URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Omul care aduce moartea: Cel mai sadic criminal în serie din România, care a ucis peste 20 de copii, a locuit în Oradea!

Omul care aduce moartea: Cel mai sadic criminal în serie din România, care a ucis peste 20 de copii, a locuit în Oradea! MONSTRUL. Ioan Sârca îşi ademenea victimele din gări şi din pieţele Oradiei. Bărbat atletic, puternic, atrăgea adolescenţi în locuri ferite, de unde aceştia nu se mai întorceau în viaţă. Chipul său a fost refăcut de portretistul Poliţiei Bihor, comisar Florin Lăzău, după declaraţiile martorilor, care descriau un bărbat brunet cu ochi căprui, cu trăsături ferme şi mici cicatrici deasupra ochiului stâng
Omul care aduce moartea: Cel mai sadic criminal în serie din România, care a ucis peste 20 de copii, a locuit în Oradea! STRANGULATORUL. Întins pe mai bine de 400 de pagini, dosarul criminalului în serie Ioan Sârca nu conţine nicio fotografie a acuzatului. Portretul sadicului homosexual strangulator a fost reconstituit de comisarul Florin Lăzău, şeful Serviciului Criminalistic al Poliţiei Bihor, pe baza semnalmentelor după care a fost dat în urmărire în 1945
Omul care aduce moartea: Cel mai sadic criminal în serie din România, care a ucis peste 20 de copii, a locuit în Oradea! CAPCANĂ MORTALĂ. Ioan Sârca a ajuns în Oradea pe când avea deja la activ 12 crime, după ce în august 1945 evadase din închisoarea Văcăreşti folosindu-se de un certificat fals (facsimil). Criminalul acosta adolescenţi între 15 şi 18 de ani în Ocska Piac sau în Gara centrală, promiţându-le locuri de muncă, şi îi ademenea la marginea oraşului, unde îi viola şi îi sugruma
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O evadare spectaculoasă din închisoare, două identităţi false, 20 de crime recunoscute, zeci de furturi şi tâlhării. Sălăjeanul Ioan Sârca, aciuat în Oradea în 1945, a fost cel mai sadic criminal în serie din România. Condamnat de două ori la închisoare pe viaţă, a şi murit în puşcărie. "Sârca a fost răul pur. Nu avea nicio şcoală, dar era foarte viclean. Ademenea la marginea oraşului copii veniţi de pe sate, îi viola şi, în timpul actului sexual, îi sugruma ca să aibă orgasm", povesteşte arhivarul Augustin Ţărău.

Mai "tare" ca Râmaru!

Augustin Țărău, specialist Arhive NaționaleAugustin Ţărău (foto) a descoperit cazul criminalului în serie Ioan Sârca întâmplător, în timp ce organiza arhiva Tribunalului Bihor. "Dosarul era foarte voluminos. Când l-am deschis am încremenit. Sârca făcuse mai multe victime decât, la un loc, celebrul Ion Râmaru, "vampirul" care a terorizat Capitala, şi "omul cu ciocanul", Romulus Vereş, care tot la începutul anilor ’70 ucidea în Cluj.

Născut pe 9 martie 1911 la Valcău de Sus, lângă Şimleu Silvaniei, Sârca avea la 37 de ani două condamnări la muncă silnică pe viaţă pentru 11 crime comise în Bucureşti în 1943, o evadare din închisoarea Văcăreşti, plus încă 9 crime comise în Braşov şi Oradea în cursul anului 1945 şi alte două nerecunoscute. Ulterior, instanţa a comutat pedepsele pe viaţă la 15 ani, respectiv 25 de ani de închisoare.

În primăvara anului 1968, ajuns la 57 de ani, criminalul cerea pentru a treia oară contopirea pedepselor. "Avea tupeu. Se apropia de finalul pedepsei mai mari, considera că a ispăşit destul şi dorea să fie eliberat", spune Ţărău. Nicio instanţă nu a acceptat, însă, să-i dea drumul. O decizie la care a contat şi faptul că până şi în închisoare individul a încercat să violeze şi să ucidă un alt deţinut...

Hoţ şi homosexual...

Povestea celui mai crud criminal în serie începe în 1943. Analfabet, din familie de ţărani, Sârca a trăit în satul natal până la 17 ani, după care s-a mutat la Bucureşti ca muncitor la uzinele Malaxa. Între anii 1933 - 1934 a făcut armata la Regimentul 2 Obuzieri de Munte Gherla şi la Depozitul Central de Muniţii din Capitală. Odată lăsat la vatră s-a căsătorit, a avut şi un copil, dar după doi ani a divorţat. Prima condamnare, de 3 luni de închisoare, a căpătat-o în 1935 pentru că, lăcătuş fiind, fura scule şi materiale din fabrică. În 1936 a executat încă 6 luni pentru furturi de la Uzina de Gaz şi Electricitate, şi tot aşa... 

Brunet, cu ochi căprui şi mici cicatrici deasupra ochiului stâng, înalt de 1,72 metri, atletic şi cu mâini puternice, trădate de degetele mari din amprentele de la dosar, până la 25 de ani Sârca a avut raporturi sexuale doar cu femei. Potrivit propriei declaraţii, în 1936 s-a culcat pentru prima dată cu un bărbat, în Bucureşti, pentru bani. Apoi cu altul, tot pe bani, până a devenit o obişnuinţă, chiar o plăcere...

Primul sânge

Primul viol al lui Sârca a fost un eşec. În august 1943 bărbatul a fost reclamat de tânărul Gheorghe Boroş la Postul de Jandarmi dintr-o comună de lângă Bucureşti fiindcă l-a ademenit pe câmp minţindu-l că-i va oferi un serviciu bun, dar apoi l-a lovit, a încercat să-l lege cu mâinile la spate şi să-l siluiască. "M-am zbătut, cu greu am reuşit să scap", spunea victima.

Următoarea victimă, adolescentul Vasile Kis, nu a fost la fel de norocoasă. Folosind acelaşi tertip, Sârca l-a dus în câmp spunându-i că va lucra la o fermă. "Au mâncat şi au băut într-un lan de porumb. Când Kis a adormit, l-a legat cu mâinile la spate şi apoi l-a sugrumat în timpul raportului sexual, luându-i lucrurile, pe care le-a vândut în piaţa de vechituri", se menţionează în dosarul primei condamnări a lui Sârca.

Apoi, cadavrele au tot "curs". Până la arestare, făcută pe baza declaraţiilor unor martori care îl văzuseră plecând cu alte victime, avea deja la activ 11 crime recunoscute şi încă două în care era suspect. Închis la Văcăreşti, criminalul a evadat în vara lui 1945, chiar înainte de a încasa prima condamnare la muncă silnică pe viaţă.

Eliberat de ruşi

Viclean şi tupeist, Sârca a ieşit din închisoare pe poarta principală! Profitând că România intrase sub ocupaţie rusă, s-a dat drept cetăţean sovietic şi a cerut repatrierea. "Şi-a întocmit cu ajutorul unui deţinut un act de naştere fals din care rezultă că s-a născut în comuna Boian, judeţul Cernăuţi, în anul 1917, din părinţii Andreescu Teodor şi Raglie Maria, şi că se numeşte Andreescu Gheorghe", au notat procurorii. Pentru mai multă credibilitate, deţinuţii au întărit actul cu un sigiliu improvizat.

Pus în liberate, Sârca a luat drumul Ardealului, unde a produs o nouă serie de cadavre. La început, la Braşov, l-a omorât pe Vasile Sorim de 18 ani din Făgăraş, ademenindu-l la poalele muntelui Tâmpa cu promisiunea că îi oferă un serviciu. "Prin forţă l-a întors cu faţa la pământ, l-a dezbrăcat, l-a încălecat şi în timp ce îşi bătea joc de el l-a prins de gât şi l-a sugrumat. După aceasta l-a dezbrăcat de toate hainele, până la piele, l-a legat cu o sârmă de gât şi l-a agăţat de creanga unui copac", se menţionează în dosar. Tot la Braşov a mai făcut încă o victimă, în acelaşi fel.

"Te ajut să te angajezi!"

Ajuns la Oradea la începutul lui septembrie, Sârca s-a aciuat într-o casă părăsită din Parcul Rhedaly. Rămas fără acte, s-a împrietenit cu Vasile Pârvu, copil de trupă la Regimentul 10 Grăniceri, care în schimbul meselor copioase la localul Pisica Albastră, celebru în epocă, i-a obţinut un ordin de lăsare la vatră sub numele Ioan Roşanu. Soldatul a scăpat cu viaţă doar pentru că a refuzat să dea curs invitaţiei de a ieşi împreună afară din oraş.

Alţi şapte copii străini racolaţi din faţa Gării, a spitalului şi din Ocska Piac n-au avut acelaşi noroc. Pe Juhas Mihai (16 ani), ucenicul unui blănar din Spinuş, l-a ademenit în pădurea Apateului promiţându-i piei aduse din Rusia, pe Florian Moric (16 ani) din Oşand l-a dus în pădurea de lângă Cimitirul Municipal, minţindu-l că-l va angaja telegrafist, acelaşi pretext cu care l-a momit şi pe Ioan Bordac (16 ani) din Mărţăhaz în câmpul dinspre Nojorid. Toţi au fost puşi cu faţa la pământ şi mâinile la spate, dezbrăcaţi, violaţi, sugrumaţi şi în final acoperiţi cu crengi şi frunze.

Crime în serie

În aceste condiţii groaznice şi-au mai pierdut vieţile Gheorghe Vaşca (15 ani) din Homorog, pe câmpul de la aeroport, Lazăr Momenciu (18) din Cotiglet, în câmpul Sântandreiului, şi Iosif Varga (16 ani) din Oradea, în pivniţa aeroportului.

Pe Dumitru Durgheu (16) ani, din Toboliu, un picolo pe care îl răsplătea cu bacşişuri grase la localul Pisica Albastră şi împreună cu care a şi locuit câteva zile, Sârca l-a ademenit şi ucis în pădurea Apateului, spunându-i că vor merge în judeţ să cumpere făină.

În toate cazurile, criminalul i-a dezbrăcat pe adolescenţi şi, după ce şi-a făcut poftele şi i-a ucis, i-a dezbrăcat şi le-a vândut hainele. Mai mult, după ce şi-a ucis ultima victimă, Sârca a jefuit şi casa în care aceasta locuia!

Poveste de groază

Fugit la Zalău pentru a-şi pierde urmele, criminalul a fost arestat pentru furt şi identificat de poliţiştii orădeni, care îl căutau inclusiv în judeţele limitrofe, cu ajutorul militarului Pârvu, care îl văzuse de mai multe ori în tovărăşia picolo-ului Durgheu.

Adus la Oradea, Sârca a încercat să scape inventând o poveste potrivit căreia racola copiii străini de oraş la comanda unui medic evreu din strada Cuza Vodă nr. 11, care le recolta sânge pentru revitalizarea supravieţuitorilor întorşi din lagărele de exterminare naziste şi care avea un complice, un inginer. "Abia după ce le-am furnizat doi sau trei am observat că numiţii, după extragerea sângelui, omoară copiii", i-a minţit Sârca pe anchetatori.

Şi-a recunoscut faptele abia după ce, pus să-şi identifice "angajatorii" dintr-un grup, l-a indicat ca fiind doctorul criminal pe un poliţist, Gheorghe David, amestecat în mulţime. De regretat, nu le-a regretat niciodată, murind în închisoare la vârsta de, se pare, 80 de ani. Ucigaşul a lăsat în urmă zeci de familii cernite şi mitul răpitorilor care omoară copii pentru sânge, legendă care a bântuit Oradea decenii întregi în timpul comunismului...


ASASIN SADIC
"Îmi era silă de el"

În ciuda comportamentului deviant, Ioan Sârca nu a fost un nebun obişnuit. "Persoana examinată este în deplinătatea facultăţilor mintale şi nu suferă de nicio boală sau anomalie mintală permanentă", consemna doctorul Vasile Ilea, directorul Spitalului de boli nervoase din Oradea, într-o expertiză din iulie 1948, confirmată de o contraexpertiză ulterioară ce menţiona că "homosexual activ, acuzatul este un asasin sadic, având conştiinţa păstrată atât în momentul comiterii crimelor, cât şi în prepararea lor".

De altfel, aceeaşi imagine era descrisă publicaţiei Informaţia Zilei din Baia Mare, în aprilie 2012, de un fost gardian de la Aiud, Marius Rusu Coldea, pensionat cu grad de colonel. "L-am cunoscut pe celebrul criminal Sârca, singurul deţinut din sistemul penitenciar românesc care avea două mandate de executare a pedepsei necontopite de nicio instanţă. N-aveai ce să discuţi cu el, pentru că intelectul său era limitat şi, drept să vă spun, îmi era silă numai ştiind că a trimis pe lumea aialaltă atâţia copilaşi", a povestit Coldea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
David Eagleman – Ce contribuie la un genocid? Cum aduci la bord cetateni obisnuiti?
David Eagleman – Ce contribuie la un genocid? Cum aduci la bord cetateni obisnuiti? https://goo.gl/THw6yq
Postat 22 Mai 2018, 09:00 de mmdaniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON