URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cacealmaua Ryanair

Compania aeriană Ryanair a produs un şoc anunţând peste noapte că din toamnă scoate Aeroportul Oradea de pe harta zborurilor internaţionale. Succesul curselor din Oradea, reflectat în vânzarea de bilete peste estimări, nu justifică economic anunţul sistării acestora, decât prin două variante posibile: fie irlandezii au pierdut controlul afacerii, care stă să se prăbuşească la nivel global, fie de fapt vor să obţină de la autorităţile locale condiţii financiare mai bune, adică o reducere a tarifelor menită să le aducă profituri şi mai mari.

Lecţia de sărăcie

Peste o zecime din clădirile şcolilor şi grădiniţelor din Bihor nu au apă curentă sau toalete. Mii de preşcolari şi de elevi sunt obligaţi să-şi spele mâinile la lighean şi să folosească latrine în fundul curţii, primarii de comune plângându-se că nu au bani de investit în unităţile de învăţământ.

"Pelican" ţepuit

Unul dintre patronii Spitalului Pelican, dr. Ovidiu Gogu Cacuci, "tapat" de un bucureştean cu 25.000 euro. Cu un nume aproape identic cu al unui avocat din Bucureşti şi având amici apropiaţi lui Cacuci, escrocul l-a păcălit că îi "rezolvă" o finanţare de 20 milioane euro pentru finalizarea spitalului început în Cluj, dar abandonat din lipsă de fonduri.

O cursă de milioane

Primăria Oradea licitează investiţii de peste 100 milioane euro, mizând pe suplimentarea alocărilor europene şi pe finanţarea cu fonduri comunitare a unor lucrări deja începute. Pe lista proiectelor cu finanţare incertă, pe care municipalitatea le scoate la licitaţie cu clauză suspensivă, urmând ca lucrările să înceapă efectiv numai după obţinerea banilor, se numără reabilitarea Colegiului Mihai Eminescu şi a bastioanelor Cetăţii, dar şi a interioarelor Palatului Vulturul Negru.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor: "La ce avem aici, nu avem cum să nu fim interesanţi"

După mai bine de 12 ani în care bihorenii au putut vedea în Palatul Baroc expoziţii doar cu ţârâita, Muzeul Ţării Crişurilor urmează să le etaleze pe nu mai puţin de 8.000 de metri pătraţi în noul sediu al instituţiei, care va fi amenajat după standarde moderne, într-o clădire ridicată ca Şcoală Regală de Cadeţi.

Deşi aceasta este reabilitată, mai este de aşteptat, însă, până la deschiderea integrală. Cam până prin 2020. În interviul acordat BIHOREANULUI, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, care conduce instituţia de aproape un sfert de veac, din 1994, explică de ce şi detaliază care vor fi atracţiile.

Start la afaceri!

Bihorenii cu idei de afaceri în industria creativă şi non-agricolă pot obţine până la 40.000 euro pentru a-şi pune planurile în practică. Indiferent de vârstă ori studii, oricine se poate înscrie într-unul din cele 22 de proiecte Start-Up Plus din regiunea de Nord-Vest a ţării, prin care se dau gratis lecţii de antreprenoriat, dar şi bani nerambursabili pentru deschiderea unor afaceri.

Ne vedem în cartiere!

Urmează votul cu urnă pentru alegerea celor 10 proiecte orădene cu bugetare participativă. Etapa votului online s-a încheiat cu detaşarea clară a trei proiecte iniţiate de şcoli şi două ale UDMR, singurele modificări care mai pot să apară fiind locurile în clasament şi o eventuală includere pe listă a proiectului pentru înierbarea liniilor de tramvai din strada Coposu.

Defrişare... din eroare

Proprietarul unei livezi de la marginea Oradiei s-a trezit că i-au dispărut pomii de pe 1,6 hectare. Sute de pomi au fost doborâţi de o firmă specializată în "recuperare materiale reciclabile", iertată însă de Garda de Mediu pe simplul motiv că are permisiunea de a folosi drujbe.

Războiul din piaţă

Scandal în piaţa din Beiuş: Primăria scoate la licitaţie toate mesele şi spaţiile comerciale. Speriaţi că ar putea pierde chioşcurile în care au investit, fără să fie despăgubiţi, ori că noile taxe, dublate de Consiliul Local, îi vor falimenta, pieţarii au cerut ajutorul judecătorilor şi al Prefecturii, obţinând suspendarea licitaţiei pe 2 luni.

Platoul Oradea

Un apreciat regizor australian vine să toarne la Oradea un film despre aventurile unei scriitoare prin Europa. Stuart McBratney va înregistra jumătate din cea mai recentă producţie a sa în oraşul de pe Criş, destinaţie finală a unui turneu prin care eroina poveştii îşi promovează o carte despre flirturi între femei.

TIMP LIBER
În mintea lui Leonardo

Noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor e plin cu invenţii. Prima expoziţie de anvergură găzduită în fosta Comenduire a Garnizoanei Oradea este dedicată "maşinilor" lui Leonardo da Vinci, artist şi savant vizionar, care în urmă cu mai bine de 500 de ani a proiectat primele modele de tancuri, deltaplane, paraşute, reflectoare, ba chiar şi un autovehicul.

Expoziţia a fost adusă tocmai din Florenţa, oraşul în care autorul inegalabilelor "Mona Lisa" şi "Cina cea de Taină" a trăit şi creat, lăsând moştenire mii de pagini de schiţe ale unor maşinării care, ulterior, au devenit realitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON