URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2016, 19:40

Operaţiunea Buldozerul: Planul de sistematizare gândit de Ceauşescu urma să şteargă de pe hartă mai multe comune din Bihor

Operaţiunea Buldozerul: Planul de sistematizare gândit de Ceauşescu urma să şteargă de pe hartă mai multe comune din Bihor URBANIZARE PRIN COMASARE. Ca să poată raporta "la centru" că au reuşit să reducă numărul localităţilor rurale din Bihor, autorităţile judeţene au găsit o formulă care să evite demolările: comasarea unor sate şi comune. Astfel, acestea ar fi dispărut doar de pe hărţi, nu şi de pe faţa pământului
Operaţiunea Buldozerul: Planul de sistematizare gândit de Ceauşescu urma să şteargă de pe hartă mai multe comune din Bihor URBANIZARE PRIN COMASARE. Ca să poată raporta "la centru" că au reuşit să reducă numărul localităţilor rurale din Bihor, autorităţile judeţene au găsit o formulă care să evite demolările: comasarea unor sate şi comune. Astfel, acestea ar fi dispărut doar de pe hărţi, nu şi de pe faţa pământului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremea lui Napoleon al III-lea, la finele secolului XIX, arhitectul Georges-Eugene Haussmann sistematiza Parisul medieval demolând cocioabele de pe impozantul, astăzi, bulevard Champs Elysee. Acum o jumătate de secol, pe vremea comunismului, Nicolae Ceauşescu a vrut să sistematizeze România "de la ţară" demolând sate întregi.

Concept corect în sine, sistematizarea rurală declanşată în anii ’80 de regimul comunist a fost concepută de autorităţile vremii în aşa fel încât să înlocuiască gospodăriile individuale cu blocuri "ca la oraş", pentru a face cât mai mult loc pentru agricultură, dar şi pentru a uşura crearea "Omului Nou", care să lucreze în Cooperativele Agricole de Producţie.

Directivă: demolaţi satele!

În perioada comunistă, ideea sistematizării satelor a fost pusă în discuţie întâi prin proiectele de reorganizare administrativ-teritorială din anii ’50-’60. Ulterior, conform Legii 58/1974, se urmărea ca sistematizarea rurală să ducă la "buna gospodărire a fondului funciar" prin eliberarea de construcţii a unor terenuri şi transformarea lor în pământuri agricole. În comune se dorea, concret, "amplasarea judicioasă" a clădirilor şi realizarea de centre civice. Satele trebuiau grupate, iar instituţiile publice - primăria, dispensarul medical, şcoala etc. - urmau să funcţioneze într-o singură clădire.

La plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Român din 23-24 iunie 1986 s-a decis accelerarea procesului de sistematizare rurală derulat până atunci cu încetinitorul. Într-un raport al vremii se propunea desfiinţarea a 3.931 sate din cele 13.123 existente, ceea ce ar fi însemnat punerea la pământ a peste 2 milioane de gospodării ţărăneşti din totalul de circa 6,6 milioane.

Uriaşul plan de demolare şi de strămutare a populaţiei era aprobat de însuşi secretarul general al PCR, Nicolae Ceauşescu. Potrivit acestuia, până în anul 2000 România urma să aibă 2.000 comune, iar numărul satelor să fie redus la aproximativ 5-6.000. Dat fiind caracterul dictatorial al regimului, singura opoziţie a fost exprimată mai mult în exil, prin intermediul Radio Europa Liberă, ceea ce a dus în Occident la naşterea aşa-numitei Operaţiuni de salvare Villages Roumaines (Satele Româneşti), prin care diaspora a reunit personalităţi europene care să influenţeze stoparea monstruosului plan ce ar fi distrus vechea civilizaţie rurală românească.

Minus 12 comune

Planurile de sistematizare nu ocoleau, evident, nici Bihorul, documentele păstrate la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale conţinând date atât despre satele ce urmau să fie sistematizate, cât şi despre organizarea centrelor de comună şi a oraşelor.

În 1988, la nivelul Bihorului funcţiona o Comisie judeţeană pentru reorganizarea localităţilor, ce urma să deruleze procesul propriu-zis în funcţie de criterii precum baza economică, perspectivele de dezvoltare, legăturile de circulaţie şi forţa de muncă. Măsurile propuse de Comisie aveau scopul "bunei gospodăriri a fondului funciar" şi apropierea nivelului de trai din mediul rural faţă de cel din urban.

Concret, ca măsură imediată se prevedea comasarea unor comune aşa încât numărul lor se reducea de la 87 la 75 (în prezent sunt 94, şapte fiind nou înfiinţate după Revoluţie, prin "spargerea" unor comune, ca de pildă Paleu şi Toboliu). Între cele vizate erau Sălacea (ce urma să se comaseze cu Buduslău), Suplacu de Barcău (cu Balc), Copăcel (cu Oşorhei), Lazuri de Beiuş (cu Rieni).

Sate comasate

Prin reorganizare, Bihorul urma să aibă în total 334 sate, din care 68 "fără perimetru construibil". În acestea populaţia era în scădere, iar localnicii nu mai aveau voie nici să construiască noi case, nici să facă reparaţii capitale la cele existente, fiind încurajaţi în schimb să construiască în centrele de comună.

Alte 46 de sate urmau să fie comasate, prin unificare administrativă. Spre deosebire de alte judeţe, în Bihor nu era vizat spre demolare decât un singur sat, Pădureni (comuna Viişoara), cătun cu case vechi şi populaţie în scădere. Concomitent, urmau să fie unificate şi Cooperativele Agricole de Producţie (CAP-urile), prin 15 aşa-numite Consilii Unice Agroindustriale de Stat şi Cooperatiste (CUASC-uri).

Prin comasări trebuia să se ajungă la un minim de 2.000 locuitori/comună în zonele de deal şi 5.000 locuitori/comună la şes, o soluţie care permitea reducerea numărului de sate şi comune pe hârtie, în condiţiile în care autorităţile judeţene erau obligate să raporteze "la centru" reuşita desfiinţării de localităţi.

Cu prudenţă

Viorica Zărnescu, pe vremuri, arhitect şef al OradieiViorica Zărnescu (foto), în acea vreme arhitectul şef al Oradiei şi totodată şefa colectivului de sistematizare a judeţului, spune că în Bihor de derularea planului răspundea Nistor Ciordaş, vicepreşedintele Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean, echivalentul Consiliului Judeţean actual.

"La momentul primei prezentări a proiectului de comasare, Ciordaş nu a fost de acord cu propunerile, dar ulterior a realizat că era cea mai bună soluţie. Personal mergea cu arhitecţii prin sate şi prin viitoarele centre agroindustriale pentru a căuta variante", spune arhitecta, adăugând că autorităţile locale doreau să evite demolările pentru a nu stârni populaţia.

De altfel, propunerile de sistematizare erau prezentate şi în adunări cetăţeneşti şi erau analizate de Consiliile Populare ale comunelor (echivalentul Consiliilor Locale). Rezultatul? În memoriile scrise după 1989, fostul demnitar Nistor Ciordaş arată că în 1988 s-ar fi "recuperat" oficial doar 252 hectare de pământ destinat introducerii în circuitul agricol...

Ce ar fi urmat?

Concomitent cu creşterea suprafeţelor agricole, planul prevedea, de asemenea, dezvoltarea sectorului forestier şi reducerea poluării. Printre localităţile ce puteau fi vizate de demolări într-un viitor apropiat se aflau satele Saca şi Teleac (comuna Budureasa), Goila (Căbeşti), Cărănzel şi Miheleu (Lăzăreni), Brăteşti şi Sălişte de Pomezeu (Răbăgani), Călătani (Tileagd) etc.

În ce priveşte centrele urbane (Oradea şi alte şapte oraşe), în 1988 acestea însumau 45,5% din populaţia Bihorului, urmând să aibă sarcini de "autoaprovizionare", dar şi de găsire a unor forme noi de alimentare cu energie electrică, miza fiind pusă pe centralele pe biomasă, propuse pentru toate oraşele şi mai multe comune.

Potrivit planului, în Bihor urmau să existe 15 aşa numite centre agro-industriale, în oraşe şi comunele mari cu sedii de CUASC-uri: Valea lui Mihai, Săcueni, Marghita, Sălard, Popeşti, Sînmartin, Tileagd, Aleşd, Ceica, Salonta, Tinca, Ciumeghiu, Beiuş, oraş Dr. Petru Groza (Şteiul de azi) şi Bratca. Cum aceste localităţi aveau o populaţie mai mare şi acopereau zone mai întinse, ele urmau să aibă nu doar şcoli generale, ci şi câte un liceu, un spital de 50-100 de paturi, un cămin cultural cu bibliotecă şi sală de cinema, baie publică, creşă şi grădiniţă, precum şi baze sportive. De asemenea, atât pentru aceste localităţi, cât şi pentru centrele de comună, se înfiinţau magazine, brutării şi oficii poştale.

Urbanizare forţată

Planurile pentru dezvoltarea oraşelor din Bihor erau mai vechi. În câteva documente din 1975 se estima că până în 2000 ponderea populaţiei urbane a judeţului urma să ajungă la 72% din total. După Oradea, cel mai mare oraş urma să fie Salonta (cu 36.000 locuitori), urmat de Beiuş (28.000 locuitori), Marghita (26.000) şi Aleşd (21.000). Următorul, cu 20.000 locuitori, urma să fie Felixul, în urma transformării Sînmartinului în oraş.

Dincolo de motivaţiile oficiale, autorităţile urmăreau ca prin sistematizare să determine şi apariţia "Omului Nou", urban sau semi-urban, dependent şi controlabil. Planurile de reorganizare au fost aprobate, însă, abia în 1989, astfel că nu au mai apucat să devină realitate, datorită schimbării de regim. Spre norocul ţărănimii, care n-a mai fost obligată să înlocuiască soba caldă cu caloriferul rece şi pământul roditor din curte cu parcarea din faţa blocului...


NOUTATE VECHE
Sistematizarea, începută de Habsburgi

Bihorul a avut norocul de a scăpa de demolările masive datorită soluţiilor de compromis şi implicării şefilor Comitetului Judeţean al PCR în găsirea unor variante cât mai blânde pentru evitarea demolărilor. În schimb, în judeţele din sudul ţării, numărul satelor demolate ajunsese în 1989 la câteva sute.

Cu toate acestea, proiectul de sistematizare rurală nu era o noutate specifică regimului comunist: în perioada de glorie a Imperiului Habsburgic, împărăteasa Maria Tereza a cerut ca satele transilvănene aflate în zone greu accesibile să fie "trase" la drum, astfel încât personalul ce colecta impozitele să ajungă mai uşor la plătitori. Acest lucru explică, de altfel, faptul că în prezent numărul satelor construite de-a lungul şoselelor, în zonele de deal, este mai mare în Transilvania decât în sudul ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
completare
...bineinteles, ma refeream la * sef din primarie cand am amintit de demolarea orasului.. Ha Ha Ha...
Postat 15 August 2016, 23:37 de User anonimizat
paranoia bolovanului
Daca tot se apuca sa demoleze orasul, incercati sa ne convingeti ca asta e calea cea buna? Ma intreb ce s-ar fi intamplat in satele programate pentru 'sistematizare' daca ar fi ajuns gasca lui sa conduca si la judet?
Postat 15 August 2016, 00:30 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON