URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2016, 07:47

Păgubaş de două ori: Un orădean a fost nevoit să-şi răscumpere de la amanet bicicleta furată

Păgubaş de două ori: Un orădean a fost nevoit să-şi răscumpere de la amanet bicicleta furată (RĂS)CUMPĂRARE. Un bărbat a cumpărat o bicicletă dintr-o casă de amanet. Gest nu tocmai banal cum pare: era chiar proprietarul bicicletei, dar un vecin îl prădase, iar oamenii legii n-au făcut nimic să i-o returneze
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca la noi la nimeni. La începutul lunii, temându-se că va pierde urma bicicletei ce-i fusese furată dintr-o anexă a locuinţei, un orădean s-a decis s-o caute pe la casele de amanet şi, la nevoie, chiar s-o (răs)cumpere.

Fix asta s-a şi întâmplat după ce bărbatul le dovedise deja poliţiştilor cine fusese hoţul, care îşi şi recunoscuse fapta, şi le arătase şi unde era bicicleta amanetată. Din cauza unor proceduri complicate, însă, bicicleta, în care investise cam 2.000 lei, a rămas la magazinul cu obiecte amanetate.

Bicicletă cu urme

Pe 28 februarie, omul - să-i zicem Paul - s-a dus la casa sa de vacanţă din Paleu. În loc să aibă parte de o duminică relaxantă, şi-a dat seama însă că dintr-o anexă îi dispăruse bicicleta, o DHS Challenge Impulse cumpărată cu 1.800 lei şi pe care mai pusese accesorii, ridicându-i valoarea la peste 2.000 lei.

"Cu câteva zile înainte plouase, aşa că am văzut urmele bicicletei pe jos", a povestit Paul BIHOREANULUI. Ştiind că în zonă nu se petrecuseră furturi de multă vreme, s-a gândit imediat la nişte nou-veniţi, mutaţi în chirie la un vecin. "Vecinul a lăsat să stea în casa lui o familie mai nevoiaşă cu doi copii. L-am sunat imediat şi l-am rugat să-i întrebe dacă ştiu ceva despre bicicletă", zice bărbatul. Era începutul unei poveşti întortocheate, pe cât de hilară, pe tot atât de revoltătoare...

Hoţ cinstit

Spre surprinderea lui, hoţul s-a deconspirat din prima. "Vecinul m-a resunat în aceeaşi zi să-mi spună că băiatul cel mare al chiriaşilor, care are 18 ani, a recunoscut că mi-a furat bicicleta şi că pe 21 februarie o lăsase la Euroamanet, pe bulevardul Decebal, pentru 200 lei", povesteşte Paul, care zice că imediat s-a şi dus într-acolo.

"Am găsit bicicleta la amanet. Vecinul l-a adus acolo pe hoţ şi pe mama acestuia, iar apoi am chemat Poliţia să vină la faţa locului. Le-am explicat ce se întâmplase, băiatul a recunoscut, iar eu le-am arătat bicicleta", spune bărbatul.

Poliţiştii de proximitate au invitat apoi cele două părţi la sediul Poliţiei Municipale pentru declaraţii. "Am făcut o plângere, scriind cele întâmplate, iar băiatul a dat o declaraţie că îşi recunoaşte fapta. În plus, avea la el şi contractul cu casa de amanet", zice păgubaşul.

În bătaia vântului

Orădeanul susţine că poliţiştii i-ar fi spus că a doua zi vor merge să ridice bicicleta, iar el va putea la rându-i să şi-o recupereze de la Poliţie. "Până acolo totul mi s-a părut OK, doar că a doua zi n-am mai auzit nimic din partea lor", spune Paul. Potrivit contractului încheiat între hoţ şi casa de amanet, bicicleta putea fi scoasă la vânzare din 2 martie, aşa că Paul era pe bună dreptate îngrijorat că îi va pierde urma.

Pe 1 martie a constatat că bicicleta era tot la amanet, aşa că s-a văzut nevoit să o (răs)cumpere, cu 220 lei. "Mi se pare jignitor pentru un cetăţean ca, în condiţiile în care a dat toate datele şi dovezile Poliţiei, aceasta să se împiedice în birocraţie", explică păgubaşul.

Abia pe 9 martie a fost căutat de şeful de post din Paleu, care i-a spus că el trebuie să soluţioneze cazul, având în vedere că infracţiunea s-a petrecut pe raza lui de competenţă. "I-am spus că eu am depus plângerea în Oradea pe 28 februarie. Şi dacă o scotea cineva pe geam şi o sufla vântul până în Paleu ajungea mai repede", zice Paul, ironic.

Oricum, până să se trezească Poliţia, el deja îşi răscumpărase bicicleta şi s-a şi înţeles cu chiriaşii vecinului ca aceştia să-i muncească prin curte pentru achitarea pagubei.

Acţiuni… verbale

BIHOREANUL a cerut reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Bihor explicaţii cu privire la motivele pentru care bicicleta păgubitului a rămas amanetată, fără ca poliţiştii să i-o fi returnat înainte de a trebui s-o plătească a doua oară.

Răspunsul n-a fost, însă, lămuritor. "Plângerea a fost înregistrată în 28 februarie. Conform procedurilor, dosarul a fost trimis la Parchetul Oradea pentru a primi număr unic. La ora actuală, cazul este în cercetare", a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, subcomisarul Alina Dinu, adăugând că tocmai din acest motiv nu poate furniza alte detalii.

Surse judiciare susţin că, legal, poliţiştii nu puteau ridica bicicleta de la amanet fără ordinul unui procuror, dar ar fi informat, ce-i drept, verbal, casa de amanet că nu o poate pune în vânzare până la soluţionarea cazului. Atâta doar că cei de la Euroamanet ar fi profitat de nerăbdarea păgubaşului pentru a o vinde chiar acestuia. Păgubaş care susţine, la rându-i, că habar nu avea de detaliile acestea, însă ce ştie sigur e că a fost "făcut" de două ori. O dată când i-a fost furată bicicleta, apoi când s-a trezit în situaţia de a şi-o plăti încă o dată...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@1988
Daca un hot iti baga un bun in amanet....ii deschizi proces civil?? Nu zau, oare impotriva hotului nu faci plangere penala? Iar cata vreme ai procesul penal, acesta suspenda de drept civilul..
Postat 17 Martie 2016, 14:07 de Cata78
euroamanet
La Euroamanet ,99% dim marfa este furata !
Postat 17 Martie 2016, 11:34 de Citizen
112
Bine ca n-a sunat omul la 112...era luat la intrebari: "care e urgenta?...ati sunat la 112" eventual putea lua o amenda pentru reclamatie nejustificata. Apoi ni se raporteaza ca >60% din apelurile la 112 sunt false...
Postat 17 Martie 2016, 09:12 de excalibur
furt
in momentul in care un hot iti baga un bun in amanet el declara pe proprie raspundere ca este proprietatea lui.trebuie sa ii deschizi proces civil si sa te judeci cu el ca sa dovedesti contrariul.exact asa am patit si eu cu o tableta pe care am recuperat-o platind din banii mei doar ca cei de la amanetul de langa teatru au fost intelegatori si nu mi-au pus nici un fel de adaos cum au facut nesimtitii de la Euroamanet cu omul de mai sus.
Postat 17 Martie 2016, 08:41 de 1988
idem !
Ceva asemanator am patit si eu . Un hot a intrat in casa , a furat printre altele si doua inele de aur care au fost amanetate . Hotul a fost prins , inelele au fost identificate la casa de amanet iar pentru a intra in posesia lor a trebuit sa le rascumparam de la amanet ca si cum nu ar fi fost ale noastre !??
Postat 17 Martie 2016, 08:12 de shumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON