URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenta Nutripork

Fix când trebuie să răspundă solicitării de reautorizare a Nutripork, Agenţia de Mediu a fost dată pe mâna Olimpiei Mintaş, autoare a studiului care pledează pentru funcţionarea fermei.

Convinsă că misiunea noii directoare a APM Bihor, transformată peste noapte din afacerist în funcţionar public, este să acorde o nouă autorizaţie fermei care împute oraşul de un deceniu, deputata PNL Florica Cherecheş cheamă orădenii la protest în stradă.

Culmea Justiţiei

Premieră absolută în justiţie: angajaţii Tribunalului şi ai judecătoriilor din Bihor sunt somaţi să înapoieze o parte din drepturile salariale "nesimţite" câştigate prin procese.

Vicepreşedinta Tribunalului, Crina Muntean, a sesizat DIICOT, acuzând umflarea frauduloasă a veniturilor, şi şi-a dat în judecată propriii subalterni pentru a recupera prejudiciile, deşi şi ea a contestat Decizia Camerei de Conturi în baza căreia salariile au trebuit recalculate.

Suta în doi ani

Primarul Ilie Bolojan vrea să sărbătorească Centenarul Unirii prin realizarea a 100 de noi investiţii.

Lucrările programate, de peste 100 milioane euro, vor fi realizate în următorii doi ani din fonduri europene, dintr-un credit BEI de 35 milioane euro şi din alocări de la bugetul local, 20 de proiecte urmând să fie propuse şi votate direct de către orădeni.

Marea eliberare

Pârnăiaşii învaţă matematică: a intrat în vigoare legea prin care deţinuţii obţin 6 zile libere la 30 de zile executate în condiţii improprii.

Zeci de tâlhari, hoţi, bătăuşi, traficanţi de carne vie au primit avizul Comisiei de liberare condiţionată din Penitenciarul Oradea ca să fie lăsaţi afară înainte de termen, singurul respins fiind un deţinut din Tileagd închis din anul 2000 pentru omor.

Ghetoul groazei

În cel mai sinistru episod din istoria modernă a Oradiei, o treime din populaţie, cea evreiască, a fost închisă, umilită şi torturată într-un ghetou împrejmuit în inima oraşului.

Administraţia maghiară a transformat ghetoul din Oradea, unde evreii au stat în 1944 mai puţin de două luni, într-un loc al groazei în care aceştia ajungeau să se otrăvească pentru a scăpa de torturile celor care-i bănuiau că şi-au ascuns averile.

TIMP LIBER

Teatru şi iar teatru

Chiar dacă vremea festivalurilor a trecut, în luna noiembrie orădenii au motive serioase să iasă din case.

Întorşi de la unul dintre cele mai prestigioase evenimente teatrale din ţară, Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti, unde au reprezentat Oradea cu trei spectacole, actorii teatrelor Regina Maria şi Szigligeti îşi aşteaptă publicul cu drame, comedii şi musicaluri, unele în premieră, iar altele care s-au bucurat de mare succes. Tot în noiembrie, invitaţi din Ungaria vor aduce pe scenele orădene producţii spectaculoase de teatru-dans.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON