URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Octombrie 2015, 08:55

Oradea fără evrei: Cum erau persecutaţi evreii din oraşul de pe Criş

Oradea fără evrei: Cum erau persecutaţi evreii din oraşul de pe Criş VEŞNIC COPII. Săptămâna trecută, joi, în Parcul Bălcescu a fost dezvelit monumentul "Eva Heyman", dedicat tuturor copiilor şi evreilor trimişi de aici spre moarte, în vagoane folosite pentru transportul vitelor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Clopotele bat acum pentru noi. E modul prin care Oradea, acest oraş străvechi, ne jeleşte, plânge pentru copiii ei porniţi într-o călătorie spre moarte. Trăieşte fericit, drag oraş, îţi urez din toată inima. Şi uită-ne pe noi, cei care ţi-am fost loiali până la moarte. Trăieşte fericit, dacă poţi. Iar dacă poţi, blestemat să fii!".

Scrise în ghetoul orădean, înaintea deportării la Auschwitz, rândurile tinerei evreice Magda Simon evocă cel mai bine masacrarea, în 1944, a unei treimi din populaţia oraşului, care contribuise din plin la măreţia "micii Viene". Trenurile pornite din Parcul Rhédey au dus spre lagărele morţii 25.000 de evrei din Oradea, mulţi după ce deja fuseseră schingiuiţi...

Începutul calvarului

Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, a însemnat începutul prigoanei pentru cei 160.000 evrei din această zonă. Ca peste tot, şi în Oradea, oraş construit în bună parte de comunitatea evreiască, au fost aplicate imediat legi împotriva acesteia. Numărul medicilor, avocaţilor, scriitorilor şi funcţionarilor evrei nu trebuia să depăşească 20%, căsătoriile între evrei şi neevrei au fost interzise, iar comercianţii comunităţii au fost scoşi din centru, fiind înlocuiţi cu aşa-numiţii "paraşutişti" veniţi din "patria mamă", adică Ungaria lui Horthy.

"Excluşi din viaţa maghiară, (evreii - n.r.) trăiau retraşi sperând că astfel, ca pe insulă, vor supravieţui seismului general. Poate acum ar fi fost momentul prielnic pentru plecare sau pentru a pregăti rezistenţa. Dar toată lumea aştepta, parcă paralizată, să se întâmple o minune", scrie Téreza Mózes în cartea sa, "Evreii din Oradea". Mare amăgire! În 1942 au fost încorporaţi în primele detaşamente de muncă forţată liderii spirituali ai comunităţii iudaice - medici, avocaţi, funcţionari - şi expediaţi în Ucraina.

Steaua stigmatizării

Trupele germane, intrate în martie 1944 în Ungaria, au impus reguli draconice: evreii nu mai puteau călători fără aprobări speciale, au fost excluşi din funcţiile publice, din presă şi din viaţa artistică. Din 5 aprilie 1944, orice evreu care împlinise 6 ani era obligat să poarte, cusută pe piept, "o stea în şase colţuri de culoarea galbenă a canarului".

Administraţia maghiară şi-a dat concursul cu tot zelul. "Pentru rasa maghiară, evreimea reprezintă un element nedorit din punct de vedere moral, spiritual şi fizic. (...) Trebuie căutată acea rezolvare care să excludă complet prezenţa evreilor în viaţa maghiarimii", spunea la Radio Budapesta secretarul de stat Endre László.

În aceeaşi perioadă, ofiţerii SS intrau peste bogaţii comunităţii din Oradea, luându-le bunurile, arestându-i pe unii şi evacuându-i pe alţii. La scurt timp, de altfel, printr-un decret al guvernului maghiar, toţi evreii au fost obligaţi să-şi predea integral avuţiile. Nimeni nu putea să păstreze mai mult de 3.000 de pengö. "În spatele măsurii a fost dorinţa guvernului ungar ca el să beneficieze de averea evreilor, şi nu nemţii", notează Téreza Mózes.

La fiecare lege antievreiască existau şi aşa numite exceptaţii, dar derogările se dădeau în condiţii severe. Ştiind că nu va primi aşa ceva, Emil Weiszlovich, proprietarul Hotelului Parc, care a găzduit de-a lungul vremii personalităţi precum Rabindranath Tagore şi Carol al II-lea, nici n-a mai cerut-o. Spirit nonconformist, şi-a desigiliat locuinţa care îi fusese confiscată, iar apoi şi-a plătit scump gestul, fiind dus în lagăr la Sárvár, în Ungaria, unde a fost ucis în bătaie.

"Pentru jidani nu merită să plângi"

Pe 30 aprilie 1944, secretarul de stat Endre László, considerat călăul evreilor maghiari, sosea la Oradea pentru a pecetlui ghetoizarea, acţiunea fiind coordonată apoi de viceprimarul Gyapay László. Teritoriul ghetoului a fost fixat în jurul Sinagogii Ortodoxe din actuala stradă Mihai Viteazul, în perimetrul delimitat de străzile Avram Iancu, Traian Moşoiu, Piaţa 1 Decembrie, Kogălniceanu şi Sucevei.

Acolo a fost înghesuită, din 3 mai, o treime din populaţia oraşului, circa 25.000 de persoane, ghetoul fiind al doilea ca mărime din Ungaria, după cel din Budapesta. Un altul, mai mic, a fost împrejmuit şi în Piaţa Cazărmii, unde au fost adunaţi circa 8.000 de evrei din restul judeţului.

În volumul "Drumul Holocaustului" (de Vasile Ciubăncan, Maria Ganea şi Ion Ranca) se arată că Csér Lajos, funcţionar la Primărie, s-a oferit să facă un supracontrol pe teren să vadă dacă n-a rămas cineva în urmă. Astfel, în Ioşia a văzut că soţia evreică a pantofarului Ioan Potovan, abia devenită mamă, nu fusese ridicată deoarece prin căsătorie se convertise la creştinism, iar a ordonat internarea femeii şi a copilului în ghetou. Familiei şi vecinilor care au intervenit în apărarea lor le-ar fi spus ironic: "Pentru jidani nu merită să plângi!".

Torturaţi pentru averi

În ghetou, într-o cameră locuiau, în întuneric, câte 15-16 oameni, care n-au fost lăsaţi să ia cu ei decât haine şi mâncare. Perimetrul a fost împrejumuit cu un gard înalt de 2 metri, din piatră şi lemn, iar ferestrele clădirilor au fost bătute în scânduri. Comanda a fost preluată de şeful jandarmilor din Oradea, Péterffy Jenö, care a dat imediat un regulament extrem de dur.

Cei care încercau să fugă erau împuşcaţi fără avertizare, iar ghetoul trebuia să fie "pustiu şi mut" chiar şi în timpul zilei. Separat, echipe de jandarmi s-au instalat în fosta fabrică Dreher, unde au schingiuit mii de evrei, punându-le aceeaşi întrebare: "Unde ţi-ai ascuns averea, jidanule?". "La bărbaţi le-au fost lovite testiculele şi au fost torturaţi cu curent electric. La femei, un pol al catodului de curent era introdus în vagin, iar celălalt în gură", mărturisea în 1946 un supravieţuitor, Schwartz Ernest. Şeful comunităţii mozaice, Leitner Sándor, a fost "interogat" 13 zile pentru a preda o listă a evreilor bogaţi, la final fiind scos pe targă.

Adesea, notează Téreza Mózes, copiii erau duşi să asiste la suferinţa părinţilor, aşa că nu degeaba ghetoul orădean şi-a câştigat negrul renume de a fi cel mai dur din Ungaria. Speriaţi de torturi şi de zvonul că ar urma să fie deportaţi, mulţi evrei şi-au pus capăt zilelor chiar în ghetou.

Masacraţi la Auschwitz

Pe 25 mai 1944, din fostul Parc Rhédey (actualul Bălcescu) a început deportarea evreilor spre lagărele Auschwitz-Birkenau, operaţiunea durând până la jumătatea lunii iunie. Vagoane folosite pentru transportul animalelor duceau câte 70 de persoane înghesuite una în alta, având la dispoziţie doar o găleată în care să-şi facă nevoile. Geamurile fuseseră bătute în sârmă ghimpată pe dinăuntru, ca să nu poată fi deschise, aşa că mulţi au murit pur şi simplu sufocaţi. Trenurile au oprit o singură dată, la Košice, dar nu pentru a fi coborâte cadavrele, ci pentru ca jandarmii unguri să confişte oropsiţilor şi ultimele bunuri ascunse.

De acolo, evreii au fost preluaţi de SS şi duşi, cum se ştie, spre destinaţia finală. Oradea era aproape "Judenfrei" (fără evrei - n.r.), aşa cum şi-au dorit autorităţile. Majoritatea au pierit în camerele de gazare, în crematorii ori de boală, acasă întorcându-se abia 2.000 de supravieţuitori. Încă de atunci au rămas fără răspuns multe întrebări, una fiind dacă vinovaţii au răspuns cu toţii, iar alta dacă i-a plâns oraşul destul pe "fiii" care i-au dat viaţă?


"NU VREAU SĂ MOR"
Gazată de Mengele

"Micul meu jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc, chiar dacă din întreg sectorul numai eu aş putea rămâne aici. Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă sau într-un pod. În orice gaură". Aşa se confesa micuţa Eva Heyman (foto) jurnalului pe care l-a ţinut în ghetoul din Oradea, publicat în 1948, sub titlul "Am trăit atât de puţin".

Spre deosebire de mama ei (Ágnes Rácz) şi de tatăl vitreg (scriitorul Béla Zsolt), care au reuşit să se salveze cu ajutorul doctorului Miksa Kupfer, Eva a fost trimisă la Auschwitz, unde a murit într-o cameră de gazare pe 17 octombrie 1944, după ultima şi, posibil, cea mai amplă selecţionare a evreilor de către doctorul Josef Mengele, supranumit "îngerul morţii".

Joia trecută, Asociaţia Tikvah ("speranţă", în ebraică) a dezvelit în Parcul Bălcescu, de unde au plecat trenurile morţii acum 70 de ani, un memorial ce-i poartă numele, dar care omagiază memoria tuturor copiilor şi tinerilor din această zonă ucişi în Holocaust.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@roger
Din păcate ai dreptate,şi tu control room dar dacă sunt vorbitor de română şi voi fi la un momentdat căutat cel puţin pentru deportare,ce să zic?că mă numesc Zsigmond?Hă hă!Nici vorbă!Cine i tare,e tare în momentu respectiv şi tre să mă ascund oriunde,chiar dacă mor încet.
Postat 26 Octombrie 2015, 18:03 de crisan
ungurii si sacalii
ungurii au raul in sange si cruzimea in gene, asa a fost dintotdeauna. bancile sunt niste pungasi legali, protejati de cei instariti pt ca le ascund averile. cum adica ai dobanda 5% la programul prima casa - doresti sa scoti 35 mii euro pt un apart/casa si dupa 30 ani suma total de restituit este de 68 mii! asta inseamna o dobanda de 93%! deci alti camatari derbedei acesti bancheri impopotonati si dame dichisite, spetite de atata numarat cashul! si acum in tara noastra draga, bancile sunt niste ciori si sacali, care rup pielea dupa tine dar care pozeaza in mari facatori de bine, mai ales pt cei mici cu salarii mizere!
Postat 25 Octombrie 2015, 17:36 de roger
@crisan
Faci confuzii intentionate ? Te supara ca se stie, se scrie si se spune adevarul cu privire la ocupatia ungureasca (horthysta, in cazul de fata) din Ardeal? Asta e foarte grav. Cine nu recunoaste (sau nu vrea) sa recunoasca greselile din trecutului risca sa le traiasca dinou.
Postat 24 Octombrie 2015, 23:54 de Control_Room
@pioniel
Parcă nu s ar şti astea cu pusul în cap prin provocări mai mult sau mai puţin dure.Bine ai punctat!Treaba asta cu provocările e de când lumea.Cu subtilităţi nebănuite.Vreau să adaug că aici în judeţ,în acei ani,îmi spuneau bătrânii,au fost pastori reformaţi care au intervenit pe lângă noile autorităţi care aveau gând rău popilaţiei româneşti din unele localităţi,care oricum era formată doar din copii femei şi bătrâni,bărbaţii fiind trimişi pe front.Dacă te uiţi la un film cu spionaj nu mai ştii la un moment dat care cu cine e.Şi se ajunge de multe ori,cu premeditare la cazuri nenorocite cum inteligenta fetiţă în curăţenia ei de copil,sau femeia care s a căsătorit convertindu se.Toate din cauza lăcomiei noastre care a fost de când lumea şi va fi cât va dura lumea asta.Fericiţi făcătorii de pace!
Postat 24 Octombrie 2015, 09:19 de crisan
Ocupatia ungureasca de trista amintire, mentalitatea horthysta si istoria orasului Oradea si a judetului Bihor.
Astfel de fapte odioase s-au intamplat atat in Oradea impotriva evreilor cat si in restul judetului impotriva romanilor.
Postat 24 Octombrie 2015, 06:20 de Valhalla-Asgard
@excalibur
Dupa parerea ta sistemul bancar, comertul si arenda sunt "nemunci"!? Si sunt sigur ca erau activitati practicate doar de evrei.
Postat 23 Octombrie 2015, 10:37 de CristiOradea
Watch the jews
Foarte regretabile pogrom-urile antisemite culminate cu exterminarea fizica (holocaust). De ce istoria nu reda si reversul medaliei: Ce a determinat valul antisemit? Averi imense dobindite de cele mai multe ori prin nemunca: camata (sistemul bancar), specula (comert), arenda( Moldova-Eminescu_"Chestiunea evreiasca"),trafic de sclavi(corabiile care transportau negri pe plantatiile americane).Desigur ,bogatia nu e un stigmat, e chiar factor de progres, la scara istorica...nu intimplator 20% din populatia planetei detin 80% din resurse.
Postat 23 Octombrie 2015, 10:05 de excalibur
...
O tragedie.Orchestrată de ocupația maghiară aşa cum au fost şi cele asupra populației române după Diktat,Ip,Trăznea...adevăr istoric.În timp ce armata română a dat de mîncare la populația maghiară în timpul ocupației din 1919-1920,cea maghiară s-a dedat ulterior la atrocități.Păcat că odată cu comunitatea evreiască a dispărut şi farmecul oraşului...Era,să uit...nu mai pot cu comparația asta cu Viena,absolut nici o legătură!
Postat 23 Octombrie 2015, 09:35 de ducfer
Felicitari, Smarando!
Daca ai scris dupa capul tau, bun cap ai avut, iar daca te-a invatat cineva, bine te-a invatat! Ti-ai pus in cap toti ungurii, sa te tii! Ce nu stiu ungurii e ca adevarul e precum un leu, nu trebuie sa-l aperi! Da-idrumul si se va apara singur.
Postat 23 Octombrie 2015, 09:10 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON