URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

"PA", referendum! De ce a interzis Curtea Constituţională consultarea publică pentru Oradea Mare

'PA', referendum! De ce a interzis Curtea Constituţională consultarea publică pentru Oradea Mare TOTUŞI, VOTAŢI! Blocat de şeful PSD Liviu Dragnea, care prin Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a obţinut de la Curtea Constituţională desfiinţarea OUG pentru desfăşurarea referendumului concomitent cu alegerile locale, primarul Ilie Bolojan îşi continuă campania imperturbabil. "În alte condiţii v-aş fi îndemnat să votaţi pentru unirea Oradiei cu Sînmartinul. Cum referendumul nu se mai ţine, mă voi limita doar la a vă îndemna să mergeţi la vot", spune primarul la întâlnirile cu orădenii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În viaţă, ca în dragoste, ce nu trăieşti la timp nu mai trăieşti niciodată. După cele două referendumuri pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul din 10 mai şi 14 aprilie 2015, trântite de absenteismul orăşenilor, consultarea publică programată pentru 5 iunie 2016 a "căzut" săptămâna trecută înainte să aibă loc.

Curtea Constituţională a declarat ilegală OUG 15/2016, care prevedea organizarea referendumului simultan cu scrutinul local, pe motiv că... nu are caracter de urgenţă. "Ne vom conforma deciziei CCR", spune primarul Ilie Bolojan.

Anulat!

Proiect iniţiat de primarul Ilie Bolojan, fuziunea Oradiei şi Sînmartinului a fost spulberată de Curtea Constituţională, care a decis joia trecută, la cererea Avocatului Poporului, sesizat de liderul PSD Liviu Dragnea, că OUG 15/2016 ce permitea organizarea de referendumuri locale simultan şi cu aceeaşi infrastructură a alegerilor locale este neconstituţională.

Decizia nu a fost încă motivată, dar comunicatul CCR e lămuritor: "Curtea a constat că actul normativ examinat nu respectă condiţiile prevăzute de articolul 115 aliniatul 4 din Constituţie, cu referire la existenţa unei situaţii extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată". Altfel spus, nu-i nicio grabă. Ambiguităţile din legea referendumului care îngăduie doar organizarea de consultări naţionale simultan cu alegerile, chiar şi locale, stimulând astfel prezenţa la urne, vor trebui să aştepte să fie corectate de Parlament. Dacă Parlamentul va catadicsi...

"Se pierde o şansă..."

Vestea anulării referendumului l-a găsit pe primarul Ilie Bolojan într-una din întâlnirile electorale. "Păcat, se pierde o şansă enormă. La actualul ritm de dezvoltare, Oradea îşi va atinge în 2-3 ani potenţialul maxim, după care are toate şansele să stagneze", a explicat edilul unui apropiat.

Oricum, primarul aştepta decizia CCR ca la loterie. Curtea putea accepta că OUG 15/2016 doar clarifica Legea referendumului, deci consultarea publică putea avea loc, la fel de bine cum putea să decidă, cum a şi făcut, că modificarea nu era imperios urgentă, "trântind" referendumul.

Reacţia edilului a fost, de altfel, previzibilă. "Dacă nu e legal ca orădenii să se pronunţe pe marginea unei teme de interes local, nu mai organizăm referendumul şi gata!", i-a spus el unui colaborator.

De altfel, Bolojan a amânat tipărirea buletinelor de vot pentru referendum şi montarea cabinelor pentru secţiile de votare până după decizia CCR tocmai pentru a nu angaja nicio cheltuială inutilă pentru bugetul local. Mai mult, deşi acuzat de contracandidaţi că ar folosi banii alocaţi campaniei pentru referendum în propria campanie electorală pentru Primărie, Bolojan nu a alocat niciun leu în scopul promovării consultării publice.

La rupere

Huszar Istvan, viceprimar Oradea, candidat UDMR la funcţia de primar al OradieiIdentificând proiectul unificării, singurul major din această campanie, cu un vehicul electoral pentru Bolojan, contracandidaţii l-au atacat totuşi la rupere. Reprezentanţii minorităţii maghiare s-au declarat împotrivă, îngrijoraţi că alipirea unei comune "româneşti" le-ar reduce puterea în structurile de decizie. Prudent, Huszar Istvan (foto) vede unificarea ca pe un obiectiv inactual. "Avem încă destule probleme de rezolvat în Oradea pentru a prelua şi Sînmartinul", a zis el. Radicalii din PPMT sunt şi mai porniţi. "Bolojan atentează la autonomia comunei Sînmartin!", a spus liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan.

PSD, la fel. "Până în 2021 vor exista fonduri mari pe dezvoltare rurală! Unificarea va sărăci populaţia din Sînmartin", a susţinut Ioan Mang, afirmând că localităţile se pot dezvolta chiar mai bine separat, în cadrul Zonei Metropolitane Oradea, ignorând astfel blocajele birocratice şi interesele politicienilor din cele două Consilii Locale. Ulterior, realizând că sabotarea referendumului i-a întărâtat pe orădeni, şeful PSD şi-a ajustat poziţia, zicând că "orădenii nu vor pierde absolut nimic din faptul că nu se face al treilea referendum, iar Oradea se poate dezvolta în continuare şi fără unificare".

Scenetă de Sînmartin

De altfel, PSD a atacat proiectul făţiş mai ales în Sînmartin, unde majoritatea populaţiei s-a pronunţat anul trecut pentru unire. La interesele colosului SCT Felix, care l-a lansat în cursa pentru Primărie pe directorul de hotel Cristian Laza pentru a-şi securiza influenţa în staţiune, s-au raliat şi unii proprietari de pensiuni speriaţi că viitorul drum Oradea-Felix le va trece pe lângă vile, dar mai ales răspândacii partidului, care au lansat zvonul că Bolojan vrea Sînmartinul pentru că ar deţine aici diverse "moşii".

Lucian Popuş, primarul comunei SînmartinSperiat că pierde voturi, până şi promotorul unificării, primarul Lucian Popuş (foto), a lăsat fuziunea din braţe. Chiar la iniţiativa grupului PNL, Consiliul Local Sînmartin a hotărât săptămâna trecută că referendumul din 10 mai 2015 şi-a pierdut valabilitatea, deoarece de atunci s-a scurs mai mult de un an. Vădit ilegală, deoarece "confiscă" şi deturnează voinţa cetăţenilor, lipsită de avizul secretarului Consiliului Local şi fără şanse să obţină viza de legalitate a Prefecturii, hotărârea a fost doar o mişcare stângace prin care liberalii au vrut să scape de acuzaţiile că "vând" comuna, amplificate de răspândacii PSD.

Conform logicii primarului Lucian Popuş, dacă referendumul din Oradea ar fi căzut, unirea rămânea moartă, iar dacă ar fi fost validat, hotărârea Consiliului se anula pentru pregătirea fuziunii. Cum referendumul a căzut, punerea în scenă a devenit oricum inutilă. Sorţii au căzut pe scenariul constituţional, chiar dacă din anularea referendumului nu câştigă nimeni, ci pierd toţi...


EFECTUL DRAGNEA
Alegeri fără referendum

Anularea celui de al treilea referendum pentru unirea Oradea - Sînmartin, la dorinţa şefului PSD Liviu Dragnea, confirmă că în România orice consultare publică este sortită eşecului pentru că interesele politrucilor se întâlnesc cu dezinteresul alegătorilor. Primarul Ilie Bolojan refuză să spună dacă va iniţia alt referendum. "Vom vedea după alegeri", zice liberalul.

Analizând la rece, pe fondul unei campanii electorale apatice, fără conflicte de idei şi fără publicitate, anularea celei mai importante teme de dezbatere ar putea să scadă şi mai mult prezenţa la alegerile locale. E de aşteptat ca, odată lăsaţi fără miză, atât susţinătorii, cât şi opozanţii proiectului să nu se mai prezinte la urne, în contextul în care oricum primarul Ilie Bolojan este dat de sondaje drept câştigător fără nicio emoţie. Pe de altă parte, anularea referendumului la masa verde face ca nici adversarii fuziunii să nu îşi poată aroga victoria, şi nici susţinătorii ei să nu se considere învinşi, din simplul motiv că "bătălia" nu va avea loc.

În ce priveşte situaţia din Sînmartin, este de aşteptat ca după sceneta de săptămâna trecută Lucian Popuş să piardă voturile unioniştilor fără a avea garanţia că va câştiga "separatiştii". Surprinzător, până şi PSD are de pierdut. Prin alipirea satelor comunei la Oradea pesediştii şi-ar fi adus în oraş mii de alegători captivi, fapt care în câţiva ani s-ar fi putut reflecta într-o creştere a numărului de mandate deţinute de PSD în Consiliul municipal. Aşa că, până la urmă, chiar şi PSD rămâne cum a fost: mic!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
33 Comentarii
"La actualul ritm de dezvoltare, Oradea îşi va atinge în 2-3 ani potenţialul maxim, după care are toate şansele să stagneze"
Cugetarea ne duce cu gândul la faptul că, oricum, singura direcţie în care Oradea s-ar putea dezvolta (cel puţin teritorial) este spre Sânmartin! Aşa că, Oşorhei, Nojorid şi Sântandrei pot fi invidioase. Paleu nici nu intră în discuţie!(nu se vede din primărie din cauza dealurilor).
Postat 01 Iunie 2016, 13:05 de eutanasiu
Interpretare?
Asta e tot ce a înţeles (sau vrea să lase să se înţeleagă) primarul Bolojan. În toate "întâlnirile" cu cetăţenii singurul argument este că CCR a "INTERPRETAT" legea! Manipulare sau prostie. Ambele la fel de grave (juridic nu).
Postat 01 Iunie 2016, 12:45 de eutanasiu
@pionel-2
Sa tragem si concluzia. Prima ordonanta de modificare a legii referendumului, cea din 2009 si care in esenta spune exact acelasi lucru ca si cea din 2016, doar ca una se refera la referendumul national, iar cealalta la cel local, apartine guvernului basau si evident ca a fost constitutionala si avea un caracter de grava urgenta, iar cea de acum nu mai are acest carater. basaul si gasca lui de hoti, au pervertit constitutia acestei tari, in toate modurile posibile dar nimeni n-a avut nimic de comentat, pentru ca ticalosul a avut grija sa-si puna santajabilii in toate pozitiile cheie din stat. Fara sa fiu jurist, stiu ca in tarile democratite exista principiul precedentei, astfel ca daca o situatie a fost judecata intr-un fel, o situatie identica nu poate fi judecata intr-un mod diametral opus. Concluzia finala, da, dragnea si PSD-ul ne-au tras-o la modul ticalos. Cei care au mai mult de doi neuroni valizi si inteleg situatia, le vor da raspunsul cuvenit la ... urne.
Postat 01 Iunie 2016, 10:22 de User anonimizat
@pinonel
"Pioneza" tata, ultimele doua cifre ale IQ-ului meu reprezinta un numar mai mare decat IQ-ul tau :). PS Invitatia testarii ramane valabila. Si beat daca af fi, as obtine IQ mai mare decat al tau. Logica, evident nu este capitolul tau forte. Ai insiruit o alambicare de fraze si propozitii care nu spun nimic referitor la discutia in sine. Desi nu sunt jurist, hai sa facem putina analiza pe textul de lege. Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. La articolul 15.1 privind referendumul national legea zice : "In situatia in care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfasurat pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, respectiv pentru alegerea Presedintelui Romaniei ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului se realizeaza potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz" Deoarece partea care se refera la referendumul loca, legea nu precizeaza cand se poate organiza, la modul explicit, OUG 15/11.05.2016 introduce articolul 16.1 care zice: "In situatia in care referendumul local are loc la aceeasi data cu alegerile locale, organizarea si desfasurarea referendumului local se realizeaza in baza Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, pentru modificarea Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali" Cunoscandu-te, stiu ca o sa incepi sa perorezi fara sens cu tot felul de argumente lipsite de elementara logica si pentru a preveni acest lucru, fac o mica remarca: articolul 15.1 din lege, care precizeaza ce se intampla daca referendumul national are loc in aceeasi zi cu alegerile nationale a fost introdul in lege de ... OUG 103/30.09.2009. Hai sictir!
Postat 01 Iunie 2016, 10:06 de User anonimizat
plnonele..tata
Vad ca te-ai simtit cu musca pe caciula...macar te-ai dat de gol ca esti de-al lor....pe de alta parte sa stii ca eu cam sant de pe aici...TDSeule,ii tot dai ba cu constituia ba cu alte variante..care iti convin,mi s-ar parea normal ca orice comunitate locala sa-si hotarasca soarta si viitorul,nu niste trogloditi de la capitala,au ingropat regionalizarea..pe care tot penalul de dragnea o trambita,in Elvetia comunitatile locale fac referendum si pentru un part...noi trebuie sa cerem voie...de la papagalii penali,pana la urma aici nu e vorba neaparat de bolo,dupa el s-ar putea sa vina altul..si sa se intample la fel..pentru ei intotdeauna vor prima interesele lor,nu cele ale comunitatii noastre..si atunci?...care e logica dupa care va ghidati..stimabililor?
Postat 31 Mai 2016, 20:32 de zorro
....
Ce test de inteligenta sa fac cu un neghiob care sustine o idee de-a lui nea ilie, una pe care i-a dat-o pe cale orala primarul, cum ca guvernul doar a ,,interpretat" legea. Cu nea ilie n-am treaba, el e politician (e drept, unul prost!) si ca orice politician de pe la noi intai vorbeste si apoi gandeste (asa-i, cam rar gandeste!). Acum sa sterg nitel pe jos cu tine si cu IQ-ul tau, ala din doua cifre. Legea este unica, prin urmare si interpretarea trebuie sa fie unica, astfel ca in cazuri similare se vor obtine solutii identice. Interpretarea legii poate fi facuta oficial, de catre emitentul actului normativ (legea referendumului a fost votata de parlament) sau cazuistic, de catre instanta de judecata. In categoria interpretarilor facute de organul judiciar intra si deciziile ICCJ de interpretare cu caracter general a anumitor norme de drept. In prezent, aceasta se obtine prin intermediul Deciziilor date ca urmare a admiterii Recursurilor in Interesul Legii. Astfel de decizii se pronunta de instanta suprema in sectii reunite, respectiv plen. A nu se confunda cu deciziile CCR, acestea se refera strict la constitutionalitatea actelor juridice exminate. Acum mars, m-am plictisit de aiurelile tale, nu mai ai haz!
Postat 31 Mai 2016, 15:01 de pinonel
@pinonel
Mai Pintea, poate ca sunt prost, dar cand ma uit la tine, parca prind curaj. Oricum, invitatia pe care ti-am mai lansat-o, cu testul de inteligenta, ramane in picioare. Te astept! In alta dezordine de idei, hai sa facem niste lamuriri: OUG data de guvernul Cilos, nu aduce nici o modificare legii, ci face o precizare, zic eu necesara, unei legi facute "pe genunchi". Daca OUG ar aduce modiifcari structurale sau organice legii, atunci motivul de neconstitutionalitate, nu ar fi cel penibil invocat, adica "neurgenta". Chiar tu ai enumerat, cateva motive de neconstitutionalitate, clare, daca lucrcurile ar sta in acest fel. CCR insa, in incercarea de a fi cat mai putin penibila, a ales varianta urgentei, evitand sa fie complet penibila, catalogand ordonanta ca aducand modificari majore legii. Oricum, istoria postdecembrista a CCR, a dovedit pentru oricine are mai mult de un neuron valid, ca aceasta curte, este una grav viciata politic si lipsita de credibilitate. Cel mai concludent exemplu, a fost cand ti-a salvat idolul de la demitere, cu o erata scrisa dimineata ... pe racoare. :)
Postat 31 Mai 2016, 14:15 de User anonimizat
@anti
E de discutat pe marginea ultimei tale postari! Fii sincer, cine ti-a scris-o, ca nu-i stilul tau?! Si nu-i da toti banii, ca a gresit pe ici pe colo, prin partile esentiale! CCR si-a batut joc de oug 15/2016 si a desfiintat-o pe motiv de lipsa a urgentei. Corect motivul. Citez: ,,Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora." Da, aici ai dreptate, daca toate oug ar fi fost verificate pe motiv de ,,urgenta", nu cred ca ar fi trecut 1%. N-a pomenit nimeni aici ca legea referendumului este o LEGE ORGANICA si intr-o ierarhie a normelor este pe locul doi, dupa Constitutie, pe cand ordonantele guvernului sunt pe locul patru, dupa legile ordinare. Mai mult, o lege organica se adopta cu o MAJORITATE CALIFICATA, adica cu votul majoritatii membrilor fiecarei camere. Atentie, a nu se confunda majoritatea membrilor cu majoritatea membrilor prezenti! Hai, ca nu esti atat de prost incat sa nu realizezi absurdul situatiei! Mai pe intelesul tau: ce ai zice daca ordinul unui colonel ar fi contramandat/modificat de un parlit de locotenent?!
Postat 31 Mai 2016, 12:12 de pinonel
/
Motivul "hilar" ar putea fi exact acelaşi şi în cazul HCL -urilor ilegale (bolnave)! Se dovedeşte că, la scară locală, nu este nici o diferenţă între ce fac "miticii" şi ceea ce fac "veneticii".
Postat 31 Mai 2016, 12:02 de eutanasiu
@TDS
Opiniile tale referitoare la referendumuri prin 2012, erau in totala opozitie cu ceea ce sustii cu ardoare azi? S-au schimbat principiile sau s-au inversat "polii magnetici" de a rezultat o asa schimbare! Ordonanta guvernului Ciolos, venea sa faca o precizare, unei legi facute pe genunchi si anume ca la fel cum un referendum national se poate organiza la aceeasi data cu alegerile nationale si un referendum local sa se poata organiza in acelasi timp cu alegerile locale. O chestie de bun simt si perfect constitutionala. Motivul de "neconstitutionalitate" este unul hilar, lipsa urgentei. Pai in acest caz toate sutele sau miile de OUG, ale tuturor guvernelor postdecembriste sufera de aceeasi boala. Problema e una foarte simpla, atingerea cvorumului. La misirupismul cronic al romanului (ragaitor de mici si bere - TDS, sa intelegi corect de asta data expresia folosita!) atingerea unul prag de prezenta, este o problema pentru orice referendum. Zilele acestea, ne-ai "umplut" cu citate din recomandarile Comisiei de la Venetia! De ce nu amintesti si recomandarea, conform careia nu este indicat a se fixa un prag la referendumuri, pentru ca, exista riscul foarte mare, ca absenteismul sa fie asimilat uneia, sau alteia dintre optiuni. Asa ar fi si corect, pentru ca daca pe unii cetateni, nu-i intereseaza ce se intampla cu "cetatea" lor, atunci deciziile sa le poata lua cei pe care ii intereseaza acest lucru.
Postat 31 Mai 2016, 11:36 de User anonimizat
@vocilebihoreanului29
Hit the road Jack! Sau mai pe romaneste, drum bun, cale batuta...
Postat 31 Mai 2016, 11:16 de User anonimizat
CONCLUZIE!
Valea la Birtin!Cinta nonstop GIB si Dr Alban....tratamentul e gratis!Succesuri domnilor....
Postat 31 Mai 2016, 06:53 de grigore
@zorro
Trec peste magariile simpatizantilor penali, eu ii inteleg, cine se aseamana, se aduna! Dar sugestia cu a trece muntii de unde am venit (sloganul preferat al ungurilor), nu tine in cazul meu. Am ingropati aici, in Oradea, pe bunicii bunicilor. Cati dintre cei care sunteti ,,oradeni" aveti bunicii ingropati aici?! Asa ca, ciocu' mic! Voi, ,,oradenii" astia mai noi, puteti comenta impreuna cu idolul vostru despre Birtin. Sau despre Alesd.
Postat 31 Mai 2016, 05:53 de pinonel
ERATA
Constitutie , nu consecinta !
Postat 30 Mai 2016, 22:33 de TDS
CONCLUZII
@zorro : Pentru ca scrie in Constitutie ! In Constitutie nu e vorba despre o comunitate sau alta ! Chiar nu poti pricepe ca in Consecinta se consacra PRINCIPII ?
Postat 30 Mai 2016, 22:09 de TDS
Preocupări onora_bile
Preşedintele executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, Ilie Bolojan, nu s-a întrebuinţat la fel de mult, în exerciţiul respectivei funcţiuni, să propună vreo ordonanţă de urgenţă prin care, legal, să-şi demonstreze aşa-zisa viziune, ca şi în cazul referendumului. O fi de teama de a nu-l eclipsa pe Cioloş? Sincer, nu cred. Deşi, în lipsă de altceva, la un moment dat, era cotat drept „demn” de postul lui Boc. Fie şi numai ca să le arate „miticilor” cum se face ordine. (Tocmai reflexivul i-a convins pe decidenţi că nu e o alegere bună). În schimb, a propus: „recunoaşterea rolului municipiilor în dezvoltarea României, creşterea competenţei zonelor metropolitane în ţară, creşterea salariilor funcţionarilor publici şi a primarilor de municipii, flexibilitatea plăţilor către funcţionarii publici şi realizarea unui inventar al problemelor din administraţie pentru a îmbunătăţi performanţa acesteia în viitor.” Sinapsele lui trag doar cu extrema dreapta. Ei si ce ? E singurul defect de pe lumea asta? Câtă vreme graţia Divină prin întortocheatele şi misterioasele ei căi îi asigura statutul de învingător prin intermediul voturilor "conştienţilor" electori co-interesaţi (de la co-preşedinţi totul în PNL a devenit co. - &co.), distinsul constituţionalist Bolojan are dreptate. Totuşi, ceva mă face să cred că, onorabilul „ilegalist” Bolojan, se află la „echinocţiul solstiţiului” ierarhiei politice. Azi, Tovărăşia Sa este "cel mai egal" dintre egali. Abia după alegeri ar putea deveni „cel mai egal” dintre „penali”.
Postat 30 Mai 2016, 22:08 de eutanasiu
TDSeule
Ma fratilor.daca nu va convine mutati-va la bucale...sa veniti inapoi cand o zbura porcul...dar de unde stiu astia ce e urgent si ce nu e pentru oradeni?...pentru ei nu e urgent nimic ..cu exceptia propriilor buzunare..
Postat 30 Mai 2016, 22:00 de zorro
GODFATHER ?
Inca ceva ! Titlul este un pic manipulator ! CCR NU A INTERZIS nici o consultare publica in Oradea ! CCR a decis ca OUG promovata de Dacian Julien Ciolos nu are caracter de urgenta raportat la prevederile constitutionale ( art. 115 ). Pe cale de consecinta OUG se considera neadoptata si in materia Referendumului se aplica prevederile Legii 3 / 2000 ! Deci mult iubite si stimate I.G.B. , Referendumul NU ESTE INTERZIS , poate fi organizat oricand ( eventual saptamana ) dar NU SIMULTAN cu ALEGERILE LOCALE !
Postat 30 Mai 2016, 21:11 de TDS
poate--
că după alegeri,o să se ştie mai bine cine dă verde pentru fonduri..poate d-aia..Hă hă hă!Era zâmbetu lu Băse..
Postat 30 Mai 2016, 21:00 de crisan
TREI
@vocilebihoreanului29 : De plecat eu nu plec nicaieri ! Cred ca IGB va obtine al treilea mandat ( pe care nu-l va termina ) . Lupta e mai mult pe CLO ! Aici s-ar putea sa avem surprize ! PS : Nici acum listele electorale permanente nu sunt corecte ! Acestea au distrus Referendumul din 2012 !
Postat 30 Mai 2016, 20:55 de TDS
La Referendumul din 2012 ...
Nu CCR a anulat votul românilor anti Băsescu ci Viorel Ponta Victor
Postat 30 Mai 2016, 20:44 de vocilebihoreanului29
Dacă iarăși iese Bolo primar ...
Dacă spun sondajele,pentru ce să mai mergem al vot ? Dacă iese Bolo , din nou , atunci orădenii vor da dreptate lui Ilie , că CCR greșesc Dacă iese Bolo , din nou , dar la al patrulea referendum , mă rog , al treilea , tot nu se prezintă destui , înseamnă că atât IGB cât și orădenii sunt bolnavi mintali Dacă iese Bolo , din nou , mă mut din oraș și sper să-l conving și pe TSD să vină cu mine departe de nebunii ăștia
Postat 30 Mai 2016, 20:42 de vocilebihoreanului29
@PET
Evident că nu pot candida în trecut. În privinţa argumentelor dar şi a calităţii nu faci dovada competenţei. Generalizarea ("tot ce se face") mă face să nu intru în alte amănunte tehnice legate de Teoria Ideilor-Forme. În ceea ce priveşte opţiunea pentru 5 iunie (scriu doar în numele meu, deşi nu cred că îi deranjează nici pe ceilalţi doi nominalizaţi), dacă citeai cu atenţie comentariul, dar mai ales dacă îl înţelegeai, consider că am explicat destul de limpede că reprezentativitatea va fi problema noului primar! Ca urmare, ca să fiu suficient de clar, sunt de părere că neprezentarea la vot este cel mai bun lucru. Aşa cum s-a mai demonstrat de-a lungul timpului ori de câte ori am fost puşi în situaţia de a alege între două variante dintre care nici una nu reprezenta o opţiune viabilă. Talentul politicienilor de a oferi alegătorilor opţiuni de aparent win – win (de fiecare dată câştigând doar ei la ambele capete) este deja notoriu. PSD ar fi avut o şansă dacă s-ar fi reformat în mod real dar a ales să nu o facă. S-au obişnuit cu coabitarea, motiv pentru care sunt convins că şi ei vor fi taxaţi în consecinţă. Două fantome paralele bântuie coşmarurile politice ale românilor. Una e coaliţia, a doua e coabitarea, care e mult mai puţin decât o coaliţie, un fel de pact de neagresiune, dar tot prea mult pentru unii. Poate cea mai mare bănuială, groaznică şi sinistră, a multor alegători este că există un cartel limitat la imunitate. Disperarea liberală este pe deplin justificată de faptul că, în următorul mandat, nu va fi suficientă coabitarea cu UDMR pentru a avea majoritate în Consiliul Local. De aici şi rezerva cu care se adresează primarul Bolojan pesedeilor. Asta fără a mai pune la socoteală preluarea S.R.L.-ului de partid de către sinecuristul Pop Claudiu în eventualitatea creşterii taxei pentru prefecţi. Aşa că, vremurile se arată mult mai complicate decât par la prima vedere. Probabil că, din ce în ce mai des, orădenii vor sesiza asemănarea izbitoare a primarului Bolojan, atunci când clipeşte, cu generalul Oprea. Şi miliţianul părea de neatins!
Postat 30 Mai 2016, 20:23 de eutanasiu
INCA O DATA
@zorro : Ma intreb ? Cunosti componenta CCR ? Bistrita , Iasi , Cluj Napoca ...numai mitici pe-acolo ! Care este castigul ? Ca i s-a atras inca o data atentia cetateanului I.G.B. ca nu poate sa faca orice , oricand ! Trebuie sa a repet : nu i-ra iesit de doua ori , a incercat mai pe sestache dar a omis un aspect : CCR nu este CLO care sa-ti aprobe orice TRANZACTIE ! Acolo nu " tranzactionezi " cum ti s-a pus pata in dispretul celorlalti ! Ar fi trebuit sa fie o LECTIE ! Dar ma tem ca n-a fost !
Postat 30 Mai 2016, 20:04 de TDS
@TDS
Problema de drept transata de CCR referitoare la neconstitutionalitatea OUG 15/11.05.2016 nu are legatura cu opiniile pe care le exprimai in urma cu 1 an impotriva unificarii. Si oricum, remarca mea nu se referea la "cine are dreptate" ci la ideea de pragmatism. Probabil ca tu nu esti afectat ca oradean de starea deplorabila a statiunii Baile Felix pt simplul motiv ca preferi statul in fata calculatorului. Alti oradeni, care au votat pentru unificare, au sperat ca lucrurile se pot schimba si acolo. Nu s-a confirmat decat faptul ca traiesti intr-o alta realitate.
Postat 30 Mai 2016, 20:03 de Petcu
TDSeule
Cred ca ai avut si orgasm...prea vorbesti cu foc..spune-mi unde e castigul?....miticii ne-au dovedit..inca o data...
Postat 30 Mai 2016, 19:45 de zorro
VINE O ZI...
@Petcu : Scriu de un de zile pe tema Referendumului ! Ce sa vezi ? M-a confirmat CCR ! Nu e vremea pierduta ! Vom fi confirmati si pe alte teme
Postat 30 Mai 2016, 19:27 de TDS
Nu-i bai!
Chiar așa - Oradea poate asimila comunele din jur, cum ar fi Sântandrei, Sântion, Paleu și Săldăbagiu de Munte cu care chiar se învecinează fizic/geografic, o grămadă de străzi din Oradea intrând fix în ele. Nu mă mir de primarele din Sânmartin: oamenii mici se îngrijorează exclusiv de propriul jeb...
Postat 30 Mai 2016, 19:26 de Shogun
Gica contra...
Exista in Oradea cativa specialisti in drept, administratie publica, economie, fonduri europene, politica, sociologie etc, cu marca "TDS", "eutanasiu" si "pinonel", care ne explica in fiecare zi, cu aere de tehnocrati, ca tot ceea ce se face in Oradea este lipsit de legalitate, oportunitate, la costuri excesive si impotriva interesului oradenilor. Ma bucur ca exista opozitie pe forumuri, poate va ganditi sa candidati in viitor, dar calitatea argumentelor lasa de dorit. Spuneti mai clar, ca sa priceapa lumea, pe cine votati la alegerile locale? PSD, ALDE sau PMP?
Postat 30 Mai 2016, 18:50 de Petcu
trista victorie
MAI OAMENI BUNI,chiar toti aveti memoria lipsa?..in startul campaniei electorale..absolut toti catindatii erau de acord,in principiu, cu unificarea..dar aveau reticente din considerente ..electorale,dar atunci de ce sa ne bucuram cand santem la...decizia unor mitici penali?...tot noi ar trebui sa decidem ce e mai bine pentru noi...nu miticii...
Postat 30 Mai 2016, 18:16 de zorro
PENTRU CĂ AŞA E LEGAL!
După cum bine ştiţi (sau ar trebui să ştiţi din informarea care ar fi obligatorie înaintea publicării unui articol) Avocatul Poporului, şi implicit CCR, nu a fost sesizat numai de Dragnea. Electoral însă, este infinit mai avantajos să fie invocat condamnatul Dragnea. În privinţa grijii pentru prezenţa la vot, este singura grijă a actualului primar Bolojan. Că este favoritul campaniei nu este o noutate. Însă reprezentativitatea, după toate probabilităţile similară cu prezenţa la vot la cele două referendumuri, este ceea ce îl deranjează cel mai mult. Degeaba, după alegeri, ne va flutura procentul cu care a câştigat, dacă nu va raporta la realitate, în cifre absolute, rezultatul! Este, dacă vreţi, exact la fel ca şi cu raportările în ceea ce priveşte gradul de absorbţie. Mă limitez aici la atrage încă o dată atenţia că cele 247 de milioane de euro sunt banii solicitaţi prin cererile de finanţare! După licitaţii situaţia este cu totul diferită. Valoarea contractelor este de 165,4 milioane de euro. Ca urmare, rezultatele sunt cu totul diferite! Anularea referendumului „la masa verde”, „trântirea” lui sau afirmaţia că „sorţii au căzut pe scenariul constituţional, chiar dacă din anularea referendumului nu câştigă nimeni, ci pierd toţi...” nu fac decât să dovedească, în opinia scriitorului, dar şi a multor susţinători adepţi ai aplicării legilor doar altora, că aplicarea Constituţiei este imperativă atât timp cât nu contravine bunului plac. De ce, acelaşi primar Bolojan, atunci când situaţia nu-i convine, apelează exact la aceleaşi mijloace? Mă refer aici la acţiunile, tot în instanţă (sîc), pentru anularea corecţiilor financiare pentru proiectele finanţate din fonduri europene. Sau în privinţa amenzii pentru certificatele verzi. Sau în privinţa raportului Curţii de Conturi. Pentru că domnul Bolojan vrea să aibă, precum Stalin, întotdeauna dreptate. Domnul Mang ar fi trebuit să fie, pe cale ideologică, urmaşul lui Stalin, mai ales când îşi schimbă de câteva ori părerea despre același subiect. Dar şi renta viageră imorală se repartizează tot conform procentelor din sondaje. Şi în acest caz, tot actualul primar este beneficiarul major(itar). „Ilegalitatea vădită” a HCL Sânmartin deoarece „confiscă” voinţa cetăţenilor, neconstatată de prefectul (care este bun pentru că nu anulează HCL-uri la Oradea – cel puţin la fel de ilegale), este calificată, la o săptămână distanţă de ceea ce scriam eu, drept - o mişcare stângace prin care liberalii au vrut să scape de acuzaţiile că "vând" comuna-, speriaţi că pierd voturi.
Postat 30 Mai 2016, 15:13 de eutanasiu
Intreb si eu, nu dau cu parul!
1. In toata directia juridica din primarie nu este nicio persoana care sa fi facut dreptul pe bune?! sa-i spuna primarului ca nu are sanse cu referendumul in ziua alegerilor?! @tsd i-a repetat de ,,n" ori si el nu-i platit pt. a sti si talmaci legile. Era sa-l uit pe vice, uita-l-ar... se zice ca-i absolvent de drept! 2. Acum, la rece, poate ne explica nea ilie ce avantaje ar avea oradenii prin unirea cu Sinmartinul. Nu lozinci, nu aiureli, ca nu se adreseaza (numai) lobotomizatilor lui. Doua avantaj pt. oradeni, repet, DOAR pt. oradeni i le spun eu: se imparte imensa datoria a Oradiei la mai multi si creste baza de impozitare, Suprafata comunei este cca 40% (156 respectiv 60 kmp) din cea a Oradiei. Stim cum impoziteaza nea ilie zapciul terenurile, te beleste nu alta! Vor veni unii si-mi vor spune de proiecte, de infrastructura, de melci si rosioare, dar acestea nu sunt sub nicio forma avantaje pt. oradeni. A se vedea ,,implementarea" proiectelor cu fonduri ue, asa ne-am ales in doui-trei ani cu 490 de mil. de lei datorie!!! Au fost si persoane care au castigat si nu putin! Poate ni-i spune nea ilie sau d-na coste, dumneaei era alaltaieri cat pe ce sa scoata porumbelul.
Postat 30 Mai 2016, 15:08 de pinonel
BYE BYE
Dacă în continuare Ilie Gavril BOLOJAN o ține pe-a lui că în fapt asistăm la o îngrădire a autonomiei locale de către CCR , ba mai mult a dreptului cetățenilor municipiului de a se pronunța E GRAV ! Adică au fost DOUĂ TENTATIVE, NIMIC ! Și vii acum să acuzi CCR-ul ? IGB SE DĂ SINGUR DE GOL lăsând clar să se înțeleagă de ce a ținut MORȚIS LA SIMULTANEITATE. Eu sunt ușor nemulțumit că s-a mers doar pe urgență în această speță. Dar hai cu a patra tentativă în iulie !
Postat 30 Mai 2016, 14:50 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON