URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicieni de 2 bani

Puşi să gândească un proiect de 9,5 milioane euro pentru modernizarea sistemului sanitar al judeţului, aleşii bihorenilor au dat-o-n bară! În loc să conlucreze pentru realizarea obiectivelor din proiectul strategic al Bihorului, şi anume crearea unor centre medicale de urgenţă în Padiş şi Stâna de Vale, a unui sistem de telemedicină şi dotarea cu echipamente moderne a Centrului Oncologic, pentru care banii europeni erau ca şi "puşi deoparte", reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei din Consiliul Judeţean s-au ţinut de circ ieftin, până când proiectul a eşuat.

Lupta cu porcăria

Dezbaterea despre reautorizarea fermei de porci s-a lăsat cu scandal: în frunte cu viceprimarul Florin Birta, orădenii au acuzat Agenţia de Mediu că ţine partea Nutripork şi au cerut o nouă întâlnire, cu oficiali de la Bucureşti. În timp ce orădenii ameninţă cu un boicot dacă nu se va ţine cont şi de părerea lor la eliberarea noii autorizaţii de mediu, pe încă 10 ani, BIHOREANUL vă prezintă soluţiile impuse la nivel european pentru ca fermele de porci să nu polueze oamenii.

Bolojan, ia-o încet!

Majorarea impozitelor şi a taxelor orădenilor ar putea fi anulată dat fiind faptul că Primăria nu a respectat procedura legală privind dezbaterea lor. Prefectura cere municipalităţii să clarifice modul în care a respectat Legea transparenţei decizionale, în condiţiile în care majorarea a fost anunţată chiar în ziua dezbaterii publice a noilor taxe, solicitând reluarea procesului de creştere a birurilor.

Beline de Bihor

După modelul Belina, sute de bihoreni s-au înstăpânit fraudulos pe porţiuni ale cursurilor de apă. Prin mutarea albiilor dintr-o carte funciară în alta, prin hotărâri nelegale ale consiliilor locale şi prin tranzacţii oneroase, diverse persoane fizice şi firme au devenit proprietari pe cursuri hidrografice care, conform Legii Apelor, aparţin statului.

Justiţie cu două feţe

După ce au vrut-o condamnată, procurorii solicită Curţii de Apel Oradea să respingă acuzele în procesul de malpraxis deschis doctoriţei Georgeta Călinescu. Instanţa urmează să pronunţe verdictul final în procesul medicului inculpat pentru ucidere din culpă în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa de 5 ani care a murit în spital din cauza unei infecţii digestive.

"Pogromul" de la Oradea

Cel mai mare congres studenţesc organizat vreodată în Oradea s-a transformat, în urmă cu nouă decenii, într-o manifestare cu accente anti-evreieşti. Pe 5 decembrie 1927, după o provocare de care nu par să fi fost străine grupuri de evrei, comunişti şi maghiari, în centrul Oradiei au avut loc violenţe soldate cu răniţi, dar şi vandalizarea întregului centru istoric, fiind distruse numeroase magazine, sinagogi şi locuinţe evreieşti.

Vacanţă cu de toate

Oraşele din estul Ungariei îmbie turiştii români cu băi termale şi festivaluri de tot felul. Aflată la 125 kilometri de Oradea, Orosháza ademeneşte bihorenii cu pachete wellness la preţuri accesibile, iar urbea vecină, Gyomaendrőd, a atras chiar zilele trecute zeci de români la Festivalul Pomana Porcului şi Festivalul Pălincii Böllér.

Crăciun în Cetate  

De săptămâna trecută, odată cu debutul ediţiei 2017 a Târgului de Crăciun, Piaţa Unirii a devenit cartierul general al lui Moş Crăciun. Pe parcursul lunii decembrie, în piaţa centrală – pusă în evidenţă de mii de luminiţe şi "mobilată" cu o roată uriaşă de parc de distracţii, un patinoar şi un glob imens – vor cânta orădenilor colindători de seamă, precum Narcisa Suciu, Nicola, Boney M şi Ştefan Bănică jr. Piaţa Unirii nu este, însă, singura atracţie de sezon. Orădenii sunt chemaţi şi în Cetate, la un târg cu bunătăţi tradiţionale şi vinuri, la cina porcului, ateliere creative şi, fireşte, corinde.

ORADEA NOASTRĂ:

Lecţia de reciclare  

Pe lângă matematică, istorie, engleză şi alte discipline, tot mai mulţi elevi orădeni învaţă o altă lecţie importantă: colectarea selectivă a deşeurilor. Constrânşi să se încadreze într-un buget fix, directorii de şcoli caută să reducă cheltuielile, aşa dându-şi seama unii dintre ei că facturile pentru salubritate pot fi reduse dacă în loc să arunce de-a valma deşeurile, elevii şi profesorii le pregătesc pentru reciclare. În ultima lună, patru şcoli orădene au cerut operatorului licenţiat RER Ecologic Service să le suplimenteze numărul containerelor galbene, pentru colectarea materialelor refolosibile.

Preşedinta filialei Uniunii Artiştilor Plastici, Vioara Bara, vrea să "dezmorţească" artiştii:
"Trebuie să-i învăţăm pe orădeni să ne iubească"

În galeria pe care o deţine în corpul C al Cetăţii, Uniunea Artiştilor Plastici Oradea a vernisat recent Salonul Anual de Artă, în care sunt expuse lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de 53 de artişti orădeni. A fost primul Salon organizat de noua preşedintă a UAP Oradea, Vioara Bara, reputată pictoriţă şi scenografă a Teatrului Regina Maria. Bucuroasă că a reuşit să reunească în expoziţie jumătate din membrii Uniunii, artista vrea ca de acum înainte orădenii să audă mai des despre artiştii propriului oraş. "Trebuie să devenim mai vizibili, este vina noastră că până acum nu am fost", admite pictoriţa într-un interviu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON