URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2016, 07:44

Ofensiva termoficării: Termoficare Oradea derulează cele mai mari investiţii făcute într-un sistem de încălzire centralizată în România

Ofensiva termoficării: Termoficare Oradea derulează cele mai mari investiţii făcute într-un sistem de încălzire centralizată în România ÎN FOCURI. Cea mai mare investiţie de mediu din România, turbina noii centrale pe gaz a Oradiei (foto) va fi pusă în funcţiune pe 26 septembrie. "Va fi pornită imediat ce vom avea toate documentele necesare pentru a vinde energie electrică şi a beneficia de bonusul de cogenerare", spune directorul Termoficare, Stănel Necula
Ofensiva termoficării: Termoficare Oradea derulează cele mai mari investiţii făcute într-un sistem de încălzire centralizată în România CĂLDURĂ ONLINE. Termoficare Oradea vrea să devină cel mai performant operator centralizat de încălzire din ţară prin reabilitarea reţelelor în vederea reducerii pierderilor (1), valorificarea potenţialului apei geotermale (2) şi modernizarea punctelor termice pentru a fi comandate de la distanţă (3)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nimic nu va mai fi cum a fost! Termoficare Oradea vrea să ajungă în 5 ani cel mai performant furnizor de apă caldă şi căldură în sistem centralizat din toată ţara.

"Avem investiţii de 104 milioane euro în diferite stadii de implementare, finanţate prin toate canalele posibile, de la fonduri europene la bugetul propriu", spune Stănel Necula, directorul Termoficare.

Un plan ambiţios

Stănel Necula, director Termoficare OradeaDacă termoficarea orădeană ar fi un om, centrala pe gaz din Calea Borşului nr. 23 ar fi inima, reţeaua de conducte ar forma venele, iar dispeceratul de la sediul din strada Jean Calvin nr. 5 ar fi creierul. Termoficare le reînnoieşte pe toate, cu fonduri atrase de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primărie conform strategiei municipalităţii de a întări operatorul centralizat. "În 5 ani, sistemul centralizat de încălzire trebuie să fie atât de performant încât să atragă orice client", spune Stănel Necula (foto), directorul Termoficare. Altfel spus, orădenii să prefere oricând racordarea la CET fie alimentării pe gaz, fie încălzirii pe lemne.

În fond, cu o investiţie minimă în propriile calorifere, clientul beneficiază de serviciile celor mai performante utilaje. Spre exemplu, noua centrală pe gaz, care a scos în primăvară la pensie vechiul CET pe cărbune, este pusă în funcţiune de o turbină General Electric similară unui motor de avion cu reacţie. Sistemul, în valoare de 55 milioane euro, dezvoltă o putere instalată de 45 MW electric şi este dotat cu un recuperator de căldură de minim 43 MW termic. Numai să aibă prin ce să trimită căldură oraşului...

Atenţie, lucrări!

Construcţia noului CET, cofinanţată din bani europeni prin POS Mediu, a fost completată anul trecut cu primele lucrări de înlocuire a magistralelor I şi III din cartierul Rogerius, în valoare de alte 11 milioane euro. Ciuruite de rugină, cele două conducte de mare capacitate provocau pierderi uriaşe, iar avariile în lanţ afectau consumatorii începând din Rogerius până în Velenţa, Nufărul şi Băile Felix. Reabilitarea magistralelor a redus, însă, pierderile cu 15%.

Pentru a creşte în continuare eficienţa sistemului, Termoficare derulează din acest an noi lucrări de reabilitare a magistralelor, în valoare de 22 milioane euro, finanţate prin Planul Operaţional Infrastructură Mare. "Până la sfârşitul anului 2017 vor fi înlocuiţi 20,2 kilometri de reţele", zice Necula. Lucrările au fost deja demarate pe străzi precum Mihai Eminescu, Tudor Vladimirescu, General Magheru şi Piaţa Creangă, iar pe artere precum Oneştilor, Leonardo da Vinci şi Decebal se vor întinde inclusiv anul viitor.

Şantiere contra-cronometru

În plus faţă de aceasta, Termoficare a reuşit să atragă luna trecută încă o finanţare de 5,4 milioane euro, cea mai mare acordată prin programul "Căldură şi confort" derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. "Lucrările sunt în licitaţie şi vor trebui încheiate anul acesta, ca să nu pierdem banii", zice Necula.

Constructorii vor avea de înlocuit 1,5 kilometri de conductă magistrală, pornind de la podul CFR din Calea Clujului, continuând de-a lungul străzilor Mareşal Averescu, Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei. Investiţia este menită să ridice nivelul calitativ al serviciilor de termoficare din cartierele Velenţa şi Nufărul.

În plus, proiectul cuprinde lucrări de automatizare la 22 puncte termice, pentru a fi comandate din dispecerat, precum şi de automatizare la alte 125 puncte termice, pentru a putea fi monitorizate de la distanţă.

Te văd!

De altfel, societatea are în plan ca până în mai 2017 să monitorizeze online tot consumul termic al oraşului, prin implementarea unui sistem informatic integrat pentru citirea şi managementul contoarelor, investiţie de 4 milioane euro. "Toate contoarele de căldură şi apă caldă vor fi prinse într-un sistem de citire automată. Vom putea identifica în timp real orice avarie şi vom putea emite facturi fără să mai deranjăm clienţii cu citirea lunară a contoarelor", explică managerul Necula.

Proiectul presupune modernizarea întregului parc de 15.000 de contoare prin montarea a 2.000 de contoare noi, înlocuirea calculatoarelor de la 13.000 de contoare existente şi montarea de module radio pentru transmiterea datelor către dispecerat. După implementarea sistemului, durata de citire a contoarelor se va reduce de la 15 zile, cât este astăzi, la cel mult 4. Şi asta cu eliminarea erorilor umane...

O gigacalorie mai ieftină

Producerea energiei termice într-un mod cât mai eficient, eliminarea pierderilor de pe reţele şi monitorizarea consumului nu sunt, însă, un scop în sine. "Ţinta noastră e să păstrăm acelaşi preţ al gigacaloriei în condiţiile în care subvenţiile de la bugetul local se vor retrage treptat", zice Necula.

Conducerea societăţii caută soluţii de ieftinire a încălzirii şi prin valorificarea potenţialului resursei geotermale de sub oraş. De altfel, primul proiect de acest gen se derulează deja prin programul Rondine, care promovează energiile regenerabile. Investiţia de 4 milioane euro prevede încălzirea pe bază de apă geotermală a Liceului cu Program Sportiv Bihorul şi a încă 150 de consumatori individuali deserviţi de PT 902. Pentru protejarea zăcământului, apa furnizată de pompa din zona Universităţii va fi reinjectată după folosire cu ajutorul unei sonde deja forate în zona Ceyrat.

Clientelă în creştere

Deşi aflate încă în faza de implementare, investiţiile încep să-şi arate efectele. În primele 8 luni ale anului numărul intervenţiilor de pe magistrale s-a înjumătăţit la 145 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar valoarea pierderilor de agent termic de pe conducte s-a redus cu circa 3 milioane euro.

Treptat, consumatorii încep să vadă cu alţi ochi fostul CET. "Oradea e singurul oraş din ţară unde sistemul centralizat de termoficare cunoaşte o creştere continuă a numărului de clienţi. Avem solicitări pentru racordarea a 1.220 apartamente situate în blocuri noi din zona străzilor Apateului, Ceyrat, Dimitrie Cantemir şi Nucetului, dar şi 152 cereri de racorduri noi la case şi 29 de solicitări de reactivare a serviciului depuse de foşti consumatori care s-au debranşat în trecut", spune Necula.

Prin comparaţie, cererile de debranşare de la reţea sunt doar câteva zeci. Reducerea numărului de debranşări va depinde însă în continuare de preţul gigacaloriei raportat la alte forme de încălzire. Şi, mai ales, de modul în care va şti Termoficare să le ţină de cald orădenilor la iarnă...


INVESTIŢII ŞI REPARAŢII
Pregătiri de iarnă

Seria nesfârşită a avariilor care au lăsat fără încălzire şi apă caldă cartiere întregi iarna trecută a determinat conducerea Termoficare să demareze anul acesta, cu cofinanţare de la bugetul local, investiţii şi reparaţii suplimentare în valoare totală de 4,5 milioane euro.

Lista lucrărilor e deschisă de proiectul pilot pentru montarea de module termice la intrarea în scările blocului-turn din capătul străzii Oneştilor. "Locuitorii îşi vor putea regla temperatura din apartamente la nivel de scară, iar apa caldă nu va mai trebui recirculată pentru că nu va mai apuca să se răcească", spune Stănel Necula.

La fel, printre multe altele, au fost reparate reţele primare de pe străzile Beiuşului, Nojoridului şi Ogorului, s-au reabilitat 450 metri de reţele secundare, urmează să fie reabilitat PT 710 din strada Sulyok Istvan, care deserveşte zona de case delimitată de străzile Vladimirescu şi Primăriei iar până la sfârşitul anului vor fi înlocuiţi 3,7 kilometri de reţele de recirculare a apei calde. Societatea are în plan ca până la sfârşitul lui septembrie să reabiliteze sistemul de recirculare a apei calde la încă 22 puncte termice şi să finalizeze reparaţiile la toate cele 149 puncte termice din oraş.

În plus, proprietarii imobilelor neracordate la sistemul centralizat de pe străzile pe care se fac lucrări de reabilitare a reţelelor sunt îndemnaţi să depună cereri de racordare, deoarece pot beneficia de facilităţi pentru proiectarea lucrării, execuţia ei şi chiar achiziţia de materiale.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
@pinonel
Nu stiu cine nu are argumente in toata discutia asta! Tu, sigur nu ai, cel putin din ce ai postat. Sper ca aia cu cazanul pe porumb, e o gluma, altfel tine de patologie medicala. N-am ineteles exact, cu ce ar fi ajutat incalzirea orasului, achizitionarea CET II. Probabil ca i s-a sugerat de la Bucuresti ca n-are nici o sansa sa preia CET II si probabil ca n-ar fi avut, pentru ca mafia Damboviteana e mult prea bine pusa la punct. Acum, daca o sa-l acuzi pa Bolojan ca nu s-a luptat cu mafia ... In afara de asta, investitia ar fi fost mai mare de 7 milioane, pentru ca este evident ca in momentul in care ar fi existat licitatie, pretul ar fi crescut. Orasul er fi trebuit sa ia credit pentru achizitia CET II si nici nu vreau sa ma gandesc ce ar fi fost la "gura" criticilor de serviciu un credit nou de 10-15 milioane de euro.Cat despre introducerea gazului in tot orasul... Cred ca refuzi sa te gandesti la toate implicatiile. In primul rand procesul ar fi fost mult mai indelungat decat constructia noii centrale (si cei care stau la case, au de asteptat, uneori cativa ani, pentru ca furnizorul de gaz sa ajunga sa le ofere serviciul), fapt ce ar fi condus la functionarea, cu amenzile de rigoare, nu mici, a vechiului CET, cu poluarea si pierderile foarte mari ale retelelor, etc. Toate aceste cheltuieli suplimentare costului de productie, ar fi determinat cresterea fulminanta a costurilor de incalzire pentru cei ramasi inca la sistemul centralizat de incalzire. Iar in sistemul centralizat de incalzire ar fi ramas cei care nu-si permit trecerea pe gaz si cei la care furnizorul nu ar fi ajuns sa le asigure acest gaz. Nu trebuie sa uitam, ca trecerea la gaz nu este chiar ieftina. Un calcul simplu ne arata ca pentru racordare se ajunge la 2500-3000 de lei, asta la bloc, pentru ca la casa e binisor mai mare, pentru modificarea instalatiei interioare de incalzire de la vertical la orizontal, asa usor, un 2000 de lei, iar pentru achizitia unui cazan, cat de cat calitativ iarasi un 3000-3500 de lei. Per total, in cazurile fericite sa zicem un 7500-8000 de lei. Spune-mi te rog, cati dintre cei cu salariile minime pe economie si dintre pensionarii care stau la bloc si-ar fi permis? Asa, cu solutii fantasmagorice realizate cu "datul" din gura, e usor, cu realitatea dura, e mai greu. Cat despre dragos gligor-florinel, am si eu acedeasi nedumerire ca si tine: cum naiba mai umbla liber?
Postat 27 Septembrie 2016, 14:27 de User anonimizat
Ciuma galbena a lovit din nou!
Qed...ciuma galbena a lovit din nou..Sambata la ora 13 apa calda era rece,mai tirziu nu mai curgea deloc.......Ajunge..!Moldovanu si birtinezul joaca alba -neagra cu oradenii!Stop incompetentei!Valea ....!Vine Ghinea la ciolhanuri si pupaturi..Rusine!Valea...va bateti joc de oameni..Iar cel de la dispecerat nu raspunde..Studiaza statutul PNL..VALEA.......!
Postat 25 Septembrie 2016, 06:59 de grigore
@eutanasiu
Renunta, degeaba incerci un dialog, ei iti pun de fiecare data cate o placa, pardon, o lozinca de-a birtinezului. Nu-ti vor raspunde niciodata strict la subiect, cel mult vor mima asta, nici n-ar putea, n-au argumente! Interesant, clica asta si sustinatorii ei refuza dialogul, le e frica, oare de ce?! Nici nea ilie, nici malan nu pot purta un dialog, una doua se ,,enerveaza". Birta e tanar (si) in functie, inca nu s-a dat pe brazda. Scuzati-ma, d-le ciucas ca ma bag in vorba, dar sunteti prea amnezic! Ideea ca ,,n-am avut ce face, poluarea ne omora" este o prostie! Sigur ca aveam ce face! Aveam mai multe variante! De pilda aia pe porumb, s-a si modificat un cazan, s-au papat niste bani, dom' gligor sa traiasca, baiat destept, tot n-avea cui sa vanda (la suprapret!) porumbul de pe mosia de la Urvisele. (Mirceo, @tsd, asta e o alta vinitura, a cȃta?! Nu-l tulbura nimeni, parchetarii au uitat de el, doarme ca un prunc!). Am avut mai an varianta de a cumpara cet II, dadeam 7mil. de euro si scoteam 70, dar birtinezul s-a retras de la licitatie, l-au sunat sefii sa nu se bage, toata treaba e cu dedicatie. Stiu, nu faceau 70 de mil. de azi pe maine, s-ar fi furat jumatate, dar tot mai ramaneau si ne mai usurau povara birurilor nesimtite! Aveam varianta microcentralelor care ar fi eliminat mӑţӑraia asta de conducte, cu tot alaiul de probleme, tevi vesnic sparte, strazi vesnic destupate, pierderi.... Pot continua cu exemplele, alesii imi ofera suficienta munitie. Concluzia e ca totdeauna exista variante, naiba stie cum reusesc ai nostri sa o aleaga mai mereu pe aia rea! Aici chiar ca se impunea un referendum, alegeam bine, alegeam rau, era decizia noastra! Si pt. ca romanul are memoria scurta, iar cei de la ebihoreanul nu fac exceptie (adica au si ei mintea scurta!) va sugerez tuturor sa cititi un articol aparut aici in 12 aprilie a.c. intitulat ,,Gaz pe foc! Bătrânul CET pe cărbune îşi trage ultimele zile după încheierea sezonului de termoficare”. Autor Dan Siman. Asta apropo de panglici, de inaugurari, festivisme si tot alaiul. O intrebare, asa, ca de final. ,, În primele 8 luni ale anului [...] valoarea pierderilor de agent termic de pe conducte s-a redus cu circa 3 milioane euro.” E bine, bravo, dar totusi, care este VALOAREA pierderilor?!
Postat 25 Septembrie 2016, 06:49 de pinonel
Domnule Florin Ciucaş
Consecinţa directă a incontestabilei realizări este preţul plătit de contribuabili. Nicidecum nu mi se pare că acesta ar fi un detaliu colateral sau neactual. Poate de aceea secretul în privinţa planului de creştere a tarifelor, devenit obligatoriu prin adoptarea lui în urma unei HCL, este atât de mare. Nu m-ar mira să fi fost secretizat precum achiziţiile DIPI. Publicarea respectivei anexe ar crea premisele unei comparaţii corecte şi reale între viziunea autorităţii „locale” (care, după părerea mea, se reduce la plan) şi realitatea pe care deja noi o plătim. De asemenea, nu pot să calific drept interpretări, „adesea rigide”, rapoartele Curţii de Conturi – instituţie de control a Statului Român – abilitată să constate abaterile şi practicile contabile ilegale. Până la pronunţarea instanţei în această speţă este într-adevăr mai simplu ca afirmaţiile mele să fie calificate drept proces de intenţie.
Postat 24 Septembrie 2016, 10:32 de eutanasiu
RE: Domnule Florin Ciucaş
Vă amintesc o singură consecinţă benefică a "incontestabilei realizări", care iese din sfera calculelor de rentabilitate financiară: eliminarea poluării de către CET-ul pe cărbune. Odată dispărută problema, nu se prea mai discută despre ea. Dar când exista, sufoca un oraş întreg, plus câteva localităţi învecinate! O să întrebăm şi de acel plan de creştere a tarifelor, să vedem ce e cu el...
Postat 24 Septembrie 2016, 19:27 de Florin Ciucas
Vine toamna,au inceput cu minciunile!
Articol publicitar!Acelasi text a fost ieri si pe Antena 3!Minte moldovanul de ingheata caloriferele!Specific ciumei galbene,ciuma penelista!Unde va mai fugi Stanel din Oradia?Dupa Braila,Oradia ce urmeaza?Cum?DNAstie?Impreuna cu atotstiutorul?Ciuma galbena nu iarta oameni buni....
Postat 24 Septembrie 2016, 06:50 de grigore
Re
Aştept. Însă, cei care "trag liniuţe" nu vor da un răspuns, probabil, nici peste 4 ani. Nu sunt în stare să ne comunice din trecut planul de creştere a tarifelor la energie termică aprobat de CLO la data solicitării finanţării. Despre asta dacă aţi putea să-i/să-l întrebaţi, pentru informarea contribuabililor care subvenţionează pierderile "minţite" (conform raportului Curţii de Conturi)!
Postat 23 Septembrie 2016, 18:25 de eutanasiu
RE: Re
Vor fi nevoiţi să dea un răspuns după prima iarnă. Nu mai e mult şi se va vedea şi randamentul investiţiei, şi influenţa asupra facturilor orădenilor. Răspunsurile ne vor fi date de realitate, nu de nişte parametri, mai mult sau mai puţin estimaţi trecuţi într-un proiect, şi nici de interpretările - adesea rigide - ale Curţii de Conturi. Treceţi foarte uşor peste subiectul principal al poveştii (modernizarea sistemului de încălzire a oraşului, pe fonduri europene nerambursabile, care în sine e o realizare de necontestat) şi insistaţi foarte mult pe detalii colaterale sau neactuale. Măcar faceţi-o în stilul în care ne-aţi obişnuit, cu trimiteri la cifre şi documente relevante, care să dezvăluie chestiuni importante, nu recurgeţi la procese de intenţie care nu aduc "plusvaloare" dezbaterii. P.S. Desigur, sunt sfaturi amicale, nicidecum puneri la punct. Dvs. scrieţi de doriţi, câtă vreme respectaţi regulamentul :)
Postat 23 Septembrie 2016, 19:11 de Florin Ciucas
În 5 ani...
Adică, în acest mandat (al lui ctitorului Bolojan) să nu întrebaţi nimic despre rentabilitate! Ca şi la Aqua park.
Postat 23 Septembrie 2016, 15:56 de eutanasiu
RE: În 5 ani...
Domnule inginer, ce să întrebăm despre rentabilitate? Vorbim de două investiţii noi, abia date în folosinţă. Sunt investiţii făcute în confort şi o viaţă mai bună, nu sunt societăţi comerciale care să aibă ca ţintă strictă profitul. Sunt investiţii ale oraşului, pe care contribuabilii le subvenţionează, atât direct cât şi indirect. Prin plata biletelor, respectiv a facturilor, şi prin plata impozitelor şi taxelor locale. Dacă ni le permitem, bine, dacă nu le închidem, sau le dăm la privaţi să le administreze, sau le dăm foc şi ne întoarcem la lopata de cărbune şi coşul de fum, să nu ne uităm obârşiile de ţărani desculţi. De ce nu aşteptaţi un sezon, să putem „trage linie” şi să vedem dacă ele merită cu adevărat sau nu?
Postat 23 Septembrie 2016, 16:29 de Florin Ciucas
"În 5 ani, sistemul centralizat de încălzire TREBUIE SA FIE atât de performant încât să atragă orice client"
Şi dacă NU? O să daţi o Hotărâre de Consiliu Local? Sau o să prelungiţi termenul (ca şi pentru Piaţa Unirii)?
Postat 23 Septembrie 2016, 15:47 de eutanasiu
@hateretards
Eu vorbesc din proprie experienta. Am stat si eu "captiv" la bloc si stiu cum a fost. Intre timp m-am mutat la casa si stiu si aici cheltuielile. Spre marea ta uimire sunt si capabil sa fac o comparatie. Tu din a cui experienta vorbesti? Vad ca stai la bloc... E cumva mama-omida la mijloc?
Postat 23 Septembrie 2016, 14:59 de Kid
Co-incidenţă?
Pentru a justifica ipotetica rentabilitate, altfel "bine"justificată în analiza cost- beneficiu a proiectului finanţat din fonduri de coeziune, CLO, cu voturile majorităţii PNL a adoptat o HCL în şedinţa din 20 septembrie prin care au stabilit redevenţa datorată de Termoficare Primăriei Oradea la fabuloasa sumă de 5.000 RON pe an! Spre comparaţie, Compania de Apă Oradea plăteşte o redevenţă de 4.846.674 lei pentru 6 luni! Prea seamănă cu "re"negocierea redevenţelor făcută de Ponta-Chiţoiu, redevenţă care, cât de curând, urmează a descrie traficul de influenţă şi abuz în serviciu săvârşit. Majoritarii votanţi ai HCL vor putea astfel răspunde plenar (complicitate). Este în cercetare şi prodigioasa activate a nesculatului de la Brăila!
Postat 23 Septembrie 2016, 14:27 de eutanasiu
Au aparut si expertii
@copil: Si tu esti expert in toata si atotstiutor ca si mama omida, nu? :)))))
Postat 23 Septembrie 2016, 14:11 de hateretards
viitorul va fi altfel
Zic si eu... Se fac investitii, se mentine pretul gigacaloriei, ok, toate bune si frumoase. Dar, e deja un nene avocat care s-a debransat in instanta pt ca altfel nu poti. E o chestiune de timp pana incep sa se destepte romanii si sa se debranseze mai mult sau mai putin cu forta. Unde este gaz, ok, este cea mai rentabila varianta, unde nu este, pompe de caldura+incalzirea in pardoseala=cost mai mic decat la CET cu toate reducerile lor. O sa ziceti ca investitia initiala e mai mare, aveti dreptate, dar o casa nu o faci pt 2-3ani. Si o sa cada si magaria cu nu dam autorizatie la Distrigaz sa-si monteze tevi ca asa vor muschii nostri. In 10 ani cet-ul nostru o sa fie nerentabil si investitiile facute le putem considera nule.
Postat 23 Septembrie 2016, 13:46 de Kid
....
@hoppmester: Nu stiu ce sa spun aici. Banuiesc ca multumiti sunt aia care au caloriferele cele mai mari :) Eu cred ca daca faci scandal unde trebuie ar trebui sa ai castig de cauza, dar nu stiu in ce directie sa te indrum. Incearca eventual la primarie undeva sa vezi ce iti recomanda sa faci. Cert este ca lucrurile nu pot ramane asa.
Postat 23 Septembrie 2016, 12:08 de hateretards
@hateretards
multumesc pt raspuns, si mie se pare logic, dar daca 50%+1 din apartamente e multumit asa trebuie sa ma subpun majoritatii, sau ramane sa imi caut dreptatea in instanta.
Postat 23 Septembrie 2016, 11:34 de Hoppmester
Fa scandal la asociate!
@Hoppmester: Totul tine de asociatie. La noi in bloc au venit si au calculat fiecare element si acum fiecare plateste in functie de numarul de elementi, deci se poate.
Postat 23 Septembrie 2016, 11:19 de hateretards
Apartamentele?
Cum ramane cu recensamantul elementilor in apartamente? La noi in bloc platim dupa metru patrat/apartament adica in mod egal, iar unii vecini cam 80% si au scimbat elementii cu nerusinare, unii montandu-si calorifere pe toata lungimea peretilor, iar altii chiar si pe balcon. Iar de calcularea dupa nuarul elementilor nici nu vor sa auda, ce sa mai zic de contor. Inaclzirea mea s-a scumpit in 2 ani cu vreo 30%, fara sa scumpeasca CET ul caldura. Practic platesc ceva de ce nu beneficiez, asociataia trage de umeri, iar vecinii ma indruma sa imi modific si eu caloriferele...(ma bate gandul incalzirea in podea).
Postat 23 Septembrie 2016, 11:12 de Hoppmester
@Traian
Daca iti cumperi o masina noua, producatorul iti acopera si cheltuielile cu uleiul, filtrele de combustibil si cele de praf si particule, cu inlocuirea placutelor de frana si a bucselor? Nu stiu, intreb si eu!
Postat 23 Septembrie 2016, 10:14 de User anonimizat
ar fi scos burlanul pe geam..
Traian, tipic dambovitean, unul ar fi pus gaz (si tevi) - altul ar fi scos(vezi balcoanele inchise) - NU se face asa!..In plus s-au facut si calcule de rentabilitate, dar pt. psd asta e prea mult...la ei functioneaza doar Xeroxul!
Postat 23 Septembrie 2016, 10:09 de TC
adventorial
a articol de publicitate, probabil e si gratuit. nimic despre costurile de mentenanta, cu toate nerambursarile costul ramne imens, incat daca prin absurd il impartim pe numarul de apartamente din oradea ar rezulta ca fiecare apartament ar fi primit banii de o centrala de apartament pe gaz ultraperformanta si i-ar fi ramas si de un concediu exotic.
Postat 23 Septembrie 2016, 08:00 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON