URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2016, 08:38

Oradea sub potop: Suntem expuşi inundaţiilor, pentru că nu sunt bani pentru extinderea canalizării

Oradea sub potop: Suntem expuşi inundaţiilor, pentru că nu sunt bani pentru extinderea canalizării SUB APE. Apele au umplut pasajul subteran de lângă magazinul Crişul, nivelul depăşind aici un metru în câteva minute. Proprietarii şi-au văzut magazinele distruse. "Din cauza presiunii au plesnit toate geamurile, au început să plutească aparatele, frigiderele... Nu se mai poate recupera nimic", s-a plâns o patroană
Oradea sub potop: Suntem expuşi inundaţiilor, pentru că nu sunt bani pentru extinderea canalizării VIITURA. Năvălind din canalizarea depăşită de debitul mare al ploilor, apa a inundat puncte critice precum dealul Păcii, strada Olimpiadei şi locuinţe din strada Gheorghe Doja
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei zile de ploi, în seara Rusaliilor a început potopul. În câteva minute aversele au depăşit capacitatea sistemului de canalizare şi au inundat oraşul.

Străzi, pasaje, curţi, demisoluri şi beciuri au fost acoperite, iar reprezentanţii Companiei de Apă spun că asta se poate întâmpla din nou, oricând. "Nicio canalizare, din niciun oraş din lume, nu poate face faţă calamităţilor naturale", explică directorul comercial Ovidiu Mureşan.

Cu apa în casă

Adam SinkaExistă orădeni pentru care înfrângerea naţionalei de fotbal în meciul cu Albania a fost cea mai mică supărare în ziua de Rusalii. Locuitorii străzii Gheorghe Doja s-au trezit cu casele inundate de apele venite de pe dealurile oraşului. "Întâi a început să intre în casă prin perete, venea din canalizarea stradală, care e toată spartă. Apoi, peste o jumătate de oră, viitura a acoperit toată strada, iar curtea s-a umplut. Imediat după asta, WC-ul a refulat ca o arteziană", povesteşte proprietarul unui apartament de la demisol, Adam Sinka (foto).

Orădeanul spune că pompierii l-au lăsat să se descurce singur când au văzut că apa din casă atingea doar 20 de centimetri, pentru a pleca la situaţii mai grave. "În mai puţin de o oră am scos 500 de găleţi de apă". La trei zile de la retragerea apelor, locuinţa e încă jilavă şi miroase a toaletă. Bărbatul şi-a scos covoarele la uscat şi ţine permanent uşa şi geamurile deschise. Aşteaptă să se usuce podelele şi pereţii, la fel ca mulţi alţi păgubiţi...

Oradea lacustră

Viitura a spălat totul în cale. Pe străzile nemodernizate din Podgoria şi Episcopia apa a săpat şanţuri adânci şi de 2 metri, la intersecţia Adevărului cu Arinului a inundat drumul blocând circulaţia, iar pe Louis Pasteur a umplut beciurile blocurilor ajungând la un metru adâncime, la fel ca în pasajul subteran de la magazinul Crişul.

Pornită de pe dealuri, viitura a acoperit drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, a inundat strada Olimpiadei în zona Stadionului Municipal şi s-a revărsat peste dealul Păcii. Apele au acoperit toate zonele joase, cum ar fi parcarea magazinului Selgros din Nufărul, beciurile caselor din străzile Kogălniceanu şi Avram Iancu, dar şi intrarea în parcarea subterană a Lotus Center, zona benzinăriei Lukoil din Averescu şi ieşirea din oraş spre Borş.

Ovidiu Mureşan, Compania de Apă"În perioada 17-21 iunie am primit 365 de petiţii, pe care am încercat să le remediem în cel mai scurt timp", spune directorul comercial al CAO, Ovidiu Mureşan (foto). La fel ca Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, CAO a chemat la muncă tot personalul de intervenţie şi a trimis în teren toate maşinile. 22 de autospeciale şi 27 de motopompe au funcţionat ore în şir să scoată oraşul din strâmtoarea apelor...

Efectele urbanizării

Gheorghe PopaDirectorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto), spune că inundaţiile tot mai dese sunt cauzate de urbanizarea dealurilor: "Construirea de case şi betonarea curţilor a crescut cantitatea de apă care ajunge în canalizare, deşi conductele din oraş sunt aceleaşi.

Întrucât oraşul nu are cum înlocui cei 360 kilometri de canalizare pluvială, CAO va apela la soluţii punctuale. Spre exemplu, pentru a proteja casele din strada Gheorghe Doja, unde apa a intrat în locuinţe, vrea să construiască o conductă de colectare, în paralel cu cea existentă, pe tronsonul dinspre strada Graurilor şi bv. Magheru. "Studiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local acum 4 ani, dar aşteptăm finanţarea", spune Popa.

Dacă pe strada Doja inundaţiile au fost provocate de canalizarea veche, în cazul străzii Pasteur de vină este prostia omenească. "Blocurile vechi de la intrarea pe drumul rapid au o centură de drenaj care deversa apa freatică în pârâul Paris. Apele Române vor trebui să verifice dacă nu cumva au uitat s-o lege la întubarea pârâului, pentru că până acum nu au fost probleme acolo", arată Popa.

Soluţii doar pe hârtie...

Soluţii există şi pentru evitarea inundaţiilor de la pasajul Crişul, strada Olimpiadei şi parcarea Selgros. Dar bani nu sunt! Dacă în primul caz ar fi necesară înlocuirea unei conducte subdimensionate prin care se pompează apa ajunsă din pasaj, lucrare pe care operatorul ar putea s-o facă odată cu reabilitarea pasajului, pentru zona de lângă Stadion trebuie să aştepte reluarea lucrărilor de amenajare a drumului rapid prin triajul CFR, programate pentru acest an. Compania va construi o conductă care va goli apa adunată de pe dealuri prin strada Ecaterina Teodoroiu direct în Pârâul Paris de lângă blocul ANL, ocolind strada Olimpiadei.

În ce priveşte inundaţiile din zona Selgros, Popa spune că vor dispărea doar după construirea drumului care va lega peste câmpuri oraşul de Sînmartin pe lângă Băile 1 Mai. "Vrem să construim un nou canal colector de-a lungul drumului, astfel încât apele din staţiuni să nu mai ajungă în Nufărul", spune directorul. Deocamdată rămâne de văzut dacă municipalitatea va găsi fonduri UE pentru finanţarea drumului, fiindcă altă sursă nu este...

La mila apelor...

Adevărul e că, deşi milionară în planuri, CAO nu are bani pentru lucrări. Finanţările europene ies din discuţie. "UE ne-a impus conectarea tuturor consumatorilor la apă şi canalizare menajeră până în 2038. Până atunci, nu se finanţează investiţii pe canalizarea pluvială", zice Popa. În aceste condiţii, Compania a apelat la municipalitate, care stă la fel de prost cu banii.  "Primăria a finanţat în fiecare an câteva lucrări de urgenţă, care s-au desfăşurat simultan cu reabilitarea unor străzi, dar nu poate mai mult", spune city manager-ul Eduard Florea.

Ca urmare, CAO va trebui să se descurce singură. "Inundaţiile ar dispărea dacă am reuşi să amenajăm pe dealuri reţele colectoare care să ducă apa la staţia de epurare fără s-o mai lase să coboare prin oraş", spune directorul Gheorghe Popa. Investiţia ar necesita însă milioane de euro. Concentrată asupra proiectului Aparegio, pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare menajeră, CAO nu are bani nici măcar să comande studiul de prefezabilitate. Aşa că după fiecare ploaie mai mare va interveni punctual: cu pompa la scos apa din casele orădenilor...


LA CAPACITATE MAXIMĂ
Oradea la uscat

Specialiştii spun că, la ploile de săptămâna trecută, refularea canalizării era inevitabilă, iar CAO nu poate, legal, să pună conducte mai mari. "Nu poţi supradimensiona conductele pentru situaţii de calamitate. Dacă ai conducte prea mari, apa bălteşte şi miroase", explică directorul tehnic Gheorghe Popa. Din acest motiv, pentru evitarea pagubelor, normativele recomandă amenajarea unor bazine în care apa să se scurgă din beciurile blocurilor pentru a fi scoasă ulterior cu motopompe.

La sfârşitul săptămânii trecute, angajaţii CAO mai aveau încă de evacuat apa din 44 de subsoluri. Vineri, cele peste 100 de staţii de repompare din oraş şi staţia de epurare din Şoseaua Borşului funcţionau la maximum. Staţia de epurare are o capacitate de 4.000 litri pe secundă, din care capacitatea de epurare biologică este cam la jumătate. Diferenţa de apă este stocată în bazine pentru a fi curăţată ulterior, aşa cum se întâmplă acum.

Ploile de săptămâna trecută au provocat revărsări de ape şi în comunele Avram Iancu, Băile Felix, Fughiu, Inand, Salonta, Sînmartin, Ştei, Valea lui Mihai ş.a. În prezent nivelul de stocare a barajelor din judeţ a ajuns la 175 milioane metri cubi de apă, cu 25 milioane mc peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Scriam că RONO AQUA întrece HEXI PHARMA în Bihor.
Numai („decât”) de la Compania de Apă Oradea firma Rono Aqua a încasat pe perioada iun. 2015 – apr. 2016 contravaloarea a 86 de facturi fiscale emise în baza contractelor încheiate în cea mai mare parte prin încredinţare directă. La cerere pot comunica şi valoarea lor. În plus, mai sunt Consiliul Judeţean şi primăriile UDMR din judeţ.
Postat 28 Iunie 2016, 15:54 de eutanasiu
Erată
... separa reţelele de canalizare pluvială de cele de canalizare menajeră...
Postat 28 Iunie 2016, 15:20 de eutanasiu
„Domnul”Popa. Cunoscut şi apreciat foarte mult ca soţul doamnei Popa de la Curtea de Conturi.
Alăturarea domnul şi popa creează din start o confuzie între enoriaşi, care nu sunt puţini. Încep prin a aduce aminte re/numitului domn că încă din perioada prea lungă în care ocupa postul de şef al staţiei de epurare Oradea şi accepta cu o seninătate înduioşătoare la acea vreme toate ilegalităţile care începând cu 2001 se puneau la cale de către Tomulescu şi Ciursaş Ioan (ce vor ajunge în toamnă la scadenţă), prin proiectul ISPA erau prevăzute a se amenaja/reabilita/executa 48 de guri de descărcare a apelor pluviale în Crişul Repede. SCOPUL proiectului (printre multe altele) era INCLUSIV acela de a separa reţelele de canalizare pluvială de cele de canalizare pluvială pentru a micşora debitul apelor pluviale ce intră în staţia de epurare (S.E.). Rezultatul trebuia să fie acela de a nu mai procesa inutil (şi cu costuri foarte mari) apa pluvială drept apă menajeră. Firma Keviep, în baza contractului RO/P/PE…. (ISPA) a executat pe hârtie 14 guri de descărcare şi în realitate 12. Numărătoarea acceptată şi de Gavra şi de Popa semăna cu Caragiale şi steagurile lui. Aşa am ajuns în 2015 ca aceeaşi firmă împreună cu un alt director tehnic cel puţin la fel de celebru, dar pentru alt fel de fapte – Ciordaş Victor- actualmente director la RONO AQUA, să „îmbunătăţească” siguranţa operaţională (sic!) a staţiei de epurare Oradea prin fonduri de coeziune. Prin studiul de fezabilitate (vă las să ghiciţi de cine a fost făcut), apele pluviale sunt STOCATE în lagunele NICIODATĂ REABILITATE PRIN ISPA DAR PLĂTITE CU 700.000 DE EURO!!! pentru ca apoi să fie repompate la intrarea în S.E. şi procesate drept ape menajere. Cum părul alb nu este meritul purtătorului său şi cu atât mai puţin vreo garanţie a ştiinţei, moralităţii, înţelepciunii sau profesionalismului, nici diploma de inginer nu este o garanţie a cunoaşterii domeniului în care se presupune că posesorul ei a studiat. Fudulia (ca organ) la CAO este locul comun al celor ce o conduc. Ca o consecinţă este invocată (culmea tupeului) PROSTIA OMENEASCĂ. Vă întreb distinse director: …1.CINE A SEMNAT AVIZUL DE COEXISTENŢĂ PENTRU LUCRAREA DE ÎNTUBARE A PÂRÂULUI PARIS???!!! …2. OROS CLAUDIU ESTE SAU NU PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE AL CAO?...3. ACELAŞI OROS CLAUDIU ESTE SAU NU DIRECTOR TEHNIC LA APELE ROMÂNE ? În privinţa „schimbării” celor 360 km de reţele pluviale (mă bucur că măcar aţi recunoscut cifra corectă şi nu a mai fost cazul să explic şi cum minte CAO în raportările oficiale cu privire la debite, lungimi, materiale, număr de abonaţi şi altele), afirmaţia dovedeşte că sunteţi punctul de la orizont în materia reţelelor de canalizare. Probabil că tocmai această viziune v-a recomandat pentru postul ocupat. Ca să nu operez cu „argumentele” dumneavoastră vă spun doar că (aşa cum ar trebui să ştiţi), reţeaua de canalizare pluvială a fost dimensionată corect pentru intravilanul Municipiului Oradea. Extinderile făcute cu acordul complice şi tacit al conducerii CAO şi al profesorului /sub prefect Ghitea Mircea, al perenei Ţenţ Aurelia – cu soacra la CAO şi soţul la fel (în vremurile de argint), al inevitabilului Ciursaş Radu care „ştie cum” se pot face rectificările bugetare în interesul conducerii oraşului şi a multor altora pe care nu-i nominalizez din lipsă de spaţiu, au anulat tocmai scopul proiectului ISPA. După ideea „genială” de a-i satisface primarului şi direcţiei tehnice a primăriei dorinţa de a asfalta orice petic pentru a institui o parcare, prin legarea TUTUROR parcărilor (realizate în două mandate de Bolojan) la reţeaua de canalizare MENAJERĂ cu ajutorul „brevetatei” metode a gurilor de scurgere cu sifonare improvizată (şi gura şi sifonarea) la preţ în euro cât valoarea lor în lei. Aşa aţi împuţit tot oraşul. Aduc aminte că în 2010 CAO a cheltuit aproape 3 milioane de euro pentru „ridicarea capacelor de canalizare la cotă”, contract obţinut de un important sponsor al PNL . Ajungem astfel la promovarea unor proiecte ale PMO care frizează prostia. Veniţi acum să ne explicaţi că RONO Aqua a făcut un studiu de fezabilitate (aprobat şi plătit acum 4 ani, care, evident trebuie şi reactualizat) pe care cu onoare l-aţi semnat şi însuşit împreună cu Ciursaş Radu – al cărui fiu fezanda studii la RONO în acea vreme! VĂ întreb: ce faceţi acum pe Gh. Doja la blocuri şi cu pârâul Paris e conform studiului? Dacă da, cereţi firmei RONO banii înapoi. Sau nu puteţi pentru că Ciordaş ce-a luat nu mai dă înapoi? Cum să faci încă o conductă? Fie ea şi paralelă! Asta demonstrează cel mai bine cum se sifonează banii pentru nişte proiecte inexistente cu care totuşi sunteţi paralel. Finalul şi viitorul prezentat mai mult ca o premoniţie este cel ar trebui să-l îngrijoreze în acelaşi timp atât pe primarul Bolojan cât şi organele de cercetare ale instituţiilor abilitate. Gândirea dumneavoastră strategică pare menită să vă asigure visul privatizării S.E. şi a materiei prime pentru funcţionarea ei. Aş vrea să cred că acest lucru nu se va întâmpla dar faptele conduc spre acest deznodământ. Cum să vrei să colectezi apele pluviale de pe dealuri şi să vrei să le „duci” la staţia de epurare? Ca o întrebare pentru ocuparea postului de director tehnic: Ştiţi să dimensionaţi conductele pentru un asemenea debit? Nu e nevoie de răspuns. Examenul l-aţi picat cu pârâul Paris.
Postat 28 Iunie 2016, 14:47 de eutanasiu
Articolul pare un drept la replică al directorilor de la CAO (forţat probabil de primarul Bolojan).
Din perspectiva unei astfel de abordări răspunsul este cel puţin incomplet. Cel mai important aspect, acela al facturării apei pluviale şi cetăţenilor care nu beneficiază de reţele de canalizare pluvială pe străzile pe care locuiesc, nu a fost explicat în nici un fel! Nu pot să nu remarc pregătirea specială a directorului (auto-intitulat) Mureşan. Spune el că a primit 365 de petiţii părându-i-se că sună mai inteligent şi mai puţin grav. RECLAMAŢIILE sunt criteriu de performanţă pentru conducere conform contractelor de mandat. Poate de aceea le-a încadrat drept peţiţii. Oricum e foarte interesant cum şi mai ales cât timp i-a luat ca să „remedieze” petiţiile. Revin la C.V. –ul telefonistului: una citim, alta vorbim şi alta înţelegem. În acest caz şi cu scrierea e o problemă (tot a lui) fiind citat. În rest,” factuează”,facturează, fracturează liniştit. El e numit să adune bani (inclusiv de la cei care până acum „cotizau la negru” către Bene Dana şi soţul ei Bene Mircea şi nu numai), aparent legal, facturând ca prostul (dex) orice. „Admirabil” cum i-o trage Kuntz şi din această poziţie. Oricât ar părea de şmecheră, „facturarea” a fost preluată de Kuntz Anica de la Sas Ana (distinsa mamă a purtătoarei de cuvânt Gram/Sas a la fel de distinsului primar Bolojan).
Postat 28 Iunie 2016, 13:31 de eutanasiu
@eutanasiu Ti-au ridicat mingea la fileu
Doua masuri care nu necesita investitii de la UE: 1. desi in teorie praful de pe strazi se aspira, cei de la rer il ,,scapa" in canalizare. 2. O folosire judicioasa a fondurilor. De pilda cati bani s-au aruncat in vant cu referendumurile. Sau cei 700.000 de euro aruncati pe ,,pietonala" de pe Republicii n-ar putea fi folositi mai eficient si mai in folosul oradenilor?
Postat 28 Iunie 2016, 09:01 de pinonel
Ce bine.
Bine ca sunt bani pentru Piata Unirii. Si pentru Pasajul Vulturul Negru (prietenii stiu de ce).
Postat 28 Iunie 2016, 08:52 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON