URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul politrucilor

BIHOREANUL vă arată cum a fost transformat parcul Nicolae Bălcescu în "jucăria" unei firme de partid.

Masacrul verde din parc a scos la iveală nu doar că Primăria Oradea îşi încalcă cu nonşalanţă propriile reguli atunci când e vorba de spaţii verzi, ci şi că politicienii locali şi funcţionarii habarnişti au transformat bunul oraşului într-o afacere privată de succes, care riscă să continue mult şi bine, căci a fost preluată, pe tăcute, de nimeni altul decât fostul subprefect Traian Abrudan, azi director adjunct la APIA.

"Organe" după organe

Fostul şef al Parchetului Bihor, Vasile Popa, şi cel al Serviciului de Medicină Legală, dr. Gabriel Mihalache, riscă închisoare până la 3 ani după o prelevare ilegală de organe.

La cererea dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant, "presată" de secretarul de stat Raed Arafat şi de Victor Zota, şef în Agenţia Naţională de Transplant, Popa şi Mihalache au aprobat extragerea organelor unui bărbat ucis, care trebuia obligatoriu autopsiat, procedura fiind compromisă de prelevare.

Ungurul antimaghiar

Un etnic maghiar din Valea lui Mihai face senzaţie cerând exterminarea tuturor... ungurilor.

Hărţuit de presa maghiară, catalogat de unii şovin, de alţii "român", potopit cu înjurături şi ameninţări cu moartea, Tóth Zoltán, alias Filmkiller Zoli, şi-a şters înregistrarea de pe YouTube şi s-a izolat în casă, familia pretinzând că s-a îmbolnăvit.

Mulţi chemaţi, puţini aleşi

Din cele 179 de proiecte de finanţare participativă depuse de orădeni, mai puţin de un sfert vor ajunge să fie supuse votului concitadinilor.

Peste 130 de proiecte vor fi eliminate ca neeligibile, orădenii urmând să aleagă între investiţii ce vizează, printre altele, reabilitarea intrărilor în oraş, amenajarea unei piaţete în bulevardul Magheru, iluminarea automată a trecerilor de pietoni şi monitorizarea transportului public prin smartphone.

Minifotbalul e mare! 

Un sport "tânăr" s-a transformat în fenomen în Bihor, unde numără peste 1.100 de jucători legitimaţi.

Amatori pasionaţi de fotbal şi deopotrivă foşti jucători profesionişti, între care şi campioni ai României, se întrec într-unul dintre cele mai populare şi tari campionate sportive din ţară, coordonat de un grec stabilit în Oradea, Spiridon Baltsavias.

Stat pe butuci

Un bihorean nu-şi poate înmatricula o amărâtă de Dacie 1310 cumpărată vara trecută la o licitaţie publică deoarece în acte încă e sechestrată la cererea... DNA.

Deşi a plătit maşina vândută de ANAF pentru recuperarea prejudiciului produs de un funcţionar corupt al Primăriei Beiuş, ba este pus şi să achite impozit pe ea, bărbatul nu o poate folosi fiindcă Finanţele au "uitat" să anunţe Justiţiei ridicarea sechestrului.

Fabrică între livezi

O fabrică de pavaje ridicată în buricul satului Chişirid a revoltat localnicii, care cer să fie demolată.

La cererea sătenilor, justiţia a obligat Primăria comunei Nojorid să anuleze autorizaţia de construire şi să amendeze proprietarii halei pe motiv că, deşi aceştia au respectat procedura de avizare, au ridicat-o totuşi ilegal.

ORADEA NOASTRĂ

Bani la gunoi 

Anul trecut, Oradea a plătit Administraţiei Fondului de Mediu o penalizare de peste 300.000 de lei pentru că în 2016 nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă, ce prevedeau că municipiul trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie aruncată la halda oraşului. În 2017, ţinta a crescut la 25%, iar Oradea va avea şi mai mult de plată!

Conform estimărilor Primăriei, amenda din acest an va fi de aproape 550.000 de lei, bani cu care, dacă nu trebuia să-i trimită la Bucureşti, municipalitatea ar fi putut, de pildă, să îmbunătăţească sistemul local de salubrizare. Pentru ca situaţia să nu se repete şi în 2018, oficialii Primăriei caută soluţii de îmbunătăţire.

Vicepreşedintele AFM, Dorin Corcheş: "Există un risc iminent de infringement pe mediu în România"

În luna septembrie a anului trecut, după un scurt mandat de secretar de stat la Ministerul Agriculturii, orădeanul Dorin Corcheş (37 de ani) a fost numit vicepreşedinte al Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), instituţia responsabilă cu colectarea diferitelor taxe de mediu şi utilizarea acestor fonduri în programe destinate protecţiei mediului.

Corcheş anunţă că programele AFM cele mai cunoscute, Casa Verde şi Rabla, vor continua şi în acest an, ba chiar se vor aloca finanţări record pentru achiziţia de maşini electrice. De asemenea, din banii adunaţi de la primăriile care nu îşi ating ţintele de colectare selectivă, cum este şi cazul Oradiei, se vor finanţa proiecte menite să stimuleze reciclarea. Motivul e clar: dacă nu va refolosi mai multe deşeuri, România va fi sancţionată de UE...

TIME OUT

Atracţii de primăvară  

În cea de-a doua parte a stagiunii 2017-2018, Teatrul Regina Maria şi Filarmonica de Stat pregătesc câteva oferte interesante, unele chiar de neratat, pentru amatorii de teatru şi melomanii orădeni.

Actorii vor juca un nou spectacol inspirat dintr-o piesă contemporană, precum şi o comedie despre "arta adulterului", în timp ce orchestra Filarmonicii va interpreta lucrări celebre alături de invitaţi de seamă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON