URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2016, 07:36

Oradea la bani mărunţi! BIHOREANUL face lumină în chestiunea zilei: supra-îndatorarea oraşului

Oradea la bani mărunţi! BIHOREANUL face lumină în chestiunea zilei: supra-îndatorarea oraşului FUGA LA BĂNCI! Investiţie de 77,7 milioane euro, cea mai mare din istoria oraşului, reabilitarea sistemului de termoficare prin construirea unui CET nou pe gaz (foto) şi reabilitarea a 17,5 kilometri de conducte magistrale a presupus o contribuţie a municipalităţii de numai 3,8 milioane euro. Banii au fost împrumutaţi, pentru că "era păcat să pierdem finanţarea europeană doar pentru că nu ne-am fi acoperit contribuţia de 5%", spune city-managerul Eduard Florea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E clar, banii n-aduc fericirea! Pentru a putea implementa 43 de proiecte europene, în valoare totală de 247 milioane euro, municipalitatea s-a împrumutat din bănci ca să îşi asigure contribuţia proprie.

La 150 milioane euro atrase din bugetul european şi cel de stat, contribuţia oraşului s-a ridicat la 40 milioane euro, iar creditele contractate au fost de încă 57 milioane euro. Automat, gradul de îndatorare al oraşului a "sărit" de la 23,24%, cât era anul trecut, la 60,93% în 2016. City-manager-ul Eduard Florea spune, însă, că este perfect normal. "În orice ciclu economic, indiferent că este vorba de o familie, despre o firmă sau un oraş, eşti nevoit să te împrumuţi dacă vrei să achiziţionezi bunuri cu termen lung de funcţionare. Altfel nu ai cum să te dezvolţi", explică economistul.

Economie de campanie

Credite, sold, venituri proprii, datorie publică, Euribor şi altele. Aflaţi în campanie, pretendenţii la Primaria Oradea au scuturat de praf manualul de economie, aşa încât aproape nu există candidat care să nu pună în discuţie datoria publică a oraşului. Tema e cu atât mai seducătoare cu cât cifrele vorbesc de la sine. Cu un grad de îndatorare de 60,93% din media veniturilor proprii pe ultimii trei ani şi cu rate de 153,1 milioane lei ce trebuie plătite numai în 2016, soarta oraşului pare pecetluită. Generaţiile următoare nu vor mai putea lua împrumuturi pentru nimic, acuză majoritatea candidaţilor.

Eduard Florea, city manager OradeaNumai că şi procentele, nu doar cuvintele, sunt înşelătoare. "Se amestecă mere cu pere. E adevărat că a crescut gradul de îndatorare, dar asta pentru că oraşul a luat un credit de 100 milioane lei, pe numai un an, pentru derularea proiectelor. Imediat ce UE ne decontează lucrările, punem banii la loc, iar de anul viitor presiunea pe buget va scădea", spune city-managerul Eduard Florea (foto).

Sunt dator dar mă tratez...

Conform simulărilor postate pe portalul municipalităţii, datoria publică se va diminua anul viitor de la 60,93% la numai 19,59% şi la 19,21% în 2018.

Săptămâna trecută municipalitatea a şi renunţat să mai ia creditul de 80 milioane lei aprobat în martie de Consiliul Local pentru eventuala refinanţare a ratelor de plătit în vara acestui an. Motivul? Simplu: nu mai este nevoie. Pe lângă faptul că şi-a renegociat condiţii de finanţare mai bune cu banca, oraşul a încasat deja 65 milioane lei din totalul celor 102 milioane lei pe care trebuie să le primească de la finanţatorul european pentru lucrările finalizate anul trecut, precum drumul rapid, grădina de pe dealul Ciuperca şi Aquapark.

Nadia Haş, director economic Primăria Oradea"Din banii primiţi, 40 milioane lei au acoperit parte din credit, iar diferenţa a rămas la dispoziţia Primăriei", explică directorul economic al municipalităţii, Nadia Haş (foto).

"Amenzi" de 10 milioane euro

Haş speră că oraşul îşi va deconta întreaga sumă de 102 milioane lei, fără nicio corecţie financiară. Măsuri pecuniare similare amenzilor, aplicate procentual din valoarea proiectului, acestea se stabilesc de către finanţator după verificarea actelor. În funcţie de gravitatea faptei, de la încălcarea principiului transparenţei la cel al tratamentului nediscriminatoriu al constructorilor, corecţiile pot varia între 2% şi 100%, aplicându-se la decontarea sumelor cheltuite de beneficiarul proiectului, silit astfel fie să renunţe la bani, fie să conteste decizia de neconformitate.

Săptămâna trecută, municipalitatea se lupta în instanţă pentru anularea unor corecţii financiare în valoare totală de 45,1 milioane lei, echivalentul a 10 milioane euro, aplicate pe 11 proiecte europene. "Noi sperăm să câştigăm toate procesele", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Probleme la achiziţii

Printre altele, municipalitatea a primit "amenzi" la proiectul pentru reabilitarea sistemului de termoficare (24,2 milioane lei), construcţia Aquaparkului (6,9 milioane lei), reabilitarea Cetăţii (1,1 milioane lei), amenajarea pasajului suprateran peste DN 76 Oradea-Deva (926.000 lei) şi reabilitarea termică a blocurilor din zonele Dacia, 1 Decembrie, Dimitrie Cantemir (44.546 lei). "În toate cazurile este vorba de neconformităţi constatate de organismul intermediar în procesul de achiziţie", spune şeful DMPFI.

Pe româneşte, autorităţile de management de pe lângă Ministere au "taxat" Primăria nu pentru că ar fi trântit licitaţiile, ci pentru că ar fi... putut s-o facă! Moş spune că municipalitatea a luat în calcul riscul, dar a ales răul mai mic. "Să zicem că ai de terminat într-un an un proiect de 2 milioane euro. Dacă le ceri participanţilor la licitaţie acte care dovedesc capacitatea de execuţie, organismul intermediar te sancţionează cu 10% pe motiv că eşti restrictiv. Dar dacă nu le ceri, iar câştigătorul nu termină la timp lucrarea, ai pierde toţi banii", explică directorul.

Ai bască?

De altfel, majoritatea corecţiilor au la origine neconformarea legislaţiei româneşti la cea europeană, iar ca motive sunt invocate criterii restrictive aplicate concurenţilor ori lipsa de transparenţă.

Cel mai bun exemplu este proiectul noului CET pe gaz, unde municipalitatea a cerut firmelor să demonstreze că au meseriaşii necesari. "În România, ca să poţi lucra cu reţele de gaz sau electrice, trebuie să fii atestat de Transgaz sau Electrica. Dacă nu ceri atestatele angajaţilor, nu poţi face lucrarea fiindcă Transgazul şi Electrica nu avizează lucrările. Dacă îl ceri, eşti acuzat că ai impus condiţii restrictive care împiedică firmele europene să vină la licitaţie", spune Ioan Maghiar, managerul proiectului de reabilitare al CET-ului.

La fel, în cazul lucrărilor de reabilitare de la Cetate, autoritatea de management de la Bucureşti a respins plata sumei de 1,1 milioane lei pentru lucrările suplimentare. "În timpul săpăturilor au ieşit la iveală rămăşiţele vechii catedrale. Conform Legii patrimoniului, am făcut lucrări de descărcare arheologică şi am înlocuit podelele din lemn cu sticlă, ca să se vadă descoperirile. Finanţatorul a considerat că lucrările nu aveau caracter de imprevizibilitate", arată Maghiar.

Iar exemplele ar putea şi chiar vor continua. Nu de alta, dar organele de control pot emite corecţii financiare până la 5 ani după finalizarea proiectului...


"Pe lege, la noi pot face audit financiar numai specialiştii înscrişi în Corpul Experţilor şi Contabililor Autorizaţi din România. Dar dacă ceri ca expertul să fie atestat CECCAR, autoritatea de management te sancţionează că ai impus prevederi restrictive firmelor europene. Dar ce garanţie am eu că un belgian, de exemplu, stăpâneşte subtilităţile legislaţiei româneşti?"

Ioan Maghiar


FĂRĂ CORECŢII!
La mâna auditorilor

Fără a lua neapărat partea Primăriei, experţii în proiecte europene afirmă că organismele româneşti care "cenzurează" proiectele cu fonduri UE decid corecţii financiare dintr-um motiv simplu. Dacă o neregulă e descoperită în plan local, banii rămân în ţară, cu şanse să fie redirecţionaţi pe alte proiecte, iar dacă neconformitatea este descoperită de organele de control europene, se întorc în bugetul UE. "Autorităţile de management de la noi par hotărâte să găsească şi cea mai mică neregulă, ceea ce nu-i greu în condiţiile în care legislaţia românească e în permanentă schimbare", spune un expert.

Marcel BoloşSpecialistul chiar se miră că Primăria Oradea a primit corecţii de numai 5% din proiectele implementate. De altfel, aceeaşi părere o are şi secretarul de stat Marcel Boloş (foto). "5% este foarte puţin în condiţiile în care poţi fi taxat pentru aproape orice. În ţară, cei cu proiecte similare sunt fericiţi dacă iau corecţii de 20%!".

Culmea, doar primarul Ilie Bolojan este sever. "E bine că avem corecţii de doar 5%, dar mai bine ar fi să nu avem absolut deloc. Poziţia municipalităţii este de a ataca în instanţă toate notele de neconformitate atunci când ştim că avem dreptate", spune edilul, convins că Primăria are toate şansele să câştige şi, deci, să nu achite nicio "amendă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
!
-Organismele româneşti care "cenzurează", municipalitatea a primit "amenzi", autorităţile de management de pe lângă Ministere au "taxat" Primăria-. ÎN NICI UN CAZ DINTRE CELE DE MAI SUS GHILIMELELE SUNT GREŞIT FOLOSITE. Insinuarea că respectarea legii este ceva peiorativ denotă apetitul unora pentru "orice" metode de a cheltui bani despre care au părerea că nu sunt ai noştri (fiind de la U.E.). Cum ar veni, de la proştii ăia chiar se cuvine să-i luăm sub orice formă, că şi aşa am cotizat destul!
Postat 02 Iunie 2016, 17:37 de eutanasiu
Bihoreanul intuneca, ce ,,lumina"?!
Ok, daca e asa de bine, propun ca datoriile ipotetice, ca asa ne zice gasca de penali, dar nu numai ei, ca e bine si nu va fi rau, sa fie platite numai de simpatizantii ad-tiei lui nea ilie! Ei sunt convinsi ca nu sunt mintiti si nea ilie e tot de ce are nevoie Oradea, cred ca-si vor pastra optimismul cand idolul le va beli pielea!
Postat 02 Iunie 2016, 17:19 de pinonel
Lumina este cam albastră. Poate e a partidului.
Nu suspectez redacţia ziarului nici de manipulare, nici de lipsă de înţelegere a unor operaţii matematice elementare. În schimb, cred cu tărie că datele oferite de administraţie sunt cel puţin „filtrate” şi cu siguranţă gata interpretate. Cele 43 de proiecte implementate sunt prezentate ca având valoarea totală de 247 de milioane de euro. Nu explică nimeni dacă aceasta este valoarea proiectelor la data solicitării finanţării sau valoarea lor la finele implementării. Dacă este valoarea scoasă la licitaţie (ceea ce este demonstrabil prin consultarea SEAP) şi ea coincide cu valoarea finală, înseamnă că licitaţiile au fost atribuite la 100% din valoarea anunţată. Asta în condiţiile în care, fără excepţie, criteriul de atribuire a fost „PREŢUL CEL MAI SCĂZUT”. De aceea, originea calculelor prezentate este greşită. Valoarea contractelor semnate pentru cele 43 de proiecte (după licitaţii) este de 186 de milioane de euro (tot din SEAP). În ceea ce priveşte schema de finanţare, procentele sunt stabilite prin semnarea contractelor de finanţare. Acestea sunt semnate (şi ca urmare acceptate) de autoritatea contractantă (P.M.O.) cu ştiinţa TUTUROR consilierilor! Aşadar, dacă 150 de milioane de euro reprezintă contribuţia din bugetul U.E. ÎMPREUNĂ cu bugetul de stat şi contribuţia municipalităţii este de 40 de milioane de euro, în locul cui a plătit DMPI cele 57 de milioane de euro împrumutate ÎN PLUS? Totuşi, suma plăţilor ne dă EXACT cât valoarea proiectelor scoase la licitaţie şi cu 61 de milioane de euro mai mult decât valoarea contractelor aferenta semnate. E ciudat că 150 adunat cu 40 (cifre aproximative) reprezintă chiar valoarea contractelor semnate.
Postat 02 Iunie 2016, 14:57 de eutanasiu
comentarii aiurea
anumite personaje care comenteaza si mai au un neuron moralist, dupa ce si-a expus o data, de doua ori problema personala, din respect fata de cei care vor sa comenteze publicatiile, trebuie sa inceteze pentru ca intra in derizoriu. Pe persoana fizica, m-am saturat si, dau aici exemplu pe TDS, Platona, dar la general vorbind, sa citesc problemele lor personale(nu ma intereseaza daca sunt postaci dirijati, desi ma indoiesc pt ca e mult orgoliu ranit la mijloc, poate chiar financiar). Draga TDS, inteleg ca ai luat teapa, dar canalizeaza energiile incercand sa dovedesti pe cai legale ca ai dreptate, pt ca NU MA MAI INTERESEAZA PROBLEMELE TALE PERSONALE expuse la nesfarsit. Si tine minte ceva, adevarul absolut nu exista, judecatorii dau sentinte nu stabilesc adevarul.
Postat 02 Iunie 2016, 13:12 de ferfeleaga
@TDS
Cu toata dragostea, dar esti in decor, rau de tot!
Postat 02 Iunie 2016, 12:07 de User anonimizat
OK, am inteles
Pana acum la mai toate articolele se fabula in stilul "liber" despre "corectiile" la proiectele europene, despre gradul devastator de indatorare a orasului, despre amenzi "europene" si alte asemenea bazaconii. Vin precizarile oficiale, cu acte, la concret cum ar veni. Reactia contestatarilor, asta ca sa nu folosesc alt termen, FABULOASA. Discutia este dusa in cu totul alt perimetru. Hei, discutati acum despre gradul de indatorare urias si despre covarsitoarele amenzi si corectii europene, nu despre Bolos si Florea, sau mai stiu eu ce bagator de seama din primarie.
Postat 02 Iunie 2016, 12:06 de User anonimizat
DA , DA
@suporter_oradean: Sunt absolut convins că M.I.B. este foarte competent ! După 3 admiteri ratate la facultate și un stagiu de gestionar DOAR după ce a fost luat sub aripa lui Filip au început să-i iasă taote !
Postat 02 Iunie 2016, 11:37 de TDS
propagandist
Păi TDS e pe lângă subiect cu totul. Nu vedeţi că niciunul dintre comentarii nu vizează subiectul articolului, ci strict personajele care dau declaraţii în articol? Tehnica este clasică şi ţine de propaganda elementară: spurcă sursele şi atunci se diluează şi conţinutul mesajului. Plus altă tehnică utilizată cu sârg: deturnarea atenţiei de la subiectul serios la chestiuni secundare. Se vede treaba, din asemenea postări, că nici TDS-ul nu e decât un propagandist/activist/postac de partid. În urmă cu câţiva ani părea cu totul atceva...
Postat 02 Iunie 2016, 11:36 de Florin Ciucas
Bolos
Marcel Bolos e un om foarte competent,mie mi-a fost prof la universitate,omu stia ce vorbea,Filip s-a bazat mult pe el,a facut treaba buna,chiar daca oraselul copiilor a fost finalizat pe ultima suta de metri in 2008,inante de alegerile de atunci(a pus mana chiar el in ultimele zile,s-a inaugurat pe 1 iunie).Si dupa ce a venit Bolo omu a facut treaba unde a fost pus pe fonduri europene,stia cu ce se mananca fenomenu,dovada ca s-au scris cele mai multe proiecte si am atras cele mai multe fonduri.Fara bani nici un primar nu face nimic,uneori te si imprumuti ca sa te dezvolti ,atata timp cant ratele platite nu sufoca bugetul orasului.Chestia cu Impactu nu ma intereseaza pt ca esti Obsedat rau de ea,paranoia as zice.Iar ce scriu unele ziare sau reviste ale diversilor oameni politici nu are relevanta ,mai ales ziare gen Cotidianu...Daca ar fi vinovati stai linistit nu scapa nimei de puscarie,dovada ca acolo a ajuns insusi fratele lui Base cand acesta era inca presedinte.Eu nu cred ca Bolojan e prost,chiar deloc,dar ca sa conduci si sa faci treaba intr-un oras mare trebuie sa fi un mic dictator,normal in limita legalitati.Daca Bolojan ar incalca legea clar nu l-as mai vrea primar in Oradea.Momentan nu e acuzat de nimic,doar cei care nu-l suporta vorbesc,vorbele sunt una,faptele alta,la fel ca si sloganul celor de la pnl.Sunt hoti in Pnl ,clar,dar mult mai putini si nu asa marsavi ca socialisti lui mand&dragnea.Si o familie la inceput de drum se indatoreaza la banci daca isi permite,totul e sa duci creditul la bun sfarsit.
Postat 02 Iunie 2016, 11:32 de suporter_oradean
@TDS
nu mai are rost sa vb. eu te intreb de mere si tu imi spui pere. si mang ne conduce sau ne-a condus dar nu te-am vazut sa fii asa atent la el?
Postat 02 Iunie 2016, 11:23 de User anonimizat
!!!!!
@CHRIS : Nu, dar eu nu sunt persoană publică , nu candidez în alegeri locale sau parlamentare , nu sunt vreo vedetă ! Fragmentul despre M.I.B. trebuie citit în strânsă legătură cu comentraiul despre E.A.F. Pe ideea : iată cine sunt în fapt oamenii care ne conduc !
Postat 02 Iunie 2016, 10:58 de TDS
@tds
si atunci de ce le tot aduci in discutie? moralitatea ar trebui sa fie ireprosabila pentru fiecare dintre noi. tu dpdv moral te consideri imaculat?
Postat 02 Iunie 2016, 10:45 de User anonimizat
!!!!!
@CHRIS : În principiu nu are ! Poate totuși MORALITATEA ar trebui să fie ireproșabilă în cazul persoanelor publice !
Postat 02 Iunie 2016, 10:26 de TDS
Medicamente
TDS taică, iar nu ţi-ai luat pastilele...
Postat 02 Iunie 2016, 10:10 de Mekong_Delta
@tds
te intrebam ce legatura are viata personala a cuiva cu functia pe care o detine? iar esti pe langa subiect.
Postat 02 Iunie 2016, 10:03 de User anonimizat
????????????
@CHRIS : Am scris aici trei comentarii ! Toate sunt cu ghilimele ! Unul reproduce pagina Tribunalului Cluj , celalalt un fragment dintr-o gazeta regionala si al treilea un fragment din Bihoreanul. CU GHILIMELE ! Am adaugat doar la comentariul care se referea la CEEA CE A SPUS CU GURA LUI EDUARD AUGUSTIN FLOREA ! REPET, AM REPRODUS DIN ALTE PUBLICATII SAU DE LA INSTANTE ! N-AM ZIS DESPRE BOLOS NICI CA E , NICI CA NU E! NICI CA EBINE, NICI CA E RAU !
Postat 02 Iunie 2016, 09:48 de TDS
@tds
ESTI INCURABIL NENE. ce treaba are viata personala a unei persoane cu functia pe care o are? tot bati apa in piua si cu bolojan si cu if. ce treaba ai tu cu asta? si tu esti pupincurist de mang dar nu te judec pentru asta(vezi ca esti de maro in . si cu bolos ca ar avea o alta orientare sexuala ce te deranjeaza pe tine? poate ai treaba si cu stephen hawkins ca e bolnav. chiar nu observi cat esti de penibil si pe langa subiect de fiecare data?
Postat 02 Iunie 2016, 09:30 de User anonimizat
OK. Am inteles tor dar nu pricep de ce ..,...
Am inteles tot dar nu pricep de ce daca situatia indatorarii este asa de roz (din pix) atunci DE CE Oradea area cotele cele mai mari de impozitere din tara (0,6) si nu ca media celorlate municipii de 0,2 ???????????????????? Asta nu inteleg caci hartiile le "aranjeaza" contabilii sa fie OK dar taxele sunt si trebuie platite !!!!!
Postat 02 Iunie 2016, 09:24 de scortosul
curaj
Felicitari domnului TDS un om cu atitudine civica si nu numai
Postat 02 Iunie 2016, 09:20 de Ardeleanul
PORTRET EDUARD AUGUSTIN FLOREA
“ Eu nu sunt orădean, am venit din sud, puteam să termin facultatea și să plec, dar am avut șansa de a-l cunoaște pe Marcel Boloș, fostul director al DMPFI, care mi-a fost profesor, și mi-a oferit un loc de muncă” . Asta declara EDUARD AUGUSTIN FLOREA intr-un interviu acordat Bihoreanul - ui ! Cu alte cuvinte celui care are PILE in PMO ( in acest caz P I LA era Bolos ) I SE OFEREA UN LOC DE MUNCA , NU ERA OBTINUT PRIN CONCURS ! Gura pacatosului ADEVAR graieste !
Postat 02 Iunie 2016, 08:54 de TDS
Bravo administratiei Oradea !!!
Cea mai profesionista administratie din tara, suntem orasul cu care se compara toti! "Vede-ti ca la Oradea se poate?" Asa face un primar adevarat si cu sange in instalatii - Nu se va lasa si va castiga toate procesele pt. neconformitati. Mult trambiata datorie va reveni la 19% anul asta, asa ca toti plagiatorii lui mang pot pleca in concediu - cu Adelina bubulina!!! Felicitari primarului Bolojan pt. Victoria de dumuinica - va fi zdrobitoare pt. psd!!!
Postat 02 Iunie 2016, 08:46 de TC
STAI ASA, STAI ASA, STAI IN...P O ALA MEA !
"Marcel Ioan Bolos, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, are relatii vechi cu societatea Impact. De pe vremea cand acesta era director in primaria Oradea. Bolos a avut doua admiteri la facultate ratate in perioada 1986-1990: stiinte economice si geografie. El ar fi motivat ca a dorit de fapt sa urmeze teologia si ca ar fi fost respins din cauza faptului ca parintii sai erau membri de partid, insa acesta nu a furnizat niciodata dovezi in acest sens. El a efectuat stagiul militar in Motatei, Dolj, iar apoi a fost gestionar la cooperativa din Marisel, judetul Cluj. Ascensiunea sa a inceput in anul 1992 cand a absolvit Inginerie si Stiinte Economie, ambele la Universitatea Oradea, unitate de invatamant cunoscuta pentru modul usor in care se obtinea diplome in acea perioada. Are doua doctorate, una dintre teze fiind banuita de plagiat, respectiv “Bugetul comunitaţilor locale”. Bolos a devenit in 2005 director executiv al Administraţiei Imobiliare Oradea. “In luna mai 2008, pe ultima suta de metri s-a inscris in PD-L, urmand sa candideze pe listele acestui partid pentru Consiliul Local al Municipiului Oradea. In cazul in care candidatul la funcţia de primar din partea PDL ar fi caştigat funcţia, i s-a promis un post administrativ, acela de “city manager”. Pe ultimii 25 metri, realizand ca in nici un caz PDL-ul nu va obţine Primaria Oradea, s-a retras. Dupa validarea membrilor Consiliului Local şi a Primarului(iunie 2008)a fost menţinut in Primarie in funcţia de director executiv al Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţionala, ocupandu-se de atragerea “f(u)ondurilor europene”! Paranteza este voita, presa locala sugerand o anumita orientare a lui Boloş(acoperita oarecum şi de faptul ca intre timp absolvise şi teologia, devenind “diacon misionar celib”!)."( fragment publicat intr-o gazeta regionala in august 2012 )
Postat 02 Iunie 2016, 08:42 de TDS
SI TOTUSI DNA
Dosar: 5250/117/2014 Data inregistrarii 29.09.2014 Data ultimei modificari: 09.02.2015 Sectie: Secţia Penală Materie: Penal Obiect: plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată (art.340 NCPP) Stadiu procesual: Fond Ora estimata: 8:00 BOLOJAN ILIE-GAVRIL Intimat Complet: Complet VIII F NCP Tip solutie: admite plângerea Solutia pe scurt: În baza art. 15 al. 1 din L. 255/2013 privind punerea în aplicare a L. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală rap. la art. 2781 al. 8 lit. b din Codul de Procedură Penală din 1968 admite în parte plângerea petentului MHMN, împotriva Rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale emisă la data de 05.09.2013 în dosarul nr. 212/P/2012 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei şi a Rezoluţiei procurorului ierarhic superior, respectiv a procurorului şef al Secţiei de Combatere a Corupţiei din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie emisă la data de 23.10.2013, sub numărul 725/II/2/2013, pe care le desfiinţează în parte şi trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei, în vederea începerii urmăririi penale faţă de intimaţii OMD, UM, SD, BIG şi BE, în raport de infracţiunile prev. de art. 12 lit. a din L. 78/2000, 12 lit. b din L. 78/2000, şi infracţiunea de complicitate la cele două infracţiuni mai sus reţinute, infracţiunile prev. de art. 246, 247, 248 din Codul Penal din 1969 rap. la art. 132 din L. 78/2000, şi infracţiunile de complicitate la infracţiunile arătate anterior, pentru in fracţiunile de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit. a din L. 241/2005 rap. la art. 17 lit. g din L. 78/2000, infracţiunile prev. de art. 29 al. 1 lit. b din L. 656/2002, şi pentru infracţiunea prev. de art. 323 din Codul Penal din 1969 rap. la art. 17 lit. b din L. 78/2000. Menţine rezoluţiile mai sus indicate cu privire la soluţia de neîncepere a urmăririi penale faţă de numitul KI pentru infracţiunea prev. de art. 215 al. 1, 3 şi 5 din Codul Penal din 1969.În temeiul art. 275 al.3 din Noul Cod de Procedură Penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.Definitivă. Document: Hotarâre 763/2014 15.12.2014
Postat 02 Iunie 2016, 08:39 de TDS
O ALTĂ ...
ODĂ CONDUCĂTORULUI IUBIT, acest geniu al Bihorului, (de acum) veşnicul cârmuitor al urbei ! Sprijinit de condeiul unora...Ce ne-am face, oare, fără banii CERŞITI, cu mâinile noastre murdare şi tremurânde, de colonizaţi şi de iobagi, de la străini ? Cum s-ar descurca, oare, Marele Geniu Luminat? Ăia (străinii) dau, cu un anumit preţ... Secret pentru prostimea cea alegătoare !Noi nu avem politicieni, ci doar indivizi, bogaţi toţi, care ascultă ordine la telefon, ascunşi într-un colţ întunecat ! Votaţi!!! Chiar credeţi că lu' Bolo' îi pasă de voi ?! La nivel de locuitori al urbei ? Sunteţi doar UN CNP-u ! Atât ! Votaţi !!!
Postat 02 Iunie 2016, 08:36 de ovexcluj
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON