URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

O ţeapă cât cartierul

O ţeapă cât cartierul MIŞCARE ÎN CARTIER. Sticom Trading, firma care deţine blocurile din Cartierul Soarelui (foto), în pericol să fie puse sub sechestru pentru recuperarea creditului, a ajuns pe numele Marianei Ciortan, colaboratoarea de încredere a lui Radu Olteanu, cel din urmă rămânând, pe hârtie, doar director general
O ţeapă cât cartierul TRAI DE LUX. Afacerile "arăbeşti" i-au priit lui Radu Olteanu. Atât el, cât şi fiul său, Flavius, circulă - cum altfel? - cu câte un BMW X6, de peste 50.000 de euro fiecare, iar familia şi-a ridicat pe strada Mihai Eminescu, în centrul oraşului, o reşedinţă cât Administraţia Financiară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte imobiliare din Oradea, un cartier întreg în valoare de peste 25 de milioane de euro, într-o zonă liniştită şi nepoluantă. Aşa îşi lăuda Radu Olteanu, în urmă cu trei ani, proiectul Cartierul Soarelui, pe care l-a construit la marginea oraşului, lângă benzinăria Shell din Oncea. 

BIHOREANUL a aflat, însă, că investiţia s-a ridicat pe tunurile date statului, partenerilor de afaceri, dar şi băncilor. Ultima ţeapă a avut ca victime Primăria Oradea şi CEC Bank, de unde Olteanu a încercat să obţină 5 milioane de euro lăsând garanţie un ante-contract pentru vânzarea unor locuinţe ce poartă semnătura viceprimarului Gheorghe Carp. Funcţionarii băncii şi-au dat seama de ţeapă după ce au sunat la Primărie, de unde li s-a comunicat că administraţia locală n-a fost chezaşă la nimeni...

Contract la scanner

Conducerea centrală a CEC Bank a depus sesizarea la DNA Oradea în urmă cu trei săptămâni. Potrivit unor surse judiciare, plângerea vizează faptul că afaceristul orădean Radu Olteanu, dezvoltatorul imobiliar care a ridicat Cartierul Soarelui din zona Oncea, a încercat să obţină refinanţarea cu 5 milioane de euro a unui credit vechi, garantându-l pe cel nou cu un fals contract încheiat cu Primăria Oradea pentru vânzarea către municipalitate a unui bloc de locuinţe. Documentul prevedea faptul că administraţia locală va prelua apartamente din Cartierul Soarelui, iar plata acestora ar urma să fie făcută de Ministerul Dezvoltării şi Locuinţelor, prin Agenţia Naţională a Locuinţelor (ANL).

Ideea lui Olteanu a pornit de la o tentativă făcută în urmă cu doi ani de Guvern de sprijinire a sectorului imobiliar, prin achiziţionarea de către stat a unor blocuri ridicate de antreprenori privaţi. ANL ar fi urmat să cumpere blocuri de locuinţe care, mai apoi, la fel ca şi cele ridicate deja de Agenţie, să fie predate administraţiilor locale şi închiriate tinerilor căsătoriţi. În urma solicitării Ministerului Dezvoltării şi Locuinţei, Administraţia Imobiliară Oradea a şi solicitat, în scris, oferte dezvoltatorilor imobiliari locali, pe care ulterior le-a înaintat la Bucureşti. În final, proiectul nu s-a mai materializat din lipsă de resurse.

Radu Olteanu s-a folosit, însă, de adresa primită din partea Primăriei pentru a-şi fabrica un antecontract fals de vânzare-cumpărare a unor blocuri de locuinţe, care să-i servească la contractarea împrumutului.

Reclamaţii în tandem

05 Gheorghe Carp.jpgÎnainte de aprobarea creditului, funcţionarii bancari au cerut poziţia Primăriei Oradea, mai ales că instituţia urma să devină girant pentru o sumă atât de mare. Documentul semnat de viceprimarul Gheorghe Carp (foto), de fostul director al AIO, Horea Jarca, şi de fostul şef al Serviciului Locuinţe, Cristian Beltechi (acum director executiv al AIO) nu a fost însă recunoscut ca fiind emis de reprezentanţii Primăriei.

"CEC Bucureşti ne-a trimis o adresă în care ni se cerea să confirmăm antecontractul de vânzare-cumpărare, dar despre care noi nu ştiam nimic. Probabil că persoana care a realizat falsul a scanat o adresă a Primăriei şi a folosit semnăturile, deoarece nu a existat nicio intenţie a noastră de a cumpăra vreun imobil. Am informat banca despre acest lucru şi am formulat o plângere penală la DIICOT", a declarat BIHOREANULUI primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

Cum însă fraudele de peste 1 milion de euro intră în competenţa DNA, plângerea a fost înaintată procurorilor anticorupţie, tocmai la timp pentru a fi conexată la cea depusă de CEC Bank.

Viceprimar la DNA

Reprezentanţii CEC Bank refuză să facă vreo declaraţie despre caz, invocând secretul cercetărilor care trebuie menţinut până la finalizarea anchetei penale. Cert este că, în final, banca nu a apucat să fie furată de bani.

În urmă cu o săptămână, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Primăriei corespondenţa legată de proiectul ANL de achiziţie a unor locuinţe în Oradea. Totodată, anchetatorii l-au chemat deja în două rânduri la discuţii pe actualul director al AIO, Cristian Beltechi şi urmează ca săptămâna viitoare să fie audiat predecesorul acestuia, Horea Jarca, iar după întoarcerea din străinătate, şi viceprimarul Gheorghe Carp.

Abordat de BIHOREANUL, Beltechi a refuzat şi el orice discuţie. "Ancheta e în desfăşurare, am fost chemat să dau lămuriri, mai mult nu am ce să declar", a spus directorul AIO.

Omul arabilor

Radu Olteanu nu e la prima escrocherie de amploare. În 2004, afaceristul a fost arestat de procurorii bucureşteni de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), sub acuzaţia de spălare de bani în beneficiul unei reţele arăbeşti de tip mafiot conduse în România de sirianul Omar Chama, un asociat al celebrului Omar Hayssam, cel implicat în răpirea din Irak a trei ziarişti români, în 2005.

Procurorii au stabilit că, în perioada 1999-2004, reţeaua condusă de Chama şi din care mai făceau parte, pe lângă Olteanu, încă doi români şi trei arabi, a transferat ilegal peste 62 de milioane de dolari şi aproape 3 milioane de euro.

Reţeaua a folosit 19 firme fantomă pentru a realiza transferurile, un număr total de 89 de societăţi fiind implicate în spălarea de bani. Potrivit DIICOT, doar prin firmele lui Olteanu, Moldavia Impex şi Alcor SA, în nicio lună gruparea a transferat peste 7 milioane de dolari, realizând circuite comerciale fictive şi exporturi cu bunuri nevandabile ori mult supraevaluate.

"Scopul acestor operaţiuni era rambursarea de TVA de către Ministerul Finanţelor. Pentru realizarea exporturilor erau folosite diferite persoane care, în schimbul unor sume de bani, se prezentau la bancă pentru a deschide conturi unor firme-fantomă, se prezentau la controalele fiscale realizate la respectivele firme şi se ocupau de sumele de bani necesare închiderii exportului", se arată în comunicatul DIICOT, făcut public în decembrie 2007, imediat după trimiterea în judecată a membrilor reţelei.

Liber să plece

În 23 septembrie 2004, sirianul Omar Chama a fost prins în Capitală şi arestat, însă ulterior, în perioada în care s-a negociat eliberarea jurnaliştilor răpiţi la Bagdad, a fost eliberat, dispărând din România definitiv.

Nici Olteanu nu a rămas mult timp după gratii. În 2005 a fost pus în libertate şi s-a întors în Oradea. Până acum, când - la scurt timp după demararea anchetei DNA - a dispărut. Oficial, ar fi într-o vizită de afaceri în Marea Britanie. Cel puţin aşa le-a spus partenerilor săi, cărora le datorează sume de ordinul miliardelor de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor lucrări ori a unor mărfuri pe care nu le-a mai plătit.

Iar oamenii îl aşteaptă. Şi nu numai ei, ci şi oamenii legii...


SPĂLAT

Curat la Oradea

Personaj alunecos şi implicat în importuri dubioase cu produse petroliere, zahăr şi cereale, Radu Olteanu nu a fost până acum niciodată trimis în judecată la Oradea. De altfel, Olteanu îşi derula toate afacerile din Capitală, unde avea închiriat un apartament la Sofitel, unul din cele mai luxoase hoteluri din Bucureşti, pentru care plătea anual o chirie de peste 100.000 de dolari. În Oradea, singurele "probleme penale" ale lui Olteanu s-au rezumat la plângerile venite din partea unor patroni de firmă cărora le-a achitat servicii ori mărfuri cu file cec fără acoperire, dar toate aceste reclamaţii au fost clasate fără să i se aducă nicio acuzaţie.

Potrivit Registrului comerţului, singura firmă activă a afaceristului este în prezent Moldavia Impex, în care e asociat cu fiul său Flavius Decebal şi cu soţia Georgeta, şi care a fost folosită de mafia arabă pentru spălare de bani. În trecut, societatea a fost dealer Peugeot şi a avut un magazin de prezentare pe Bulevardul Magheru, care însă a fost închis. Tot închisă e şi fabrica de corpuri izolante Alcor SA, unde Moldavia deţinea 90% din acţiuni. În urma falimentului declarat de creditori, fabrica a fost vândută pe bucăţi, iar sediul a fost cumpărat, culmea, chiar de Poliţia Botoşani, pentru birourile Serviciului Poliţiei Rutiere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sper sa te prinda ciuma
Am depus un avans pentru unul din apartamentele din Cartierul Soarelui, Bihor, Oradea. Tot ce pot sa spun e ca NU SI-AU RESPECTAT CONTRACTUL, deci nu am primit apartamentul pentru care am dat o gramada de bani, NU AM PRIMIT NICI AVANSUL INAPOI, si acuma stau in CHIRIE si ma chinui de la o luna la alta doar din cauza lacomiei unui bosorog. Stimate domn Radu Olteanu, Multumesc ca mi-ai **** viata si ti-ai batut joc de o droaie de oameni nevinovati. Cu toata stima si respectul, sper sa te prinda ciuma.
Postat 20 Iunie 2012, 11:25 de Robert
TEPE CU APARTAMENTELE IN BLOCURILE NOI CONSTRUITE
CINE ISI CUMPARA APARTAMENT IN BLOCURILE NOI CONSTRUITE I-A CE-A MAI MARE TEAPA!!!!AM FOST PROPRIETARUL UNUI APARTAMENT INTR-UN BLOC NOU CONSTRUIT-A TRBUIT SA INVESTESC MULTI BANI IAR-TAVAN CAZUT -INSTALATIE PROASTA -MUCEGAI!!!I-AM DAT IN JUDECATA DAR IA-I DE UNDE NU-I -DISPAR UNDE-DRACU SA-IA????? Atunci cand vrei sa cumperi o locuinta, tentatia este de a fugi de locuintele vechi din blocurile ceausiste, tip „cutie de chibrit”care au fost construite cu materiale de calitate si de profesionisti care nu prea mai exista in zilele noastre si ne atrag locuintele noi construite-care sunt facute cu materiale de proasta calitate!!!! ma bucur ca am scapat de locuinta noua -si vreau sa zic ca locuiesc intr-un apartament anul 1969 si nu am nici o problema!!!! SFATUIESC PE ALTI CUMPARATORI SA SA FIE MAI ATENTI SI SA NU TREACA PRIN CE AM TRECUT EU!!!! TEPE CU APARTAMENTELE IN BLOCURILE NOI CONSTRUITE
Postat 27 August 2010, 22:53 de FLORIN
unde sunt bani ?
si cati mai sunt ca iei ? oioioi , numa ca astia bat la ochi ..
Postat 21 Mai 2010, 08:33 de unde sunt bani ?
www.obiectia.blogspot.com
oare romanul tipic, inafara de a fura si insela mai are ceva in cap?
Postat 20 Mai 2010, 14:29 de polo
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON