URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2014, 17:32

Operă de bunătate: Soprana Felicia Filip şi Opera Comică din Bucureşti dau spectacol caritabil pentru copiii autişti din Oradea

Operă de bunătate: Soprana Felicia Filip şi Opera Comică din Bucureşti dau spectacol caritabil pentru copiii autişti din Oradea TOTUL PENTRU CEI MICI. Tineri artişti ai Operei Comice pentru Copii din Bucureşti vor susţine la Oradea, pe 12 noiembrie, un spectacol ce îmbină opera, baletul, muzica şi teatrul, spectatorii urmând să primească drept bonus un recital al celebrei soprane Felicia Filip
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii pot face un dublu cadou. În primul rând, lor înşişi, mergând, împreună cu cei mici, la un spectacol inedit ce îmbină opera, baletul şi teatrul, dar şi copiilor şi tinerilor care suferă de autism.

Spectacolul caritabil "Muzică şi Surprize", organizat la iniţiativa Asociaţiei SOS Autism Bihor, îi aduce la Oradea, pe 12 noiembrie, pe artiştii Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, pe soprana Felicia Filip, recunoscută pentru roluri jucate pe scene importante ale operei mondiale, dar şi pentru duetele interpretate alături de rockerii de la Iris.

Concept de succes

Una dintre cele mai apreciate soliste de operă din România, Felicia Filip, şi-a extins activitatea în această vară, când a preluat conducerea Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, companie înfiinţată în 1998 de criticul muzical Smaranda Oţeanu-Bunea, iniţial privată, intrată apoi sub tutela Primăriei Capitalei. Instituţia este unică în România datorită spectacolelor pe care le promovează, acestea incluzând operă, musicaluri, balet, dans şi teatru.

Majoritatea tineri absolvenţi ai unor licee ori facultăţi de specialitate, artiştii Operei Comice pentru Copii din Bucureşti "traduc" pe limbajul celor mici producţii precum "Bărbierul din Sevilla" (de Rossini) ori "Bastien şi Bastienne" (Mozart), dar pun în scenă şi producţii mai accesibile, precum "Scufiţa Roşie", "Soacra cu trei nurori", "Frumoasa şi Bestia", "Cenuşăreasa", "Albă ca Zăpada" şi altele. Abordarea inedită i-a adus Operei Comice pentru Copii recunoaşterea naţională, dar şi pe cea internaţională, trupa participând la turnee în Croaţia, Austria, Franţa, Canada, Coreea de Sud, Tunisia, Emiratele Arabe Unite, de unde a revenit mereu cu premii.

Din suflet

Deşi în mod normal dau spectacole în Capitală, având o stagiune proprie, soliştii şi dansatorii Operei Comice vor urca, pe 12 noiembrie, de la ora 17, pe scena Teatrului Regina Maria aducând cu ei o producţie intitulată "Muzică şi Surprize".

Spectacolul are un scop caritabil, cât se poate de nobil: sprijinirea copiilor şi tinerilor din Bihor care suferă de autism, un spectru de tulburări neuropsihiatrice, ale căror cauze nu au fost descoperite. "În cadrul asociaţiei noastre încercăm, din banii părinţilor şi puţine sponsorizări, să organizăm activităţi terapeutice, individuale sau de grup, precum şi ore de kinetoterapie, cu personal specializat. Dar, pentru a continua activităţile esenţiale pentru copii  şi tineri, avem nevoie de fonduri", explică Simona Zlibuţ, vicepreşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor, organizaţie din care fac parte 50 de familii.

Asociaţia a apelat la ajutorul artiştilor Operei Comice din Bucureşti şi au avut parte de un răspuns de admirat. "Doamna Felicia Filip a fost foarte deschisă invitaţiei noastre, aşa că artiştii vin la Oradea pro bono, fără a solicita onorarii, ci doar plata drumului şi cazării. Aşadar, fondurile pe care le strângem din vânzarea de bilete vor fi investite în proiectele noastre", precizează Simona Zlibuţ.

Soprană de marcă

Orădenii se pot aştepta la un spectacol inedit. Ce va conţine exact, organizatorii nu doresc să spună, de aceea l-au şi numit "Muzică şi Surprize". Clar este, însă, că vor asista şi la un recital marca Felicia Filip, soprana care a cules ovaţii la Opera Regală Covent Garden din Londra, la Opera din Viena, la Hamburg ori Toronto, dar şi în locuri nonconformiste precum stadionul olimpic din Barcelona ori la Vatican.

Repertoriul artistei este extins, cu roluri în "Traviata", "Rigoletto", "Flautul Fermecat", "Văduva veselă" şi multe altele. De altfel, Felicia Filip a fost protagonista unei premiere muzicale româneşti, fiind prima soprană care a interpretat alături de o trupă rock - Iris - şi a apărut totodată pe primul album rock simfonic produs în România.

În seara spectacolului, în foaierul Teatrului Regina Maria, spectatorii vor putea vedea şi cumpăra obiecte decorative realizate de copiii şi tinerii cu autism în cadrul activităţilor de terapie ocupaţională. Pentru a-şi asigura un loc în sală la reprezentaţia Operei Comice pentru Copii şi a Feliciei Filip, orădenii îşi pot cumpăra bilete, cu preţuri între 40 şi 60 lei, în funcţie de locul în sală, de la sediul Asociaţiei SOS Autism Bihor, persoana de contact fiind vicepreşedinta Simona Zlibuţ, telefon 0742.529.453.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Meseriasi
Copiii...cu trei de i? De ce?
Postat 01 Noiembrie 2014, 21:29 de Marcell
Oferta teren GRATUIT
Ofer teren gratuit pentru activitati caritabile, sociale, culturale. Tel 0740 208574
Postat 01 Noiembrie 2014, 20:10 de Tont Gheorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON