URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Pământ la tot cartierul!

Pământ la tot cartierul! NOI VREM PĂMÂNT! Orădenii din Nufărul vor fi primii "împroprietăriţi" de Primărie. "Eu zic că e un lucru bun. Aşa, fiecare o să ştie ce are în grijă, o să lucreze şi o să păzească să nu distrugă alţii ce a realizat", spune Costică Cadar (foto), administratorul Asociaţiei de Proprietari "Adona". Zonele verzi frumos amenajate între blocurile din asociaţia sa sunt cea mai bună dovadă că are dreptate
Pământ la tot cartierul! VERDE CRUD. Gardul viu şi gazonul de pe terenurile aferente Asociaţiei "Adona" sunt tunse periodic, pe cheltuiala locatarilor, de o firmă specializată, iar zona din jurul blocurilor e îngrijită permanent de femeile de serviciu
Pământ la tot cartierul! VERDE CRUD. Gardul viu şi gazonul de pe terenurile aferente Asociaţiei "Adona" sunt tunse periodic, pe cheltuiala locatarilor, de o firmă specializată, iar zona din jurul blocurilor e îngrijită permanent de femeile de serviciu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spaţiile din vecinătatea blocurilor nu vor mai fi "ţara nimănui". În premieră naţională, începând de săptămâna aceasta, municipalitatea va da în grija orădenilor terenurile ce împrejmuiesc imobilele.

"Câtă vreme nu vom face ca fiecare metru pătrat de teren să fie în responsabilitatea cuiva nu vom avea spaţii bine întreţinute", susţine primarul Ilie Bolojan, iniţiatorul proiectului. Acţiunea de "împroprietărire" va începe din cartierul Nufărul şi va continua luni de zile, până la atribuirea ultimului petec de pământ...

Noua reformă "agrară"

Primăria va împărţi pământul, însă doar în administrare, din prima săptămână a lunii mai. Acţiunea va fi iniţiată în baza Regulamentului privind organizarea, dezvoltarea şi întreţinerea spaţiilor verzi adoptat anul trecut, şi are ca scop schimbarea la faţă a spaţiilor dintre blocuri.

09 ilie bolojan.jpg"Municipalitatea se va ocupa în continuare de întreţinerea drumurilor pe porţiunea de carosabil, dar spaţiul de la bordura trotuarului până la bloc va trece în responsabilitatea asociaţiilor de proprietari", explică primarul Ilie Bolojan (foto). Acţiunea va începe din Nufărul, urmând ca treptat să se extindă la nivelul întregului oraş, inclusiv în zonele de case. "Până acum, o asociaţie care ar fi vrut să cureţe în jurul blocurilor nu avea de unde şti, exact, parcela care îi revine. Dar asta nu va mai fi o problemă. Terenul aferent fiecărei asociaţii va fi delimitat şi predat pe bază de proces-verbal", spune primarul.

Bolojan crede că, odată responsabilizaţi, orădenii vor fi mult mai atenţi la curăţenie. "Dacă o dată pe zi un angajat al asociaţiei adună mizeria de pe spaţiul verde sau ridică gunoaiele aruncate lângă coşuri, ca să nu le împrăştie vântul, deja imaginea zonei e alta. Sunt lucruri mărunte, pe care, dată fiind mărimea oraşului, Primăria nu are cum să le facă", spune primarul.

Bolojan promite că asociaţiile care vor prelua în administrare spaţiile verzi vor fi primele care vor avea locuri de parcare amenajate din bugetul local: "Dacă oamenii depun un efort, e normal să-i ajutăm pe ei în primul rând. Le amenajăm parcări, ca să nu trebuiască să urce maşina pe spaţiul verde".

Pe acte

Din primele zile ale luni mai, angajaţii municipalităţii vor ieşi pe teren însoţiţi de topografi pentru a delimita, de faţă cu reprezentanţii asociaţiilor, parcelele aferente fiecărui cvartal de blocuri. Măsurătorile se vor face în baza cadastrului verde al Oradiei, inventar parţial finalizat de firma Geodis Braşov. "Chiar dacă lucrarea nu a fost predată integral, am primit deja ortofotoplanul întregului oraş, aşa că ne putem orienta uşor cu privire la zonele verzi", spune Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei.

09 emil bentan.jpgDirectorul adjunct, Emil Benţan (foto), arată că predarea se va face pe bază de proces-verbal după ce fiecare zonă verde va fi amenajată corespunzător. Conform documentului, noul administrator al terenului se va obliga să întreţină spaţiul preluat, iar municipalitatea să-l sprijine cu materiale: pomi, plante, seminţe.

"Primăria le va pune la dispoziţie iarbă şi puieţi pentru plantări şi va degaja pământul excedentar, sau va aduce pământ dacă va fi nevoie", zice Benţan. El mai adaugă că orădenii vor participa la investiţii doar cu munca efectivă, iar apoi cu păstrarea curăţeniei. Există şi o garanţie, căci asociaţiile care nu îşi vor îngriji amplasamentele riscă amenzi de 1.000 lei!

Pământul asociaţiei

09 florica moisa.jpgÎn ultimele două săptămâni, conducerea municipalităţii a organizat întâlniri pe cartiere cu reprezentanţii celor 736 de asociaţii de proprietari din oraş, şi majoritatea s-au declarat de acord cu iniţiativa lui Bolojan. Reprezentanţii locuitorilor din Nufărul, cei care vor prelua primii amplasamentele, văd acţiunea ca fiind una pozitivă. "Terenurile erau întreţinute şi până acum tot de asociaţie, aşa că nu văd nicio problemă. Dar de acum toată lumea va şti că trebuie să şi păstreze curăţenia", spune Florica Moisa (foto), administratorul Asociaţiei "Constantin Noica" 15/A.

Costică Cadar, administratorul Asociaţiei "Adona" din strada Leonardo da Vinci, are aceeaşi convingere: "În felul ăsta şi Primăria va fi obligată să ne ajute cu amenajarea spaţiilor verzi. Noi avem oricum de ani de zile contract cu o firmă (n.r. Premium Garden, specializată în întreţinerea spaţiilor verzi) care, de cel puţin trei ori pe an, ne tunde iarba şi gardul viu. Dar nu ne strică ajutorul Primăriei"...

Curăţenia costă!

Ca să menţină curăţenia, Asociaţia "Adona" plăteşte trei femei de serviciu care curăţă zilnic scările de bloc şi adună mizeriile dintre imobile. "Lunar, curăţenia ne costă cam 75 de lei pe fiecare bloc, dar pentru spaţiile verzi, de la cumpăratul de plante până la săpatul grădinii, oamenii nu scot niciun leu din buzunar. Sumele necesare le plătim din procentul de penalităţi aplicat restanţierilor la plata întreţinerii", explică administratorul.

Pe banii datornicilor, în strada Leonardo da Vinci s-au plantat în jurul blocurilor lalele, trandafiri şi chiar căpşuni. "Până acum n-am avut probleme cu furtul de flori. Oamenilor din asociaţie le place pentru că e frumos, iar alţii nu vin să le rupă, pentru că pot fi prinşi uşor", zice Cadar. Omul e convins că după preluarea terenului dintre blocuri orădenii vor fi însă şi mai atenţi la aspectul acestuia. Măcar pentru că, într-un oraş sufocat de betoane, contează fiecare petec de grădină. Mai ales când e vorba despre iarba verde de acasă...


IEFTIN DAR FRUMOS
1,5
de lei pe lună pe locatar costă menţinerea curăţeniei în Asociaţia "Adona" din Nufărul


MAI CURAT
Salubrizare contra-cronometru

Pentru a stimula asociaţiile să-şi amenajeze spaţiile din jur, Primăria va lansa săptămâna viitoare un concurs cu premii menit să atragă atenţia orădenilor. Între 30 mai şi 30 septembrie, un juriu format din reprezentanţi ai municipalităţii va analiza aspectul terenurilor date în primire, iar asociaţiile care le-au întreţinut cel mai bine vor fi recompensate.

"Vor fi premii de ordinul a mii de lei constând în unelte şi material săditor", spune Ilie Bolojan. Adevăratul câştig al orădenilor va fi, însă, nu grebla sau târşul primite de la Primărie, ci curăţenia şi verdeaţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Va fi mai rau
Si asa, in lipsa oricarui control sau sanctiuni, multi concetateni au turnat beton pe spatiul verde pentru a avea loc de parcare "personal", si-au construit acareturi (cosmelii inestetice si insalubre), si in general au facut cam tot ce-au vrut. Acum dac-or fi si "improprietariti" sa vezi ce garaje si dependinte o sa rasara. Apropo: inca de acum 2 ani administratoarea asociatiei a vandut locuri de parcare amenajate de primarie, cu 600 lei noi/locul. Cand va fi si "proprietara" pe spatiul din jurul blocului ne va cere taxa de utilizare a trotuarului, sau cine stie ce va mai inventa ca sa ne stoarca de bani. Escrocii de acest tip vor prolifera in urma acestei initiative bizare a primariei. Mult mai utile si cu rezultate pe temen lung ar fi niste cursuri de educatie civica si bune-maniere. Si, desigur, sactiuni pecuniare pentru vandali, mizerabili, necivilizati etc.
Postat 04 Mai 2010, 10:59 de Alex
@Dan Oradeanul
Ce este interesant ca Dan Simai anunta ca asociatiile vor fi " improprietarite " ... Si eu sunt fan Bolojan si poate mai mult de atat .....dar cred ca poate problema s-ar putea rezolva asa cum s-a procedat si cu unele parcuri .... Primaria sa amenajeze locuri de parcare pt. locatari iar din banii incasati din parcare sa organizeze amenajarea spatiilor dintre blocuri sau sa asigure parcare fara plata a masinilor locatarilor iar acestia sa se oblige sa asigure intretinerea acestor spatii dintre blocuri .... Totul se poate face prin negociere si nu prin impunere ..... Bolojan e un om inteligent iar programele lui sunt orientate direct spre cetatean .... Avem nevoie si de parcari la domiciliu ...avem nevoie si de spatii mai curate .....
Postat 03 Mai 2010, 18:28 de Sandu
"Lunar, curăţenia ne costă cam 75 de lei
"Lunar, curăţenia ne costă cam 75 de lei .......veniti pe magheru platim 200 lei, mai sunt tarife de 75 lei !
Postat 03 Mai 2010, 18:11 de wow
atentie
este un abuz al primarieie sa ti impuna sa ieie gunoaiele aruncate de latii in fata garajelor sau in spatiul verde........nu simtiti practic isi abte joc de noi, am ajuns sa ne pazim garajul sa vedem cine arunca.......nu organele platite din banii nostri sa si faca treaba altfel pentru ce ii platim.......ok ii desfiintam si noi suntem cei competenti il legitmama pe cel care arunca si il amendam dar eu nu ma duc sa iau hartia, tigara aruncata de altii........STIMATE PRIMAR terminati cu abuzutriile totusi noi va platim nu dvs. pe noi ! putina decenta si respect ........... totusi am ales un primar competent cu sapte ani de acasa nu un DOBITOC!
Postat 03 Mai 2010, 18:08 de anca
griji...
@sandu: ai dreptate, nici in opinia mea nu exista temei legal. un regulament nu poate fi mai puternic decat o lege. asociatiile care vor musca, vor musca! eu care sunt un fan bolojan, zic raspicat: n u are dreptate, vrea numai sa scape de griji.
Postat 03 Mai 2010, 14:41 de dan oradeanul
Ideea
Pt. BLOCURI .... Inainte de a spune ca e excelenta idee ar fi trebuit sa-ti pui intrebari ..... Primaria da in administrare terenul care e proprietatea Primariei ca sa-l curatam noi , iar daca nu-l curatam amenda va fi de 1000 de lei ... Da intr-adevar ... excelenta idee de a scapa de niste griji si de a pune cheltuiala pe seama celor de la bloc .... Hotararea nu are nici o baza legala .... Prin lege orice proprietar trebuie sa-si curete proprietatea .... inclusiv Primaria ....
Postat 03 Mai 2010, 11:31 de Sandu
blocuri
O idee excelenta ! Felicitari domnule Bolojan ! O intrebare insa: In Centrul Civic, cvartalul de bloruri spre Piata Cetate, la tomberoanele de gunoi aflate spre soseaua de acces din santul Cetatii, arunca gunoaie cetateni care vin cu masinile, inclusiv moloz, de multe ori pe langa tomberoane. Cum sa facem sa controlam acest neajuns ? Si impotriva tiganilor care cautand in tomberoane, scot gunoiul din acestea si il arunca pe jos, ce masuru putem lua ? Sunt doua aspecte cu care ne luptam de ani de zile si din pacate fenomenul se inteteste cu fiecare zi Speram ca primaria sa ne dea o solutie, ca sa putem arata civilizat in plina zona centrala. Si atunci ne obligam sa intretinem...Altfel, e dificil de spus cum putem intretine
Postat 03 Mai 2010, 09:26 de ciprian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON