URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2016, 07:36

Oradea ia vITeză: tot mai multe firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti

Oradea ia vITeză: tot mai multe firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti PE PLACUL ANGAJAŢILOR. Sediile firmelor IT care şi-au deschis filiale la Oradea seamănă mai degrabă cu showroom-uri de design interior decât cu birouri ale unor "funcţionari" ai calculatoarelor. Pentru că angajaţii pe care îi caută sunt preponderent tineri până în 35 de ani, patronii acestor companii se străduiesc să le ofere IT-iştilor spaţii de muncă moderne, viu colorate, dotate cu zone de relaxare, de luat masa şi chiar cu diferite jocuri, unde să le fie mai mare dragul să lucreze...
Oradea ia vITeză: tot mai multe firme IT din Cluj şi Timişoara vin la Oradea, în căutare de specialişti CU POTENŢIAL. Firma clujeană care şi-a deschis cel mai recent un birou la Oradea este Imprezzio Global, o subsidiară a companiei americane de software cu acelaşi nume. "Am urmărit piaţa IT din Oradea şi am văzut că există potenţial. Aş putea spune că Oradea e la nivelul Clujului de acum 6-8 ani", zice directorul Tudor Ciuleanu (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ani buni, Oradea priveşte cu jind la marele Cluj, de unde apar periodic ştiri despre boom-ul pieţei IT, despre angajările masive pe care le fac firmele de profil şi salariile pe care le plătesc, mult peste media naţională. Ce nu remarcă orădenii e că şi clujenii încep să se uite atent la ei!

Pentru că facultăţile de profil nu produc atât de mulţi absolvenţi pe câţi ar putea ele angaja, companii IT din Cluj, dar şi din Timişoara, şi-au deschis filiale în Oradea, sperând că vor găsi aici specialiştii necesari. De multe ori constată, însă, că orădenii mai au multe de învăţat.

Efectul îl resimt firmele locale de profil, cărora le e tot mai greu să-şi păstreze angajaţii. Nu de alta, dar concurenţa le vânează angajaţii deja formaţi, evitând proaspeţii absolvenţi, insuficient pregătiţi.

Români cu căutare

Unul din 25 de locuitori ai Clujului lucrează în tehnologia informaţiei, adică într-una din miile de firme IT existente, care au propulsat oraşul în topul metropolelor cu salarii mari. Lucrând aproape exclusiv pentru clienţi din occident, firmele IT îşi plătesc angajaţii, majoritatea tineri până în 35 de ani, peste media naţională.

Motivul pentru care americanii sau vest-europenii preferă IT-iştii români este că sunt pricepuţi, dar şi mai ieftini decât specialiştii de afară. Astfel, firme de asigurări, de comerţ online, din domeniul auto sau al sănătăţii contractează companii româneşti pentru a le dezvolta softuri sau pentru a le face diferite aplicaţii necesare.

De asemenea, americanii mai obişnuiesc să "închirieze" echipe IT, prin aşa-numita activitate de "outsourcing". Când o companie auto, de pildă, are nevoie de un nou soft în producţie, îi este mai rentabil să contracteze punctual o echipă gata formată decât să-şi sporească numărul de angajaţi. În final, toată lumea este mulţumită: IT-iştii români au de lucru şi sunt bine plătiţi, clienţii lor au produsul dorit.

Vânătoare de "seniori"

De câţiva ani, însă, companiile clujene constată că, deşi s-ar putea dezvolta şi mai accelerat, nu au destul personal, numărul absolvenţilor facultăţilor de profil fiind prea mic în comparaţie cu nevoile lor.

"Suntem multe firme IT care ne batem pe aceiaşi angajaţi", explică Tudor Ciuleanu, managing director la Imprezzio Global, subsidiara unei companii omonime din Washington. Firmele îşi caută angajaţii "juniori", adică începători, încă din băncile facultăţilor, iar pentru "seniorii" cu experienţă, capabili de proiecte importante, războiul este de-a dreptul crâncen.

"Când ai nevoie de un senior poţi doar să-l iei de la altă companie. Dar clujenii s-au săturat de telefoanele managerilor de HR (n.r. - resurse umane) de la alte companii şi nu îşi mai părăsesc locul de muncă aşa de uşor ca în urmă cu câţiva ani", spune Ciuleanu. Altfel spus, angajaţii seniori preferă stabilitatea.

Vine muntele la Mahomed

Dată fiind situaţia, Imprezzio Global şi-a inaugurat acum două săptămâni la Oradea, în Trade Center, cel de-al doilea office din România. Deocamdată cu 5 angajaţi, dar cu planuri de extindere la 20. Decizia a venit după ce compania, aflată în plină expansiune, a început să recruteze angajaţi din vecinătatea Clujului. "De la Târgu Mureş am relocat câţiva angajaţi, iar la Oradea am ofertat câteva persoane valoroase, dar care au refuzat mutarea la Cluj", explică Ciuleanu. Aşa că a decis să aducă firma la ei acasă.

Deşi convins de justeţea deciziei, directorul subliniază că există diferenţe semnificative între IT-iştii din Oradea şi cei din Cluj. Dacă aceştia din urmă sunt specializaţi în anumite ramuri ale tehnologiei informaţiei, orădenii ştiu din toate câte puţin, nefiind experţi în niciuna. Aşa că fiecare trebuie să treacă printr-un training de minimum 3 luni la Cluj. "Este o investiţie semnificativă, pentru că asigurăm pregătirea, cazarea, totul!", spune managerul.

Puţini şi slăbuţi

Marius Podea, manager ImprezzioLa fel ca Imprezzio au procedat şi alte companii clujene. Una din ele, Accesa, şi-a deschis birou la Oradea încă din 2011, unde are acum 25 de angajaţi. "A fost o decizie corectă, suntem convinşi de potenţialul specialiştilor IT din Oradea", spune managerul filialei, Marius Podea (foto). Şi el subliniază, însă, că specialiştii sunt greu de găsit şi că pe mulţi angajaţi i-a băgat din facultăţi direct în traininguri.

“Uneori, să găsim specialiști ale căror competențe să se alinieze cu specificul proiectelor noastre poate reprezenta o provocare, însă noi investim în potenţialul lor şi încurajăm dezvoltarea profesională continuă. În acest sens, organizăm workshop-uri adresate industriei, programe de internship care se pot concretiza în colaborări permanente pentru studenți, sesiuni de orientare de carieră în licee şi universităţi, parteneriate în cadrul unor proiecte de educație alternativă și reconversie profesională", a precizat Podea.

Andrei Olariu, CEO la NordLogic, care a deschis anul trecut o filială la Oradea şi acum are 5 angajaţi, afirmă că aici există un dezechilibru între cererea companiilor IT şi numărul şi pregătirea specialiştilor. "Facultăţile de profil nu au suficienţi absolvenţi şi, în plus, pregătirea lor nu e destul de ancorată în realităţile industriei software. Au nevoie de o perioadă semnificativă de învăţare şi adaptare", explică Olariu.

În primăvara acestui an, Fortech, una dintre primele 10 companii IT din Cluj, a deschis, de asemenea, o subsidiară la Oradea, ajunsă acum la 20 de angajaţi. Decizia expansiunii a fost bună, spune Sorina Mone, manager de marketing: în patru luni, biroul din Oradea şi-a atins targetul pentru 2016, dar numai după ce a trebuit să investească în pregătirea angajaţilor orădeni.

Ieri în Timişoara...

Alexandra Dragoş, director de comunicare e-spres-ohSpre Oradea se orientează şi companiile timişorene de profil. În toamna anului trecut, firma [e-spres-oh], specializată în dezvoltarea de platforme şi aplicaţii web, şi-a inaugurat aici o filială din acelaşi motiv: nevoia de noi angajaţi. În prezent, la Oradea are 12 salariaţi, dintre care 11 programatori şi un manager, iar din vara aceasta şi doi studenţi într-un program de internship. "Am sesizat o creştere simţitoare a interesului pentru IT în Oradea. Putem vorbi de un avânt, pe care noi sperăm să-l păstreze şi să-l dezvolte", spune managerul de comunicare Alexandra Dragoş (foto).

Dacă profilul angajatului căutat de firme este bine creionat - tineri cât de cât pricepuţi şi mai ales creativi şi capabili să ţină pasul cu dinamica domeniului - salariile pe care companiile le oferă orădenilor sunt, evident, confidenţiale. Unii manageri admit, neoficial, că plata IT-iştilor orădeni e cu vreo 20% sub a celor din Cluj, ceea ce ar însemna că un începător câştigă între 2.500-3.000 lei, iar un IT-ist experimentat cam 5.000 lei.

Pregătiri alternative

Adrian Gheară, acţionar firme IT din OradeaObservatori ai noului trend, antreprenorii locali din IT cred că timişorenii şi clujenii vor fi dezamăgiţi. "Masa de programatori e mică în Oradea şi nu mulţi se ridică la nivelul competenţelor din Cluj", spune Adrian Gheară (foto), acţionar în mai multe firme IT din Oradea.

Explicaţia e simplă: absolvenţii Universităţii orădene sunt mult în urma celor din Cluj, pentru că programa de aici nu este adaptată nevoilor firmelor. Norocul companiilor e că s-au dezvoltat alternative. Şcoala Informală de IT, o firmă acreditată în calificarea profesională, organizează la Oradea cursuri intensive şi la fiecare 3-5 luni scoate pe piaţă IT-işti pregătiţi

Workshop-uri de profil sunt organizate şi de {Oradea.Tech.Hub}, o asociaţie care vrea să majoreze numărul de IT-işti din oraş, înfiinţată de firmele Mobiversal, Neobyte Solutions, Qubiz, Romcom Capital Partners şi de către decanul Facultăţii de Management din cadrul Universităţii Emanuel, Sebastian Văduva.

Mici, dar aprigi

Apariţia firmelor noi de IT în Oradea este prielnică, fără îndoială, celor care vor să lucreze în branşă, deoarece concurenţa le măreşte salariile. Dar numărul celor care se bucură efectiv de asta nu va creşte prea curând. "Fenomenul este încă la început. Majoritatea firmelor care vin sunt mici, cu vreo 10 angajaţi", spune directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocupare a Forţei de Muncă Bihor, Békési Csaba.

În schimb, de pierdut vor avea antreprenorii locali, care şi-au format specialişti şi acum aceştia sunt ademeniţi de "stranieri". Nu degeaba se spune că banul vorbeşte...


PIONIERI
Model de succes

Marcel Anghel, fondator QubizDeşi migraţia firmelor clujene şi timişorene spre Oradea este o tendinţă relativ recentă, unii antreprenori au "mirosit" potenţialul local de mai mult timp. Un braşovean care în perioada 1992 - 2007 a condus două companii IT din Cluj, Marcel Anghel (foto), a decis încă în 2008 să se mute la Oradea, unde a înfiinţat Qubiz, una dintre cele mai mari companii de profil din oraş.

Mai mult, Qubiz şi-a deschis şi o filială la Cluj. "Deşi am pornit aproape de la zero într-o perioadă dificilă economic, am investit consecvent la Oradea, reuşind nu doar să creştem sănătos şi durabil, dar şi să contribuim la dezvoltarea continuă a pieţei locale", spune Anghel.

Spre deosebire de companiile care vin acum, Qubiz nu se plânge de specialiştii locali: majoritatea celor 90 de angajaţi i-a recrutat de pe băncile facultăţii şi i-a crescut, transformându-i din juniori talentaţi în seniori experimentaţi. Reţeta a fost de succes: la o cifră de afaceri de 20 milioane lei, Qubiz a avut anul trecut un profit de peste 6 milioane.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
@linux4ever
Man, discussion with you is blowing in the wind!
Postat 18 August 2016, 16:59 de User anonimizat
Mda
Ar fi bine daca lucrurile ar sta asa. Eu ma uit de multe ori la bursa locurilor de munca si din cele peste 1000 de locuri de munca in Bihor, poate sunt unul sau doua locuri de munca in infrastructura sau ca inginer de sistem. Acum mai exista si posibilitatea ca restul posturilor sa fi fost ocupate si foarte putine care raman sa ajunga la bursa - asta nu stiu. Partea cu outsourcing ma dezgusta. De ce? Pentru ca lucrez aici si vad cum decoleaza joburile si toate pleaca in India, Filipine, America de Sud - in general in tarile de lumea a 3-a. Din nou - nu pentru ca sunt destepti, ci pentru ca sunt ieftini. Si cand ma uit in Romania, vad cam acelasi lucru. Sau... hai sa o luam invers! Or fi romanii destepti, dar sunt ieftini. E foarte bine ca romanii fac bani in IT pentru exterior, dar daca ar fi doar tara, cred ca IT-ul ar muri in fasa. Si asta e partea cea mai trista pentru ca vreau sa trag semnalul de alarma. E doar o chestiunea de moment. Faptul ca merge acum, nu inseamna ca va mai merge in 20 de ani. Exista fenomenul de saturatie care isi va spune cuvantul suplimentat de concurenta acerba. Cel putin asa e aici. Si e foarte greu sa gasesti un IT-st doar pe baza experientei. Se cer certificari suplimentate de experienta pe un profil psihologic, samd. Ceea ce nu este in Romania. As time goes on, va fi din ce in ce mai greu sa iti gasesti loc de munca in acest domeniu in Romania. Singura conditie de care se agata este suportul din vest. In momentul cand cresc salariile - si probabil vor creste, vestul va gasi o alta tara de lumea a 3-a. E o realitate pe care o vad de aici. Si imi pare rau de dezechilibru. Aici exista cererea foarte diversificata atata timp cat are nevoie de un om on oras. E foarte posibil sa am o imagine eronata despre piata de IT din Romania din sursele mele - m-as bucura ca lucrurile sa stea altfel. Iar daca se fac 3000-4000 EUR din Linux si servere, vin maine. :))) Dar sa o spunem si pe cealalta... Toata lumea e disperata dupa IT. Tot asa era in 95' cand incepuse se fie hot. Tot la fel era in 2000, tot la fel era in 2005 si CULMEA - tot la fel e si acum. Toti vor IT in Romania - de aici va spun ca va fi saturatie. Insa nimeni nu se gandeste ca Romania are nevoie de medici. Food for thought. In conditiile in care inca se pleaca masiv din tara. Vor ramane numai programatori si cand se imbolnaveste unul'...lasa-l mah' ca mai avem. Treci la taste! Asa... ca sa aberez pe langa subiect. Dar situatia e mai mult decat tragica in Romania. Doar ca din interior nu se vede asa.
Postat 18 August 2016, 15:42 de linux4ever
@linux4ever
Tati, firmele (de pretutindeni) lucreaza pentru cei care au piete de desfacere a productiei lor. In acest "trend" se inscriu si firmele din IT. Ca sa-ti dau un exemplu pe intelesul tua, Bitdefender, dupa unii cea mai tare firma de securitate (informatica, nu altfel) din lume, oricum printre primele trei, firma absolut romaneasca, are 90% din vanzari in exterior. Nu e firesc? Asta nu inseamna deloc ca Romania e in colaps. Mai cu multi ani in urma Microsoft cumpara GeCAD Software care producea RAV, firma complet romaneasca si integra produsul lor in platformele Microsoft. Ma indoiesc profund de faptul ca ai aflat telefonic salariul la Connectronix. Sa fim seriosi. Te "lauzi"pe aici ca esti in capitalism si se pare ca uiti cu desavarsire ca oferta salariala, la toate firmele occidentale, apare doar la finalul procesului de intervievare. Eu personal, daca ar fi sa ma intrebi, m-as indoi puternic ca lucrurile stau asa cum le prezinti, pentru ca foarte multe amanunte "scartie" in povestile tale. Nimeni nu neaga importanta sistemelor UNIX, insa sa dispretuiesti si bagatelizezi platformele Windows, e in opinia mea o forma de prostie. Cand afirmi ca cei buni au plecat si cei prosti au ramas, dai definitiv cu mucii in fasole. Da, foarte multi tineri buni in IT au plecat, dar in aproape aceeasi masura foarte multi tineri buni lucreaza in Romania. By the way, stiu eu vreo 3-4 Linuxisti in Oradea, care iti dau clasa la orice ora, pe pariu. Asa ca mai usor cu propaganda pe scari, ca-i curg clapele. PS. Capitalist fiins, ar trebui sa stii ca preturile in general si aici se includ si salariile sunt date de piata, adica de raportul cerere/oferta. Cunosc personal, tineri IT-isti care castiga in Oradea, intre 2500 -3500 Euro/luna (net, adica in mana). Singura problema a multinationalelor venite, este ca angajeaza doar tineri pana in 35 de ani, din motive lesne de inteles. Predictia mea este ca si aceasta optica o sa dispara, pentru ca experienta totusi este un bun care n-ar trebui neglijat.
Postat 18 August 2016, 09:32 de User anonimizat
toate domeniile sunt importante
@linux: In mare parte sunt deacord cu tine, mai putin in privinta salarizarii. Connectronics este singurul tau exemplu, dar si cel mai prost dpdv al salarizarii. Si eu lucrez in domeniul infrastructurii IT, si pot spune ca sunt mult mai multi angajati pe acest segment decat programatori. Nivelul a crescut foarte mult odata cu venirea multinationalelor in Oradea. Daca acum 10 ani, multinationalele importau admini IT din Timisoara, acum fenomenul e chiar invers. Mai mult acest segment (infraIT) creste in continuare, dar sunt sigur ca intr-un viitor apropiat va fi depasit de programatori. Pentru ceilalti care blameaza scolile profesionale... Clujul are statistic 1 din 10 angajati in IT, si e saturatie maxima, deci restul de 90% ocupa alte domenii, marea majiritate alte servicii, pentru ca in Cj nu mai este f multa productie. In Oradea avem oportunitatea multor unitati de productie, si este extrem de important sa ne specializam oamenii, tocmai ca sa nu dea cu ciocanu sau sa lipeasca pe linie. Cum zicea si Dutzu, avem nevoie de specialisti, pentru ca intr-o fabrica tehnologizata cu vreo 1000 de angajati, maxim jumatate lucreaza pe linie.
Postat 18 August 2016, 07:11 de mitru
IT nu este totuna cu Calculatoare
Nu vrem modelarea curiculei de învăţământ doar după firmele de IT din Oradea, cred că ar fi un mic dezastru. Cum ce se face pe aici e exclusiv programare Web, .NET, Java şi aplicaţii mobile, ar fi mare păcat ca studenţii de la calculatoare să nu pună deloc mâna pe osciloscop fiindcă nu există firme care să ceară asta. Lumea se înşeală, cei care lipesc plăcuţe electronice nu sunt doar "ciocănari" la Celestica, muncitori de bandă, ci şi oameni care să facă cercetare şi care au nevoie să dezvolte un prototip, pe barba şi aptitudinile lor de ingineri. E OK să se dezvolte materiile de software la universitate, dar nu trebuie nicidecum neglijate electronica, matematica, economia şi altele esenţiale să producem şi altceva decât softişti de duzină pentru micile companii locale!
Postat 18 August 2016, 00:14 de User anonimizat
@hateretards
Provin din Oradea si am cunostinte cu care tin legatura in Oradea. Stiu in Romania care fac in programare in IT 5000 EUR pe luna, insa nu in Oradea. In general salariile in Oradea se ridica pe la 1500-2000 RON - corecteaza-ma daca gresesc. Iar de nascocit nu le-am nascocit. Cand eram prin Romania in 2004 m-au angajat ca proaspat absolvent pe 300 de lei si un sac de faina pe luna. Nu ca stiam face extrem de multe, dar eram carne de tun. Cand am ajuns in vest, mi-a fost rusine sa imi declar salarul, desi ulterior crescuse frumusel de la cei 300 de lei. :) Si eram angajat la o multinationala. In 10 ani de zile probabil salariile s-au dublat in Oradea - AT BEST. Other than that, citesc stirile zi de zi si vad ce mai zice lumea. Hate me too, dar din Oradea nu faci Cluj. E trist cum mai spus ca firmele romanesti lucreaza pentru exterior. Acesta a fost motivul pentru care am inceput sa scriu. Este dovada clara ca Romania e in colaps, insa ne mandrim ca facem IT. Pentru altii. Atunci la fel de bine ati putea iesi toti din tara sa o faceti pentru banii adevarati. Dar tot e bine ca exista patriotism. De-aia ma intorc si eu. Asa ca nu te stresa cu mine. Just a bad day! :) HAHA! You will miss me!
Postat 17 August 2016, 23:53 de linux4ever
cica linux
linux tata, daca tu esti plecat si o duci bine acolo cum de stii atat de bine ce se intampla in Oradea si pari atat de ingrijorat de soarta oradenilor?? Parerea mea este ca ai nascocit niste povesti pe care nu le crezi nici tu!
Postat 17 August 2016, 23:45 de hateretards
@anticcomunist
Probabil ca sunt incalcit la ora asta, si probabil Romania o fi stand bine la fibra optica si conexiuni de viteza, insa joburile in IT sunt extrem de multe in programare si IT-ul in general in Romania e identificat cu programarea. Pentru ca in programare se fac bani in general. Cautand ani de zile joburi in infrastructura, realitatea este ca ele sunt foarte putine si in Romania se aplica aceeasi logica de "vest". Angajatorii vor toti sa fii extrem de bun, sa ai certificari multe si sa ai super experienta, insa remuneratia e mai slaba. Am aplicat si eu la un job la Connectronics - unul din putinele gasite - online - de curiozitate sa stiu salarul. Au sunat-o pe mama mea si au aflat ca nu sunt in tara. Salarul era mic in schimb - mic chiar si pentru Oradea. Cerintele insa de talie vestica. Stiu ceea ce fac si ceea ce cereau, insa remuneratia din Oradea lasa de dorit in aproape toate domeniile comparativ cu alte parti ales tarii. Sa nu mai vorbim cu alte parti ale lumii. Probabil ca ma contrazic rau de tot la treaba asta. Ma repet cam des pe aici (promit ca o o chestie "one time only"), cei buni au cam plecat - cei nasoli au ramas. Putini buni au ramas si trebuie sa ii vanezi, insa renumeratia tot nu se schimba nici in acest caz. Salarul minim pentru a trai in Oradea cat de cat decent fara sa pui bani de-o parte si sa te lafai este de 3000RON pentru o familie de 3 persoane. Ii faci daca amandoi sunt angajati si probabil faci dublu in IT daca sunt chiar doi, insa tot lasa de dorit. Restul lumii papa jar. Dar tu insa ai noroc. Traiasca IT-ul! Traiasca vestul! Traiasca Microsoft! Hai pa! Esti tu anticomunist, dar capitalismul rage la el acasa!
Postat 17 August 2016, 23:38 de linux4ever
@linux4ever
Amice, imens, intens si fara sens, comentariile tale. In afara fatului ca ne-ai spus de sapte ori ca lucrezi in IT si inca de vreo zece ori ca esti "afara", ne cam iei de prosti. Sa stii si tu ca s-a auzit si in Oradea de Linux, de infrastructura si securitate IT. In rest ai logica cam "incalcita" si te contrazici in cateva locuri.
Postat 17 August 2016, 23:11 de User anonimizat
@Cleopard
Tati, tu ori esti foarte tanar ori traiesti intr-o realitate paralela. Oradea a avut o industrie usoara binedefinita, dar uiti cu desavarsire de intreprinderi precum Infratirea, UAMT, Sinteza, Alumina, Metalica si multe altele. CET-ul II a fost construit, pentru ca CET I nu facea fata cu cele 6 grupuri, cererii de abur viu de pe platforma industriala. Te asigur ca aburul viu nu era solicitat de fabricile de papuci sau tricouri. Cat despre "viziunea" ta despre IT ....
Postat 17 August 2016, 23:00 de User anonimizat
@ili3
Ai avut ocazia sa taci si n-ai profitat de ea. Debitezi numai tampenii si te umpli de penibil.
Postat 17 August 2016, 22:54 de User anonimizat
IT-ul si Sorbonica
Mai exista insa un adevar. Datorita realitatilor social-economice din Oradea, respectiv Bihor, foarte multi tineri prefera sa plece in afara tarii. Cand vorbiti despre 15-20 de tineri care au habar in calitate de absolventi, probail vorbiti de cei care raman. In general nefacand mai nimic sa stimulati oamenii care fac IT, cand ei nu isi gasesc de lucru, sau isi gasesc de lucru pe bani foarte putini, prefera sa plece. Si raman doar pantofarii de lucru si cainii care latra la luna. Din intamplare, tin sa precizez ca lucrurile s-au schimbat la Sorbonica cu privire la ceea ce se preda la Calculatoare. Chiar cred ca studentii care termina in Oradea stiu mai mult decat le cere piata de multe ori. Piata cere sa faci pantofi! :)))))) La ce sa ramai in Oradea? Am auzit o discutie cu unul la un service de calculatoare in Oradea... Pai varu-meu foloseste Linux... "Noi nu stim ce e ala si chiar daca am sti, nu stim sa il folosim..." Sau...un individ de service de la RDS la mama mea acasa... "Pai nimeni in Oradea nu foloseste Linux doamna". Zic si eu de Linux ca idee. IT? Pantofi dragii mei!
Postat 17 August 2016, 18:49 de linux4ever
Parcul industrial
Revenind la ideea de parc industrial - fiind plecat din tara de peste 10 ani de zile si lucrand in vest, ma bucura faptul ca Oradea a inceput sa se miste cand vine vorba de dezvoltare - de parcul industrial. Insa ma copleseste tristetea cand vad ca sunt hale cu sute de angajati care lucreaza la banda. Fara sa aiba calificari prea multe. Si e cu atat mai trist cu cat lumea vrea doar salarii, insa nivelul mediu e cam scazut. Lumea inca umbla cu mizerii de tot felul si orasul colcaie de coruptie, fapt care trage dezvoltarea in urma. Firmele vin sa faca profituri. Iar daca vor sa aleaga un oras care are potential, vor alege Clujul. In Oradea vin sa faca pantofi sau mai stiu eu ce!? De fapt aceasta se datoreaza in mare parte si politicii duse de Domnul Xerox si altii ca el care de ani de zile nu au facut decat sa traga orasul inapoi. Kiss, Filip si altii sunt pe lista. Bolojan are meritul de a fi pornit proiectul parcului industrial, insa cu o floare nu se face primavara si nu este suficient. E ca si cum ai face ceva mult si prost in loc de putin, dar bine. Dar am increderea ca in 20 de ani lucrurile se vor schimba si vor merge in alta directie. Ca voba aia...speranta moare ultima. Insa va spun un lucru. Omul sfinteste locul. Iar daca Oradea nu este ceea ce am dori cu totii, probabil ca fiecare dintre noi are o vina... Ar fi multe de spus, insa realitatea arata ceea ce arata.
Postat 17 August 2016, 18:06 de linux4ever
Adevarul
Si sum se deduce si din articol, motivul pentru care se cauta romanii in special in programare, sunt pietele externe care prefera sa angajeze un roman cu 20000 EUR pe an sa zicem cand la ei in tara ar trebui sa ofere 80000 EUR. Romanul se bucura ca iar BANI adevarati, iar strainul se bucura ca a gasit "fraierul" pe bani putini. Din pacate aceasta este realitatea lumii de azi, insa pe masura ce tarile se dezvolta, cresc salariile si probabil in 20 de ani aceasta meserie nu va mai fi atractiva. Spun asta pentru ca traiesc in vest. Si aici sunt platiti programatorii, insa nu exista o diferenta atat de mare intre salarii si clase sociale. Fenomenul care se intampla in Romania, se intampla si in India de altfel. Companiile din tarile dezvoltate fac outsourcing incat nu fac fata cu cheltuielile la ei acasa si ca sa poata face un profit, aleg o tara in curs de dezvoltare. Cu alte cuvinte, romanii sunt din nou sclavi la ei acasa, doar ca realitatea nu se vede cand esti in interior. E o lume trista. Lucrez in IT din pacate si vad extrem de multe realitati - din afara. Vorba aia...inauntru sa fie roz! :)
Postat 17 August 2016, 17:59 de linux4ever
IT-ul nu este doar programare
Este trist ca romanii nu lucreaza pentru Romania, ceea de arata clar ca Oradea nu are infrastructura. Eu nu mai fac programare de multa vreme - ma ocup de servere Linux/Windows, retele, VPN-uri, in general de infrastructura. Daca in 2005-2006 in Oradea era piata pe asa ceva, constat cu tristete ca toti au luat-o in directia Microsoft si a programarii, mai exact a banilor. E trist mai ales cand vezi ca IT-ul nu este doar programare, insa toti vad ca programarea este zeul zilei cand de fapt toate sistemele ruleaza pe infrastructura. Securitatea este extrem de importanta de asemenea. Nu sunt in tara si nu stiu cum se prezinta piata, insa vad clar ca nu se cauta oameni pentru posturi mai sus mentionate. IT-ul nu e doar programare. Programarea e doar o nisa.
Postat 17 August 2016, 17:52 de linux4ever
...zic si eu
Eu nu prea vad o legatura directa intre capacitatile Sorbonicai si piata de IT din Oradea. Orasul are infrastructura buna si preturile cu 50% mai mici la spatii fata de Cluj sau Bucuresti, argumente suficiente pentru relocarea unor firme si atragerea de tineri IT-sti din tara. Pe urma din cate stiu mare parte din firmelede IT de apartament din Cluj se ocupa de testare soft, ori majoritatea soft testerilor sunt absolventi de liceu de IT sau non-itisti. Probabil niste facilitati gen spatii gratuite timp de 1-3 ani ar genera un trend pozitiv in sensul acesta. Cat despre scolile profesionale etc, si Bolojan a mers pe mana electoratului si pe traditiile locale. Oradea a avut mereu o industrie usoara relativ masiva si relativ rentabila (pantofi, textile, pielarie, mobila etc) dupa care multi pensionari ofteaza din rarunchi, atata doar ca timpurile s-au schimbat ca si economia mondiala de altfel.
Postat 17 August 2016, 12:18 de Cleopard
Ati luat o pe aratura cu totii !
Nu avem ITisti pentru ca nu avem ce face cu ei. Primarul a dezvoltat sector de ciocanari cum zicea @pinonel. Aici includ si lipitorii de pe la celestica sau de la galbejiti. Toate aceste activitati sunt ceva in genul lohn ului, cu plus valoare mica dar cu investitii foarte mari. Un IT ist nu are nevoie de hale, dar atunci de unde sa vina parandaratul? Zicea careva ca i a spus lui primarul nu stiu ce minciuni. Primarul e biped politic (citat din dna viceprimar), el minte precum respira! Inainte de a vorbi despre ceva de care habar n aveti, cum face primarul, incercati sa va informati cat de putin despre fenomenul IT. Recomand articole despre IT istii indieni, ei au generat acest fenomen. Nu stiti, dar parcodromurile primarului, atat de trambitate si in care s au investit zeci de milioane de euro, aduc undeva sub 3% din veniturile municipiului, cam cat dua trei firme de IT! Concluzia se impune: parcodromurile au fost edificate pentru a se sifona banii!
Postat 17 August 2016, 11:20 de ili3
Piuneza
mananci kkt ca de obicei. Scolile profesionale sunt mai mult decat necesare dezvoltarii acestui oras. Cei care vor frecventa aceste scoli profesionale, te asigur ca nu vor "ingrosa" randurile IT-istilor Oradeani. Intr-o discutie cu primarul Bolojan (stati usor, era la una dintre intalnirile electorale la care m-am nimerit si eu, deci nu sunt in "relatii"cu primarele) am pus si eu fix aceasta intrebare: de ce nu stimuleaza investitiile in IT? Raspunsul dat, in mare parte corect facea referire la "inapoierea" Sorbonicai in materie de pregatire a celor din IT (subscriu la aceasta constatare). Nici nu e de mirare atat timp cat unul dintre "renumitii" profesori de IT de la Sorbonica e plagiatorul Mang. Zicea primarele "nu pot sa promit investitorilor ca le asigur forta de munca atat timp cat facultatea de profil livreaza maxim 10-15 absolventi care au cat de cat habar, iar cei de la Universitate refuza sa mareasca numarul de studenti la sectiile care au "trecere" in acest moment, adica It si inginerie. "Constatare corecta, cu care am fost de acord. Cu ce nu am fost de acord si i-am zis-o direct primarelui, este ca, cel putin in domeniul IT sunt foarte multi self-made men si ca odata creata o emulatie, tot mai multi tineri vor alege acest domeniu. De asemenea i-am spus ca foarte multe firme vor face propriile programe de instruire. Cred ca, si asta este unul dintre lucrurile pe care i le reprosez primarelui, nu acorda suficienta acestui "filon" de dezvoltare al orasului. Trebuie sa mai tinem seama si ca foarte multi tineri IT-isti oradeni, lucreaza in alte orase (Cluj, Timisoara) si ca odata ce orasul devine competitiv (din punctul de vedere al salariilor) foarte multi s-ar intoarce. Poate ca acordare ade facilitati fiscale si nu numai noilor firme de IT, ar face ca multi dintre tinerii anterior amintiti sa incerce sa devina antreprenori in acest domeniu!
Postat 17 August 2016, 10:53 de User anonimizat
paralelul
Pioneza, nu toti vor deveni IT-isti, deci e nevoie foarte mare si de scoli profesionale. Tu esti un exemplu clasic de unul care s-ar incadra perfect la dat cu pila, cum spui tu, ca nu esti in stare de mai mult ;)
Postat 17 August 2016, 10:51 de hateretards
tds, hai ca esti modest...dar nu e momentul
evidentele te contrazic... nu trebuie sa fii mare specialist.
Postat 17 August 2016, 10:10 de TC
BIG INTAIUL IT-ist al ORASULUI
@TC: Nu pot comenta chiar toate domeniile! Comentez doar atunci cand cunosc macar partial lucrurile!
Postat 17 August 2016, 09:38 de TDS
sa dam Cezarului
Ideea de Oradea IT ii cam apartine City Managerului Eduard Florea. Desi nu vad nimic in articol despre asta. Felicitari, oricum!
Postat 17 August 2016, 09:26 de continental
..nu-i adevarat!!! zice tds..
Asta nu se mai comenteaza...daca Oradea devine atractiva, e si datorita primarului Bolojan. Fara el, Oradea murea cu zile. In urma cu 8 ani fugeau toti pe capete de aici. De acum inainte, e clar, orasul are viitor. Parcurile industriale sunt pline, firmele se bat pt. angajati si cu siguranta salariile vor creste! Asta e pt. ciudosii care tot "se dau de ceasul mortii" pe bihoreanul. Bravo Bolo!!!
Postat 17 August 2016, 08:59 de TC
nea ilie si Mircea Chirila au solutia!
Ce ne trebuie noua IT-isti?! Ce sorbonica, scoli profesionale peste tot, astea sunt viitorul (unul de sec XIX!). Noi avem parcuri industriale care au nevoie de oameni dupa chipul si asemanarea primarului, care muncesc, nu gandesc, dau la ciocan si la pila, munca cinstita...
Postat 17 August 2016, 08:54 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON