URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2015, 07:43

Ovidiu Mureşan: "A fost greu să găsesc echilibrul între calitatea de PSD-ist şi cea de viceprimar"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inevitabilul s-a produs. După lungi negocieri, PNL a schimbat partenerul de guvernare locală, îndepărtându-i pe social-democraţi şi readucându-i la putere pe UDMR-işti.

Înlocuit joia trecută din funcţia de viceprimar, preşedintele PSD Oradea, Ovidiu Mureşan, s-a confesat BIHOREANULUI în ultima zi petrecută în biroul din Primărie, justificând solidaritatea pe care i-a arătat-o primarului Ilie Bolojan, reproşată aspru de şeful PSD Bihor, Ioan Mang.

Ex-viceprimarul dezvăluie că se pregăteşte pentru o altă funcţie în administraţia locală, semn că edilul-şef i-a rămas recunoscător pentru prestaţia în fruntea oraşului...

Gest de protest

- Cât de mult v-a afectat schimbarea din funcţia de viceprimar?

- Era o schimbare anticipată. Singura grijă a fost să-mi fac datoria până în ultima zi şi să-mi îndeplinesc promisiunile făcute în 2012. Orice persoană, indiferent de funcţie, ar fi afectată de asemenea schimbare, dar nu e un capăt de lume...

- Ce aţi vrut să spuneţi prin faptul că înţelegeţi "politic, dar nu moral" decizia liberalilor de a forma o nouă majoritate?

- Înţeleg demersul pentru găsirea unei majorităţi stabile, care să asigure 18 voturi pentru adoptarea hotărârilor de patrimoniu. Moral, însă, nu mi se pare corect ca formaţiuni care au pierdut alegerile în 2012, fostul PDL şi UDMR, să semneze pentru schimbarea mea şi să guverneze în locul PSD.

- De ce aţi părăsit şedinţa de Consiliu înainte să fiţi schimbat? Cum să interpretăm gestul?

- A fost un mesaj că PSD Oradea nu e de acord cu formarea unei noi majorităţi. Îl puteţi considera un gest de protest.

- De ce ar fi mai buni aliaţi PSD-iştii decât PDL-iştii sau UDMR-iştii?

- Din iunie 2012, PSD a votat toate proiectele strategice ale municipiului. Pedeliştii şi udemeriştii au votat împotrivă, de exemplu în cazul drumului expres. Singurele teme pe care n-am căzut de acord cu liberalii nici nu fuseseră convenite în programul USL Oradea: mutarea Muzeului în Cetate şi amplasarea statuii Regelui Ferdinand în Piaţa Unirii.

O situaţie dificilă

- Primarul Ilie Bolojan a spus că, deşi aţi avut intenţii bune, de multe ori aţi fost determinat de conducerea PSD să vă schimbaţi abordarea.

- E o afirmaţie care se regăseşte în realitate. Într-adevăr a fost greu să găsesc un echilibru optim între calitatea de reprezentant al PSD şi cea de angajat al executivului Primăriei. După ce USL s-a rupt, au existat abordări diferite între PSD şi PNL. Totuşi, am fost consecvenţi cu tot ce ne-am propus pe linie administrativă.

- În ce măsură Ioan Mang poate fi considerat artizanul acestor blocaje de care vorbea Ilie Bolojan?

- Ioan Mang este preşedintele organizaţiei judeţene a PSD. La nivel de judeţ, şi în cazul celorlalte partide, există alte idei despre priorităţi. De exemplu, mutarea Muzeului nu este agreată de niciunul dintre liderii judeţeni ai partidelor, nu numai de Ioan Mang. Dar, repet, am susţinut toate proiectele pe care ni le-am asumat.

- În campania prezidenţială PSD-iştii au fost deosebit de critici cu administraţia locală. Nu v-aţi simţit într-o situaţie ingrată?

- A fost o situaţie dificilă. Am încercat însă să dau o notă de predictibilitate şi continuitate în administraţia locală.

- BIHOREANUL a remarcat o ieşire dură, care nu v-a mai caracterizat, în conferinţa de presă în care ne-aţi reproşat că am criticat nerespectarea promisiunilor electorale. Nu numai nouă ne-aţi lăsat impresia că aţi fost determinat de Mang să aveţi acea ieşire...

- Nu am fost determinat. Au fost consideraţii personale şi argumentate, atât timp cât acele trei promisiuni - recuperarea celor 3,1 milioane lei pentru lucrările Companiei de Apă, construcţia de blocuri ANL şi sală polivalentă în Oradea - sunt certitudini. Banii au intrat în contul Primăriei în decembrie, ANL-urile au primit finanţare săptămâna trecută, iar acum se lucrează la documentaţia sălii de 5.000 de locuri.

Răspunsul pentru Mang? În particular...

- Înainte de schimbarea dvs, Ioan Mang spunea că i-aţi fost mai loial lui Ilie Bolojan decât partidului. S-ar putea spune că v-a făcut trădător. Cum răspundeţi?

- Preşedintelui PSD Bihor i-am răspuns în particular. Cred că un viceprimar care lucrează la proiectul de impozite şi taxe şi-l susţine public nu poate vota apoi împotriva acestuia. Acest fapt mi s-a reproşat de preşedintele PSD Bihor. Principial, cred în continuare că am dreptate.

- Săptămâna aceasta vine şi rândul lui Mang să fie schimbat din conducerea CJ Bihor. Este aceasta un eşec politic al conducerii PSD Bihor?

- Un eşec e relaţia pe care am avut-o cu UDMR, fiindcă prin votul nostru, dl Alexandru Kiss a fost instalat vicepreşedinte al CJ, iar acum prin votul său, PSD e scos de la guvernarea locală.

- Există impresia că în PSD Bihor nu sunt alternative pentru lideri. E adevărat?

- Cred că am colegi bine pregătiţi politic şi profesional. Important e să li se dea încrederea necesară.

- Cum aţi perceput "implantul" Petru Filip în PSD Bihor?

- Cum a declarat şi dânsul, nereuşit. În campanie am evaluat impactul asupra alegătorilor din Oradea şi nu am avut un feedback pozitiv.

Încotro?

- Ioan Mang declara că pregăteşte înlocuirea dvs. de la şefia PSD Oradea, pentru că nu vă doriţi să candidaţi în 2016. De ce nu aspiraţi să ajungeţi primar?

- După ce am fost solidar cu actualul executiv mi-ar fi greu să spun în 2016 că realizările n-au fost bune. Personal, cred că experienţa ca viceprimar şi consilier local e suficientă. Aspiraţiile mele sunt pentru alt palier. Doresc ca experienţa acumulată să-mi asigure expertiza necesară pentru un post în legislativul central în momentul în care voi fi hotărât să fac acest pas.

- E de aşteptat acum să faceţi un pas înapoi sau poate chiar să plecaţi din PSD?

- Sunt de 15 ani în partid şi-i apreciez doctrina, deci nu voi pleca. Cât despre posturile de conducere, voi lua o decizie în perioada următoare, căci trebuie să dăm şansa unei echipe noi să pregătească alegerile din 2016.

- Deci veţi da înapoi...

- Da. 2015 va trebui să fie un an în care să performez profesional, urmând ca în 2016, în funcţie de context, să iau o decizie pentru o eventuală candidatură la legislativul central.

- Spuneaţi că trebuie dată şansa unei noi echipe la PSD Oradea. Acelaşi lucru e valabil şi pentru organizaţia judeţeană?

- Nu sunt în măsură să apreciez acest lucru.

- Când aţi devenit viceprimar aţi renunţat la postul de director la Romtelecom. Ce veţi face de-acum în carieră?

- Momentan sunt vicepreşedintele Asociaţiei de promovare a turismului în Oradea şi Băile Felix, urmând să aplic în perioada următoare tot pentru o funcţie legată de bunul mers al comunităţii locale.

- Care va fi aceasta?

- Nu vă pot spune încă, pentru că nu am luat hotărârea.

- V-au schimbat evenimentele recente percepţia asupra politicii? Sunteţi de acord cu preşedintele Iohannis, care spunea că e nevoie de un alt fel de a face politică?

- Sunt de acord că trebuie un alt fel de politică, dar nu numai preşedintele Iohannis spune acest lucru, ci şi premierul Ponta. Ar trebui să se schimbe atitudinea. Consider că trebuie să ai nişte realizări profesionale înainte să încerci să schimbi prin legi mecanismele la nivel central.

Bolojan, un edil vizionar

- Ce a însemnat funcţia de viceprimar pentru dvs.?

- O experienţă foarte utilă. Am venit cu elan de la o multinaţională şi am încercat să implementez lucruri bune în Primărie, unde am găsit un colectiv dedicat 100% comunităţii.

- Ce lucruri bune consideraţi că aţi făcut?

- Buna gestionare a Direcţiei Economice, cu echipa de acolo, ne-a asigurat resursele pentru a dezvolta oraşul. Ne-am înhămat la găsirea unei formule echilibrate de a impozita terenurile din intravilan şi am adus bani în plus de pe terenuri declarate până atunci ca agricole, dar situate în centrul oraşului. La Administraţia Imobiliară Oradea se munceşte intens, căci toate fazele premergătoare implementării oricărui proiect sunt atributul acesteia. În plus, dincolo de reabilitările de faţade, de construcţia bazei sportive de lângă Arena Antonio Alexe şi a unei noi săli de sport la Şcoala Nicolae Bălcescu, AIO a creat condiţiile pentru o bună desfăşurare a activităţii şi altor instituţii. De pildă, împreună cu doamna director Arina Moş, de la ASCO, am reuşit în premieră să rezolvăm problema lipsei locurilor din creşe.

- Unde aţi greşit? Ce puteaţi face altfel?

- Evident, când ai obiective de îndeplinit poţi face şi greşeli. Nu cred, însă, că au fost majore.

- Primarul Bolojan lasă impresia că toate marile iniţiative îi aparţin, iar viceprimarii sunt simpli executanţi. E adevărat?

- Ilie Bolojan este un edil vizionar. Iniţiativele, că sunt ale sale, că sunt ale viceprimarilor sau ale directorilor, sunt discutate şi analizate tot timpul. Percepţia publică nu vine de la noi, ci din partea mass-media. E drept, cu cele mai multe idei vine domnia sa.

- Cum l-aţi caracteriza pe primarul Bolojan?

- Un edil ferm, hotărât, vizionar şi atipic uneori pentru sistemul public. Cu stilul său de management ar performa foarte uşor şi în sistemul privat.

"Să înjur nu am de gând"

- Care sunt proiectele de care vă legaţi numele în calitate de iniţiator?

- Deşi se află la început, cel mai important proiect, datorită investiţiei necesare, este sala polivalentă. În rest, proiectele promovate de AIO au fost realizate în echipă. Am lucrat, de exemplu, la Parcul Salca I, am continuat munca la Cetate. Mi-am propus o impozitare echilibrată şi am reuşit renegocierea chiriilor unor clădiri pentru şcoli.

- Vedeţi diferenţe în Oradea de la începutul mandatului? Sunt liniile directoare bune?

- Ar trebui să fii rău intenţionat să nu vezi diferenţele. Diferite proiecte de infrastructură au deja impact şi utilitate. De exemplu, străzile asfaltate în Oncea şi Ioşia, parcurile din Oncea, Xenopol şi Salca, grădiniţa de pe Liszt Ferenc finalizată, sistemul de creşe modernizat, centrele sociale Dignitas şi Candeo, precum şi cel de bătrâni din Episcopia finalizate şi ele. Liniile directoare sunt corecte şi trebuie investit în continuare în infrastructură, educaţie, sănătate şi agrement.

- Cum v-aţi împăcat cu titulatura nu foarte măgulitoare de "tăietor de panglici"?

- Aceasta mi-a fost dată exclusiv de dvs. şi nu cred că are fundament în realitate. La fel ca viceprimarul Mircea Mălan, am reprezentat instituţia la diverse evenimente când primarul nu a putut. Din toate activităţile mele le-aţi selectat subiectiv pe acelea în care am inaugurat unele obiective. În mod sigur m-aţi văzut şi în comisiile de specialitate ale Primăriei, la dezbateri şi în vizite pe teren...

- Acum puteţi vorbi liber? Aveţi vreun mesaj pentru orădeni? O înjurătură pentru cineva?

- Tot timpul am putut vorbi liber şi să înjur nu am de gând. În schimb, le mulţumesc orădenilor pentru modul în care sunt solidari cu proiectele oraşului. Faptul că avem o colectare a taxelor şi impozitelor de peste 90% în ultimii ani ne face să credem că apreciază modul în care aceste resurse sunt gestionate.


CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte

Ioan Mang - optimist, profesionist, persuasiv
Mircea Mălan - bun coleg, ambiţios, onest
Liviu Dragnea - bun organizator, hotărât, exigent
Victor Ponta - lider, tenace, consensual
Huszar Istvan - echilibrat, altruist, perseverent
Petru Filip - experimentat, orientat, diplomat

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Re: Alo..
Greseala lui a fost ca a renuntat la Romtelecom,era iubit,lupta pentru cei 1200de salariati de acolo..Postul trebuia pastrat nu lasat unei novice ..Lidia..!Da are nevoie de servici mey Dossule...e grele tata pt tine de priceput..Nu cred ca mai exista cineva mai caricatura ca tine..dossule pricepi???????Si inca ceva Ovi stie meserie la greu ..!Grija..insulta si caomnia se platesc in sute de milioane..Ce zici te tine?Te bagi??????????Succesuri ba...!
Postat 18 Februarie 2015, 10:26 de grigore
Persuasiv ... consensual ... altruist ... "dicţionarist" !!!
*... la aşa caracterizări, lipsite de realism, te întrebi cum a reuşit individul ăsta să-şi întreţină familia până acum !!! Se vede că nu reuşeşte defel, din moment ce vrea serviciu la gloata liberală de amatori !!! Dacă nu ştim vreo meserie şi nu ne descurcăm în viaţă ... hop, ne băgăm politruci la vreun partid şi gata, s-a rezolvat cu contribuţia la pensie !!! Iar la genul ăsta de caricaturi umane li se iau interviuri mai apoi ... !!!
Postat 18 Februarie 2015, 09:34 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON