URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Noiembrie 2013, 18:39

Pământuri mişcătoare! Vestea că din ianuarie cetăţenii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România a dublat preţul la hectar

Pământuri mişcătoare! Vestea că din ianuarie cetăţenii străini vor putea cumpăra terenuri agricole în România a dublat preţul la hectar Peste 150 de tone de fructe, legume şi produse din carne, dar şi produse specifice sărbătorilor de iarnă, în valoare de aproape 400.000 lei, au fost confiscate în ultimele săptămâni de poliţiştii bihoreni, într-o acţiune care vizează combaterea actelor ilicite de comerţ şi a evaziunii fiscale.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vestea că din ianuarie 2014 străinii vor putea cumpăra terenuri în România, fără să mai fie nevoiţi să le întăbuleze pe firme sau pe amante, a măturat satele cu forţa trichinelozei. În mai puţin de un an, preţul la hectar a crescut cu circa 30%, iar în unele zone s-a dublat.

Cei mai prăpăstioşi au început să propovăduiască sfârşitul agriculturii neaoşe bihorene. "În câţiva ani, străinii vor cumpăra toate pământurile", spun de la săpaşi până la diplomaţi în agricultură. Doar fermierii, cei care trăiesc efectiv din pământ, cred altfel...

Întâi românii...

Guvernul a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege privind liberalizarea pieţei funciare, obligaţie asumată de România odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Normativul va permite cetăţenilor europeni să cumpere terenuri direct ca persoane fizice şi nu pe firme sau prin intermediari, ca până acum. Cum e de aşteptat ca fermierii locali să nu facă faţă concurenţei occidentale, pentru a evita înstrăinarea masivă a terenurilor, legea prevede că arendaşii, vecinii de parcelă, fermierii până în 40 de ani şi statul vor avea drept de preempţiune la cumpărare.

Un sistem similar a funcţionat până în 2005, când pentru a vinde o parcelă proprietarul depunea la Primărie o ofertă publică de vânzare. La fel, acum vânzătorul va anunţa Primăria care, în schimbul unei taxe, va afişa anunţul la sediu şi va notifica potenţialii cumpărători din categoriile privilegiate. Străinii vor putea cumpăra terenul doar dacă respectivii nu îşi manifestă interesul în 30 de zile. Dacă o fac, ofertele vor fi departajate de preţ...

"Străinii vor domina agricultura!"

Săptămâna trecută, preţul unui hectar de teren agricol varia în Bihor între 800 şi 3.500 euro. Cele mai ieftine sunt parcelele inundabile din zona Avram Iancu. Ceva mai scumpe, 1.000-1.200 euro, sunt pământurile din zona Salonta-Ciumeghiu, iar cele mai scumpe, de la 3.000 euro în sus, sunt cernoziomurile de Cefa, Diosig şi Valea lui Mihai, unde răsare floarea soarelui şi din coji de seminţe prăjite.

Simţind potenţialul pieţei, proprietarii fermelor de subzistenţă spun că preţul va exploda. "Din vară, pământul s-a scumpit cu 30% şi se tot scumpeşte. Dacă nea Caisă a vândut la un preţ, nu mai vinde nimeni sub el, că e luat de prost", povesteşte un nojoridan.

Florian Pavel, directorul APIA Bihor, instituţia care subvenţionează peste 50.000 de fermieri, spune că preţurile s-au dublat într-un singur an. "Dacă anul trecut mai găseai teren bun la 1.000 euro hectarul, acum greu cumperi ceva fără 2.000. Terenurile se vor scumpi şi mai tare după ce vor oferta străinii", crede Pavel.

02 Nicolae Hodisan_1.jpgNicolae Hodişan (foto), şeful Direcţiei pentru Agricultură, e chiar mai prăpăstios. "În 10 ani străinii vor domina agricultura bihoreană! Nu vor cumpăra afaceri la cheie, pentru că majoritatea fermierilor cu exploataţii de peste 50 de hectare sunt tineri, fac asta din pasiune, afacerea le aduce bani şi nu vând. Străinii vor cumpăra, însă, suprafeţe răzleţe şi le vor comasa", spune Hodişan.

Logica e simplă: străinii vor lua urma banilor. Iar cu banii de pe un hectar de teren în Italia sau Germania pot cumpăra aici 10 hectare!

Micul fermier face preţul mare

02 Dan Octavian.jpgDan Octavian (foto), un consultant în afaceri care a tranzacţionat terenuri pentru firme italiene, spune că scumpirile sunt inerente şi fără legătură cu liberalizarea funciară. "Preţurile au fost urcate de tinerii fermieri, beneficiari ai unor finanţări europene, care căutau terenuri pentru lărgirea exploataţiilor şi erau dispuşi să plătească oricât, că doar nu dădeau de la ei", explică acesta.

Cum în ultimii trei ani în Bihor s-au instalat circa 800 de fermieri, asta înseamnă în medie, pe fiecare comună, 9 exploataţii şi de două ori pe atâtea parcele vândute la suprapreţ. Destul cât să dea piaţa peste cap!

De la tata...

02 Dan Corbut.jpgScumpirea are şi o cauză psihologică. Spre deosebire de agricultorii din Arad şi Timiş, unde piaţa e mai mobilă, bihorenii refuză să vândă pământurile familiei. "Cei care au vrut să vândă au vândut de mult. Cei care nu, preferă să-l dea în arendă şi să ia anual 150 euro la hectar. Eu zic că e bine, în condiţiile în care preţul proprietăţii sale creşte zilnic", spune Dan Corbuţ (foto), patronul Agroind Cauaceu din zona Diosig.

Fenomenul e general valabil. "La noi 90% din terenuri sunt date în arendă de ani de zile. Poate că unii moştenitori l-ar da pentru un preţ bun, dar le este ruşine, că încă trăiesc bătrânii", povesteşte deputatul Ioan Roman, care lucrează cam 70 hectare în zona Cefa. Şi la fel e în tot judeţul...

În plus, puţinele tranzacţii sunt îngreunate de lipsa documentelor de proprietate, fărâmiţarea proprietăţilor prin moşteniri şi neîncheierea actelor de succesiune. "Dacă un hectar te costă 1.000 euro, până la întăbulare mai cheltui 400 euro. Plăteşti topograful, actele de succesiune, notarul şi multe altele. Dacă vânzătorul are cinci fraţi, din care doi decedaţi, iar pământul lor e moştenit de nepoţi, din care unul e în Tulcea şi altul la Iaşi, mai bine te laşi păgubaş", explică un consultant imobiliar.

Nu e pentru ei...

Oricum, fermierii spun că străinii care au vrut au intrat în România încă din anii '90, cumpărând terenuri pe firme sau prin asociaţi români. "Povestea cu străinii care ne vor lua pământurile seamănă cu cea despre românii care vor invada Marea Britanie. Cine a vrut este deja aici, cine nu, n-o să vină nici de acum înainte", spune Ioan Cuc, care lucrează peste 1.000 de hectare în zona Salonta.

Agricultura românească cu parcele mici, infrastructură proastă şi săpaşi cu ziua e treabă de români. "Afacerile străine n-au prea ţinut. În zonele de graniţă, Giriş-Cheresig, firme din Ungaria au arendat masiv, au lucrat cu oameni aduşi de afară, au luat totul şi au plecat fără să dea nimănui nimic. La Roşiori şi-a încercat norocul un olandez, a închis şi a plecat, la Ciumeghiu un ceh a avut 2.000 de hectare, dar nu i-a mers afacerea", povesteşte Cuc.

Mai mult, în ciuda previziunilor pesimiştilor, la plecare străinii au vândut pământul fermierilor locali. Că doar nu era să care România cu tractoarele în Occident...


CÂMPIA DE VEST
390.000
hectare de teren agricol, majoritatea de bună calitate, are judeţul Bihor


"Preţul la hectar va creşte până pe la 3.500 euro. Să dai 4-5.000 euro pe hectar în zona Cefa e curată nebunie. Îţi trebuie cel puţin 15 de ani să îţi amortizezi investiţia"

Sorin Roman


(NU) NE VINDEM ŢARA!
Pământ ieftin ca ţara...

Cu un preţ mediu naţional de 2.400 euro la hectar, România are cele mai ieftine terenuri agricole din UE. În Slovacia preţul este de 4.000 euro la hectar, în Polonia urcă la 8.000 euro, iar în Franţa, Germania sau Italia trece de 20.000 euro.

Oficial, străinii au cumpărat deja 700.000 hectare, circa 8,5% din suprafaţa arabilă a ţării. Majoritatea terenurilor sunt însă în proprietatea unor fonduri de investiţii care vor bani din arendă sau revânzare. 24,2% din terenuri sunt deţinute de italieni, 15,4% de germani, 9,9% de arabi şi 8,1% de unguri. Prin comparaţie, în Ungaria străinii pot cumpăra teren agricol doar dacă sunt căsătoriţi cu maghiari şi anterior l-au arendat trei ani, interval în care au locuit în ţară. Mai mult, pentru a nu încăpea pe mâini străine, deja de doi ani statul ungar răscumpără terenuri de la fermierii care renunţă la agricultură.

În Bulgaria pot cumpăra teren doar fermierii cu experienţă care stau în ţară, iar Polonia şi-a asumat o perioadă de 12 ani de interdicţie a tranzacţiilor, care expiră în mai 2016. Cehii şi slovacii au avut şi ei restricţii 3 ani. Perioadele de "embargou" au ca scop întărirea fermierilor locali, pentru a putea face faţă concurenţei capitalului străin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
mda
taci mah, morbidule cu impozitul tau crescut cu 300% de pe o zi pe alta.! ESTI UN BOU !
Postat 01 Decembrie 2013, 18:04 de com
@hope(commode)
baga-ti unghia in gat, **** frustrat ! esti un cretin morbid. exact asa e ! ungurii tepari au venit, au furat dupa care au disparut ca si magarul in ceata.
Postat 01 Decembrie 2013, 18:01 de com
Re: com
Nu vorbi fara sa tine, ca un boschetar, ca numai anul trecut au crescut cu aproape 300% impozitele pe terenurile agricole care au fost trecute automat din categoriile F, E si D, in C si B, iar acolo unde erau in intravilanul localitatilor rurale au ajuns unele chiar in categoria A daca erau langa drumuri principale DN si DJ si aveau acces la curent electric. Nu crezi intreaba pe cei de la Curtea de Conturi care au amendat in Bihor spre exemplu peste 30 de primarii care nu aveau hotarari de consiliu in acest sens, conform cu Codul Fiscal actualizat tot la o luna calendaristica incepand din vara lui 2012.
Postat 01 Decembrie 2013, 12:55 de Hope
Iar dupa asta vin impozitele pe terenurile agricole!
% din valoarea de piata, prin zonare fiscala emisa de evaluatori si insusita de consiliile locale, adica fara sanse de a mai face agricultura de familie taraneasca. Adio! taran roman, asa cum te-am cunoscut pana acum. Bun Venit! domnule agricultor european ... aaa! v-ati luat costum Armani din ce v-a ramas la cumpararea terenului ... ooo! si ce Audi S8 v-ati luat pentru traversarea maracinilor noastre!
Postat 01 Decembrie 2013, 12:50 de Life
ieftin !!
PAMANTUL ESTE PREA IEFTIN ,FACAND COMPARATIA CU SATATELE DIN COMUNITATEA EUROPEANA ,DE EX IN OLANDA POATE AJUNGE LA 40 .000 EUR PE HECTAR , AR FI BINE SA SE EGALIZEZE SI PAMANTUL DACA SE EGALIZEAZA ALTE PRODUSE EUROPENE !!!!
Postat 01 Decembrie 2013, 12:41 de florin
Dreptul de preemtiune este o prevedere care pacaleste cititorul fraier de la bloc
Comentarii rezonabile si in ton cu realitatea din partea lui Pavel, Hodisan, Corbut si Roman. Total pe langa cele de inceput ale jurnalistului si complet aiurea comentariul lui Dan. Se vede cine traieste la casa si cine locuieste la bloc.
Postat 01 Decembrie 2013, 12:40 de Pole
Dude, who stole my land?
da maaah, or luat pamantu nost si l-or dus la iei, arza-i focu! am ramas fara pamanturi, in pelea goala tuh! [evident impozitul pe teren va creste, exact in aceasta directie, a plafonului, care in restul statelor este mult deasupra - tu nu esti nimic@com, n-o sa fii niciodata]
Postat 01 Decembrie 2013, 08:46 de comodd
Investitorii unguri tzepari
Au venit, au furat si dusi au fost !
Postat 01 Decembrie 2013, 01:15 de Land
morbidule
impozitele n-au cum sa creasca pt ca asa vrei tu. exista un plafon in aceasta directie. au dreptate cei de mai jos. esti un **** frustrat.
Postat 01 Decembrie 2013, 00:52 de com
adica
ideea e cam asa: in viitorul apropiat, impozitele pe pamant vor creste, asa ca cine va avea pamant fara sa-l exploateze va pierde an de an. deci sa vina investitorii, de toate culorile, sa cumpere pamant!
Postat 30 Noiembrie 2013, 22:43 de icarus
kakatule
da, sigur, kakatule... tu crezi ca daca e asa in ungurRica, e la fel peste tot.
Postat 30 Noiembrie 2013, 22:09 de @scortoaul
@ TODO - Esti.....
Todo esti ori prost ori direct interesat ! Munca in agricultura numai in Botsuana, Banglkades si rRomanica se mai face manual. Tractoarele sunt pentru munca pe camp !!!
Postat 30 Noiembrie 2013, 21:23 de scortoaul
vrajala
VRAJALA NU VA CRESTE NIMIC CINE VINE AN TARA ASTA COMUNISTA PE MOMENT DIN CAUZA ZVONULUI APOI REVINE CAND VOR VEDEA CA NU TREBE LA NIMENI PAMANTUL , PAMANTUL TREBE MUNCIT CINE VINE SAL MUNCEASCA SI CU CE ,CUM CU HECTARUL CUM E LA NOI DARABURIT ,SI VINE RECOLTA SI VIN HOTII DACA NU HOTII NUI RECOLTA DACA AI NOROC SI TOT E BINE VINE STATUL SI RAMAI CU MANCA ASTAI ROMANIA ,ROMANE DUTE UNDE VEZI CU OCHI SI NU TE UITA ANAPOI
Postat 30 Noiembrie 2013, 19:19 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON