URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2018, 17:35

Oradea, te văd! Primăria comandă 360 de camere video inteligente, pentru a fi montate în tot oraşul

Oradea, te văd! Primăria comandă 360 de camere video inteligente, pentru a fi montate în tot oraşul BIG BROTHER. Sistemul de monitorizare vizat de Primărie ar putea înregistra şi stoca în vederea sancţionării inclusiv contravenţii rutiere, de la excesul de viteză până la trecerea pe roşu. "În Timişoara, în prima săptămână de implementare a unui sistem similar au fost aplicate mii de sancţiuni. Poliţiştii s-au plâns că nu au suficienţi oameni ca să completeze procesele verbale", spune informaticianul Adrian Hegyes
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vandali, vitezomani, hoţi de biciclete, tâlhari... Cei care periclitează liniştea orădenilor vor fi luaţi la ochi. Oradea pariază pe turism, aşa că siguranţa stradală a devenit o prioritate. "Un oraş în care ţi-e teamă să mergi pe stradă, fiindcă îţi poate fura cineva geanta sau telefonul mobil, nu va fi niciodată prosper", spune primarul Ilie Bolojan.

Ca urmare, Primăria va investi o jumătate de milion de euro într-un dispecerat deservit de 360 de camere de supraveghere amplasate în tot oraşul!

Ochii care nu se văd se uită!

Bazele sistemului au fost puse în 2006, în 2011 Primăria avea deja propria reţea în folosinţa Poliţiei Locale, iar în 2013 amenaja la Poliţia Municipiului un dispecerat mixt pentru monitorizarea non stop a 133 de "ochi". La sfârşitul anului trecut, sistemul număra 144 de camere, iar efectele s-au văzut.

purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul Alina Dinu Potrivit evidenţelor Poliţiei, în ultimii 6 ani infracţionalitatea din Oradea a scăzut constant. Spre exemplu, anul trecut numărul infracţiunilor îndreptate împotriva persoanelor s-a diminuat cu 3,8%, iar poliţiştii au identificat toţi şoferii care au comis accidente şi au părăsit locul faptei. Cifrele sunt cu atât mai încurajatoare cu cât scăderea infracţionalităţii are loc pe fondul creşterii numărului de turişti şi al maşinilor din oraş. "Camerele de supraveghere descurajează infractorii. În 2017 numărul tâlhăriilor, furturilor cu violenţă asupra victimei, a scăzut cu 18%", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei, comisarul Alina Dinu (foto).

Vechi de 7 ani, sistemul are însă limitele sale. Capacităţile de stocare, deşi reînnoite constant, sunt depăşite, unele camere sunt atât de uzate încât dispecerii abia deosebesc culorile maşinilor, iar monitoarele din dispecerat dau semne de oboseală, fiind oprite pe rând pentru mentenanţă.

Mai multe, mai bune

Confruntat cu noile realităţi, primarul Ilie Bolojan  a obţinut la sfârşitul lunii martie aprobarea Consiliului Local pentru o investiţie de o jumătate de milion de euro într-un sistem de supraveghere cu 360 de camere video de înaltă rezoluţie. În funcţie de complexitatea softurilor comandate, costurile s-ar putea însă dubla. "Vrem să dezvoltăm sistemul deja existent, pentru a fi acoperitor. Camerele vor fi montate în zonele stabilite de Poliţie ca având potenţial infracţional sau cu risc de accidente", spune Bolojan.

Conceput de informaticienii municipalităţii, sistemul de supraveghere a fost gândit modular, astfel încât să poată fi extins oricând. Investiţiile vor începe din dispeceratul de la Poliţie, care va fi dotat cu servere pentru procesarea şi analizarea semnalului video, cu recorder video de reţea cu hard-disk-uri cu capacitate de stocare mare, cu video wall şi cinci posturi individuale de lucru, cu câte două monitoare.

Odată rezolvată problema centrului de date, municipalitatea va organiza licitaţie pentru încheierea unui contract-cadru cu una dintre firmele de transmisie de date, care se va ocupa şi de montarea camerelor. Poliţia vizează zone încă insuficient acoperite, cum sunt giraţiile de la intrările în oraş, centrul istoric, zona Lotus şi principalele artere rutiere.

Un sistem "urmăritor"

Noul sistem de supraveghere va avea camere inteligente care vor uşura mult munca dispecerilor. În funcţie de particularităţile amplasamentului, acestea vor putea capta imagini pe timp de noapte, să facă "zoom" asupra zonelor periculoase, să monitorizeze traficul pentru semnalarea ambuteiajelor şi să "citească" numerele maşinilor.

Adrian Hegyes, consilier la Serviciul Informatic al PrimărieiMai mult, sistemul va putea "învăţa" ulterior abilităţi suplimentare, datorită unor softuri mai performante. "Sistemul ar putea verifica singur dacă o maşină cu un anumit număr de înmatriculare a trecut prin Oradea, când şi pe ce traseu, fără ca un poliţist să fie nevoit să urmărească înregistrările cu orele", explică Adrian Hegyes (foto), consilier la Serviciul Informatic al Primăriei.

Bătăi şi accidente

În plus, sistemul ar putea semnala situaţii prestabilite dispecerilor, care altfel ar fi copleşiţi de numărul mare al imaginilor de pe zidul de monitoare. "Prin pop up-uri (n.r. - ferestre deschise automat pe monitor), sistemul ar putea semnaliza acte de violenţă, accidente de circulaţie sau trecerea maşinilor pe culoarea roşie a semaforului, iar poliţiştii ar putea interveni  rapid", spune Hegyes.

Primarul Bolojan le-a dat de înţeles subalternilor că îşi doreşte ca sistemul să semnalizeze automat şi actele de vandalism, parcările neregulamentare, abandonarea gunoaiele pe domeniul public şi prezenţa cerşetorilor. Aşa, camerele de luat vederi ar fi cu adevărat inteligente: s-ar plăti singure din banii contravenienţilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON