URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2015, 07:42

Pace cu de-a sila: Un bărbat care a bătut doi copii de 7 ani a fost "pedepsit" de procuror să-şi ceară iertare

Pace cu de-a sila: Un bărbat care a bătut doi copii de 7 ani a fost 'pedepsit' de procuror să-şi ceară iertare DUR, DAR SUFLETIST. Jianu Lucaciu (foto) zice că procurorul l-a pedepsit cu înţelepciune şi, ca atare, e gata să-i ceară iertare ţâncului pe care l-a lovit. "Sincer, din tot sufletul", se jură bărbatul, bucuros că a scăpat de judecată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vă puteţi închipui un malac de-o majă luând la bătaie doi copii de 7 ani în curtea şcolii, urmărindu-i apoi în clasă şi ameninţându-i că le împuşcă părinţii? A făcut-o un bărbat din satul Mihai Bravu, scos din fire că băieţii i-ar fi alergat fiica la ieşirea din şcoală.

La capătul unei anchete pe care poliţia din comuna Roşiori nu prea a avut chef s-o deschidă şi pe care a închis-o un procuror înţelegător, bărbatul a scăpat cu o pedeapsă ciudată: să-şi ceară iertare, în public, unuia dintre copiii pe care i-a păruit şi al cărui tată l-a reclamat.

Carioca buclucaşă

Conflictul s-a iscat pe 12 noiembrie anul trecut, la şcoala din Mihai Bravu. "La amiază m-a sunat soţia, că tatăl unei colege de clasă ne-a bătut copilul", zice Florin Lazăr (foto), poliţist de frontieră la Diosig. După cum avea să afle când a ajuns la şcoala unde fiul său este elev în clasa a II-a, incidentul a pornit de la o confuzie. "Ieşind de la ore, fiul meu, George, şi un coleg de-al lui, David Olah, au observat că unei fete i-a căzut din ghiozdan o cariocă. Au strigat-o să-i spună, dar fata nu i-a auzit, aşa că David a luat carioca de pe jos şi a alergat spre ea să i-o dea. George al meu s-a luat după el", povesteşte bărbatul.

Tatăl fetei, care o aştepta în stradă, a crezut însă că băieţii o urmăreau să-i facă cine ştie ce. "S-a îndreptat spre băieţi, i-a dat două palme zdravene, l-a tras de urechi şi de perciuni întâi pe David, apoi şi pe băiatul meu". Scăpaţi din mâinile zdrahonului, copiii s-au refugiat în clasă, dar bărbatul i-a urmărit până acolo şi le-a ţinut o "predică", de faţă cu învăţătoarea şi colegii. "Le-a zis că are pistol şi, dacă mai fac prostii sau povestesc ceva acasă, le împuşcă părinţii".

S-o lase baltă

Lazăr s-a dus glonţ la şcoală, unde l-a găsit pe Lucaciu în sala de clasă. L-a luat de umeri şi de braţe şi l-a scos din local, dar a fost şi el ameninţat. "Mi-a zis că a fost interlop şi că-i agent de pază, că are pistol, că mă distruge şi îmi face probleme şi la serviciu", zice tatăl lui George.

Învăţătoarea i-a spus că nu era prima oară când Lucaciu îi lovea copilul, că s-a mai întâmplat o dată. "Am întrebat-o dacă a sunat la 112, mi-a zis că nu, aşa că am sunat eu. De la dispecerat mi-au cerut să reţin agresorul şi dacă e nevoie să-l imobilizez. În scurt timp au venit doi poliţişti din Biharia, plus şeful de post din Roşiori, care mi-a zis că nu era nimic grav, s-o las baltă, să nu fac reclamaţie".

Procuror împăciuitor

Spre deosebire de tatăl lui David, care l-a iertat pe Lucaciu pentru că frecventează aceeaşi biserică, Lazăr a depus o plângere, astfel că Parchetul Oradea i-a deschis dosar pentru loviri şi alte violenţe, infracţiune pedepsită cu amendă penală sau închisoare până la 7 ani.

După 5 luni, pe 3 martie, procurorul Ciprian Şuta a închis cazul printr-o ordonanţă de renunţare la urmărire, sancţionând bătăuşul într-un mod inedit. "Inculpatul este obligat să ceară public scuze persoanei vătămate în termen de 2 luni de la comunicarea prezentei ordonanţe. În caz de neîndeplinire cu rea credinţă a obligaţiei în termenul stabilit, ordonanţa se revocă", a decis magistratul.

Motivându-şi soluţia, acesta a precizat că "în cauză nu a fost depus niciun certificat medico-legal", că inculpatul nu are antecedente penale şi "a recunoscut săvârşirea faptei", astfel că "nu există un interes public în urmărirea penală a acestuia", iar pe de altă parte "persoana vătămată are posibilitatea recuperării pe cale civilă a eventualelor prejudicii suferite".

Scuze cu programare

Deşi neobişnuită, soluţia este perfect legală, noul Cod de procedură penală prevăzând că se poate renunţa la urmărirea unui inculpat în funcţie de "conţinutul faptei, modul şi mijloacele de săvârşire, scopul urmărit şi împrejurările concrete de săvârşire, efectele produse sau care s-ar fi putut produce", de "persoana inculpatului, de conduita anterioară şi de eforturile sale pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii". Procurorul poate obliga inculpatul "să repare paguba produsă ori să convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia, să ceară public scuze persoanei vătămate, să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii între 30 şi 60 de zile sau să urmeze un program de consiliere".

"Procurorul a hotărât înţelept. Îmi cer scuze sincer, din tot sufletul", a declarat Lucaciu BIHOREANULUI marţea trecută, chiar în ziua când a trebuit să se întâlnească cu tatăl lui George la poliţia din Roşiori, pentru a conveni când şi cum să-şi "execute" pedeapsa. Atâta doar că acesta nu e la fel de tolerant şi se gândeşte să conteste decizia. "Şi dacă băiatul nu acceptă scuzele? Sau dacă va mai fi lovit, el sau alţi copii?", zice bărbatul.

Întrebări la care Lucaciu răspunde într-un singur fel: el unul s-a lecuit să mai dea în copii. Dacă nu din alt motiv, măcar pentru că dacă recidivează sigur nu mai scapă aşa ieftin...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
procurorul a procedat corect
MI SE PARE CORECTA DECIZIA PROCURORILOR, FAPT PT CARE A FACUT DREPTATE ,AICI SUNA CUMVA CA TATAL COPILULUI ASA ZIS... BATUT AR VREA NISTE FOLOASE MATERIALE .
Postat 23 Aprilie 2015, 16:07 de maximilian
paznic
individul a vandut tigari fara timbru in piata rogerius apoi s-a pocait la penticostali.este paznic la reprezentanta Mercedes ,la ATP pe Borsului.pacat ca au asa un angajat, credeam ca este o firma serioasa
Postat 09 Aprilie 2015, 12:19 de lala
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON