URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sorbonei Bobocei

Ca să nu rămână fără posturi din cauza împuţinării "clientelei", profesori ai Universităţii din Oradea se înscriu ca studenţi, ajungând chiar să-şi predea lor înşile. La Facultatea de Protecţia Mediului, în această toamnă au redevenit studenţi conferenţiarul Radu Brejea, şeful de lucrări Adrian Tunduc, fiul decanului Ioan Cheregi, şi el şef de lucrări, ba chiar însăşi prodecăniţa Andra Lazăr, care nu s-a abţinut să nu fie şi secretara comisiei de admitere, deşi s-a situat astfel în incompatibilitate şi conflict de interese.

Dosar la coş!

A dispărut şi ultima rămăşiţă a dosarului în care DNA Oradea inculpase patru judecători, o avocată şi un patron fiindcă ar fi scăpat un tânăr încarcerat pentru tentativă de viol. Ultimii trei inculpaţi, judecătorul Ovidiu Galea, avocata Mariana Mihoc şi afaceristul Gheorghe Jurcă au fost declaraţi nevinovaţi, Parchetul Curţii Supreme stabilind că faptele de care au fost acuzaţi... nu există.

Totul pe net!

Orădenii vor putea afla de pe internet toate informaţiile despre asociaţiile de proprietari din care fac parte, datorită unui proiect în premieră naţională. Primăria va investi peste 50.000 euro într-o platformă digitală care să publice cheltuielile celor 864 asociaţii de proprietari din oraş, va permite preluarea de reclamaţii, comunicarea cheltuielilor de întreţinere prin SMS şi plata lor online.

Prinţi şi cerşetori

Legea salarizării unitare a produs efecte aberante în instituţiile din Bihor, şefii unora având lefuri şi mai mari, iar angajaţii altora sub limita decenţei. Deconcentratele subordonate Guvernului plătesc mai gras decât administraţiile locale, funcţionarii din cel mai mic oraş câştigă dublu faţă de omologii din Oradea, iar Spitalul Judeţean e mai "econom" cu psihologul decât cu cei doi... preoţi.

Containere cu speranţe

O organizaţie înfiinţată de un englez a transformat mai multe containere de marfă în locuinţe pentru bihorenii aflaţi în situaţii disperate. Container Village, cum l-au numit reprezentanţii Fundaţiei Smiles, găzduieşte gratuit 24 de bărbaţi, femei şi copii rămaşi pe străzi, dar ajutaţi să înceapă o viaţă nouă, mai bună.

Crăciun de poveste  

Pe 30 noiembrie, la ora 18 fix, în Piaţa Unirii, sezonul sărbătorilor de iarnă va fi deschis prin aprinderea a mii de beculeţe festive.
Tot atunci va debuta o nouă ediţie a Târgului de Iarnă, care va transforma piaţa centrală a oraşului într-un veritabil "winter wonderland", un tărâm magic al iernii, cu clădiri scăldate în proiecţii colorate, un patinoar, un brad imens şi o roată care îi va ridica pe curioşi deasupra zonei pentru a se bucura de privelişte. Pe lista colindătorilor care vor poposi la Oradea în preajma Crăciunului sunt Nicu Alifantis, Ştefan Bănică jr., Ioan Bocşa şi Boney M.

ORADEA NOASTRĂ:

Cetăţeanul de la RER

O păţanie povestită zilele trecute în grupul de Facebook "Oradea suntem noi" a adunat zeci de mesaje de felicitări. Numeroşi orădeni au lăudat un angajat al societăţii de salubritate RER Ecologic Service, care a făcut o faptă bună: a returnat un portofel găsit într-un coş de gunoi. "Făptaşul" - Nicolae Hendre - nici nu a ştiut câte aprecieri a primit. Nu doar că nu are cont pe reţeaua de socializare, dar nici nu ştie să citească. Dar gestul i s-a părut firesc...

Directorul OTL, Viorel Pop: "Anul viitor vom cumpăra tramvaie noi"

La câteva zile după ce a câştigat concursul pentru funcţia de director general al OTL, Viorel Mircea Pop s-a trezit în mijlocul celui mai mare protest al angajaţilor din ultimii ani, unul nelegal, care a blocat, timp de două zile, pe 17 şi 18 octombrie, transportul public în Oradea.
Inginer de meserie, fost director tehnic din 2009, Pop crede că gestul angajaţilor n-a fost corect şi spune că situaţia e în continuare "tensionată". Chiar şi aşa, este optimist că va putea moderniza sistemul de transport şi că anul viitor oraşul va avea chiar şi tramvaie noi-nouţe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON