URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2017, 00:00

Nu rataţi noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CIA: Dosarul Oradea

În exclusivitate, BIHOREANUL vă dezvăluie ce informaţii colectau şi transmiteau spionii americani despre Oradea şi Bihor în anii comunismului.

Documentele CIA arată că americanii monitorizau atent structura, dotarea şi organizarea Armatei şi Securităţii, efectivele militare din regiune, exploatarea de către sovietici a minereurilor de la Băiţa, revoltele împotriva regimului, dar şi aspecte ale vieţii cotidiene, mergând cu consemnarea detaliilor până la modificarea numelor de străzi ori direcţia vânturilor.

"Dragoste" cu sila

Caz revoltător în Tărcaia: o tânără a fost violată şi tâlhărită de fostul prieten, care  o hărţuia de mai bine de un an şi împotriva căruia depusese plângere la Poliţie.

Violatorul, Mădălin Suciu, şi-a urmărit victima zi şi noapte, iar pentru că aceasta refuza împăcarea s-a trezit cu conturi false de Facebook cum că oferea servicii sexuale pe bani, în timp ce actualului iubit i-a tăiat cauciucurile maşinii şi i-a devastat grădina şi sera.

Şpăgar iertat

Doctorul Ovidiu Pleşa, trimis în judecată pentru 235 de şpăgi, a scăpat cu suspendare.

La luarea revoltătoarei decizii, Tribunalul Bihor a apreciat că medicul de la Casa de Pensii şi-a recunoscut faptele şi că l-a denunţat pe directorul Leontin Ţîrle, căruia îi făceau "parte" el şi colegii de la Comisia de Expertiză Medicală.

"Veselie" pe bani publici

Cel mai recent raport al Camerei de Conturi Bihor arată găurile provocate bugetelor publice de incompetenţa şi lăcomia funcţionarilor şi şefilor de instituţii .

Primăriile nu ştiu să-şi planifice veniturile şi cheltuielile, cer mereu alocări "de sus" pe care însă sunt incapabile să le folosească, nu încasează impozitele, dar aruncă bani pe lucrări neexecutate, ba îi toacă şi pe mese festive, băutură şi chiar pomeni pentru votanţi.

„Albit” pentru şovinism

Deputatul Szabo Odon a fost iertat după ce a instigat la excluderea socială a etnicilor maghiari nevotanţi UDMR şi i-a numit „trădători”.

Deşi admite că politicianul a creat „o atmosferă ostilă, degradantă şi umilitoare” la adresa maghiarilor din Bihor ce nu susţin UDMR, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării l-a sfătuit doar să fie mai... diplomat.

Plimbaţi cu boala 

Bihorenii pensionaţi de boală, purtaţi pe drumuri din cauza şpăgarilor de la Comisia judeţeană de expertiză medicală şi a indiferenţei autorităţilor de la Bucureşti.

Deoarece după arestările din 2015 în tot judeţul au mai rămas doar trei medici experţi pentru revizuirea ori avizarea dosarelor, pensionarii de boală sunt obligaţi să se deplaseze dintr-un capăt în celălalt al judeţului.

ORADEA NOASTRĂ

Palate renăscute 

Palatele Stern, Moskovits Miksa şi Apollo, ale căror urme de bătrâneţe sunt îndepărtate de meşterii care le renovează, prind o nouă viaţă. Alături de alte clădiri din centrul istoric al oraşului, cele trei imobile au intrat în programul multianual de reabilitare demarat de Primărie, ce prevede ca proprietarii să fie scutiţi de cheltuielile pentru realizarea proiectului şi de o cincime din contravaloarea lucrărilor. În plus, proprietarii achită contribuţiile proprii pentru executarea acestora în rate, fără dobândă, timp de cinci ani, perioadă în care sunt scutiţi şi de plata impozitului pe clădire. O afacere din care câştigă şi ei, şi oraşul.

Curăţenia de primăvară

După o iarnă parcă fără sfârşit au răsărit cei dintâi ghiocei, semn că primăvara bate la porţile oraşului. Pentru că e anotimpul înnoirii, Primăria Oradea şi operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, le dau orădenilor ocazia să-şi primenească grădinile şi casele, în prima săptămână a lunii martie dând startul unei noi campanii de curăţenie generală. De-a lungul acesteia, timp de şase săptămâni, localnicii vor putea inclusiv să scape, gratuit, de deşeurile voluminoase şi vegetale.

INTERVIU

Specialist în ornitologie, orădeanul Attila Nagy le spune concitadinilor ce păsări pot vedea pe cerul oraşului: „La oraş, legătura între om şi natură se pierde”

De peste 20 de ani, indiferent de anotimp, Attila Nagy stă cu ochii spre cer. Nu fără vreun scop, ci observând cu atenţie păsările în zbor. Specialist în ornitologie, e pasionat de când se ştie de natură, dar mai ales de păsări, motiv pentru care şi-a abandonat meseria de bijutier pentru a se dedica exclusiv proiectelor unei organizaţii anume înfiinţate pentru protecţia păsărilor - Corvus Milvus. De altfel, Attila a şi devenit preşedintele filialei orădene a organizaţiei, preluând de curând, alături de altele, custodia Parcului Natural Cefa. Specialiştii asociaţiei rămân atenţi, însă, şi la zburătoarele din Oradea şi din celelalte zone ale judeţului, fiind, de altfel, singurii care se ocupă cu monitorizarea acestora.

TIMP LIBER

Vin cazacii!

În oferta de spectacole pentru orădeni, în luna martie se anunţă unul pe cât de inedit, pe tot atât de spectaculos. Aflat în turneu în România, Ansamblul Academic Kalyna din Kiev, posesorul unui palmares impresionant, va aduce în premieră la Oradea un spectacol de muzică, dansuri şi tradiţii autentice ucrainene al celebrilor „Cazaci Zburători”. Aşa ceva nu vezi în fiecare zi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
.....adica
... CIA, la fel ca atunci face si acum. Tre sa fii prost ca sa crezi ca toti strainii si, nu numai, care sunt in tara asta sunt aici pentru folclor, sarmale si palinca de prune. Culegerea de informatii, este baza, in rest, totul e praf in ochii prostilor.
Postat 28 Februarie 2017, 02:10 de FLORIN64
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON