URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2013, 07:40

Otrava din carne: În plin scandal al cărnii contaminate cu antibiotice, un veterinar bihorean acuză!

Otrava din carne: În plin scandal al cărnii contaminate cu antibiotice, un veterinar bihorean acuză! LA LIBER. România e singura ţară din UE unde medicamentele de uz veterinar se vând "la liber". Reporterul BIHOREANULUI a cumpărat de la farmacia din Piaţa Cetate antibiotice care, după lege, ar trebui prescrise şi administrate doar de medicul veterinar. Mai mult, dacă în farmaciile umane antibioticele se eliberează doar pe reţetă, aici se dau fără şi cele pentru uz uman, inclusiv penicilină
Otrava din carne: În plin scandal al cărnii contaminate cu antibiotice, un veterinar bihorean acuză! PERICOL. La tot pasul, oamenii sunt îmbiaţi cu ouă, lapte şi carne "de la ţară", "fără E-uri", "sănătoase". Greşit! Când animalele sunt bolnave, proprietarii le doftoricesc adesea singuri, iar consumatorii, odată cu produsele, "mănâncă" şi "beau" şi reziduurile de medicamente. Apoi se miră că atunci când sunt bolnavi antibioticele pe care le iau nu-şi mai fac efectul...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Laptele contaminat cu aflatoxină şi calul vândut drept vită au pus pe jar autorităţile, iar scandalul l-a obligat pe însuşi preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor să-şi prezinte demisia. Despre un alt pericol, însă, consumatorii nici nu au habar, deşi poate fi letal: zilnic, pe mesele oamenilor ajung cantităţi însemnate de alimente contaminate cu reziduurile medicamentelor administrate animalelor în exces ori chiar inutil.

Urmarea? Când oamenii care le consumă se îmbolnăvesc, medicamentele nu-şi mai fac efectul asupra lor, astfel încât pe viitor pot muri chiar şi dintr-o infecţie considerată acum una oarecare. Responsabilitatea - acuză un veterinar orădean - o poartă chiar conducerea Colegiului Medicilor Veterinari, care controlează comerţul cu medicamente de uz veterinar, o afacere de zeci de milioane de euro incomparabil mai profitabilă decât exercitarea cu bună-credinţă şi onestitate a profesiei de medic veterinar.

Genocid lent

Săptămâna trecută, preşedintele ANSVSA Mihai Ţurcanu demisiona pe fondul scandalurilor privind siguranţa produselor alimentare, cărora le-a pus capac reclamaţia autorităţilor din Germania că o firmă românească a exportat carne de curcan cu resturi de antibiotice.

10 Corneliu Maier.jpg"Îndoparea animalelor cu medicamente e un adevărat genocid lent, fiind mai dăunătoare chiar decât E-urile cu potenţial cancerigen", consideră medicul veterinar bihorean Corneliu Maier (foto), secretarul general al Patronatului Medicilor Veterinari Privaţi din România, care a atras atenţia asupra acestui pericol încă de acum trei ani. Motivul? În timp efectele sunt devastatoare pentru oamenii care consumă produse de la animalele aşa-numite "de rentă": lapte, brânză, carne, ouă. "Practic, oamenii iau antibiotice fără să ştie şi ajung la antibiorezistenţă", explică medicul.

"Neavând decât cunoştinţe empirice, ţăranii şi fermierii cumpără şi administrează animalelor medicamente cum cred ei. Nerespectând perioada de aşteptare în care medicamentele trebuie să se metabolizeze, comercializează apoi produsele. Dar medicamentele sunt eliminate din corpul animalelor de 3-4 ori mai mult prin lapte decât prin urină. Ignoră chiar şi că administrarea unor medicamente în perioada de lactaţie a animalelor e complet interzisă. A doua zi omul duce laptele în piaţă sau, mai rău, carnea animalului pe care, pentru că nu s-a însănătoşit în urma aşa-zisului tratament, îl sacrifică şi îl valorifică pentru a nu rămâne cu paguba. De multe ori cumpără lapte contaminat părinţii unor copii bolnavi, care cred că nu trebuie să aibă altă grijă decât să-l fiarbă", explică Maier.

Boli mortale...

Din practica de zi cu zi, veterinarul bihorean a constatat că ţăranii şi micii fermieri administrează medicamente animalelor fără ca acestea să fie diagnosticate de vreun medic, ceea ce duce la un "eşec terapeutic" care maschează adevăratele cauze ale bolilor, administrează medicamentele nejustificat în viroze respiratorii, gripă, neoplasme şi alergii, aleg greşit antibioticul deoarece nu-i cunosc spectrul antimicrobian de acţiune, asociază inutil antibioticele, le dozează excesiv sau insuficient, le administrează pe o durată prea lungă sau prea scurtă şi nu respectă intervalul între două administrări, ba chiar le folosesc în scop profilactic, crezând că aşa pot preveni îmbolnăvirea animalelor.

Ca urmare, oamenii care consumă produse de la animalele contaminate devin vulnerabili atunci când, la rândul lor, trebuie trataţi cu antibiotice în boli infecţioase (de la gripă, viroze respiratorii ori febră până la bruceloză, tetanos ori antrax). La fel se întâmplă şi cu produsele antiparazitare (precum giardioza, teniaza ori trichineloza).

Totul e posibil, explică doctorul Maier, deoarece în România circulaţia medicamentelor nu este reglementată. "În toate ţările UE, medicamentele de uz veterinar le pot prescrie şi administra doar medicii veterinari. Numai la noi se vând la liber". Revoltător, povesteşte medicul, "în 2011, la inaugurarea noului sediu al DSVSA Bihor, i-am cerut directorului general al ANSVSA Corneliu Ceică să facă demersuri pentru reglementarea circulaţiei medicamentelor de uz veterinar şi mi-a răspuns că este «prea mic pentru un război atât de mare». M-a lăsat fără replică. Mă întrebam de ce mai ocupă funcţia dacă nu poate garanta siguranţa alimentelor, cum cere chiar şi denumirea instituţiei".

Afacere de milioane

De ce războiul este "mare"? Pentru că negoţul cu aceste medicamente produce anual zeci de milioane de euro, iar profitorii sunt inclusiv şefi din DSVSA-uri, ANSVSA şi ai Colegiului Medicilor Veterinari. Chiar săptămâna trecută, un reportaj TV arăta cum directorul de la Suceava patronează o farmacie veterinară şi, deci, are interesul să vândă orice, oricui şi oricum. La fel, site-ul revistei "Veterinarul" prezenta dezvăluiri făcute de conducerea Patronatului Medicilor Veterinari Privaţi din România (PMVR) despre legăturile, pe bani mulţi, între conducerea CMVR şi producătorii şi comercianţii de medicamente.

Culmea e că, anul trecut, la iniţiativa PMVR, preşedintele de atunci al ANSVSA, Radu Roatiş, a emis un Ordinul 41/2012, prin care pentru prima oară se aplica Legea 160 privind siguranţa alimentelor, reglementând circulaţia medicamentelor de uz veterinar în sensul că farmaciile veterinare puteau fi deţinute doar de medici veterinari cu liberă practică, trebuia să funcţioneze în acelaşi spaţiu sau într-un spaţiu funcţional legat de cabinetele veterinare, iar prescripţia şi administrarea medicamentelor putea fi făcută doar de medici veterinari.

La doar câteva zile, însă, conducerea CMVR a contestat Ordinul, cerând anularea lui în justiţie pe motiv că fusese emis fără respectarea condiţiilor de transparenţă decizională. PMVR arată, însă, că interesul nu a fost respectarea deontologiei profesiei de medic veterinar, ci obţinerea unor profituri cât mai mari de pe urma vânzării la liber a acestor medicamente. Explicaţia? Preşedintele Colegiului, Viorel Andronie, prim-vicepreşedintele Liviu Habruz şi secretarul Mihai Daneş reprezintă interesele unor firme precum Inovet, Salvavet şi Farmavet, controlate de un afacerist, Sorin Stănescu, care a preluat fraudulos atât Institutul Pasteur din Bucureşti, cât şi cel mai mare distribuitor de medicamente pentru uz veterinar din ţară, Farmavet (la care secretarul CMVR e chiar angajat).

Culmea, şefii Colegiului au cerut anularea Ordinului 41/2012 fără să fi avut mandatul medicilor veterinari pe care, chipurile, îi reprezintă, lovind astfel şi în interesele profesionale ale acestora. "Colegiul Medicilor umani apără interesele medicilor umani, breasla notarilor apără interesele notarilor, doar Colegiul Medicilor Veterinari e împotriva medicilor veterinari şi a sănătăţii populaţiei", spune Maier. 

Analize "pe sărite"

Şi mai grav e că Direcţiile judeţene Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, deşi au compartimente de Farmacovigilenţă, nu fac analize pentru depistarea reziduurilor de medicamente din produsele animale decât în mod sporadic, pentru că sunt prea scumpe. "De obicei se fac analize pentru depistarea zoonozelor, cum e trichineloza, dar pentru identificarea resturilor de medicamente foarte rar, din cauză că pot costa până la 200 de lei", spune doctorul Corneliu Maier.

10 Remus Motoc.jpgBIHOREANUL l-a abordat pe această temă pe şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc (foto), însă oficialul s-a dovedit iritat de întrebări şi de temă, motivând că acestea sunt "secrete de serviciu" şi adăugând că în tot judeţul există doar două abatoare pentru sacrificarea animalelor. Altfel spus, şi pericolul procesării cărnii provenite de la animale îndopate cu antibiotice ar fi, vezi Doamne, mai mic. "Credeţi că prin scandaluri de presă şi prin demisii la ANSVSA se rezolvă problemele?", a mai adăugat şeful DSVSA Bihor, supărat că eficienţa sistemului pe care îl reprezintă e pusă în discuţie. Ca şi cum, invers, problemele s-ar rezolva de la sine prin atât de clasica punere a batistei pe ţambal ori ascunderea lor sub preş...


Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
cornelia
ai putea sa te inscrii la ROMANII AU TALENT;FACTORUL X,etc, cu interpretarea: O, sole mio!!!!!, pentru ca in profesie nu ai reusit decat sa te faci de ras!!! sau sa ramaii, pentru vecie\"secretara\" lui NOVENSCHI, care in dulcele lui grai moldovenesc, iti va spune: trandafir di la bihor!!
Postat 31 Martie 2013, 17:50 de indreica
cornelia
se vede ca esti doar secretar! d-le secretar, cati membri aveti in Patronat,platitori de cotizatie?d-voastra unde sunteti, cand animalele sunt indopate cu antibiotice? sunteti,oare, cu decoturile la DSVSA? Daca medicamentele, sunt atat de ieftine, incat animalele pot sa fie indopate, o sa venim in Bihor, sa cumparam antibiotice!!!!ce legatura au antiparazitarele, cu trichineloza?va rugam sa detaliati!!!!imi dau seama, ca nu ati citit \"celebrul\"ordin 41, si nici actele normative in vigoare nu va sunt cunoscute! nu ma mir, in general secretarele, asemanatoare tie, nu gandesc, executa ordinele sefului! Pacat, ca Presedintele tau, nu este nici el , prea informat! dumneata, ai auzit, undeva,candva, niste discutii, care oricum nu le-ai inteles, si te-ai gandit sa iesi in presa, probabil cu dorinta de a fi vedeta; din pacate, nu ai reusit decat sa te faci de ras!!!!!!! pe viitor, sa fii mai informat!pana atunci nu uita:INVATA! INVATA!INVATA!
Postat 31 Martie 2013, 17:40 de indreica
Indignare
Trebuie sa recunoastem ca DSVSA-urile sunt bugetare si daca nu-si fac treaba oricum iau salarii. Nu inteleg de ce fac controale mai rar cand ar trebui non stop doar e vorba de sanatatea noastra. Adevarul este ca sunt dezinteresati iar domnul director pe langa faptul ca este ironic este numit politic in capul institutiei, probabil ia si comisioane (o duce bine). Cat de bun este din punct de vedere profesional? Eu zic c-ar trebui sa fie schimbat!
Postat 24 Martie 2013, 17:25 de Jo Pandarian
”Vom fi 16 milioane de români” (Traian Băsescu) - varianta ”post-portocalie”?
I. "Îndoparea animalelor cu medicamente e un adevărat genocid lent, fiind mai dăunătoare chiar decât E-urile cu potenţial cancerigen" – dr. Corneliu Maier; 1. Este (şi) o urmare firească a numirilor pe criterii strict politice în fruntea unor instituţii ca: ANSVSA (implicit DSVSA-uri), DSP şi CJPC, respectiv de marginalizare/eliminare a inspectorilor SVSA competenţi, corecţi şi imparţiali (politic ş.a.); 2. O implementare conformă a Programelor strategice pe linie sanitar-veterinară şi siguranţa alimentelor (ex: Ordinul ANSVSA 43 din 2012 ş.a.), ar fi prevenit/evidenţiat aceste practici criminale. Am dreptate numiţilor politic: Budău Gelu Mircea, Dan Ioan Lung, Pantea Felicia Livia, Hodişan al II-lea, Remus Moţoc ş.a.? II. ”Din practica de zi cu zi, veterinarul bihorean a constatat că ţăranii şi micii fermieri administrează medicamente animalelor fără ca acestea să fie diagnosticate de vreun medic, ....” 1. Bravii inspectori SV(SA), foarte prompţi în a decela (...şi amenda) prezenţa vreunei musculiţe, sau a unui fir de păianjen, nu şi a multor riscuri majore, în unităţile de producere, depozitare şi comercializare produse alimentare, de ce nu acţionează preventiv şi în acest sens, prin implementarea unei proceduri de informare corectă a producătorului primar (ţăran, mic fermier ş.a.)? III. ”Lucrurile sunt însă mult mai complicate, adaugă el, deoarece DSVSA are mâinile legate.” Hodişan, Sorin. 1. Afirmaţie greşită dle (fost) numit politic Hodişan. Să intrăm în detalii? 2. Controalele prin sondaj şi aleatoriu(!?), sunt făcute funcţie şi de gradul de risc al agentului economic/produsului alimentar controlat? IV. ”Credeţi că prin scandaluri de presă şi prin demisii la ANSVSA se rezolvă problemele?” 1. Pe cine de la DSVSA&DSP Bihor deranjează crudul adevăr legat de (ne)siguranţa alimentelor? Poate, pe îmbuibaţii care ”vămuiesc” BINE diverşii agenţi economici? 2. Cine este cu ”musca” pe căciulă, nu are ce căuta ”la butoane”. V. O concluzie firească: Dlor Mang&Popa, vremea ”numiţilor economico-politic”, care controlează, cum ”trebuie”, pe cine trebuie să apună. Produsele alimentare neconforme nu au culoare politică!
Postat 23 Martie 2013, 14:51 de stefan
Secretomanie?
Oamenii au tot dreptul sa afle ce consuma,care-s pericolele la care sunt expusi etc.Iar autoritatile de-aia-s platite ca sa-si faca datoria.Unii precum seful DSVSA traiesc cu impresia ca cetatenii exista doar pentru ca ei sa aiba niste functii.Ingamfarea,iritarea-manifeste in comunicare-sunt din tulpina neamprostiei...Nu poate fi vorba despre supersecrete nucleare-n cazul de fata.Daca unui jurnalist (care sigur ca-i mai citit decat media cetatenilor) functionarul public ii arata iritare,oare cat respect afiseaza fata de un om simplu?..Comportamentul tafnos nu-i deloc in spiritul transparentei informationale si vadeste inapetenta comunicationala,lipsa majora in cazul unui conducator.Mai pe sleau: proasta educatie.
Postat 22 Martie 2013, 19:57 de gyorgy tozser
Nu e chiar asa
Imi pare rau ca inca in Romania se mai scriu articole care nu sunt documentate. A lucra intr-o farmacie veterinara, presupune: (cod caen 4773) "comercializarea cu amanuntul a produselor medicinale de uz veterinar cu regim special, a furajelor combinate, furajelor medicamentate, etc." In prima categorie sunt incluse antibioticele si medicamentele deparazitante despre care se discuta in articol, dar care pot fi eliberate doar pe baza de reteta. Retele pot fi eliberate de catre medici veterinari, ele fiind emise de Colegiul Medicilor Veterinari, de asemea in aceste farmacii mai exista registre in care sunt notate aceste retete si un registru in care omul trebuie sa semneze ca a inteles ce inseamna aceea "perioada de asteptare"! DAR, PROBLEMA cea mai mare este, ca omului de rand nu ii pasa ce vorbeste medicul veterinar, si nu ii pasa ca nu are voie sa consume ouale, laptele, carnea pe o perioada de... Problema mare este la nivelul educatiei omului de rand cu rand, care el asa stie ca trebuie sa dea medicamente la pui, si orice ar zice un medic, intra pe o ureche si iese pe alta. Din cate stiu eu, ordinul 41/2012 se respecta, se verifica respectarea lui.
Postat 22 Martie 2013, 16:11 de Sa fim mai informati
Goana .....
Goana dupa profit cu orice pret . Cresterea ,,productivitatii" ! a ,,randamentului " pe metru patrat ,pe porc .pui.peste,.....etc. Lipsa unor bariere reale ,filtre ,de limitare al tratamentelor ,amelioratorilor ,inlocuitorilor ,....Si nu in ultimul rand o autoritate (in USA se numeste FDA ) , care tradus dar nu integral ar fi : AUTORITATEA DE ADMINISTRARE AL TUTUROR PRODUSELOR ALIMENTARE SI MEDICAMENTELOR . Orice cultura vegetala si animala ,produs alimentar ,medicament ,orice omul ingereaza ,inclusiv si mai ales apa (chiar si ceea din reteaua publica si privata ) sa fie omologata prin norme stricte (care sa nu tina cont de nici un criteriu de natura economica )ci doar de impactul cu omul (sa dauneze daca nu deloc ,minim organismului uman . Legea ce ar abilita aceasta autoritate sa o subordoneze doar Consiliului National de Siguranta si sa aibe prevazute sanctiuni drastice contraventionale si penale pentru abaterile comise .
Postat 22 Martie 2013, 15:39 de politicos
DEMISIA STAT, DEMISIA POLITIE si pace voua ARMATA ROMANA !!!
in final mancam supa de bolovani si pietricele :)))) fara carne, fara medicamente si in concluzie fara BUGETARI, amin !!!!! DEMISIA STAT, DEMISIA POLITIE si pace voua ARMATA ROMANA !!!
Postat 22 Martie 2013, 13:12 de DEMISIA STAT, DEMISI
replica la articol
Cine vorbeste ?Corneliu Maier doctor veterinar politrucul de partid care amenda si sanctiona in numele partidului PeNaL pe cei care erau contra lui din PDL si PSD !A uitat cind in numele partidului si la indemnul penalilor sanctiona si amenda pe toti cei care erau contra PeNaLilor bihoreni Sunt intradevar probleme veterinare ,dar de continuitate sanitar veterinara pe timp de noapte in circumscruiptia veterinara de ce nu vorbeste politrucul dreacului , stie doar sa acuze fermierul ca aplica tratamente veterinare doar dupa ureche, pentru ca daca asteapta dupa doctoru veterinar o sa-i moara animalul ,iar daca vine la tratament veterinarul o sa-l taxeze fara chitantier si taxa intra in buzunar eludand si ocolind Fiscu.Un caz real scris ca si banc totu sa petrecut acu 2 ani in satul rudei luiCor Maier primarul Pavel Maier....Probleme distocice la o fatare la o iapa(prolaps vaginal), veterinarul ajunge tarziu,incercari disperate de salvare, iapa moare si proprietarul cheama chibiti , care zic ehhhhh ce mici gustosi ies din iapa asta !:))=)) (povesteadevarata nu pamflet auzita la un magazin de specialitate dintr-o localitate apropiata ) Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 22 Martie 2013, 12:37 de Romanul Simplu
combatem traficul de droguri facut de porci si de vaci
...de unde vom avea si o noua zicala: "Dati-le prostilor boabe si circ". Nu de alta, da' boabele sunt mai profitabile si sub efectul lor se vede circul mai interesant. Cei mai "dezghetati" dintre prosti vor intelege primii oportunitatea si vor consuma boabe cumparand carne, la oferta 1+1 gratis (carne+medicamente gratis). Totusi se cere interventia de onoare a "traficantilor" (legiuitorii care controleaza comertul cu droguri) prin emiterea unei Ordonante de urgenta prin care medicamentele de uz veterinar sa fie subventionate de la bugetul de stat.
Postat 22 Martie 2013, 11:41 de gogu abraham
incorect
pomeniti de piata cetate fara sa specificati care farmacie,afectati si farmacisti onesti care chiar pot fi catalogati in acest context,nu generalizati, informati corect opinia publica,da-ti un singur exemplu si din el generalizati cu acuze grave,la adresa tuturor.
Postat 22 Martie 2013, 09:22 de eldoradea
Sunt Stan Patitul !
Am experimentat pe propia piele ,sa vad ca testul de reactie la antibiotice mi-a iesit aproape nul ,infectia bacteriologica nu reactiona la nici un antibiotic .A trebuit sa iau in cantitati duble ,triple mai multe zile decat era normal cel mai tare antibiotic care insa mi-a distrus flora intestinala de scuipam candida albicans .....
Postat 22 Martie 2013, 09:03 de nic
suntem ce consumam nu va uitati la banii ci la calitate
nu duceti banii cu voi in mormant, consumati laptisor de matca foarte mult si usturoi distruge celulele canceroase, renuntati la aur, haine dar hraniti va mintea si trupul!!!
Postat 22 Martie 2013, 08:05 de piata cere banii
suntem ce consumam nu va uitati la banii ci la calitate
antibioticele nu sunt SANATOASE nici pentru OM, aveti grija la ce mancati, consumati URZICA, LAPTISOR DE MATCA, POLEN, PROPOLIS, USTUROI FOARTE MULT , ceapa mai putin va distrugeti ficatul si fiara-ATENTIE !!! o piata de desfacere cere banii nu calitatea , ROMANIA a avut cele mai bune produse dar U.E ne obliga sa le facem DESFACEREA sa i imbogatim.
Postat 22 Martie 2013, 08:04 de piata cere banii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON