URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Septembrie 2011, 08:22

Orădeni de ghetou

Orădeni de ghetou ALBA-NEAGRA CU ZEBRA! Pentru locatarii blocului UAMT simpla traversare a străzii Uzinelor, până la cea mai apropiată staţie de autobuz, este o mică aventură, fiindcă zona e intens circulată de TIR-uri, dar nu are niciun trotuar şi nicio trecere de pietoni. Culmea, în răspunsul dat oamenilor, un viceprimar şi un director din Primărie au susţinut contrariul, în pofida "realităţii din teren" pe care tot ei au invocat-o (facsimil)
Orădeni de ghetou PARCAREA INTERZISĂ. Deoarece conducerea UAMT a interzis accesul în fosta parcare a Uzinei, chit că aceasta e nefolosită de câţiva ani, locatarii fostului cămin trebuie să-şi lase maşinile pe puţinul spaţiu verde din spatele blocului. "Dacă ar vedea că cineva şi-ar lăsa maşina în parcare, Stanciu (n.r. - directorul general al UAMT) ne-ar tăia curentul imediat. Nici nu îndrăznim", spune un locatar
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În tot oraşul se fac lucrări edilitare, numai la noi nu! Aşa se plâng proprietarii celor 100 de garsoniere din fostul cămin al UAMT de pe strada Uzinelor 4, supăraţi că Primăria, Electrica şi Luxten îi ignoră doar pentru că sunt prea puţini la număr şi fiindcă locuiesc dincolo de limita neoficială a oraşului, pe fosta platformă industrială Zona de Vest.

Despărţiţi de oraş printr-o bucată de şosea şi două linii ferate, oamenii şi-au cerut dreptul la civilizaţie depunând la Primărie o petiţie prin care au solicitat să li se amenajeze şi lor trotuare, spaţii verzi, bănci, locuri de joacă pentru copii şi iluminat public. Numai că, stupoare, din răspunsul primit au aflat că "verificările în teren" ale edililor s-au soldat cu concluzia că deja au şi trotuare, şi trecere de pietoni. Cât despre celelalte, li s-a cerut răbdare. Fără măcar să li se spună până când...

Urmaşii proletarilor

Construit în 1977 ca "dormitor" pentru muncitorii UAMT, fostul cămin de nefamilişti din strada Uzinelor nr. 4 s-a "privatizat" în 2003, când angajaţii şi-au putut cumpăra camerele pe care le ocupau. Pentru că bucătăriile, duşurile şi toaletele erau la comun pe fiecare etaj, proprietarii s-au străduit apoi să-şi transforme încăperile în mici garsoniere.

08 Calin Vere.jpg"Spre deosebire de alte cămine de nefamilişti, unde dotările şi aşa modeste din vremea comunismului au fost distruse, aici oamenii au făcut modernizări. Fiecare şi-a amenajat camera, pe banii lui, construindu-şi câte o mică bucătărie şi câte un duş. Practic, le-au transformat în garsoniere", spune preşedintele Asociaţiei de proprietari, Călin Vere (foto).

Problema e însă că, în timp ce aşteptările oamenilor s-au schimbat, în jurul lor toate au rămas ca înainte de 1989. "Probabil din cauză că locuim la marginea oraşului, Primăria crede că nu ne dorim nimic şi că nu merităm mai mult. Dar aici nu stau boschetari. Avem în bloc şi o doctoriţă, câţiva ingineri, maiştri... Avem copii. Plătim impozite la fel ca locuitorii din Rogerius şi e normal să se investească şi aici", spune Vere.

Vrem civilizaţie

La începutul lunii iunie, încurajaţi de faptul că în toate cartierele se fac o mulţime de lucrări edilitare, locatarii blocului UAMT au decis să se adreseze Primăriei, pentru a li se rezolva doleanţe de bun-simţ. "Nu cerem luna de pe cer. Ştim că nu putem avea prioritate faţă de alte zone, unde locuiesc mii sau zeci de mii de oameni, dar am vrut doar lucruri care, zicem noi, se pot face fără foarte mulţi bani", spune preşedintele Asociaţiei.

08 Doru Ficut.jpgÎn capul listei oamenii au pus prioritatea nr. 1: trotuare şi o trecere de pietoni. "De teama accidentelor nu-i putem lăsa pe copii să meargă singuri spre şcoală. Nici măcar până la ABC, să cumpere o pâine. Pe strada Uzinelor trec zilnic cam o mie de TIR-uri şi camioane, dar nu avem niciun trotuar şi nicio trecere de pietoni. Când vrem să mergem în oraş, de la bloc până la podul din dreptul străzii Italiană, unde e staţia de autobuz, noi trebuie să mergem pe marginea carosabilului, riscând să fim loviţi de maşini. Nemaivorbind că vara ne umplem de praf şi iarna de noroi", spune unul dintre locatari, Dorin Ficuţ (foto).

Oamenii au mai cerut un loc de joacă pentru copii şi rezolvarea problemei prostituatelor care îşi fac veacul pe centură. "Ce văd aceşti copii dacă toată ziua curvele stau aici? Mai sunăm la Poliţie, mai vine câte un echipaj, dar cum pleacă poliţaii reapar şi ele", spune bărbatul.

Totodată, pentru că peste drum, la nici 100 de metri, în apropierea rambleului de cale ferată, un "întreprinzător" şi-a făcut acum mai bine de 15 ani o parcare pentru TIR-uri, locatarii vor ca Primăria să-l oblige să-şi împrejmuiască locul, pentru a reduce zgomotul, "că fumul de la motoare oricum îl înghiţim".

"Întunericiţi" de UAMT

Celelalte revendicări ale locatarilor vizează extinderea iluminatului public, întrucât "mai ales iarna, când se lasă întunericul, de la autobuz trebuie să venim cu lanternele", precum şi racordarea blocului la reţeaua electrică a oraşului şi desprinderea de cea a UAMT. "Avem des probleme cu curentul. Dacă nu-i convine ceva, Stanciu (n.r. - Ioan Stanciu, directorul general al Uzinei) ne întrerupe alimentarea. Dacă Asociaţia întârzie chiar şi o zi plata facturii, ne taie tot blocul de la curent", spune un locatar.

La fel se întâmplă şi atunci când cineva îndrăzneşte să parcheze maşina în fosta parcare a UAMT, deşi locul nu este folosit de ani buni: oamenii sunt ameninţaţi cu tăierea curentului, iar ameninţarea e şi pusă adesea în practică. "Vă daţi seama cum este, mai ales vara, să vii acasă de la serviciu şi să găseşti frigiderul dezgheţat, iar mâncarea stricată..."

Ca şi cum n-ar fi de ajuns, tot din cauza faptului că blocul e racordat la reţeaua Uzinei, şi tariful perceput oamenilor pentru curentul consumat e cel industrial, nu cel pentru utilizatorii casnici. "De ce să plătim noi kilowatul mai scump? Suntem întreprindere?!", se întreabă omul retoric.

Răspuns "pe lângă"

Răspunsul dat de Primărie, semnat de directorul tehnic Mircea Ghitea şi viceprimarul Gheorghe Carp, i-a şi dezamăgit, dar i-a şi înfuriat pe locatari. "Ni s-a comunicat că "în urma verificărilor pe teren", s-a constatat că la blocul nostru există trotuar care duce până la trecerea de pietoni, peste calea ferată, prin faţa Chimprestorului, până la staţia de autobuz". Ceea ce, după cum vedeţi, e o minciună! Oare chiar a fost cineva aici sau ni s-a răspuns din birou?", zice preşedintele Asociaţiei, Călin Vere.

Omul consideră că la niciunul din aspectele semnalate reprezentanţii municipalităţii nu au răspuns cu seriozitate. "Ni s-a spus că "nu este treaba Primăriei împrejmuirea parcării pentru camioane care se găseşte pe un teren privat", dar noi nu am cerut ca Primăria să facă împrejmuirea, ci să-l oblige pe proprietar să o facă", spune bărbatul. Ce-i drept, însă, nici asta nu ar fi treaba Primăriei, ci a Agenţiei de Mediu, instituţia responsabilă cu respectarea normelor de mediu.

Cât despre parcările de domiciliu, în timp ce acestea sunt amenajate cu sutele în cartierele oraşului, locatarilor de pe Uzinelor li s-a răspuns sec: "Vă informăm că nu există teren disponibil pentru executarea unor astfel de lucrări în zonă"!

Neglijenţă de comunicare

În pofida răspunsului nedocumentat dat de viceprimar şi de şeful Direcţiei Tehnice, în Primărie există totuşi funcţionari care cunosc bine problemele din zonă. Ceea ce nu înseamnă că automat le şi pot rezolva.

"Ştim că UAMT le întrerupe oamenilor curentul când are chef directorul, dar nu avem ce face. Am solicitat la Electrica să racordeze blocul la reţeaua oraşului, dar nu au bani pentru investiţia necesară unui nou punct trafo. Problema iluminatului public este pe cale să se rezolve, pentru că extinderea sistemului pe Uzinelor e cuprinsă în planul Luxten pe 2012", explică Florin Bârsan, inginer în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

08 Mircea Ghitea_1.jpgInterpelat de BIHOREANUL, chiar şi directorul tehnic (foto) recunoaşte că răspunsul trimis locatarilor a fost "cam neglijent". "Eu le înţeleg problemele, dar oraşul are încă 300 de străzi nemodernizate, iar noi ne ocupăm de ele în funcţie de priorităţi. Credeţi că-i ignorăm pe oameni, că nu vrem să-i ajutăm?".

Ba, mai mult, parcă pentru a repara gafa cu trotuarul care nu există decât pe hârtie, directorul a ţinut să adauge că în primăvara anului viitor Primăria va amenaja în zonă şi un trotuar şi spaţiu de joacă pentru copii. Numai să se ţină de cuvânt...


"CURENTAŢI"
Prizonieri în beznă

Locatarii căminului UAMT nu sunt singurii consumatori de electricitate captivi la fostele întreprinderi de stat ai căror patroni le furnizează curent după bunul plac. Într-o situaţie similară se află şi locatarii celor două foste cămine ale Mobila Alfa, situate în apropiere, pe Şoseaua Borşului. Cu trei ani în urmă, BIHOREANUL arăta că oamenii s-au trezit adesea cu curentul tăiat, deşi îşi achitaseră facturile către fabrica deţinută de omul de afaceri Gelu Mudura, însă patronul Mobila Alfa nu şi-a plătit, la rându-i, obligaţiile către Electrica.

Pe lângă faptul că suportă frecvent asemenea incidente, locatarii din fostele cămine de întreprindere mai au dezavantajul că, spre deosebire de orădenii care plătesc curent la tariful pentru populaţie, ei sunt taxaţi ca şi cum ar fi consumatori industriali.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mirceo, Mirceo, cum (iti) uiti tu trecutul....
De Carp nu ma mir, el e doctor, sau cel putin era (chiar bun, zic unii !)...Dar tu, Mirceo ?! Pai ai uitat cand bateai noroaiele pe la Tileagd ? Cam rar, e drept, ca te-ai ,,tras'' la birou, dar orisicat....Cand te prindea cate o Raba si te ,,pudra'' vara, sau te innoroia cand ploua....Nici ni visai tu atunci unde vei fi ,,aruncat''....
Postat 16 Septembrie 2011, 10:17 de .
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON