URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2016, 19:11

Orizonturi roşii: Pentru prima oară, Bihorul a votat în rând cu ţara şi a pus PSD pe primul loc

Orizonturi roşii: Pentru prima oară, Bihorul a votat în rând cu ţara şi a pus PSD pe primul loc MOŞTENIREA USL. Deşi urnele i-au ridicat cu 6% peste foştii aliaţi din USL, PSD-iştii bihoreni rămân cu acelaşi număr de parlamentari dobândit în 2012: un senator şi trei deputaţi, fix cât are şi PNL. De-acum, însă, ei vor da socoteală dacă nu-şi ţin promisiunile
Orizonturi roşii: Pentru prima oară, Bihorul a votat în rând cu ţara şi a pus PSD pe primul loc JOS BOLOJAN! Pe Ilie Bolojan eşecul PNL l-a făcut să plece din conducerea partidului, pe Lucia Varga nu. Rămasă vicepreşedintă pentru a "ajuta partidul să-şi recâştige credibilitatea", Varga l-a somat pe "dictatorul" care n-a pus-o pe liste să lase şefia PNL Bihor oricărui alt primar din judeţ
Orizonturi roşii: Pentru prima oară, Bihorul a votat în rând cu ţara şi a pus PSD pe primul loc PIONIERUL. PNL-ist până în vară, Silviu Dehelean (foto) a intrat la limită în Parlament, prin jocul distribuirii voturilor USR la nivel de ţară. Chiar dacă noul partid evită să-şi asume o ideologie, proaspătul deputat, poate încă impregnat de spiritul liberal, promite să facă politică de dreapta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iarna nu-i ca vara şi nici alegerile parlamentare precum cele locale. După ce în 2008 şi 2012 scrutinul legislativ s-a desfăşurat în sistem uninominal pe colegii, evidenţiind "vedete" aproape ca în cursa pentru primării, în acest an a readus în prim plan listele şi programele de partid. Era, deci, previzibil ca victoria să-i revină celui mai bine organizat şi celui mai darnic.

Acesta s-a dovedit a fi PSD, social-democraţii înregistrând la nivelul întregii ţări un scor care aproape le-ar fi permis să guverneze singuri, iar la nivelul judeţului şi-au adjudecat un fief considerat, de un sfert de secol, al dreptei.

BIHOREANUL vă prezintă rezultatele alegerilor parlamentare din 11 decembrie, cauzele care le-au făcut posibile şi consecinţele cele mai probabile.

România pe stânga

Victoria PSD de acum două duminici este istorică. Partidul recunoscut şi în egală măsură controversat prin măiestria cu care a ştiut mereu să împingă masele spre urne, adesea cu preţul încălcării legii, a ieşit triumfător din cel mai transparent şi curat scrutin. Datorită informatizării secţiilor de votare, dotării lor cu aparatură aptă să depisteze orice alegător prea "zelos" şi să asigure numărătoarea corectă a voturilor, alegerile din 11 decembrie au fost deasupra oricăror suspiciuni de fraudă.

Istoric e şi scorul obţinut: listele PSD pentru Senat au fost votate de 45,67% dintre alegătorii prezenţi la urne, iar cele pentru Camera Deputaţilor de 45,47%. Cu această izbândă şi, cel mai probabil, cu ajutorul tovarăşilor din ALDE, partid pe care PSD l-a crescut din timp, stânga îşi va adjudeca majoritatea parlamentară astfel încât mijlocul guvernării sale va marca şi centenarul Marii Uniri, şi exercitarea de către România, în premieră, a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Un singur detaliu umbreşte superlativele: din cei peste 18 milioane de români cu drept de vot, şi l-au exercitat doar 7,2 milioane, adică abia 39,49%. Dar asta nu i se poate imputa PSD, care în campanie chiar a avut grijă ca românii să nu iasă din case, ca la prezidenţialele din 2014, ci adversarilor săi, care nu i-au motivat...

Judeţ în roşu

Considerat fief al dreptei, condus pe rând de PD şi PNL, de data aceasta Bihorul a fost cucerit tot de PSD. În condiţiile unei prezenţe la vot de 43,6% din totalul bihorenilor cu drept de vot (220.646 din 505.895), peste media naţională dar mult sub cea de la locale (53,5%), pesediştii au înregistrat la Camera Deputaţilor un surprinzător 33,75%, iar la Senat 33,44%, mult peste scorul politic din vară, când obţinuseră 25,33% la Consiliul Judeţean.

Liberalii, care în iunie au avut cel mai bun rezultat înregistrat vreodată de un partid în Bihor (44,54% la CJ), au fost votaţi la Camera Deputaţilor de numai 28,95% dintre alegătorii activi, iar la Senat de 27,66%. Pe locul al treilea s-a clasat UDMR, cu rezultate mult peste cele de la locale, cele mai slabe din istorie (18,19%), obţinând la Deputaţi 23,45% şi la Senat 23,7%. Locul IV a revenit USR, partid abia înfiinţat, care la Cameră a scos 4,44%, iar la Senat 4,35%, iar al cincilea ALDE, în regres faţă de locale (5,33%), cu 3,88% la Deputaţi şi 4,09% la Senat. Pe restul locurilor codaşe au sfârşit PRU (2,41% şi 2,64%), PMP (2,04% şi 2,06%), PRM (0,64% şi 0,73%), PER (0,6% şi 0,69%) şi Alianţa Noastră România (0,54% şi 0,59%).
 
Oradea rezistă          

Un singur bastion n-a reuşit PSD să cucerească: Oradea. În condiţiile în care prezenţa a fost peste cea de la locale (42,45% faţă de 39,59%), pe primul loc a rămas PNL, care a făcut 30,2% la Camera Deputaţilor şi 30,8% la Senat (doar jumătate faţă de scorul de la Consiliul Local - 57,65%), PSD trebuind să se mulţumească cu locul doi: 27,9% la Cameră şi 28,3% la Senat (în vară având 15,88% la CLO). UDMR a rămas al treilea, dar crescând la 20,7% la Deputaţi şi 20,5 la Senat (faţă de 14,24% la CLO în iunie). Următoarele partide semnificative sunt USR, cu 8% la Cameră şi 8,35% la Senat, şi ALDE, cu 4,4% şi 4,1%.

Rezultatele s-au concretizat în mandate joi, când Biroul Electoral Judeţean a anunţat numele celor 13 parlamentari: în Senat vor activa Florian Bodog (PSD), Cornel Popa (PNL), Cseke Attila şi Derzsi Akos (ambii UDMR, al doilea după distribuirea voturilor la nivel naţional), iar în Camera Deputaţilor Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Roman (toţi PSD, cu menţiunea că Roman, incompatibil, nu poate exercita timp de 3 ani nicio funcţie ori demnitate publică, locul său urmând să-l ia Dumitru Gherman), Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa (PNL, al treilea prin redistribuire), Szabo Odon şi Rozalia Biro (UDMR) şi, în fine, Silviu Dehelean (USR, mandat alocat la nivel naţional), care de altfel va fi singura figură nouă între parlamentarii bihoreni.

Singurele formaţiuni în câştig sunt UDMR, care obţine încă un senator, şi USR, care şi-a asigurat un deputat, marele perdant fiind PNL, subţiat cu un senator şi un deputat, în timp ce ALDE n-a reuşit să trimită un bihorean în legislativ.
 
Coerenţă vs indecizie

Cauzele acestor rezultate sunt multe şi variate, manifestându-se în întreaga ţară, ceea ce era şi logic având în vedere natura scrutinului. PSD a învăţat din lecţia Ponta 2014, având grijă să nu trezească electoratul advers ori indecis, făcând promisiuni tuturor (inclusiv profesiilor liberale, tinerilor şi întreprinzătorilor), a transformat anti-băsismul în anti-tehnocraţie, demonizând Guvernul Cioloş ca "vândut străinilor", şi a atacat justiţia doar indirect, prin PRU şi ALDE. Urmarea? De la 37,5% la locale, acum a sărit la 45,5%.

PNL a prestat dezastruos. Deşi era clar că PSD domină televiziunile şi se perfecţionează şi pe Facebook, liberalii au votat o lege care le-a restrâns comunicarea media şi alta care le-a împuţinat vectorii electorali (alegerea edililor într-un singur tur şi a şefilor de CJ dintre consilierii judeţeni avantajând partidul cel mai mare, PSD). La locale, în Capitală, de unde "se dă ora exactă", au schimbat 4 candidaţi, dovedind lipsă de cadre şi de idei, DNA le-a emasculat marele organizator, pe Vasile Blaga, iar Alina Gorghiu, rămasă unic preşedinte, a comis doar gafe care au umplut de ridicol tot partidul. În fine, l-au adoptat pe Cioloş, care însă i-a sabotat anunţând că nu-şi vrea imaginea asociată cu a lor. Efectul? Nici n-a mai contat că PNL n-a mai pus penali pe liste, aşa că în 6 luni au scăzut de la 32% la 20%.

Pentru UDMR, scrutinul a fost un uriaş balon de oxigen, urcând de la 5,3% (locale) la 6,2%. Dacă la începutul campaniei se temea că rămâne în Parlament doar datorită pragului alternativ, special conceput (20% în 4 judeţe), UDMR a avut acum un discurs naţionalist (cu mesaje gen "Salvăm Oradea de Bucureşti"), cu atacuri anti-DNA (justiţia persecută maghiarimea) şi, mai ales, a beneficiat de sprijinul făţiş al Ungariei, însuşi Viktor Orban venind să-i facă propagandă, iar vicepremierul Semjen Zsolt recunoscând că Budapesta a ţinut PPMT să nu-i facă concurenţă. Ajutată de absenteismul masiv al românilor, UDMR a renăscut din propria cenuşă.

Dacă despre ALDE nu se poate spune nici măcar că şi-a făcut campanie, aşteptând cuminte în siajul PSD pentru "completarea" majorităţii (doar şi-a conservat scorul de la locale, de 6%), USR, partid înfiinţat în vară, fără structuri organizatorice şi fără lideri, a reuşit cu 8,8% să intre în Parlament, luând voturi mai degrabă de la dezamăgiţii liberali, fără a se atinge de electoratul PSD. Cât despre PMP, cu fostul Traian Băsescu întors împotriva propriilor valori de altădată, acesta a intrat chinuit în legislativ cu 5,4%.
 
Anti-Bolojan 

O parte din cauze au fost identificate şi de liderii locali ai partidelor. Primii care s-au pronunţat au fost, normal, PSD-iştii. "Oamenii s-au săturat de critici, au votat un program de guvernare. Adversarii noştri principali de la PNL s-au axat exclusiv pe a critica oamenii din PSD, nici măcar nu s-au dus a ne critica programul de guvernare", a spus preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (foto). Corect: social-democraţii au închegat şi mediatizat un program care a convins (justificat sau iluzoriu, asta e altă poveste), iar liberalii nici măcar n-au îndrăznit să arate că e prea frumos ca să fie adevărat, darămite să-şi propage propriul program, mult mai abstract.

Preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a subliniat că alegătorii "au apreciat schimbarea modului de a face politică" în interiorul partidului (debarasarea de personaje ca Alexandru Kiss), iar preşedintele executiv Szabo Odon a remarcat că în plan local o parte din eşecul PNL poate fi pus şi pe seama unor evenimente neprevăzute, precum surparea de teren de la Ciuperca ori înfundarea filtrelor la noul CET, ambele lăsate fără răspuns tranşant din partea administraţiei liberale.

Pentru că Ilie Bolojan a rămas la Bucureşti încă două zile după înfrângerea în urma căreia a renunţat la funcţia de secretar general, PNL-iştii au reacţionat ultimii. "Nu ştiu dacă prezenţa mea aici ar fi generat voturi în plus", a spus Bolojan, explicând că ascensiunea PSD a fost "un fenomen naţional". Un adevăr parţial, însă. Chiar dacă în numai 7 judeţe social-democraţii au ratat locul I (UDMR a câştigat în Satu Mare, Mureş, Harghita şi Covasna, iar PNL în Cluj, Alba şi Sibiu), cel mai probabil este că, lipsind din plan local în plină campanie, Bolojan şi-a lăsat organizaţia fără "locomotivă".

Profitând de eşec, fosta deputată Lucia Varga i-a şi sărit edilului la gât. Frustrată că i-a fost refuzată candidatura în Bihor pentru al patrulea mandat, astfel că a fost nevoită să candideze la Constanţa (unde, deşi i-a fost rezervată poziţia a doua, n-a fost aleasă), Varga l-a acuzat pe Bolojan de "dictatură" şi l-a somat să plece şi de la conducerea interimară a filialei judeţene, despre care consideră că ar fi meritată de primarul localităţii cu cele mai multe voturi pentru PNL. Adică... Vârciorog. Deşi agăţată de propria funcţie de vicepreşedinte la nivel naţional, la care nu vrea să renunţe, Varga n-a fost urmată, însă, de niciun coleg.

Bătaie pe funcţii

Culmea e că rezultatul alegerilor din 11 decembrie nu va schimba mare lucru în politica bihoreană. Deşi victorios, PSD nu poate interveni în conducerea municipiului, iar în cea a judeţului oricum este la butoane încă din vară, împreună cu UDMR şi ALDE. Întrebat de BIHOREANUL dacă, totuşi, va propune o rocadă cu preşedintele CJ Pasztor Sandor, căruia să-i cedeze poziţia sa de vice, mai ales că pesediştii au 9 mandate şi UDMR doar 7, Ioan Mang a declarat că nici nu i-a trecut prin cap aşa ceva.

Cei 13 parlamentari vor intra în pâine săptămâna aceasta, pe 19 decembrie primindu-şi certificatele de aleşi, iar apoi prezentându-se la reuniunea noului legislativ pentru audierea viitorilor membri ai unui Guvern condus autoritar de PSD şi pentru învestirea acestuia. După care noua putere, ca de obicei, îşi va pune directorii preferaţi la deconcentrate. Cât despre promisiunile din campanie, rămân treaba Guvernului, din care aproape sigur nu va face parte niciun bihorean. Chiar dacă, de data asta, alegătorii de aici au votat tot PSD...


PROMISIUNILE PSD
Programul "lapte şi miere"

Chiar după închiderea urnelor, preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că partidul său îşi va respecta "la virgulă" programul de guvernare, iar joia trecută a adăugat că deja a pregătit viitoarele Hotărâri de Guvern în acest sens. Ca urmare, de la 1 ianuarie 2017 salariul minim brut va creşte de la 1.250 la 1.450 lei (până în 2020 la 1.750 lei), iar punctul de pensie de la 871,1 la 1.400 lei (până în 2020). De la 1 ianuarie 2018 va fi anulat impozitul pe salariile brute sub 2.000 lei şi redus la 10% pe salariile peste 2.000 lei. Tot atunci va fi eliminat impozitul pe pensiile brute sub 2.000 lei şi redus la 10% pentru cele peste 2.000 lei.

Pensionarii nu vor mai plăti contribuţii la sănătate, iar din 2018 nu vor mai fi impozitate veniturile realizate de PFA, DDA, medici, artişti, scriitori, jurnalişti, notari şi contabili independenţi până la 24.000 lei/an. PSD a promis anularea a 102 taxe nefiscale pe care, de altfel, a şi votat-o, şi înjumătăţirea taxelor rămase de la 1 ianuarie 2018. Viitorul Guvern va construi 5 autostrăzi (fără termen de finalizare): Constanţa-Nădlac, Bucureşti-Iaşi, Ploieşti-Braşov-Târgu Mureş-Borş, Piteşti-Craiova şi Târgu Mureş-Iaşi, 500 de grădiniţe şi creşe, 9 spitale regionale şi un mega "spital republican" de 1 miliard euro, iar de la 1 martie 2017 vor fi achiziţionate 3.000 de ambulanţe, "una pentru fiecare sat". Salariile medicilor vor fi majorate la valori între 1.200 şi 3.600 euro.

Tot de la 1 martie 2017 vor fi anulate TVA pe vânzarea locuinţelor şi impozitul pentru transferul proprietăţilor până la 450.000 lei. Bugetarii vor primi anual un tichet de vacanţă de 1.450 lei. Tinerii vor putea înfiinţa o firmă într-o singură zi, cu 1 leu capital social, iar Guvernul va finanţa anual 10.000 start-up-uri cu până la 200.000 lei. Studenţii vor avea burse majorate de la 86 la 201 lei şi gratuitate la transportul feroviar din 1 aprilie 2017.

PSD a promis că va cheltui 290 milioane euro pentru împădurirea a 50.000 hectare şi încă 600 milioane euro pentru amenajări contra inundaţiilor. În agricultură, subvenţiile vor fi plătite în avans, iar din 2018 vor fi eliminate impozitele pe terenurile agricole lucrate şi pentru utilaje. Rămâne de văzut cum vor reacţiona alegătorii dacă PSD nu-şi va onora promisiunile sau le va îndeplini cu riscul ca majorările salariale să fie depăşite de inflaţie, precum şi cu cel de înlocuire a taxelor anulate cu altele noi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
arond ADINA
Am auzit nu că ar fi neapărat adevărat şi nu la alegerile astea, că ar fi doiştomii evro.Da să veeezi!Că ăla ce a dat mălaiu a rămas pe dinafară,şi fără bani returnaţi.Îţi dai seama ce se-ntâmplă prin Parlament?Mă refer la alea ascune.Bine,că se doarme şi chiuleşte ştim.Ne reprezintă,îi reprezentăm...n-avem ce ne enerva.Pe faţa a 90 la sută din noi scrie jmecherie,şpagă,furt,,,din păcate..
Postat 20 Decembrie 2016, 12:49 de crisan
INTREBARE:
CAT MAI E PRETUL PT UN LOC PE LISTA? STIE CAREVA, ASA...ORIENTATIV...
Postat 20 Decembrie 2016, 00:58 de ADINA
acum sa vedeti dragi romani realizari marete in bihor
asteptam cu nerabdare sa vedem si ce realizari mari vor face in judetul nostru ,Daca nu aus
Postat 19 Decembrie 2016, 23:15 de benz
dostoievski versus psd sau pnl sau udmr
o imagine cat toate romanele lui Dostoievski - o adunatura de agramati, hoti dovediti si nulitati de valoare. mi-este rusine cu cei care ies in fata si ne reprezinta. asta inseamna ca educatia primita de la parinti si scoala devine nula. asta inseamna moartea unui popor. fereasca-ne cel de sus de ei!
Postat 19 Decembrie 2016, 22:13 de roger
nu se poate!!
să fie pe stînga!O grămadă din psd işti sunt patroni.Ou,da,ce-i drept şi mulţi din pnl sunt bugetari,şi aşa,,,,se adeveresc cuvintele regretatului şi curajosului Corneliu Coposu ..spuse în anii 90 pe la început.E!Nu-i noutate!Dr Petru Groza,era ,înainte de premier un fel de Prigoană prin Deva...
Postat 19 Decembrie 2016, 21:07 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON