URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2016, 07:45

Oradea, încotro? Administraţia Bolojan, un mandat al recordurilor: cele mai mari investiţii, cea mai mare amendă, cea mai mare datorie publică

Oradea, încotro? Administraţia Bolojan, un mandat al recordurilor: cele mai mari investiţii, cea mai mare amendă, cea mai mare datorie publică BAGĂ BANI! Oradea încheie ciclul electoral cel mai bogat în investiţii de infrastructură, de la amenajarea de parcări şi reabilitarea de reţele până la construirea de drumuri şi poduri. Cele mai mari investiţii - noul CET, acvaparcul Nymphaea şi drumul expres - se vor încheia însă pe ultima sută de metri, cu riscul unor corecţii considerabile, deşi pentru cofinanţarea lor oraşul s-a îndatorat din greu în ultimii ani...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dacă Bolojan era general, nu primar, astăzi eram morţi toţi, dar cu războiul câştigat", spune un angajat al municipalităţii. Şi cam are dreptate...

Ordonat, eficient şi autoritar, Ilie Bolojan vorbeşte la superlativ despre cea mai eficientă administraţie locală, cele mai multe fonduri europene atrase şi cea mai mare creştere economică. Dar cum performanţa înseamnă de cele mai multe ori accidentări soldate cu sechele, la sfârşitul celui de-al doilea mandat al administraţiei sale Oradea încă se luptă cu cele mai încâlcite proiecte, cele mai mari penalizări "europene" şi cea mai mare datorie publică.

Să tragem linie!

Săptămâna trecută, llie Bolojan a tras linie sub cel de-al doilea mandat în fruntea municipalităţii. Edilul s-a prezentat în faţa presei alături de viceprimarul Mircea Mălan, însărcinat cu implementarea proiectelor europene, fostul viceprimar Ovidiu Mureşan, care a răspuns de proiectele sociale, şi de viceprimarul Huszar Istvan, care i-a luat locul acestuia anul trecut.

La darea de seamă a luat parte şi city-managerul Eduard Florea, însărcinat să susţină prezentarea cu cifre. În fond, nici nu era greu: în mandatul care se încheie Oradea a atras finanţări europene record, de 247 milioane euro. Pe lista marilor investiţii se numără, între altele, construcţia noului CET pe gaz (77,7 milioane euro), amenajarea acvaparcului Nymphaea (19,7 milioane euro), reabilitarea Cetăţii (19,6 milioane euro), construirea drumului expres (16 milioane euro), ridicarea a două pasaje supraterane pe care şoseaua de centură traversează DN 76 (6 milioane euro) şi DN 79 (4,3 milioane euro), transformarea pieţei Rogerius într-un centru comercial modern (6,7 milioane euro). "Oradea va fi printre primele trei oraşe din România care au accesat fonduri europene", spune Bolojan.

La finanţările comunitare se mai adaugă lucrări "locale", precum asfaltarea a peste 100 de străzi, crearea a peste 6.700 locuri de parcare, construirea parcării supraterane din spatele Palatului de Justiţie (4 milioane euro), finalizarea Podului Constantin Prezan (2,6 milioane euro) şi multe altele. "Ne-am ţinut de cuvânt!", e concluzia edilului.

Teoretic, bogaţi...

Ales în 2012 cu 66,8% din voturile orădenilor, Bolojan şi-a câştigat al doilea mandat cu o platformă axată pe atragerea de investiţii, crearea de locuri de muncă şi creşterea calităţii vieţii. Primarul zice că s-a achitat de sarcini: "Oraşul este pe o direcţie bună. Au crescut locurile de muncă şi salariile".

Eduard Florea, City-manager OradeaÎn perioada 2012-2015 numărul mediu de salariaţi a crescut cu 15%, la un total de 89.954 angajaţi. "Treptat, s-a făcut reconversia de pe sectorul textile-încălţăminte, puternic afectat de criza economică, pe activităţi industriale", spune Eduard Florea (foto). Mobilarea parcului industrial Eurobusiness din Şoseaua Borşului cu firme precum SHC, Plexus, Emerson, Faist Mekatronic sau Eberspacher a oferit un debuşeu orădenilor rămaşi fără joburi.

Oficial, salariatul orădean o duce mai bine decât în 2012. Potrivit evidenţelor municipalităţii, salariul mediu lunar în Oradea a crescut cu 31%, de la 326 euro în 2009 la 426 euro în 2015. Cei 1.900 lei/lună sunt, însă, din păcate, doar virtuali. "E un calcul făcut pe baza încasărilor Primăriei din impozitul pe venit şi numărul de salariaţi furnizat de Direcţia Judeţeană de Statistică", recunoaşte Florea. Şi, cum se ştie, statistica nu reflectă întotdeauna realitatea...

... oficial, încurcaţi!

De altfel, nici statisticile administraţiei Bolojan nu sunt cele mai fidele, contabilizând la realizări proiecte încă în lucru. Spre exemplu, noul CET pe gaz va intra în probe abia săptămâna aceasta. Dată fiind complexitatea centralei, şansele ca lucrările să se prelungească după 30 iunie, iar Primăria să returneze banii finanţatorului european, există, chiar dacă sunt mici. De asemenea, nu se ştie care va fi costul încălzirii după punerea în funcţiune a noii centrale, şi nici costul întreţinerii acesteia, care de-abia acum va fi pus în discuţie.

La fel, municipalitatea a prelungit termenul de predare a acvaparcului Nymphaea până pe 15 aprilie, iar la cererea constructorului îi va da o nouă păsuire, numai să-l vadă funcţional. Orădenii vor trebui să aştepte inaugurarea încă două luni după predare, pentru ca angajaţii Administraţiei Domeniului Public să se familiarizeze cu el!

Un proiect la fel de încurcat este drumul expres, care se opreşte în zidul atelierului CFR din strada Ecaterina Teodoroiu. Nimeni nu ştie dacă şi când va primi Primăria avizul Ministerului Transporturilor pentru ca drumul să înainteze peste liniile ferate până la podul Teodor Neş. "Ne-am îndeplinit 80% din indicatorii din proiect, aşa că nu se pune problema să returnăm banii", spune şeful Direcţiei de Proiecte cu Finanţare Europeană, Marius Moş.

Mircea Mălan, viceprimar al municipiului OradeaLucrurile sunt complicate şi în cazul pasajului Vulturul Negru. Primăria a semnat abia joia trecută contractul pentru dezafectarea mozaicului pe care firma Marconst l-a turnat de mântuială şi pentru pietruirea cu granit şi marmură. Lucrarea va trebui terminată în jumătate din termenul normal de patru luni. "Proiectul european trebuie închis în iunie, pentru că altfel va trebui să returnăm toţi banii", recunoaşte viceprimarul Mircea Mălan (foto), care este însă convins că lucrarea va fi gata la timp. Mai ales că, de data asta, la bătaie s-a pus un milion de euro...

Pe muchie de cuţit

Al doilea mandat al primarului Bolojan se încheie cu mai multe semne de întrebare. Spre exemplu, nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu mega-amenda de 33,4 milioane euro aplicată Electrocentrale de către Ministerul Mediului pentru că nu şi-a depus la timp certificatele de CO2 aferente anului 2012. Cum instanţa a respins ca tardivă înscrierea sumei la masa credală, există şanse ca Ministerul să se îndrepte împotriva oraşului.

Penalizările sunt, de altfel, punctul slab al administraţiei Bolojan. Municipalitatea a primit şi contestat în instanţă corecţii financiare de 27,8 milioane lei aplicate doar anul trecut şi numai pentru proiectul noului CET. Cum proiectele europene, închise majoritatea în decembrie 2015, sunt verificate abia acum, iar auditorii dau corecţii pe bandă rulantă, sunt toate şansele ca suma să crească.

Oficial, Primăria are de primit de la Uniunea Europeană şi de la Guvern 117 milioane lei, sumă pe care a împrumutat-o din bănci ca să poată finanţa proiectele europene. Cum nimeni nu ştie când vor veni banii, municipalitatea tocmai ce a decis să ia un credit de 80 milioane lei pentru a-şi refinanţa ratele de anul acesta, aşa că noul împrumut va urca gradul de îndatorare la un nivel record de 60,9%.

Nadia Haş, director economic Primăria OradeaDeşi astfel Oradea riscă să devină cel mai îndatorat oraş după Bucureşti, directorul economic, Nadia Haş (foto), spune că lucrurile sunt mult mai nuanţate. "Pe lege, la gradul de îndatorare nu se calculează creditele luate pentru cofinanţarea proiectelor europene, dar noi am făcut-o pentru că sunt bani pe care trebuie să îi şi rambursăm". Altfel spus, conducerea Primăriei şi-a luat maximum de precauţii, dar strict după lege, fără creditele luate pentru proiectele europene, gradul de îndatorare variază între 13,5% în 2017 şi 6,7% în 2021. Oricum ar fi, cele mai multe realizări din istoria oraşului aduc cu ele cele mai mari datorii...


AUDIT DE PERFORMANŢĂ
Imaginea contează

Creditat toamna trecută cu 68,7% din preferinţele orădenilor, Ilie Bolojan este favoritul cursei pentru alegerile din 5 iunie. Orădenii par să accepte stilul autoritar al acestuia, numai să vadă că "se face ceva". Divorţul prin care a trecut, plecările repetate la Bucureşti pentru a se achita de îndatoririle de secretar general al PNL, dar şi de cele din conducerea Asociaţiei Municipiilor, nu par a-i afecta popularitatea.

Conform unui recent audit de performanţă făcut de Progress Foundation, Bolojan pare să fi capitalizat toate reuşitele echipei sale, ceilalţi componenţi culegând doar criticile. Spre exemplu, în vreme ce majoritatea celor chestionaţi susţin că activitatea primarului se caracterizează prin corectitudine, când vine vorba de Consiliul Local, acesta e văzut ca fiind mult mai puţin corect. Orădenii sunt de părere că primarul este imparţial, competent şi se bucură de încrederea cetăţenilor, dar nu acelaşi lucru îl spun despre CL, considerând că activitatea aleşilor se caracterizează mai puţin prin lipsa conflictului de interese, simţul răspunderii şi competenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sondajul iubeşte auditul. Auditul de performanţă. (Poza contează)
Creditat toamna trecută cu 68,7% din preferinţele orădenilor, Ilie Bolojan ESTE favoritul cursei pentru alegerile din 5 iunie. Orădenii PAR SĂ ACCEPTE stilul autoritar al acestuia, numai să vadă că "se face ceva". Nimic NU PARE a-i afecta popularitatea. Conform unui recent audit de performanţă, Bolojan PARE SĂ FI CAPITALIZAT toate reuşitele echipei sale. În primul rând, suspect de ciudat ESTE, şi nu pare, procentul de 68,7%. Creditul este cel care „îl dă în plată” pe Ilie, cum ar zice Cupşa. Marja de eroare a „auditului” cel mai probabil este egală cu diferenţa dintre creditat şi credit (datorie), adică 7,7%. O singură certitudine au, pe rând, auditorii, autorul articolului şi Bolojan. Aceea că el ESTE. În rest TOTUL „pare”. Orădenii PAR să accepte orice. Cu o singură condiţie. Să se vadă „că se face”. Ceea ce mă duce cu gândul la ideea că totuşi orădenii încă nu văd mare lucru. În schimb acest „că se face” în ghilimele nu este întâmplător şi nu îi aparţine lui Simai. Reflexivul „se” aplicat englezescului „a-l face” este ceea ce chiar urmează să se întâmple în opinia multor păcăliţi (în adevăratul sens, nu acela de pocăiţi). De unde şi rezerva în exprimare „Nimic NU PARE a-i afecta popularitatea”. În prejma alegerilor ştim bine că toţi vor statistici şi sondaje, unii ca vadă „cum stau”, alţii ca să-şi „măsoare” adversarii. Mai sunt cei care vor să ştie tot. Ei comandă audit. Legalitatea plăţii lui va fi stabilită, bineînţeles, printr-un alt audit. Auditorul (o fundaţie), bănuit a fi profesionist cel puţin de către cititori, aflăm că este preocupat de „promovarea responsabilitatii sociale a tuturor stakeholderilor în scopul atingerii unei dezvoltări durabile”. Că „facilitează creşterea capitalului”, că „folosesc”, că „valorizează” şi că „promovează”. Adică, descrie toate elementele de similitudine cu fundaţia lui Ţiriac din Panama. Deosebirile sunt două. Una ţine de mărime – în sensul valorii şi capitalului. Şi a două ţine de sediu - are sediul în S.U.A.. Banii „fraţilor” sunt spălaţi de două ori. O dată la sosire de către „Socăciţele – bucătăresele comunitare” şi a doua oară tot de ele după performanţa auditului. Sună profesionist, occidental: „Bolojan pare să fi capitalizat toate reuşitele echipei sale”. De fapt, (explicând argumentat acumularea de capital în alt comentariu) în realitate „capitalizat”, în acest caz, este sinonimul furtului. Tocmai de aceea, auditorii, atenţi, cu frică de legi ce în S.U.A. se şi aplică, şi-au luat o măsură de precauţie folosind dubitativul „pare să fi”. Asta numai până când organele vor şterge din referat cele trei cuvinte. Totul culminează cu magistrala constatare conform căreia „orădenii sunt de părere că primarul se bucură de încrederea cetăţenilor”.
Postat 14 Aprilie 2016, 20:14 de eutanasiu
Erată
iunie 2016
Postat 14 Aprilie 2016, 16:10 de eutanasiu
Ne-am ţinut de cuvânt! Acum urmează să scriem ce-am făcut.
Bolojan vrea să îşi ia din nou oraşul înapoi. De data asta el vine la pachet cu partidele politice. A pactizat cu partidele. Cu PSD, cu PNL, cu ALDE. Cum ar veni – pactul technocrat. Nu spune nici un cuvânt despre asta. Pentru că pare mai ocupat cu deplasările (care să-i mai scadă cheltuielile la întreţinere cât lipseşte (ca şi celor de la asociaţiile de locatari)). Pe de altă parte, partidul i-a cerut să “presteze” pro-bono munca de selecţie a lui Ludovic Orban şi a altor penali dovediţi sau care vor fi dovediţi, motiv pentru care, pentru aceeaşi retribuţie, vorbeşte mai puţin. Mimetismul “prezidenţial” îl caracterizează de mai demult. În schimb, primarul ne vorbeşte despre realizări. Halucinante! Asta şi numai pentru liniuţa pe care atras-o la sfârşitul mandatelor. Furnizorul prafului pare a fi chiar autorul articolului din rezerva strategică a redacţiei. Graba cu care alaiul a convocat conferinţa de presă “pentru ca bi-lanţul să nu fie atacat în campania electorală” a ridicat un nor de praf, numai bun să-i inspire pe jurnalişti. Mi-ar fi plăcut să-l văd măcar pe unul dintre ei pregătit serios în domeniul bugetului şi/sau al fondurilor europene care să-i arunce datele contradictorii în faţă. Sau în ventilator, de ce nu!? Să-l lase pe Bolojan în momentul iunie 2015, cu realizările în poală şi cu ochii pe sondajele de opinie, „îngrijorat” de hemoragia susţinătorilor. Orice s-ar spune zilele astea, e foarte greu de spus ce preferă Dumnezeu. Dar dacă nu ştim ce preferă Dumnezeu, ştim foarte bine că sectanţii lui pe pământ preferă multul. Exagerat de multul. Dar nu ne încurcăm în detalii. 90% este gadul de absorbţie al fondurilor europene între 2008 şi 2015. Tocmai aceasta este măreţia statisticilor şi frumuseţea prezentării de procente. Căci, de fapt, tot raportul PMO ne spunea în noiembrie (date valabile şi azi) că valoarea finanţăriilor în urma licitaţiilor este puţin peste 166 de milioane de euro. Diferenţa până la 247 este pierdere. În numere, nu în procente, acesta este un record al oraşului. Deşi aparent baptiştii nu au construit nimic în acest “exerciţiu” financiar, au decontat mentenanţa pentru membrii clubului din Decebal. În valoare absolută, mi se pare proporţională cu mantenaţa pentru un CET nefuncţional. Aşadar, procentual stăm bine. În valoare absolută pierdem. Lipsa de onestitate a statisticii vine din faptul că în spatele procentelor şi al numerelor se escamotează adevărul. Situaţia bugetului e şi ea una specială. Acoperiţi în mandatele în care oraşul nu a beneficiat de fonduri tentante, sus-menţionaţii “c(l)ubişti”, au trecut pur şi simplu în legalitate casa de rugăciune împreună cu răspunderea limitată a firmelor pe care le „păstoresc”. Din auditoriu lipsea tocmai cea care „dezleagă” cifrele. Adică le separă. Pe cele reale de cele „halucinante”. Doamna Rica. Un fel de ţaţă sut(d)istă care se înnegreşte când cineva atentează la bugetul statului (sub 10.000 de lei – că altfel e mare contribuabil şi nu mai stă în pixul ei). Un fel de Ivan (slăvit fie-i numele doamnei) cel Groaznic. După acordul tacit (de aproape 8 (opt) ani) al instituţiei, în Curtea căreia mulţi „lucrează” dar puţini muncesc, în privinţa optimizării fiscale în regiile subordonate lui Bolojan (unele implicate în culesul recreativ de hâtii filigranate), a preferat să citească raportul prin ghiocul din birou. N-ar fi exclus ca tot praful să fie vinovat şi în acest caz. Praful de pe rapoartele despre cartelul Bolojan – Pop. Altfel, în exerciţiul financiar 2014-2020, să vedem dacă bolojanul împreună cu ungureanul vor aduna la fel de mulţi bani ca până în 2015!”. Şi să vedem şi pentru cine.
Postat 14 Aprilie 2016, 15:59 de eutanasiu
Decebal per Scorilo
Penticostalii sunt verişorii bronzaţi ai baptiştilor, care umblă pe trotuarele oraşului cu fluturaşii ascunși în chiloţi. Poate de aceea sunt boicotaţi prin săparea trotuarelor de către RDS. Modelul de business corporatist îşi găseşte în acest caz cel mai bine aplicaţia. Ce să mai vorbim că şi legea prevede – prin ordonanţă (109) – guvernanţa corporatistă a întreprinderilor DE STAT! Predicatorii rezidenţi ai respectabilului hotel Ramada şi enoriaşii care îl comemorează săptămânal (sau ori de câte ori este ceva important de hotărât) pe Decebal – bulevardul – se dau virgini deşi practică cea mai veche meserie din lume - ACUMULAREA DE CAPITAL. Sub toate formele ei. Financiar, politic, administrativ, uman, teritorial, imobiliar, religios, publicistic şi exemplele pot continua. Asta se întâmplă numai pentru că „liderii comunităţii” (cei care ne vor binele) țin de șase și „tiranii” (cei ce nu ni-l vor – ca să nu zic că vor să ni-l ia) merg la bordel împreună, pentru că V.I.P. -urile și corporațiile (fie ele şi religioase), sau V.I.P.-urile (corporaţiilor) religioase, au permisiunea să-și tragă în piept alegătorii. De fiecare dată votanţii poartă vina, iar foloasele sunt trase de toți mafioţii. Discuția despre baptişti are rost, așadar, doar dacă vorbim despre marile responsabilități ale aleşilor să ne conducă şi despre teatrul pe care-l joacă instituțiile plătite să stea cu ochii pe mersul dregătoriei. Oradea are, în prezent, un primar care probabil nu merge la bordel, dar care, primar fiind, este mai mult simpatizantul lui Scorilo faţă de tovarăşii săi care se înclină în Decebal, atunci când „serveşte” masa cu americanul „Ban” Rus, alimentează conturile dintr-o căsuță poștală. Aş spune că cel puţin unul dintre ei stă în poziţia de off-shore. Din aceeaşi poziţie, dar îmbrăcat, a reformat administraţia până la exasperarea autorului maximei cu „generalul Bolojan”. Dacă ar fi să-l ghicesc, fie şi prin tranzitivitate, aş spune că e Ghitea. Mircea Ghitea (acest James Bond, matematic derivat parţial dintr-un Onţanu cu două stele mici). Poate autoarea este femeie şi atunci o suspectez „la negru” pe integrala curbilinie a Andreei Paul Vass, Aurelia Ţenţ). Noua ctitorie pare a fi Piaţa Unirii.
Postat 13 Aprilie 2016, 14:22 de eutanasiu
@suporter_oradean
Perfect de acord cu tine. Doar doua observatii: 1. e "sarmaghipata" pt ca omul are putina carte, doar e proletar :) 2. TDS-ul deja e in vizorul unora; doar invocarea "nebuniei temporare" si un sluj bine executat poate il vor salva
Postat 13 Aprilie 2016, 11:22 de Neutryno
sprancenatul
Cum ar fi sa obtina Bolo cel mai mare procent la al treilea mandate,peste cel de acum 4 ani si pste cel de acum 8 ani,oricum adversar nu are .Tipul care candideaza pt Alde cred ca nu e cunoscut nici de 5 % din populatia cu drept de vot,da sa mai fie si votat.Dictatorul,sprancenatul,bolovanu va castiga la pas,sa moara samaghimpata,agentu termic de ciuda si sa se oftice iar Tds,asa de impact. Spor . Multumim Bolo
Postat 13 Aprilie 2016, 10:38 de suporter_oradean
sa urle postacii lui Xerox!!!
e timpul sa urle psd-istii fara activitate - asteptam!!! @ carlos - bravo pt. postare.
Postat 13 Aprilie 2016, 09:22 de TC
Atentie la neatentie...
Apreciem impartialitatea jurnalistilor...Share!
Postat 13 Aprilie 2016, 08:41 de carlos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON