URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prietenie fatală

Un orădean de 27 de ani a fost ucis extrem de violent, cu un corp contondent care i-a zdrobit capul, suspectul căutat fiind cel mai bun prieten al său.

Ambii protagonişti ai tragicei întâmplări au legături cu lumea medicală. Victima, Radu Bogdan, este fiul unei asistente de la Spitalul Municipal şi a fost el însuşi o vreme asistent farmacist, în vreme ce suspectul, Sorin Rogia, care până sâmbătă încă nu fusese găsit, e fiul unui chirurg de la Spitalul Judeţean şi are doi fraţi medici care profesează în străinătate.

"Uitucii" lui Kiss

Foştii şi actualii funcţionari ai Primăriei Oradea şi ai CJ Bihor citaţi ca martori în procesul de corupţie al ex-preşedintelui Alexandru Kiss sunt loviţi de amnezie.

La 2 ani după inculparea fostului şef al CJ pentru şpăgi de 4,3 milioane euro din contractele oraşului şi judeţului, martorii se jură că nu-şi amintesc nimic, unica excepţie fiind ex-preşedintele Radu Ţîrle, ademenit cu 1 milion de euro ca să "coopereze".

INTERVIUL BIHOREANULUI
E.S. Hans Klemm, ambasadorul SUA în România: "Vreau să înţeleg această parte înfloritoare a României"

Ambasadorul SUA, E.S. Hans Klemm, a vizitat joia trecută Oradea pentru a doua oară în cei doi ani ai mandatului, prilej cu care a acordat un interviu exclusiv BIHOREANULUI.

Din răspunsurile date unor întrebări dincolo de marginile protocolare, cititorii pot înţelege de ce SUA pledează neîncetat pentru respectarea legii şi statul de drept, care este interesul ce determină America să-şi dorească o Românie puternică, dar şi ce a gândit diplomatul de carieră atunci când tocmai sinceritatea declaraţiilor făcute în acest sens i-au atras insulte şi acuzaţii din partea unor reprezentanţi ai partidului de guvernământ, aproape ca într-un stat ostil.

Oficialul american nu a ocolit nici alte teme spinoase, de la cele globale, precum ameninţările Rusiei şi pericolul fărâmiţării europene, până la cele locale, vizând colaborarea economică, şansa unor noi investiţii americane în Oradea şi problema vizelor pentru români.

Guvern anti-termal 

Staţiunea Băile Felix, în pericol de faliment din cauza unui proiect pentru schimbarea Legii redevenţelor care ar scumpi apa termală de 200 de ori.

Majorarea redevenţelor pentru resursele subsolului va scumpi dramatic preţul tratamentelor balneare şi încălzirii geotermale, cu efecte devastatoare asupra firmelor de profil din Bihor, în frunte cu liderii de piaţă, SCT Felix şi Transgex.

Revoluţie şi reformă

Revoluţia fiscală a Guvernului a reuşit performanţa de a revolta simultan administraţiile locale, sindicatele, dar şi patronii bihoreni.

Primarul Ilie Bolojan spune că modificările vor lăsa oraşul fără banii pentru un pod peste Criş şi fără un pasaj peste centură în fiecare an, sindicaliştii BNS Bihor se tem că vor avea salariile diminuate şi taxele neplătite, iar oamenii de afaceri acuză lipsa predictibilităţii.

Lali, ţiganul universal

Un gabor din Oradea a impresionat juraţii emisiunii "Chefi la cuţite" cu o tocăniţă "şmecherită".

Căldărar din tată-n fiu, meşter în confecţionarea unor obiecte din cupru care au ajuns chiar şi în expoziţii de artă, Lajos Gabor a fost premiat la un festival internaţional şi ca... actor, pentru prestaţia din filmul "Bahrtalo!", adică "Noroc!".

"Călăuza" penalilor

Un frontierist din Borş este anchetat pentru corupţie după ce a scos din ţară o fugară condamnată la 17 ani de închisoare pentru că lăsa bătrâni fără locuinţe.

Agentul şef Marinel Marţi şi complicele său, Sebastian Călin Sabău, patronul unui service auto din Oradea, au fost prinşi cu ajutorul unui investigator sub acoperire care s-a dat fugar şi le-a plătit 1.000 euro ca să-l scape.

Lene fără leac

Aproape patru cincimi dintre şomerii bihoreni sunt, de fapt, beneficiari de ajutoare sociale care nu vor să muncească.

În timp ce patronii bihoreni se plâng că nu găsesc oameni dispuşi să lucreze, mai mult de 5.200 din cei 6.500 de şomeri înregistraţi în judeţ sunt asistaţii sociali, majoritatea ţigani convinşi că statul trebuie să le dea bani din oficiu.

În plata Domnului

De aproape două luni, cinci biserici de lemn din Bihor, monumente istorice, stau cu acoperişurile sparte şi riscă să se năruiască de tot.

Avariate de furtuna care a devastat judeţul pe 17 septembrie, monumentele nu au intrat încă în reparaţii pentru că Direcţia pentru Cultură n-a eliberat autorizaţiile obligatorii.

TIME OUT

"România ne uneşte"

Orădenii sunt invitaţi să sărbătorească mai repede Ziua Naţională a României, ca spectatori ai unui concert folcloric extraordinar, organizat de municipalitate în cea mai încăpătoare sală din oraş.

Pe 26 noiembrie, pe o scenă special amenajată în Arena Antonio Alexe, vor cânta o pleiadă de artişti de seamă: Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Sava Negrean, Veta Biriş, Cornel Borza şi Florica Zaha, amintindu-le spectatorilor că "Noi suntem români...".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON