioane lei (pentru Parcul Salca), Marghita 797.000 lei (pentru "înfiinţare spaţii verzi"), Beiuşul 400.000 ("modernizare parc central") şi Şteiul 850.000 lei ("amenajare parc").

Pe lângă cele patru oraşe, pe listă au fost introduse opt comune: Săcueni - 852.000 lei ("înfiinţare parc agrement"), Viişoara - 500.000 lei ("realizare spaţii verzi"), Ciuhoi - 454.000 lei ("amenajare spaţii verzi"), Diosig - 400.000 lei ("amenajare peisagistică"), Sălard - 500.000 lei (tot "amenajare peisagistică"), Abrămuţ - 742.000 lei ("parc de agrement sat Petreu"), Tămăşeu - 500.000 lei ("spaţii verzi") şi Sântandrei - 864.000 lei ("parc de joacă sat Palota").

Alba-neagra pe verdeaţă

Simpla parcurgere a Hotărârilor de Guvern arată că anomaliile în distribuirea banilor pentru amenajarea de parcuri au crescut exponenţial. Dacă înainte de declanşarea crizei, în 2007 şi 2008, s-au acordat fonduri pentru 14 parcuri, odată cu criza a crescut şi numărul alocărilor, astfel că în 2010 şi 2011 au fost finanţate 19 parcuri.

Pe de altă parte, dacă în primii doi ani s-au atribuit fonduri indiferent de culoarea politică a primarilor (în 2007 şi 2008 Oradea avea primar PDL, iar Beiuşul edil PSD), în ultimii doi ani împărţirea s-a făcut făţiş pe criterii politice. Astfel, în 2011, din cele opt comune cărora li s-au aprobat parcuri, şapte au primari UDMR, una edil PDL, nici una nefiind condusă de reprezentanţi ai opoziţiei.

Cel mai păgubos rămâne, însă, faptul că grosul fondurilor a fost repartizat nu pentru parcuri în oraşe, ci în comune. Cifrele spun totul: în cei patru ani ai programului, în Bihor s-au alocat 12,547 milioane lei la oraşe, în timp ce în comune s-au dat 13,587 milioane lei. Şi nu trebuie să fii mare specialist ca să realizezi că poluarea se produce în oraşe, nu la ţară!

Cum s-a ajuns la această situaţie? Funcţionarii şi primarii de comune au aceeaşi explicaţie: Ministerul Mediului alocă mai uşor bani pentru parcuri decât pentru reţele de apă şi canalizare, astfel că ei s-au grăbit să facă proiecte în consecinţă.

Parc lângă pădure

"La noi, parcul e la un kilometru de pădure, dar ne-am gândit că mai bine să-l facem decât să nu accesăm banii", zice un funcţionar al Primăriei Şuncuiuş, localitate de munte, fără nicio întreprindere poluantă. "Am fi vrut apă şi canalizare, că nu avem, dar dacă pentru asta a dat Ministerul bani, asta am făcut!"...

Inginerul Adam Sandor de la Primăria Valea lui Mihai, recunoaşte şi el: orăşelul nu are reţea de canalizare şi de apă decât parţial, la blocurile ANL nu există nici iluminat public, dar s-au făcut totuşi două parcuri, unul în centru, altul lângă blocuri. Totuşi, crede el, a ieşit o treabă frumoasă: "Parcul din centru nu a mai fost reabilitat de 30 de ani. Acum are şi iluminat, şi bănci, şi gard. Am făcut parc şi la blocurile ANL, că şi acolo sunt oameni, chiar dacă trăiesc mai mult din ajutoare sociale".

Primarul din Spinuş, Ioan Creţ, afirmă că ar fi preferat reţele de apă şi canalizare, dar n-a putut. "N-avem nici măcar un metru de reţea. Nu avem nici bani de salarii la angajaţii Primăriei. Dar Ministerul numai pentru asta ne-a dat bani". La Şimian, spune primarul Balazsi Jozsef, situaţia e trasă la indigo: "Avem reţea de apă, nu şi de canalizare, cum nu avem nici drumuri asfaltate".

Primarul din Tămăşeu, Szucs Ferenc, a făcut nu unul, ci două parcuri. "Am făcut ce-am putut. Pentru drumuri şi canalizare am făcut proiect pentru bani de la UE". Aberaţiile sunt atât de mari încât le recunoaşte şi primarul din Abrămuţ, Barcui Barna: "Am făcut parc în satul Petreu, că numai acolo am mai avut teren. Alţii au făcut parc pe legheleu sau în pădure!". Comuna, evident, nu are canalizare şi nici drumuri asfaltate!

Primarul de Sântandrei, Ioan Mărcuş, se poate lăuda că aproape toată comuna are reţea de apă, dar sistemul de canalizare are fix zero metri. Nu-i bai, totuşi, fiindcă sarcina de a construi reţeaua a revenit, prin Programul Aparegio, Companiei de Apă Oradea. În fond, dacă tot se află comuna în Zona Metropolitană, treburile grele şi costisitoare să le facă firma municipalităţii, că la amenajări peisagistice se pricep şi oamenii de la ţară...


TOTUL PENTRU "LA ŢARĂ"
Săli de sport, blocuri ANL, stadioane la sate

Frenezia amenajării de parcuri comunale e întrecută doar de cea a construirii sălilor de sport, blocurilor ANL şi stadioanelor în comune tot mai depopulate. Astfel, dacă în ultimii trei ani Compania Naţională de Investiţii şi Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ambele subordonate Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului) nu au alocat nici măcar un leu pentru vreo investiţie în Oradea, în schimb au orientat sume uriaşe pentru obiective discutabile în comune, cele mai multe stabilite pe criterii politice.

În Bihor s-au alocat 12,7 milioane euro pentru stadioane comunale, din care 85% în comune cu edili PDL (Borod, Holod, Măgeşti şi Olcea), iar restul de 15% în comune cu primari UDMR (Curtuişeni, Ciuhoi şi Cetariu) şi PNG (Finiş). Alte 22 milioane euro au fost daţi pentru săli de sport şi blocuri ANL în localităţi conduse tot de PDL şi UDMR. Blocuri se fac la Sălard, Chişlaz (satul Mişca), Salonta şi Şimian, iar săli de sport la Tămăşeu, Petrileni (satul fostului ministru Vasile Blaga), Sălard şi Poienii de Jos (satul şefului Poliţiei Române, Liviu Popa).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Cugetari amare.
Unde nu-i cap, vai de cur! Nu uitati! Pestele se impute de la cap, dar se curata de la coada. Nu uitati! Prost sa fii, dar sa-ti revii!
Postat 29 Octombrie 2011, 11:18 de safe
buda si caminul cultural
fiecare trebuie sa-si dea drumul la fecale undeva. ca buda e in fundul curtii sau in casa, asta e.
Postat 29 Octombrie 2011, 08:39 de life
@muiebasescu
marsh mahhhhh, cacat fustrat !
Postat 28 Octombrie 2011, 23:14 de nail
buda
buda si cacatul doua entitati de nedespartit... sunt lucruri facute unul pt altul ! BUDA SI CACATUL.....
Postat 28 Octombrie 2011, 23:12 de LOL
replica 2 la articol
A mai facut primarul acesta al comunei Sintandrei Ioan Marcus PDL niste lucrari de pomina,favoritisme clietelei politice,locuri de casa ,terenuri parcelate pregatite pentru vinzare , si alte ...alte ...altele :))=))Numai anul trecut in 2010 in luna decembrie cu temperatura sub 0 grade ,la minus 5 grade muncitori firmei Selina asfalau de zor drumul din Sintandrei care duce la ferma SinPal,ziceau ei ca trebuie ca sa vina ministru Vasile Blaga ca sa inaugureze kakareatza aceea de parc din cartierul cheretitilor .:))=))Si daca ar fi sa intrebi care sunt din Sintandrei cu origini in Sintandrei ,putini sunt 20% restul 80% toti sunt veniti cheretiti ,salajeni ,oradeni .si de pe alte meleaguri dar toti veniti cu sprijinul primarului PDL Ioan Marcus bazinul electoral al acestuia :))=))Acesta este opinia lui Romanul Simplu. :))=))
Postat 28 Octombrie 2011, 21:24 de Romanul Simplu
rep[lica la articol
Jurnalistul saptamanalului,, Bihoreanul`` Adrian Cris dar de primariile PNL din Zona Metropolitatna Oradea de ce nu scrii?De ce scrii numai de primariile PDL si UDMR? Si in ZMO in comuna Girisul de Cris in satul Tarian s-a imprejmuit cu plasa de sirma si fundatie de beton ,zicese parcu La Plopi,(Gropoaia)cu o firma de casa a Primariei Girisul de Cris si primarului PeNal Pasca Ioan padurenul cheretit mare hot mare bandit si viitor pouscariash pentru ca isi i-a procente din toate lucrarile acestor firme de constructii.Mai bine taia plopi si amenaja un teren de fotbal ,si asa acei plopi sunt plini de cuiburi de ciori care fac paguba la culturile agricole ale satenilor din Tarian.Cu amenajarea acestui parc asa acum peste noapte s-au musamalizat unele lucrari de constructii ale Primariei Girisul de Cris si ale primarului PeNaL Pasca Ioan cu 12 dosare penale ,lucrari neefectuate dar platite cu multa vreme in urma ,mai bine ar fi inlocuit 2 stilpi de lemn cu 2 din beton de pe strada principala a satului Tarian ,spre podul canalului Colector ,care sta sa cada cu toata reteaua electrica ,telefon ,cablu tv, .Asta mai bine faceau :))Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 28 Octombrie 2011, 21:06 de Romanul Simplu
Iar mintiti prin omisiune/dezinformare !
Taxa de mediu/poluare/etc a fost introdusa de Tariceanu, deoarece trebuiau inlocuite sumele incasate din vamuirea autoturismelor ; odata cu intrarea Romaniei in UE, la 01.01.2007, autoturismele din UE nu se mai vamuiau. Atentie, taxa de mediu s-a perceput DOAR pt. autoturisme, nu si pt. autocamioane, autobuze....nu cumva sa plateasca taxa firma/firmele cui nu trebuie ! Deci partidul PeNaL, prin tariceanu cel repetent (a repetat doar o data, anul III !), a introdus aceasta imbecilitate ! Ca de bani profita (si) altii....asta e !
Postat 28 Octombrie 2011, 17:04 de .
ce legatura au canalizarile cu parcurile? sunt finantari diferite
Stimati domni jurnalisti, finantarile sunt diferite, amestecati scula cu prefectura. Intr-adevar prioritar in orice localitate ar fi apa/canalul/gaz/drum si apoi parcuri...Insa cum bine specificati sunt comune in zona metropolitana care au primit finantare de la UE sau prin alte programe de la guvern si sunt semnate! Ce sa inceapa sa traga canalizarea Santnadrei de exemplu daca deja finantarea e semnata?
Postat 28 Octombrie 2011, 12:02 de Alin
poporul roman trebuie sa dispara ca e prost!
ma bucur ca nu mai platesc impozite in rromania ....sper sa ca tara aia sa se desfinteze
Postat 28 Octombrie 2011, 11:58 de muiebasescu
parc
Este nevoie si de spatii de joaca.Iar Ministerul Mediului nu cred ca finanteaza retele de canalizare. Mai bine sa se faca ceva decat nimic.
Postat 28 Octombrie 2011, 10:05 de eu
TALHARII udmr-isti
UDMR-ula marjat pe taxe de mediu (taxa de imatriculare..... ) si a castigat surse financiare extraordinare care se folosec dupa bunl plac al politrucilor , fara nici o noima !!! Bani furati de la oameni si arunati politic pe aiureli, abureli de minitri UDMR-ului !!!!
Postat 28 Octombrie 2011, 09:59 de TAXATUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON