URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2018, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se dau în bărci!

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri îşi îngraşă firmele de casă abonându-le la contracte fără licitaţii, iar pentru şefi şi-a tras maşini de top şi o ambarcaţiune de... agrement. Sub conducerea fostului director Dorel Dume, recent promovat la Bucureşti ca director adjunct al Apelor Române, ABA Crişuri a cumpărat în ultimii doi ani 13 autovehicule, toate vârf de gamă, dar şi o barcă pentru agrement şi pescuit, în valoare de 41.000 euro, pe care a trecut-o în acte ca fiind ambarcaţiune pentru intervenţii.

Bani negri la PSD

Autoritatea Electorală Permanentă a amendat PSD Bihor pentru că n-a declarat fondurile filialei. Un control AEP a scos la iveală că organizaţia condusă de Ioan Mang nu are niciun document contabil care să justifice veniturile şi cheltuielile pe anul 2015, dar şi că în 2016 a încasat ilegal cotizaţii şi nu a făcut publice numele celor mai mari contribuabili la partid.

Gropar de verde

Directorul Administraţiei Domeniului Public nesocoteşte interdicţia de tăiere a copacilor impusă de viceprimarul Florin Birta după masacrul din Parcul Bălcescu. Sub pretextul pagubelor produse mormintelor, Liviu Andrica a comandat o mega-defrişare, ordonând tăierea a 200 de copaci din Cimitirul Municipal, operaţiune ilegală stopată de comisarii Gărzii de Mediu, care au constatat că ADP nu are autorizaţie nici de la Agenţia de Mediu, nici de la Primărie.

Funcţionarul titirez

Scandalos: un bugetar "obez" garantat de UDMR schimbă pentru a treia oară într-o singură lună instituţia publică unde se instalează pe funcţie de şef. Fost director adjunct la Protecţia Copilului, transferat la CAS Bihor la mijlocul lunii ianuarie, Szarka Arpad s-a mutat săptămâna trecută încă o dată, la Casa de Pensii, ca să redevină director ca acum 9 ani.

Ia de-aici!

În timp ce orădenii care vor să construiască se judecă cu municipalitatea pentru a nu-i da gratis teren pentru drumuri, în alte părţi oamenii oferă... străzi gata pietruite. Două familii care vor să-şi ridice case în Sânmartin oferă Primăriei terenuri în valoare totală de 50.000 euro, iar un sătean din Oşorhei vrea să cedeze un drum de 25.000 euro, dar nu au cui: edilii refuză să le accepte.

Pensionari în anchetă!

Casa de Pensii Bihor verifică peste 160.000 de dosare după ce a descoperit beneficiari cu pensii "umflate" prin acte falsificate, dându-i pe câţiva pe mâna anchetatorilor. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Bihor a primit peste 80 de plângeri, o primă anchetă finalizată vizând un bărbat din Ştei care s-a folosit de acte false cu sigla Companiei Naţionale a Uraniului şi a încasat ilegal pensii de 244.000 lei.

Căminul fără sfârşit

De 20 de ani, Universitatea din Oradea se tot chinuie să ridice un cămin pentru studenţi. Construcţia a început pe vremea rectorului Teodor Maghiar, care a încredinţat-o unei firme de casă, a fost recepţionată parţial de Cornel Antal, iar acum trebuie relicitată deoarece Constantin Bungău, care a şi fost anchetat penal din pricina contractului, l-a reziliat.

Relaxare călare

Calul nu e doar un animal de povară, ci şi unul nobil, bun şi vechi prieten cu omul. În spinarea lui, călăreţul stă cu spatele drept, dar totodată relaxat, cu centrul de greutate în bazin şi vârfurile tălpilor bine înfipte în scăriţă. Aşa începe aventura...
Bihorenii pot descoperi bucuriile călăriei în patru centre din judeţ, deschise în mijlocul naturii, însă aproape de oraş. Pe lângă plimbări şi lecţii de echitaţie, unele oferă şi şedinţe terapeutice, precum şi activităţi complementare, cum ar fi plimbări cu hidrobicicleta şi ture cu tiroliana. 

ORADEA NOASTRĂ:
Oradea face party!

Orădenii se pot pregăti de distracţie. Consiliul Local a aprobat luna aceasta creşterea bugetului alocat pentru organizarea de evenimente de la 3,2 milioane lei, cât a fost anul trecut, la 4,2 milioane lei. Banii vor fi investiţi în concerte şi festivaluri menite să acopere cât mai multe preferinţe.
"Dorim să îmbunătăţim evenimentele şi să le transformăm în nişte ancore care să atragă nu numai orădenii, ci şi pe turişti", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR).

Prietenul câinilor

Pentru orădeanul Alexandru Bondar, câinii reprezintă, fără pic de îndoială, cei mai fideli prieteni. "Sunt cei mai dezinteresaţi şi cei mai sinceri prieteni ai mei", întăreşte bărbatul. Şi îşi cunoaşte foarte bine câinii, căci alături de ei câştigă concursuri importante.
Cea mai mare performanţă a lui Alex s-a petrecut în 2015, când, alături de Dilara, o căţeluşă din rasa ciobănesc belgian, a câştigat campionatul mondial de mondioring, cel mai dificil şi, totodată, important concurs de dresaj canin. Împreună, Alex şi Dilara au mai urcat de multe ori pe podium şi, cel mai probabil, o vor mai face...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mihai Jurca esti genial ...
Excelenta formulare, de substanta: ancora tine vaporul pe loc, iar a ridica ancora inseamna a porni la drum. Daca vrei sa transformi evenimentele in ancora - adica sa le tii pe loc - atunci da esti binevenit. Si bugetul sa fie cat mai mare.
Postat 26 Februarie 2018, 10:13 de OradeanADN
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON