URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea cea scumpă

Continua goană pentru dezvoltarea Oradiei are un preţ tot mai mare pentru locuitorii oraşului: ca să procure banii necesari investiţiilor, Primăria le majorează întruna birurile. O dovadă că fiscalitatea a luat-o razna, egalând ori chiar depăşind nivelul oraşelor mai mari, este majorarea-record din acest an a impozitelor cu 20% şi a amenzilor de parcare cu 50%, în timp ce constructorii au scumpit imobilele ca în Braşov, taximetriştii au tarife peste cele din Capitală, iar restaurantele au devenit la fel de piperate ca în Cluj.

CET-ul amendă

Strategia de dezvoltare imprecisă şi managementul deficitar au transformat Termoficare Oradea în magnet pentru amenzi. Societatea a fost amendată cu 30.000 lei pentru că a pus în funcţiune fără autorizaţie de mediu cazanul pe gaz montat în 1969 pentru vechiul CET, între timp falimentat, şi l-a "legat" de noua turbină instalată în 2016.

Escroc de marcă

Afaceristul orădean care s-a înstăpânit pe marca Arsenie Boca este inculpat pentru un "tun" de aproape 34 milioane de lei. Alexandru Andor e acuzat că şi-a trecut câteva firme pe numele unor persoane cu handicap şi pe ale unor străini, folosindu-le apoi pentru delapidări şi pentru a fenta plata impozitelor şi a taxelor către stat.

Autorizaţii fără donaţii

Condiţia pusă de Primăria Oradea ca solicitanţii autorizaţiilor de construire să cedeze fără plată teren pentru drumuri a fost desfiinţată de justiţie ca abuzivă. Verdictul a fost pronunţat într-un proces declanşat de fostul prefect Aurel Tărău, după ce Instituţia Arhitectului Şef Oradea a refuzat să-i permită ridicarea unei benzinării dacă nu "donează" o parte din frontul stradal.

Duşi cu zăhărelul

Închiderea fabricii de zahăr din Oradea, cu patroni germani şi director propus premier al Ungariei acum câţiva ani, a ajuns o temă politizată. Decizie pur economică, dictată de costuri, randament şi reguli de piaţă, oprirea fabricii a stârnit înfierarea proprietarilor, dar promisiunea că statul o va salva se arată fără perspective, la fel ca încercarea cultivatorilor de sfeclă de a o cumpăra.

Seri de suflet

Cea mai scurtă lună a anului aduce o mulţime de evenimente muzicale. În completarea sau - de ce nu? - în deschiderea cinelor romantice de Valentine’s Day şi Dragobete, orădenii îşi pot programa ieşiri la concerte de muzică latino, fado, indie folk, rock şi rock alternativ, aşadar pentru toate gusturile.

"Pictor" prin click

Fotograful orădean Ovi D. Pop a adunat 340 de premii din toată lumea, între care 64 de medalii de aur. Cel mai premiat fotograf român în 2017, orădeanul a revenit recent din China, unde s-a numărat printre invitaţii speciali ai aniversării Uniunii Internaţionale a Fotografilor şi a jurizat lucrările altor artişti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON